Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Apple jak narkotyk

• Please log in to reply
220 replies to this topic

#201 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 23 January 2010 - 17:19

A co do PC soldiera - zastanawiam sie kiedy w koncu jakis mod albo admin da mu osta albo bana, bo facet ma 40 postów, wszystkie flejmująco-fanatyczne. Gorszy jest od kinderlinuksiarzy. To jest właśnie przykład, który przytaczałem w innych wątkach - przychodzi taki burak na forum makowe i sieje jakieś swoje teorie, żeby podleczyć własne kompleksy i przekonywać wszystkich, że kupując maka przepłaciliśmy 20 razy, jeseśmy snobami i chcemy się tylko lansować.

Już o tym pisałem. Może jakiś mod sprawdzi PCsoldiera1982 ponieważ jego wypowiedzi przypominają ogórka/jaw23/innego trolla.

#202 Riddle

Riddle
  • 1631 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 January 2010 - 21:53

A skrajną niewygodą jest dla mnie, że jak zamknę okno, to mi się zamknie aplikacja.

A dla mnie skrajną niewygodą jest to, że mimo klikania iksa ta cholerna aplikacja nie zamyka się :)

#203 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 23 January 2010 - 21:56

@riddle: option cmd-q lekarstwem na twoje dolegliwosci :P

#204 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 23 January 2010 - 21:59

a tak naprawdę to nie ma reguły, jedne aplikacje się zamykają a inne nie. Szczerze to to mnie właśnie najbardziej denerwuje, ze nie ma konsekwencji w tym. Osobiście już się przyzwyczaiłem i chciałbym żeby wszystkie zostawały uruchomione po kliknięciu w (x). A jak chce zamknąć to cmd+q i już. Ale żeby wszystkie tak działały.

#205 Riddle

Riddle
  • 1631 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 January 2010 - 22:10

Ja tam jak chcę zminimalizować, to mam kreseczkę, a jak klikam x mam nadzieję na inny efekt. A tak po co duplikować przycisk?

#206 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 23 January 2010 - 22:16

x działa zamyka okno (np w operze skutkuje to wyczyszczeniem jego zawartosci i zamknieciem tabów), minimalizuj minimalizuje okno koło kosza (albo do ikony programu, zaleznie od ustawien w snow leo). jesli zas chodzi o programy, ktore quitują po wcisnieciu X to zwykle są to jakieś nieudolne porty javowego badziewia typu jdownloader

#207 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 23 January 2010 - 22:26

No nie tylko, dużo programów tak działa że zamykają całkiem program, a nie tylko okno, chociażby systemowy słownik. To chyba zależy od tego czy program jest wielookienkowy czy jedno. Jak jest jedno, tak jak ten słownik to (x) zamyka program, a jak wielookienkowy jak safari, terminal, texmate to wtedy zamykane są tylko okna, a nie cały program. Chociaż może się mylę. Albo prawdopodobnie na etapie programowania aplikacji można ustawić coś typu "zamknij program przy zamykaniu ostatniego okna" albo coś w tym stylu. Bo domyślnie (x) zamyka okno, a nie program i to chyba już tylko zależy od programistów. A mi już osobiście bardziej się podoba że (x) zamyka okno, a nie cały program, przyzwyczaiłem się i jest to już dla mnie teraz bardziej logiczne niz jakby (x) miał zamykać całą aplikacje. Ale przecież wiele rzeczy jest inaczej niż w widnows, chociażby w finderze klawisz Enter zmienia nazwe, do tego też już się przyzwyczaiłem ;) Poza tym nagminnie używam cmd+q, cmd+w, cmd+m, albo 2klik w górny pasek okna, zamiast tych 3 przycisków ;) A (+) od powiększania nie używam praktycznie wcale, w każdym razie bardzo rzadko. Wszystko to kwestia przyzwyczajeń.

#208 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 January 2010 - 22:34

Ja tam jak chcę zminimalizować, to mam kreseczkę, a jak klikam x mam nadzieję na inny efekt. A tak po co duplikować przycisk?

ale ty nie minimalizujesz przecież x'em
minimalizacja, zamknięcie i ukrycie okna to 3 różne czynności
nie wmawiaj mi, że tego nie rozumiesz i nie widzisz różnicy - zbyt błyskotliwy jesteś ;)

jesli zas chodzi o programy, ktore quitują po wcisnieciu X to zwykle są to jakieś nieudolne porty javowego badziewia typu jdownloader

nie zawsze
są to (a raczej powinny) też drobne programiki, które uruchamia się zazwyczaj 'na raz' i nie ma ich większego sensu działania w tle
w stylu: cocounatBattery, DaisyDisk, Xslimmer
dobrze kiedy autor wie, kiedy takie zachowanie aplikacji ma sens ;)

Albo prawdopodobnie na etapie programowania aplikacji można ustawić coś typu "zamknij program przy zamykaniu ostatniego okna" albo coś w tym stylu. Bo domyślnie (x) zamyka okno, a nie program i to chyba już tylko zależy od programistów.

oczywiście, że to można ustalić ;)
-(BOOL) applicationShouldTerminateAfterLastWindowClosed:(NSApplication *)theApplication
{
  return YES;
}
tylko dobrze, żeby autor wiedział kiedy to ma sens ;)

#209 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 23 January 2010 - 22:34

jesli zas chodzi o programy, ktore quitują po wcisnieciu X to zwykle są to jakieś nieudolne porty javowego badziewia typu jdownloader

Myślę, że to zbyt pochopna opinia. Niektóre systemowe aplikacje też zamykają się X-em i jest to zgodne z ich ideą użytkowania, np. Kalkulator

Pozdrawiam

#210 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 23 January 2010 - 22:41

Podsumowując: (+) dopasowuje okno, nie mylić z maksymalizacją mimo że niektóre okna tak działają. (-) minimalizuje, odpowiednik cmd+m (x) zamyka okno, odpowiedni cmd+w jest jeszcze ukrywanie okna cmd+h, i nie jest to dokładnie to co zamykanie cmd+w No i na koniec cmd+q - zamykanie aplikacji.

