Nie wiem jak Was, ale mnie zawsze ciekawiły przeróżne mechanizmy, odwieczne pytanie stawiane przeze mnie to: "Jak to działa?". Trzeba przyznać, że pracująca maszyna ma w sobie coś fascynującego, na pracę zegarka, który dostałem od dziadka mógłbym patrzeć godzinami. Wygląda na to, że podobne odczucia bliskie są Pawłowi Jaroszowi(The Oak Team), twórcy gry Swapper - The Rolling Ball Machine.
Swapper to gra zręcznościowo-logiczna, która sprawdzi Wasz refleks i szybkość podejmowania decyzji. Sama idea rozgrywki jest dość prosta - polega na pozbyciu się kolorowych kulek, które trafiają do naszego mechanizmu. Trzeba je tak ułożyć, by w jednym z sześciu obrotowych trybów znalazły się kulki tylko jednego koloru. Dodatkowo sprawę komplikują/ułatwiają kule specjalne, z których dodatkowymi możliwościami przyjdzie się nam zapoznać w trakcie dalszej rozgrywki. Przyznam, że trudno to wszystko opisać, więc zapraszam do obejrzenia filmu poniżej:
Pierwszą rzeczą, która rzuca się w oczy jest oczywiście grafika. Tu należą się wielkie brawa twórcy - oddał prawdziwy klimat mechanizmów, np. ze starych zegarków. Grafika jest piękna i dopracowana w najmniejszych detalach. Podobnie jest z animacją - płynną i nie pozostawiającą nic do życzenia. Na tym tle trochę gorzej wypada kwestia udźwiękowienia, efekty dźwiękowe są dobrze dobrane, ale już muzyka wydaję się nie pasować do reszty. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie by ją po prostu wyłączyć.
Gra jest trudna, trzeba to od razu zaznaczyć. O ile z początku można dać sobie jeszcze radę, to już z ostatnimi poziomami poradzić sobie mogą tylko jednostki wybitne. Dlatego jeżeli lubisz wyzwania a do tego jeszcze wszelkiego rodzaju mechanizmy - ta gra jest właśnie dla Ciebie.
Swapper - The Rolling Ball Machine kosztuje 0,99$ i znajdziemy ją tutaj: iTunes Store
Oprócz tego można pobrać darmową wersję Lite i sprawdzić, czy jesteśmy w stanie podołać wyzwaniom z gry: iTunes Store
oak team
Uwaga! Autor specjalnie przeznaczył dla czytelników MyApple 7 kodów promocyjnych umożliwiających darmowe ściągnięcie pełnej wersji gry z US App Store. Dostanie je pierwszych 7 osób, które opublikują ciekawe komentarze w tym wątku.
Update: konkurs zakończony
[newsindexhuge]http://farm5.static.flickr.com/4058/4290404178_b2e5bb3287_o.jpg[/newsindexhuge]
[newsindexsmall]http://farm5.static.flickr.com/4021/4289660819_5daae3e88f_o.png[/newsindexsmall]