Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Port COM na Macu?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Wookasch

Wookasch
  • 306 postów
  • SkądBerlin

Napisano 07 grudnia 2006 - 23:01

Witam, czy istnieje jakies rozwiazanie udostepniajace port COM na Macu?

#2 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 07 grudnia 2006 - 23:24

Hmmm, chyba jedynie kontroler portu szeregowego na USB, ale nie wiem czy system bedzie mial sterowniki do jakiegokolwiek sprzetu podlaczanego do tego portu... A w ogole to do czego Ci to potrzebne?

#3 Wookasch

Wookasch
  • 306 postów
  • SkądBerlin

Napisano 07 grudnia 2006 - 23:27

Do konfiguracji urzadzen sieciowych (routery, switche) przez port konsoli.

#4 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 07 grudnia 2006 - 23:29

6,

czy myślisz o czymś takim ?

#5 Wookasch

Wookasch
  • 306 postów
  • SkądBerlin

Napisano 07 grudnia 2006 - 23:43

6,

czy myślisz o czymś takim ?

Wielkie dzieki, swietnie sie zapowiada!
I na ebayu za pare euro (na razie) jest :)

EDIT:

Wlasnie widze ze sporo tego w sieci roznych producentow, w wiekszosci zadeklarowana wspolpraca z OSX.
Zalozylem ze to bedzie trudna sprawa i nawet w google nie sprawdzilem, mea culpa :)

#6 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 08 grudnia 2006 - 08:05

Takie cosie w Polsce kosztują jakieś 40 pln. W przypadku portu RS232 sterowniki nie są potrzebne - to jest bardzo prymitywny interface (podobnie jak przejściówki usb-ps/2. Działają zawsze choć nie z każdą klawiaturą. PS/2 to uproszczony RS232 z zasialaniem). Jeżeli będziesz chciał połączyć się z routerem to wysyłasz komendę w Terminalu na odpowiedni port USB, a przejściówka przetłumaczy ją na RS.

#7 spoco

spoco
  • 1 035 postów
  • SkądWawa

Napisano 08 grudnia 2006 - 09:15

ja korzystam z takiego rozwiazania na xp na bt na moim mb i wszystko smiga jak trzeba ;)

#8 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 08 grudnia 2006 - 10:41

Hmmm, a urzadzen sieciowych typu routery nie podlacza sie przez null modem? Do tego mozesz uzyc modemu wbudowanego w Maca i systemowego terminala... Tak mi sie przynajmniej wydaje - nie probowalem jeszcze ;)

#9 iSylwek

iSylwek
  • 872 postów

Napisano 08 grudnia 2006 - 11:09

devilla null modem to chyba skrosowany com.....

#10 heretique

heretique
  • 334 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 grudnia 2006 - 11:15

Większość popularnych i tanich konwerterów USB / RS-232 oparte jest na układzie Prolific PL-2302, do którego jest sterownik pod OSX, sprawdzony i działający jako /dev/usbserial (lub podobnie).

#11 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 08 grudnia 2006 - 11:18

devilla null modem to chyba skrosowany com.....

No mam tu w pracy taki kabelek wlasnie z modemu na COM i kolega mowil, ze to null modem i przez niego podlacza sie z laptopem do klastrow w kolokacji. Ma toshibe akurat, ale to chyba nie ma znaczenia.

#12 uwak

uwak
  • 778 postów

Napisano 08 grudnia 2006 - 16:01

nie wszystko chodzi po null modem devilla ..... - mam ten sam problem - testowalem juz dwa porty rs-232 na usb - pozyczone od kolegi zajmujacego sie kasami fiskalnymi - on tez ma laptopa - PC bez rs w standarcie ... - nie jest za ciekawie - do jednego byly sterowniki do tigera ...ze switchami dalo sie dogadac z ups-em - apc i cisco - ni cholery :( .... - niestety ale nie kazdy interfejs rs on usb -- jest pelnym uartem .... :( w tej chwili czekam na kolejny - dostane ztestuje - napisze dosyc miarodajnym testem jest proba obsluzenia modemu zewnetrznego po rs ... - wtedy uzywana jest wiekszosc sygnalow - rts cts itd..... i innych NAPRAWDE starych urzadzen - stare switche niektore klucze usb-rs - wogole nie obsluguja sprzetowej kontroli przeplywu ... dlatego wciaz kocham swojegi wielkiego ciezkiego hp omnibook 4100 xe - za tego rs-a z tylu miedzy innymi :)

#13 DoktorNo

DoktorNo
  • 394 postów

Napisano 19 grudnia 2006 - 12:47

Jeżeli będziesz chciał połączyć się z routerem to wysyłasz komendę w Terminalu na odpowiedni port USB, a przejściówka przetłumaczy ją na RS.

Interesuje się amatorsko elektroniką, dobrze byłoby wiedzieć, jak wydawać komendy Terminalem na RS-232. Jak to zrobić? Linux ma urządzenie /dev/ttyS0 i podobne, a Mac OS?

#14 Bond

Bond
  • 43 postów

Napisano 03 stycznia 2007 - 10:49

Mam taki konwerter na Prolific PL-2302.Połączyłem nim radio KF z moim Mac-kiemi działa wszystko. Ponieważ dostałem inne urzadzenie MicroHam ten konwerter jest do odsprzedania. Mam go kilka dni. Pozdrawiam. Sławek

#15 malowany

malowany
  • 465 postów
  • SkądPL

Napisano 21 lutego 2007 - 11:42

Witam, mam UPS'a firmy APC na wejście com, zastosowałem omawianą*tu przejściówkę. Niestey oprogramowanie APC na Macu nie rozpoznaje UPS własnej firmy. Czy da się to jakoś zrobić, miał*ktoś doświadczenie z tym??

#16 uwak

uwak
  • 778 postów

Napisano 21 lutego 2007 - 12:20

malowany - przede wszystkim kabli RS-owych do ups-ow apc jest przynajmniej 4
- w zaleznosci od wersji upsa - jaki do jakiego - polecam lekture na www.apcupsd.org
oraz wyprobowanie tegoz demona - wersje tez nalezy sobie dobrac w zaleznosci od modelu

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych