Hej
Mam parę problemów z tym programem....
Po pierwsze zdjęcia które obrócę w programie pozostają nadal nie obrócone w systemie i potem kiedy chcę je załadować na jakąś stronkę*ładują się obrócone.....???? dlaczego
Po drugie jak otworzyć zdjęcia normalnie nie poprzez i photo tzn jak wejść do folderu ze zdjęciami tak żeby się nie otowrzyły w iPhoto
I wreszcie po trzecie jak zrobić żeby po najechaniu na ikonę jakiegoś wydarzenia i przejechaniu po niej kursorem nie przewijały się automatycznie zdjęcia już na ikonie tak że potem nie da się otworzyć wydarzenia od pierwszego zdjęcia...grrrr
Z góry dzięki za pomoc!!!
Kilka pytań o iPhoto
Rozpoczęty przez
babel85
, 22 sty 2010 23:15
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 22 stycznia 2010 - 23:15
Napisano 23 stycznia 2010 - 00:22
Po pierwsze... zdjęcia, które wrzucasz do iPhoto, są kopiowane do biblioteki iPhoto.
Zatem jeśli obrócisz zdj w iPhoto, to obracasz zdjęcie przechowywane w pliku znajdujacym się w bibliotece iPhoto, nie obracasz zdjęcia, z którego skorzystałeś wrzucając je do iPhoto.
Jeśli chcesz po prostu obrócić zdjęcie (a dodawanie do biblioteki iPhoto jest Ci nie potrzebne) skorzystaj z systemowego Podglądu.
Napisano 23 stycznia 2010 - 00:54
no ok ale jak otworzyć folder ze zdjęciami tak żeby nie uruchamiał się iPhoto i jak wywalić tą*funkcję przewijania zdjęć na okładce wydarzenia???
Napisano 23 stycznia 2010 - 01:53
Jak nie chcesz w iPhoto, to np. przeciągnij cały katalog ze zdjęciami do Preview.app (Podglad.app). A skoro nie chcesz używać iPhoto to druga część pytania odnośnie "okładki wydarzenia" już raczej nie aktualna?
Możesz także wejść w ten katalog ze zdjęciami, zaznaczyć wszystkie zdjęcia (cmd+a) i wcisnąć spacje (QuickLook), następnie strzałkami prawo/lewo możesz zmieniać zdjęcia.
Albo poszukaj innych programów jak ci nie pasuje iPhoto, Podgląd i QuickLook.
Napisano 23 stycznia 2010 - 12:22
czyli domyślnym programem do otwierania zdjęć u Ciebie jest iPhoto, tak?
w sensie... jak dwa razy klikniesz na dowolny plik np. jpg otwiera Ci się iPhoto?
jeśli tak, to kliknij dowolne zdjęcie prawym klawiszem i otwórz informacje. Będziesz miał tam część "Otwórz w programie". Wybierz tam Podgląd i kliknij Zmień wszystko.
w sensie... jak dwa razy klikniesz na dowolny plik np. jpg otwiera Ci się iPhoto?
jeśli tak, to kliknij dowolne zdjęcie prawym klawiszem i otwórz informacje. Będziesz miał tam część "Otwórz w programie". Wybierz tam Podgląd i kliknij Zmień wszystko.
Napisano 23 stycznia 2010 - 12:43
Co do ostatniego pytania to sprawdź w iPhoto -> Preferencje -> Wydarzenia:
Co masz zaznaczone przy "Dwukrotne kliknięcia w zdarzenie:" wybierz "pokazuje zdjęcia wydarzenia" a nie "powiększa zdjęcie" i wtedy jak wejdziesz do zdarzenia to wybierasz pierwsze i przeglądasz. A teraz powiększa zdjęcie które jest podglądane przez przejeżdżanie myszą.
Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem i pomogłem
---- Dodano 23-01-2010 o godzinie 12:47 ----
A co do problemu z obracaniem, to wynika to po prostu ze sposobu działania iPhoto.
Importując plik do iPhoto jest on kopiowany do "iPhoto Library" w katalogu Obrazki. Klikając prawym przyciskiem na bibliotekę iPhoto i klikając Show Package Contents tam są wszystkie obrazki zaimportowane i wyedytowane przez iPhoto. Więc albo musisz stamtąd je brać, albo po obróceniu np z iPhoto przeciągnąć gdzieś do Findera i wtedy na stronę wrzucić. Po prostu trzeba zrozumieć zasadę działania iPhoto i problemów nie ma
Co masz zaznaczone przy "Dwukrotne kliknięcia w zdarzenie:" wybierz "pokazuje zdjęcia wydarzenia" a nie "powiększa zdjęcie" i wtedy jak wejdziesz do zdarzenia to wybierasz pierwsze i przeglądasz. A teraz powiększa zdjęcie które jest podglądane przez przejeżdżanie myszą.
Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem i pomogłem
---- Dodano 23-01-2010 o godzinie 12:47 ----
A co do problemu z obracaniem, to wynika to po prostu ze sposobu działania iPhoto.
Importując plik do iPhoto jest on kopiowany do "iPhoto Library" w katalogu Obrazki. Klikając prawym przyciskiem na bibliotekę iPhoto i klikając Show Package Contents tam są wszystkie obrazki zaimportowane i wyedytowane przez iPhoto. Więc albo musisz stamtąd je brać, albo po obróceniu np z iPhoto przeciągnąć gdzieś do Findera i wtedy na stronę wrzucić. Po prostu trzeba zrozumieć zasadę działania iPhoto i problemów nie ma
Napisano 23 stycznia 2010 - 13:39
Poza tym w preferencjach iPhoto można dokonać zmiany by zdjęcia nie kopiowały się do biblioteki iPhoto (jeśli komuś to nie pasuje)
Ale lepiej zostawić to bez zmian i jeśli jakieś zdjęcie potrzebne jest ci do czegoś innego to przeciągasz je bezpośrednio z iPhoto lub z katalogu Originals w katalogu głównum iPhoto
To może zapraszam do mojego pytania:
http://www.myapple.p...dow-iphoto.html
może wspólnymi siłami...
Ale lepiej zostawić to bez zmian i jeśli jakieś zdjęcie potrzebne jest ci do czegoś innego to przeciągasz je bezpośrednio z iPhoto lub z katalogu Originals w katalogu głównum iPhoto
To może zapraszam do mojego pytania:
http://www.myapple.p...dow-iphoto.html
może wspólnymi siłami...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych