Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

3ds max na macbook pro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 esha

esha
  • 8 postów
  • Skądwrocław

Napisano 08 grudnia 2006 - 00:51

Czy udało się komuś odpalić 3d maxa przez bootcampa na jakimś intelomacu (konkretnie mac booku pro)? Szukam wszelkich informacji na temat maxa oraz autocada na macu. Interesuje mnie zakup takiego sprzętu, jednak wolałbym miec pewność, że będę mógł swodobnie pracować korzystając ze wszelkich dobrodziejstw mac booka. Dla wszystkich tych, którzy spytając po co ładować się z win na maca, odpowiem: chcę mieć pięknie wyglądającego peceta. pzdr esha

#2 orzels

orzels
  • 759 postów

Napisano 08 grudnia 2006 - 01:59

Jesli dziala Windows (natywnie, nie emulowane) to dzialaja napisane na niego programy.
A nawet bardziej niz dzialaja:
http://groups.archiv...hread283645.htm

Na forum Autodesk, czyli u zrodla, tez cos bylo:
http://discussion.au...threadID=507757

#3 czajka

czajka
  • 88 postów
  • Skądżoliborz, warszawa

Napisano 08 grudnia 2006 - 10:55

od miesiąca używam 3ds maxa i rhino na swoim macbooku, i jestem bardzo zadowolony z ich pracy. jak na razie oba programy pracują w dobrze i stabilnie, a win postawiony na bootcampie nie zawiesił się ani razu. jeżeli musisz prcować z maxem, lub lubisz go po prostu to MBP będzie dobrym zakupem.

#4 esha

esha
  • 8 postów
  • Skądwrocław

Napisano 09 grudnia 2006 - 23:54

czajka- dzięki za odp, napisz mi jeszcze czy pracujesz na 8 czy 9, a jesli 9 to czy na v. 64 bitowej (tk z czystej ciekawości); poza tym masz jakiekolwiek nieprzwidzianie problemy z win? mam obawy, że może mi brakować klawiszy takich jak insert czy delete, chociać ten drugi można czymś zastapić. jeszcze jedno, normalnie pracują pod win wszystkie bajery maca, typu iSight, pilot, podświetlana klawiatura itd...?

#5 darekmil

darekmil
  • 757 postów
  • SkądWarszawa PL

Napisano 10 grudnia 2006 - 00:47

Na Macu Pro 3dsMAX śmiga tak, że spadłem z krzesła;)Wyniki czasu renderingu testowych scen zmiotły z powierzchni ziemi inne stacje robocze oparte na architekturze PC(ale w sumie pozainstalowaniu Windy w 70% intelowskie MACi to takie super wypasione PCty...).Ale powracając do wątku, to wszysko działa jak należy iduuuuzo ponad to;)Co się tyczy wersji 64 - bitowej, to problem jest taki, że wersja 64-bitowa pójdzie raczej tylko na Windowsie XP x64, a jak wiadomo Boot Camp nie obsługuje takiego cuda - pewnie chodzi o sterowniki, bo specom od Boot Capmpa nie chce się nad tym pracować przed premierą Visty i Leoparda. Ale ciężko mi sobie wyobrazić, iż takie rozwiązanie, mogło poprawić w znaczącym poziomie szybkośc renderingu itd...;)

#6 czajka

czajka
  • 88 postów
  • Skądżoliborz, warszawa

Napisano 10 grudnia 2006 - 03:10

czajka-
dzięki za odp, napisz mi jeszcze czy pracujesz na 8 czy 9, a jesli 9 to czy na v. 64 bitowej (tk z czystej ciekawości); poza tym masz jakiekolwiek nieprzwidzianie problemy z win? mam obawy, że może mi brakować klawiszy takich jak insert czy delete, chociać ten drugi można czymś zastapić.
jeszcze jedno, normalnie pracują pod win wszystkie bajery maca, typu iSight, pilot, podświetlana klawiatura itd...?

powiem tak,
windows się sprawdza jako platworma robocza, ale bez bajerów. Na razie nie widziałem ani razu BSOD, nic mi się nie zawiesiło (poza Rhino :) ),
nie wiem czy podświetlanie klawiatóry działa - bo mam macbooka bez tego bajeru,
klawisz "deleat" mi nie działa pod win - działa w kombinacji fn + del (dziwne ale prawdziwe),
poza tym to mac dzięki intelowi jest naprawde sprawnym PC'tem - nawet mój z zintegrowaną grafiką ma bardzo dobre osiągi w Benchmarku,
i tu pojawia się jedyne "ale", przy renderach włącza się chłodzenie procesor - troszę chałasuje ale to chyba normalne w laptoopach przy mocnej eksploatacji.
podsumowujac: daje radę.

#7 czajka

czajka
  • 88 postów
  • Skądżoliborz, warszawa

Napisano 13 grudnia 2006 - 05:05

najnowsze doniesienia: nie polecam instalowania wersji 9, zupełnie nie wiem dla czego ale nie przekonała mnie, była powolna. Po przeinstalowaniu na 7 wszystko działa jak marzenie.

#8 esha

esha
  • 8 postów
  • Skądwrocław

Napisano 15 grudnia 2006 - 19:47

z ciekawości. próbowałęś 8?

#9 czajka

czajka
  • 88 postów
  • Skądżoliborz, warszawa

Napisano 15 grudnia 2006 - 23:26

nie. hohliki mi instalkę pochowały.

#10 kosmos

kosmos
  • 3 postów

Napisano 13 grudnia 2007 - 10:45

moglbys napisac dokladnie jakiej wersji uzywasz (maca) i czy macowy system to tiger czy leopard? U mnie na Mac Book Pro nie chce dzilac zadna wersja 3dmax tzn ma problem z licencja caly czas wystepuje blad. Przez 7 dni ktore dziala - jest super szybki z V rayem

#11 screamer

screamer
  • 21 postów

Napisano 23 października 2008 - 13:12

Problem z 3DS Max na MacBook Pro z Bootcampem witajcie, tak sobie czytam jak to Wam śmiga 3DS na MACu i aż mi łzy w oczach staja....u mnie niestety nie śmiga, wywala błąd licencji - tzn. śmigał przez jeden dzień a później za każdym razem przy uruchomieniu wola o ponowna aktywacje programu:( próbowałem na 1000 rożnych sposobów sobie z tym poradzić ale niestety nie udało mi się to do tej pory....... jeśli znacie jakiś prawdopodobny sposób wybrnięcia z tej sytuacji podzielcie sie:) pozdrowienia

#12 Nurse

Nurse
  • 169 postów

Napisano 23 października 2008 - 13:28

a nie uzywasz przypadkiem tej samej instalki windowsa pod bootcampem i np. Vmware? bo jesli tak to jest to znany problem-max wywala blad licencji przy kazdej zmianie konfiguracji kompa. Poszukaj w sieci, jest troche o tym. Ja przestalem uruchamiac maxa pod vmware i pod samym bootcampem dziala normalnie.

#13 screamer

screamer
  • 21 postów

Napisano 23 października 2008 - 14:34

właśnie problem jest w tym ze w ogóle nie używam Vmware.....

#14 screamer

screamer
  • 21 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 09:50

Problem rozwiązany Witam Wszystkich, Po wielu próbach i 10ciu zniszczonych klawiaturach rozwiązałem problem 3DS MAX na MAC'u. Niestety w tym przypadku BootCamp jest bezlitosny i nie pozwoli na odpalenie 3DS na partycji Windows. Jest to związane z tym że 3DS zapisuje sobie sprytnie licencję w plikach partycji a niestety partycja Windows nie jest partycją podstawową tylko partycja OS X 'GUID' i albo podczas jakichś tam operacji pliki licencyjne MAX'a są nadpisywane albo przenoszone lub też zmieniane są im prawa dostępu...(niestety nie udało mi się pliku licencji fizycznie zlokalizować na dysku) i 3DS wywala błędy licencji. Ale rozwiązanie tematu jest prostsze niż może się wydawać - VMware Fusion. Po zainstalowaniu VM+Windows+3DS MAX wszystko hula rewelacyjnie, nie wiesza się a i prędkość działania programu (przy odpowiednich ustawieniach VM) jest niczego sobie. A nawiasem wykożystanie VM daje dodatkową fajną możliwość przełączania się pomiędzy 'SPACES' czyli pracę na jednym ekranie pod Windowsem a na pozostałych trzech pod OS X. Generalnie bardzo polecam to rozwiązanie i jak na razie jest ono chyba jedyne dla tych, którym 3DS odmawia współpracy pod BootCamp'em. Celowo pomijam rozwiązanie oparte na 'PARALELS' gdyż ten program w obecnej wersji nie pozwala nam wykożystać 'DualCore' pod Windowsem i permanentnie adresuje tylko jeden procesor. Słyszałem że 'PARALELS' dla komputerów wieloprocesorowych (czytaj DualCore lub Core2Duo' ukaże się pod koniec stycznia 2009 - pożyjemy zobaczymy. To na tyle........... Pozdrawiam

#15 artnoise

artnoise
  • 39 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 lutego 2009 - 13:55

screamer - na ktorej wersji 3Dsmaxa pracowales?? ja swego czasu pracujac na 3DS max 9 (nie 2009) mialem wywrotke licencji po wpieciu sie do netu :D, ale jest spokojnie folder gdzie zapisuje max licencje, wystarczy to skasowac i "zautoryzowac" ponownie.
gorzej jest niestety z 2009 x64 na Viscie 64...tam tego cholerstwa obejsc nie moge...mozektos z was wie jak rozwiazac ten problem.

Przyznaje ze 3DS Max 2009 x64 z V-ray'em na 8 procesorowym Mac'u Pro liczy 7x szybciej niz na macbook'u pro dual core pod 32bit XP i pod maxem 9

---- Dodano 04-02-2009 o godzinie 13:56 ----
a zapomnialem dodac wszystko o czym wyzej pisalem pracowalo na windach postawionych na boot campie.

#16 j3r

j3r
  • 3 postów

Napisano 06 marca 2009 - 02:08

Maxik dzialal nalezycie do momentu w ktorym to krak odmowil wspolpracy. kraki krak krak kra. Naljepsza szybkość jaką miałem w dłoni i zarazem najcichsza tzn. dobierająca szum do mocy! Czad - P.C= crapp never ever again!!! Choc za tą samą cenę można kupic dwuprocesorowego i szybszego- i tak pozostanie świndowsem - brzydką podróbą-bo ku temu to zmierza.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych