Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Pro Core duo 2.0 - brak reakcji temperatura - wentylator

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 pmoo

pmoo
  • 406 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 23 stycznia 2010 - 10:47

Witam, testuję sobie pierwszego MacBooka Pro i zauważyłem jeden problem. Komputer się przegrzewa. Jest on po pelnym serwisie z wymianą past i polerką radiatorów. Zwiększając obciążenie procesora, wzrasta jego temperatura ale wentylatory nie przyśpieszają. Skutkuje to tym, że jak się zapomnę, temperatura przekracza 80*C, komp się wiesza i restartuje. Doraźnym rozwiązaniem jest SMC fan control którym ustawić sobie mogę takie obroty jakie chcę - i to działa. Czy ktoś się z tym wcześniej spotkał? Wentylatory bez SMCfancontrol cały czas wirują z prędkością 1000rpm Przemek

#2 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 23 stycznia 2010 - 10:56

Spróbuj Intel-based Macs: Resetting the System Management Controller (SMC) na pierwszy ogien.

#3 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 23 stycznia 2010 - 11:00

Jeśli SMC Reset nie pomoże to czujnik temperatury odkleił się podczas remontu być może, nie daj Boże! Objawy by się zgadzały, już nie raz tym sposobem kompy się przegrzewały. Kiedy czujnik odklejony, wówczas SMC nic nie wie o chłodzenia potrzebie. Pozdrawiam

#4 pmoo

pmoo
  • 406 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 23 stycznia 2010 - 15:00

SMC odpowiada za: Summary The System Management Controller (SMC) is responsible for many low-level functions on Intel-based Macs. These functions include: Responding to presses of the power button Responding to display lid opening and closing on portable Macs Battery management Thermal management The SMS (Sudden Motion Sensor) Ambient light sensing Keyboard backlighting Status Indicator Light (SIL) management Battery status indicator lights Selecting an external (instead of internal) video source for some iMac displays u mnie wszystko - prócz reakcji wiatraków- śmiga jak należy...

#5 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 23 stycznia 2010 - 15:15

SMC odpowiada za:

Summary
The System Management Controller (SMC) is responsible for many low-level functions on Intel-based Macs. These functions include:

Responding to presses of the power button
Responding to display lid opening and closing on portable Macs
Battery management
Thermal management
The SMS (Sudden Motion Sensor)
Ambient light sensing
Keyboard backlighting
Status Indicator Light (SIL) management
Battery status indicator lights
Selecting an external (instead of internal) video source for some iMac displays

u mnie wszystko - prócz reakcji wiatraków- śmiga jak należy...

Na moje oko, to wlasnie thermal management leży. Reset SMC to pierwszy krok do rozwiązania problemu.

#6 pmoo

pmoo
  • 406 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 23 stycznia 2010 - 21:41

gdyby wystarczył reset SMC bądź naprawa uprawnień nie zawracałbym Wam głowy :-) to niestety nie to... nowa obserwacja: Jeśli smcfancontrolem ustawię obroty na dowolną wartość a następnie wyłączę program, obroty - niezależnie od temperatury procka - trzymają się na poziomie ustawionym w programie.

#7 simone

simone
  • 149 postów
  • Skądkrakow

Napisano 03 lutego 2010 - 21:18

Jeśli SMC Reset nie pomoże to czujnik temperatury odkleił się podczas remontu być może, nie daj Boże!
Objawy by się zgadzały, już nie raz tym sposobem kompy się przegrzewały.
Kiedy czujnik odklejony, wówczas SMC nic nie wie o chłodzenia potrzebie

czy można by poprosić o więcej info odnośnie ewentualnego "odklejania" ?
czy ten czujnik jest autonomiczny od pozostałych czujników temperatury?

pozdrawiam

#8 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 03 lutego 2010 - 21:30

Każdy model maczka ma różną ilość czujników temperatury. Jeśli któryś się zepsuje lub odklei SMC może nie dostawać wiarygodnych danych i źle sterować wiatrakami. Np. iStatPro (widget) pokazuje (tak myślę) temperaturę z różnych czujników, w różnych miejscach komputera. Więcej odpowiedzi na ifixit.com dotyczących konkretnego modelu. Tutaj sugerowałem się niedawnym remontem komputera, wiadomo, ktoś mógł coś uszkodzić. Objawy wskazują na czujnik temperatury procesora. Pozdrawiam

#9 macandroll

macandroll
  • 252 postów

Napisano 06 lutego 2010 - 17:46

Mam core duo 2.16 Korzystam z fan control. To coś innego niż smc. Ustawiam manualnie krzywą jak maja przyspieszać wiatraki. Tzn. przy jakiej temperaturze ile obrotów. Przy 50 stopniach 1000 i rosną razem z temperaturą. Przeciętnie utrzymuje się 60 stopni przy 1500 obrotów. Przy prawie maksymalnym obciążeniu (np. w logic) temp dochodzi do 70 stopni i 4000 obrotów. Więcej raczej nie idzie, a gdy obciążenie spada, to również szybko zwalniają wiatraki. Wcześniej gdy nie miałem fan control to przy zwykłym użytkowaniu temperatura sięgała 70 kilka stopni a wiatraki chodziły na 1000. Obudowa potrafiła mocno się nagrzewać, a wiatraki włączały się na maksa w jakimś tam momencie i długo mocno pracowały. Teraz zawczasu wiatraki chłodzą procka i dzięki temu nie muszą się mocno rozkręcać. Obudowa jest ciepła jedynie pod matrycą.

#10 pmoo

pmoo
  • 406 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 20 lutego 2010 - 18:52

u mnie było tak, że gdy komputer się przegrzał i zawiesił to komputer nie chciał się ponownie uruchomić bo się przegrzewał zanim smcfancontrol zdążył ustawić wiatraki na wyższe obroty.

Problem w każdym razie rozwiązany, poświęciłem na to 2 kompy. Mimo że cortland w tym wypadku zaleca wymianę plyty, my robimy to juz w serwisie -> macbooki.org

#11 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 21 lutego 2010 - 18:46

A jakie dokładnie było rozwiązanie? Chyba, że to tajemnica firmy.

#12 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 25 lutego 2010 - 17:32

Przykleili sensory, czy grzali Logic Board zelazkiem ? ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych