Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problem z ethernet

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 keziah

keziah
  • 3 posts

Posted 23 January 2010 - 17:44

Witam, mam problem z połączniem Ethernet na Mac OS X 10.6.2 Internet jest z Neti, router Zyxel 2602r. Jeżeli chodzi o ustawienia które aktualnie mam: -konfiguracja IPv4 - używając DHCP -kolejność usług - Ethernet jest pierwszy -Próbowałem też koniguracji z DNSami z Netiii (213.241.79.37, 213.241.79.38, 83.238.255.76) Efekt jest taki: pali się żółta lampka i wyświetla komunikat "Ethernet ma samodzielnie przydzielony adres IP i nie może połączyć się z internetem". W Netii nikt mi nie może pomóc. Ogólnie mówią że nie wspierają Mackintosha, a niektórzy z konsultantów pytają się jakiego mam Windowsa zaintsalowanego - hmmm, więc tam mi raczej nie pomogą. Dwa dni dzwonienia na nic. Reczne wpisywanie IP też nic nie pomogło. Router był resetowany już parokrotnie. Kabel jest OK, ponieważ sprawdziłem go przełączając na laptopa z windowsem, i internet działa. System jest w stanie nienaruszonym - iMAC jest nowy. Liczę na waszą fachową pomoc i z góry dziękuję.

#2 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 23 January 2010 - 17:49

Sprawdź wizualnie gniazdo Ethernet w czy wszystkie "druciki" są proste. Wystarczy, że którykolwiek z nich będzie nawet lekko krzywy i wtedy nie ma połączenia z kablem.

#3 keziah

keziah
  • 3 posts

Posted 23 January 2010 - 17:57

sprawdziłem właśnie dla pewności, wszystkie są równiutkie. teraz piszę z PCta, ale jak tylko ten sam kabel podłączam do Maca internetu nie ma.

#4 kjanicki

kjanicki
  • 195 posts
  • SkądŁódź

Posted 23 January 2010 - 18:09

Niewiem jak jest w Netii ale niektóre sieci zapisują MAC Adress karty sieciowej i tylko na tym jednym działają (tak jest w sieci Toya w przypadku publicznego adresu IP) wtedy konieczny jest telefon do helpdesku sieci.

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24372 posts

Posted 24 January 2010 - 02:49

@keziah: ale opisz dokładniej, co nie działa. Hint: odpowiedź 'internet' nie jest dobra ;-) To jest ADSL, tak? No to po kolei: 0) czy router dostaje w ogóle poprawny sygnał od Netii? Dobre IP i tak dalej? 1) czy Twój mac dostaje od routera jakiekolwiek IP? 2) czy z maka do routera dochodzi ping? 3) czy dochodzi ping do świata po adresie IP? 4) czy dochodzi ping do świata po nazwie? @kjanicki: na ADSL to trochę kiepsko filtrować po MAC, ale w sumie trop nie jest zły - może router jest tak skonfigurowany, że przydziela adres tylko dopisanym do listy maszynom?

#6 keziah

keziah
  • 3 posts

Posted 24 January 2010 - 10:35

Witam, dziękuje za odpowiedzi. @kjanicki - Jeżeli chodzi o MAC karty sieciowej, to wszedłem za ustwaienia routera i spróbowałem dodać nowego klienta z numerem Mackintosha. Ale oprócz numeru mac trzeba wpisać IP. Nie wiem tylko czy dobrze nadaje ten numer. Jeżeli mój PC ma powiedzmy 192.167.1.1., to Mackintosha mogę zrobić 192.167.1.2? Jest tam też obok do zaznaczania ikonka "reserved" @ftpd 0) tak, to na pewno. Dzwoniłem do Netii kilkakrotnie żeby sprawdzili. A pozatym ten sam kabel po włożeniu do PCta działa 1) tak, jest komunikat że ma samoprzydzielone IP ale nie może połączyć się z internetem 2) tak 3,4) nie wiem czy dobrze dobrze rozumiem, ale zrobiłem coś takiego, że w adresie przeglądarki wpsałem IP rotutera i wogóle go nie znajduje.

#7 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 24 January 2010 - 11:46

Ustaw w routerze w panelu IP Configuration IP Addres jak podają w instrukcji : 192.168.1.1, Subnet Mask: 255.255.255.0, DHCP Server: Off Następnie w Makowych System Preferences/Network/Advanced/TCP/IP: Configure iPv4: Manually, IPv4 Address: 192.168.1.2, Router: 192.168.1.1 w panelu DNS wpisz numery DNS podane przez Netię. Kliknij OK potem Apply. Teraz Twój Mak i Router są napewno w tej samej sieci i router da się pingować z Maka. Również powinien działąć Internet

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24372 posts

Posted 24 January 2010 - 12:20

0) tak, to na pewno. Dzwoniłem do Netii kilkakrotnie żeby sprawdzili. A pozatym ten sam kabel po włożeniu do PCta działa

Nie pytam, co mówią Ci konsultanci, tylko co widzisz/sprawdzasz sam.

1) tak, jest komunikat że ma samoprzydzielone IP ale nie może połączyć się z internetem

'Samoprzydzielone' to chyba nie to, co trzeba. Jakie dostajesz, konkretnie?

2) tak
3,4) nie wiem czy dobrze dobrze rozumiem, ale zrobiłem coś takiego, że w adresie przeglądarki wpsałem IP rotutera i wogóle go nie znajduje.

No to się zdecyduj? Wiesz, w ogóle, co to jest ping i jak to testować? I po co? Sprawdź, a nie piszesz na czuja.

---- Dodano 24/01/2010 o godzinie 12:21 ----

Teraz Twój Mak i Router są napewno w tej samej sieci i router da się pingować z Maka. Również powinien działąć Internet

Yyy… a czemu niby 'powinien'? To, że pakiety dochodzą do pierwszego hopa o niczym jeszcze nie świadczy?

---- Dodano 24/01/2010 o godzinie 12:27 ----

@kjanicki - Jeżeli chodzi o MAC karty sieciowej, to wszedłem za ustwaienia routera i spróbowałem dodać nowego klienta z numerem Mackintosha. Ale oprócz numeru mac trzeba wpisać IP. Nie wiem tylko czy dobrze nadaje ten numer. Jeżeli mój PC ma powiedzmy 192.167.1.1., to Mackintosha mogę zrobić 192.167.1.2? Jest tam też obok do zaznaczania ikonka "reserved"

Ugh, po pierwszym poście wydawało mi się, że jesteś bardziej techniczny, a tu kiszka.

Ale tak właśnie zrób. Skoro widzisz na routerze, że PC jest dodany statycznie (parą MAC i IP), to zapewne - jak sugerowałem w poprzednim swoim poście natchniony pomysłem, który podsunął @kjanicki - Twój router wpuszcza tylko urządzenia, które mu tam wpiszesz (kwestia konfiguracji - można to wyłączyć, ale w sumie nawet imho lepiej (bezpieczniej), jak jest), czyli wręcz MUSISZ dodać swojego nowego iMaca. Tak, sugerowana przez Ciebie numeracja będzie dobra - po prostu zwiększ ostatnią liczbę w adresie o 1 i będzie si.

Wtedy możesz ustawić iMaca znów na DHCP i pewnie zaklika.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users