Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac i Win - sieć domowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Przemysław Niemczuk

Przemysław Niemczuk
  • 222 postów
  • SkądStrzegom, Poland

Napisano 23 stycznia 2010 - 18:59

Witam, próbuję utworzyć sieć pomiędzy komputerami. W windows robi się to bardzo prosto, natomiast nie mam pojęcia jak tego dokonać, abym z maca miał dostęp do kompów w domu, na których jest postawiony windows no i oczywiście dostęp do drukarki popiętej pod stacjonarnego kompa. Proszę o jakieś wskazówki dla początkującego usera maca (dziś kupiłem swego pierwszego maca).

#2 pidipius

pidipius

iOS Developer

• 571 postów
  • SkądKatowice

Napisano 23 stycznia 2010 - 21:02

1. Preferencje systemowe -> Sieć - sprawdź czy masz komputery w tej samej podsieci 2. Finder -> idź -> połącz z serwerem i (zakładając, że udział, do którego chcesz się połączyć to "udzial" na serwerze o ip 192.168.0.99) wpisz w pole nazwa serwera: smb://192.168.0.99/udzial 3. Kliknij w połącz i - jeśli wszystko jest zgodne z pkt. 1 i 2 podajesz login i hasełko, ewentualnie pozwalasz, żeby je dodał do keychain (żeby więcej nie pytał) i juz :) 4. Na biurku będzie ikonka z udostępnionym udziałem.

#3 btonga

btonga
  • 188 postów

Napisano 05 lutego 2010 - 20:37

pidipius super opisane i super proste! Od wczoraj męczyłem się z tym samym na dwóch windowsach. Dziś w końcu mi się udało. Mam laptopa z Vistą, iMaca z Leo i bootcamp Win7. A w macu to takie proste...he, mac the best! :grin:

mam jeszcze problem z używaniem drukarki podpiętej do laptopa z vistą, może pomożesz ? ;)

#4 btonga

btonga
  • 188 postów

Napisano 09 lutego 2010 - 12:42

primo78 poradziłeś sobie z drukarką podłączoną do PC ? możesz ją używać z maca ? jeżeli tak to napisz dokładnie jak to zrobiłeś
pozdrawiam

#5 Przemysław Niemczuk

Przemysław Niemczuk
  • 222 postów
  • SkądStrzegom, Poland

Napisano 09 lutego 2010 - 14:45

primo78 poradziłeś sobie z drukarką podłączoną do PC ? możesz ją używać z maca ? jeżeli tak to napisz dokładnie jak to zrobiłeś
pozdrawiam

Niestety nie, poddałem się.

#6 zuccom

zuccom
  • 66 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 marca 2010 - 18:26

A ja po tym co przeczytałem dalej nie mam pojęcia co robić. Nawet nie wiem o czym piszecie... Mam Windows'a 7 i chce go połączyć*z Macbookiem Pro żeby wymieniać pliki. Proszę o pomoc jak dla laika :(

#7 btonga

btonga
  • 188 postów

Napisano 22 marca 2010 - 20:09

A ja po tym co przeczytałem dalej nie mam pojęcia co robić. Nawet nie wiem o czym piszecie... Mam Windows'a 7 i chce go połączyć*z Macbookiem Pro żeby wymieniać pliki. Proszę o pomoc jak dla laika :(

zuccom musisz w 7-ce wejść w centrum sieci i udostępniania i tam zmienić kilka ustawień dotyczących właśnie udostępniania, po prostu udostępnij foldery, drukarkę itd, potem w maku finder/idź/połącz z serwerem, wpisz adres 7-ki, połącz i po chwili powinieneś zobaczyć udostępniony folder windy na biurku maka, jakoś tak ja to zrobiłem i z wymianą plików nie mam problemu.

#8 Kamil Armacki

Kamil Armacki
  • 4 postów
  • SkądManchester, United Kingdom, United Kingdom

Napisano 22 maja 2014 - 21:12

ja robie to co piszecie i nie dziala :( moze ktos pomoc moja mama ma windowsa 7 a ja maca (maverix)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych