Problem z ethernet
Posted 23 January 2010 - 17:44
Posted 23 January 2010 - 17:49
Posted 23 January 2010 - 17:57
Posted 23 January 2010 - 18:09
Posted 24 January 2010 - 02:49
Posted 24 January 2010 - 10:35
Posted 24 January 2010 - 11:46
Posted 24 January 2010 - 12:20
0) tak, to na pewno. Dzwoniłem do Netii kilkakrotnie żeby sprawdzili. A pozatym ten sam kabel po włożeniu do PCta działa
Nie pytam, co mówią Ci konsultanci, tylko co widzisz/sprawdzasz sam.
1) tak, jest komunikat że ma samoprzydzielone IP ale nie może połączyć się z internetem
'Samoprzydzielone' to chyba nie to, co trzeba. Jakie dostajesz, konkretnie?
2) tak
3,4) nie wiem czy dobrze dobrze rozumiem, ale zrobiłem coś takiego, że w adresie przeglądarki wpsałem IP rotutera i wogóle go nie znajduje.
No to się zdecyduj? Wiesz, w ogóle, co to jest ping i jak to testować? I po co? Sprawdź, a nie piszesz na czuja.
---- Dodano 24/01/2010 o godzinie 12:21 ----
Teraz Twój Mak i Router są napewno w tej samej sieci i router da się pingować z Maka. Również powinien działąć Internet
Yyy… a czemu niby 'powinien'? To, że pakiety dochodzą do pierwszego hopa o niczym jeszcze nie świadczy?
---- Dodano 24/01/2010 o godzinie 12:27 ----
@kjanicki - Jeżeli chodzi o MAC karty sieciowej, to wszedłem za ustwaienia routera i spróbowałem dodać nowego klienta z numerem Mackintosha. Ale oprócz numeru mac trzeba wpisać IP. Nie wiem tylko czy dobrze nadaje ten numer. Jeżeli mój PC ma powiedzmy 192.167.1.1., to Mackintosha mogę zrobić 192.167.1.2? Jest tam też obok do zaznaczania ikonka "reserved"
Ugh, po pierwszym poście wydawało mi się, że jesteś bardziej techniczny, a tu kiszka.
Ale tak właśnie zrób. Skoro widzisz na routerze, że PC jest dodany statycznie (parą MAC i IP), to zapewne - jak sugerowałem w poprzednim swoim poście natchniony pomysłem, który podsunął @kjanicki - Twój router wpuszcza tylko urządzenia, które mu tam wpiszesz (kwestia konfiguracji - można to wyłączyć, ale w sumie nawet imho lepiej (bezpieczniej), jak jest), czyli wręcz MUSISZ dodać swojego nowego iMaca. Tak, sugerowana przez Ciebie numeracja będzie dobra - po prostu zwiększ ostatnią liczbę w adresie o 1 i będzie si.
Wtedy możesz ustawić iMaca znów na DHCP i pewnie zaklika.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users