Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Zmiana rozmiaru partycji

• Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 inubero

inubero
  • 98 posts

Posted 29 January 2010 - 21:24

Witam Czy istnieje jakaś możliwość zwiększenia rozmiaru partycji z windowsem zrobionej BootCampem??

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24346 posts

Posted 30 January 2010 - 13:45

Bootcampem, czy Asystentem Bootcamp? Tak, istnieje.

#3 inubero

inubero
  • 98 posts

Posted 30 January 2010 - 14:07

asystentem bootcamp :P

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24346 posts

Posted 30 January 2010 - 14:13

Mhm. Niemniej odpowiedzią na Twoje (źle zadane) pytanie nadal jest 'tak, instnieje'.

#5 inubero

inubero
  • 98 posts

Posted 30 January 2010 - 14:20

Czy można prosić o jakąś instrukcję jak to zrobić?? Pozdro

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24346 posts

Posted 30 January 2010 - 14:44

Dalej źle! Na takie pytanie odpowiedź brzmi 'tak, można'. Ale koniec facecji. Partycję z OSX zmiejsz czymkolwiek (disk utility?), partycję z windowsem zwiększ jakimś GPartedem.

#7 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 30 January 2010 - 14:45

Może po prostu złap i przeciągając zmień te rozmiary w "Narzędziach dyskowych".
http://img63.imagesh...43/bcprob07.jpg

Nie wiem czy tak da rade, ale spróbuj.

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24346 posts

Posted 30 January 2010 - 14:46

Re: up. NTFS raczej nie.

#9 inubero

inubero
  • 98 posts

Posted 30 January 2010 - 15:33

Dalej źle! Na takie pytanie odpowiedź brzmi 'tak, można'.

Ale koniec facecji. Partycję z OSX zmiejsz czymkolwiek (disk utility?), partycję z windowsem zwiększ jakimś GPartedem.

Próba zmniejszenia partycji OSX :

Podział na partycje zakończył się błędem:

Nie można było zmodyfikować mapy partycji, gdyż nie powiodła się weryfikacja systemu plików.

...

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24346 posts

Posted 30 January 2010 - 16:31

Jak masz 'zapuszczony' filesystem, może być nieciekawie. Niestety nie ma na to sensownej rady (oprócz zgrania danych i sformatowania ;-)). No chyba, że spróbujesz czymś innym, ale HFS+ jest uznawane za nieco 'niestandardowy' system plików i nie kojarzę narzędzia, które umiałoby - musisz pogooglać. No chyba, że to jakaś dziwna próba wymuszenia 'naprawy uprawnień' - sprawdź. Napraw uprawnienia/dysk z płytki instalacyjnej i spróbuj wtedy.

#11 yahol

yahol
  • 1321 posts
  • Skąd*.#

Posted 30 January 2010 - 19:33

Patrząc na to realnie, istnieje teoretyczna możliwość zmiany wielkości partycji bootcampa.
Praktycznie, nigdy nie udało mi sie tego zrobić bez usuwania i ponownego zakładania partycji
Ale ja po prostu nie znam programu który obsługuje jednocześnie partycje NTFS i HFS+.
A jeżeli chcemy użyć Partition Magic albo cos podobnego, należy wcześniej sporządzić dokładne kopie danych na obu tych systemach!

Ale ja jestem początkujący i niewiele wiem, wiec....

#12 inubero

inubero
  • 98 posts

Posted 30 January 2010 - 19:37

Myslalem o partition Magic :P ale co do OS X to ja dopiero raczkuje i moja wiedza nt tego systemu jest marna :P gdyby byl to tylko windows to bez problemu czlowiek by sobie poradzil a tak to lipa :P no nic bede jakos kombinowal :P

#13 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 30 January 2010 - 19:44

No to zmień rozmiar partycji OSX w "Narzędziach dyskowych", a potem partycje z windowsem spróbuj zmienić tym Partition Magikiem. Przynajmniej spróbuj tak. A dlaczego tak, no bo Narzędzia dyskowe obsługują HFS+, a nie bardzo NTFS, a Partiton Magic odwrotnie. Nie mam bladego pojęcia czy to zadziała, ale spróbuj. Wcześniej bym zrobił kopie wszystkiego. PS. Teraz doczytałem że próbowałeś zmniejszyć Narzędziami dyskowymi, ale nie dało rady? No to nie wiem tak na szybko.

#14 inubero

inubero
  • 98 posts

Posted 30 January 2010 - 20:16

no niestety nie dalo rady ;/ chyba ze proponujecie inny program do zmiany rozmiaru partycji os x na os x :P i wtedy bym z poziomu windowsa probowal zwiekszyc partycje bootcampa

#15 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 30 January 2010 - 20:29

Jedno pytanie, masz kopie partycji osx i windows? Bo jak nie to postaw ten windows od nowa, bo jak będziesz się bawił w to jakimiś programami nie wiadomo skąd i jak Ci coś padnie wtedy to będziesz miał większy problem. Partycje windowsa możesz usunąć Asystentem BootCamp i tym samym programem załóż większą od nowa.

#16 inubero

inubero
  • 98 posts

Posted 30 January 2010 - 20:43

I robic wszystko od nowa :P a instalacja win7 na iMac i7 27'' jest troszeczke utruudniona przez sterowniki jakie windows sobie sam instaluje do grafiki... No nic skoro niema innego rozwiązanie to chyba tak zrobie :D Dzieki za pomoc

#17 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 30 January 2010 - 21:37

hmm, jak nie masz kopii zapasowej to takimi zabawami możesz "robić od nowa" także Mac OS X. Także jak tam Ci wygodnie.

#18 maslo_chrzan

maslo_chrzan
  • 20 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 February 2010 - 11:05

Program Partition Manager 2010 ma wsparcie dla mac'ów, tzn. że posiadając oba systemy możemy zmienić wielkość obu partycji. U mnie to zadziałało, zwiększyłem partycje windowsa z 29 GB do 42 GB. Oczywiście program radzi sobie z NTFS jak i FAT32. Pozdrawiam

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users