Czym nagrac *.wav DTS?
Posted 26 January 2010 - 19:03
Posted 26 January 2010 - 20:28
Posted 26 January 2010 - 20:50
Posted 26 January 2010 - 21:04
Posted 26 January 2010 - 21:17
2. Czy chcesz "nagrać" system? Czy pliki? Czy co...?pliki audio w formacie wav z systemem DTS
Bo z tego co piszesz można wyciągnąć różne wnioski, np.:
-chesz zakodować pliki WAV do wielokanałowego pliku w formacie DTS i nagrać taki plik na jakimś nośniku aby móc to odtworzyć w jakimś czytniku
płyt.
-Czy może istnieje jakiś system plików nazwany DTS o którym nic nie wiem?
Ale zakładając tezę pierwszą, dlaczego włąśnie DTS?, A nie może być AC3 albo LPCM?
Bo chesz to odtworzyć na odtwarzaczu DVD, podłączonym światłowodem lub HDMI do procesora kina domowego?
Jeżeli tak, to najłatwiej możesz stworzyć płytę DVD. Authoring można zrobić w łatwo dostępnych programach.
Jeżeli chcesz stworzyć DVD Audio - sprawa trudniejsza, software do authoringu może być trudno dostępny.
Natomiast płyta CD Audio z plikami zakodowanymi w DTS albo AC3 może nie odtworzyć się w playerze DVD, moZliwy byłby zapewne CD ROM z zakodowanymi plikami, być może nawet iTunes mogłoby to zagrać.
Posted 26 January 2010 - 22:21

Posted 27 January 2010 - 13:25
Posted 10 February 2010 - 21:14
Posted 08 March 2010 - 14:52
VLC to słychac tylko szumy ( w tym ostatnim nic )
Witam
To dziwne gdyż VLC natywnie odtwarza strumien DTS. Mam sporo takich nagrań i nie mam problemu.
Może zrób update VLC ?
---- Dodano 08-03-2010 o godzinie 15:01 ----
Mam do jednych plików CUE to spróbuję, ale do innych nie ma tego cue.
Pliki CUE są potrzebne dla odtwarzacza tylko jako informacja o początku i końcu ścieżek. Teoretycznie można nagrać sam plik wav ale odtwarzacz będzie go widział jako jedno długie nagranie. Ważne jest aby soft nagrywający nic nie robił z plikiem wav (cięcie, normalizacja itp); odtwarzacza nie interesuje co jest na płycie nagrane to dekoder (wbudowany lub zewnętrzny) ma z tego wyciągnąć 6 kanałów. Dlatego też pliki w standardzie DTS maja takie same cechy jak CD Audio - wielkość pliku jest ściśle powiązana z długością, nie ma różnych stopni kompresji, rozdzielczość to zawsze 16 bit, a próbkowanie 44100 Hz
Posted 09 March 2010 - 06:54
1. Co to znaczy:
2. Czy chcesz "nagrać" system? Czy pliki? Czy co...?
Bo z tego co piszesz można wyciągnąć różne wnioski, np.:
-chesz zakodować pliki WAV do wielokanałowego pliku w formacie DTS i nagrać taki plik na jakimś nośniku aby móc to odtworzyć w jakimś czytniku
płyt.
-Czy może istnieje jakiś system plików nazwany DTS o którym nic nie wiem?
Ale zakładając tezę pierwszą, dlaczego włąśnie DTS?, A nie może być AC3 albo LPCM?
Bo chesz to odtworzyć na odtwarzaczu DVD, podłączonym światłowodem lub HDMI do procesora kina domowego?
Jeżeli tak, to najłatwiej możesz stworzyć płytę DVD. Authoring można zrobić w łatwo dostępnych programach.
Jeżeli chcesz stworzyć DVD Audio - sprawa trudniejsza, software do authoringu może być trudno dostępny.
Natomiast płyta CD Audio z plikami zakodowanymi w DTS albo AC3 może nie odtworzyć się w playerze DVD, moZliwy byłby zapewne CD ROM z zakodowanymi plikami, być może nawet iTunes mogłoby to zagrać.
A tyle się mówi o czytaniu ze zrozumieniem... Wyraźnie było napisane o nagraniu plików. Nie mówiłam co chcę stworzyć tylko jak nagrać by odtworzyć, niestety Twoje odpowiedzi mi nie pomogły. DTS/AC3 bez porównania AC3 to gorsza jakość dźwięku. Ale to trzeba najpierw posłuchać by ocenić.
Posted 09 March 2010 - 11:35
Posted 09 March 2010 - 12:14
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users