#211 mantis30

mantis30
  • 1386 posts

Posted 23 January 2010 - 22:44

Jeśli w programie możemy utworzyć dokument to czerwony glut zamyka okno dokumentu, jeśli program ma tylko jedno okno, klik w krzyżyk powoduje wyjście z aplikacji. Proste i logiczne. Nie trzeba mieć doktoratu by to pojąć...

#212 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 23 January 2010 - 22:45

Bardziej w mojej opinii chodzilo mi o wieksze programy, wiadomo ze jednookienkowe pierdółki nie mają sensu sie dalej krecic przy X. Wystarczy chwile o tym pomyslec i to naprawde ma sens.

#213 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 23 January 2010 - 22:48

Jeśli w programie możemy utworzyć dokument to czerwony glut zamyka okno dokumentu, jeśli program ma tylko jedno okno, klik w krzyżyk powoduje wyjście z aplikacji. Proste i logiczne. Nie trzeba mieć doktoratu by to pojąć...

Teoretycznie, ale nie zawsze i nie kazdy program tak działa.
Nie trzeba mieć doktoratu żeby to zauważyć ;)
To już zależy od programisty czy dobrze zaimplementuje tą metodę co Roberto wkleił.

Bardziej w mojej opinii chodzilo mi o wieksze programy, wiadomo ze jednookienkowe pierdółki nie mają sensu sie dalej krecic przy X. Wystarczy chwile o tym pomyslec i to naprawde ma sens.

Oczywiście, tyle że niektóre te jednookienkowe pierdółki wcale się nie zamykają, a zostają uruchomione i czesem nawet nie pomaga ponowny klik w ikonke w docku ;)
To wszystko zależy właśnie od implementacji przez programistę.

No ja z tym problemu nie mam, wiem jaki program jak się zachowuje z tych co mam zainstalowane i tyle.
Tylko że moim zdaniem przydała by się jakaś systematyczność w tym, a nie poleganie na programiście i zapamiętywanie jak jaki program się zachowa.

#214 mantis30

mantis30
  • 1386 posts

Posted 23 January 2010 - 22:51

Teoretycznie, ale nie zawsze i nie kazdy program tak działa.
Nie trzeba mieć doktoratu żeby to zauważyć ;)
To już zależy od programisty czy dobrze zaimplementuje tą metodę co Roberto wkleił.

Jeśli programista nie trzyma się wytycznych to chyba nie wina Apple ani samego systemu, hm? :)
Niechlujni "profesjonaliści" są na każdej platformie, niestety...
Chodziło mi o to, że "odgórna" idea jest słuszna i logiczna, a że implementacja w różnych tworach pozostawia wiele do życzenia to inna sprawa.

#215 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 23 January 2010 - 22:53

@feuerfest
GarageBand nie jest małym programikiem. A zamyka się go całkowicie X. Tak więc faktycznie, ja przychylam się do tego co napisał matis30

#216 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 23 January 2010 - 22:58

Przypomniałem sobie właśnie że w windows, też nie zawsze (x) zamyka program, a czasem go minimalizuje do ikonki koło zegarka.

#217 Riddle

Riddle
  • 1631 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 January 2010 - 23:33

To akurat co innego, to zjawisko charakterystyczne dla niektórych działających przez większość czasu w tle programów (np. antywirusy, programy do pobierania), których obecność na zwykłym pasku jest zbędna.

#218 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 January 2010 - 23:51

hm, nie to prawie to samo, tylko w trochę mniejszej skali ;) btw. w W7 nadal tak jest? pomimo tego, że można przypiąć program do windowsowego docka?

#219 Szefu_eNHa

Szefu_eNHa
  • 119 posts
  • SkądKraków (PL)/ Haifa (IL)

Posted 24 January 2010 - 19:45

Zaczynając ten temat nie chciałem stworzyć słownej wojny w stylu co jest lepsze bo tak samo możemy dyskutować na temat np. bielizny co lepsze bokserki czy slipy oczywiście są też tacy co wolą stringi (do tych ostatnich się nie zaliczam :P) Ja używam Apple bo naprawdę urzekła mnie jego prostota. Bardzo ułatwia mi życie i oszczędza mój cenny czas. Bo ja nie mam czasu bawić się w czyszczenie rejestrów itp. jednak wole ten czas (niby nie za dużo, lecz grosz do grosza) spędzać na inne rozrywki lub choćby nawet spędzić go z bliskimi, ktoś tu dobrze napisał że "to nie ja jestem dla systemu lecz system dla mnie" i jest to bardzo trafne określenie. Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego że powiedzmy przepłaciłem ale pieniądze są niczym bo to tylko pieniądze, a czas spędzony z prawdziwym człowiekiem jest bezcenny (Ci którzy się ze mną w tym wypadku nie zgadzają albo są bardzo samotni albo naprawdę nie mają życia osobistego). Na ten przykład oddał bym każde pieniądze za chwile spędzone z moja luba bądź dziećmi kuzynki, tak samo każde piwo z przyjaciółmi jest dla mnie więcej warte niż nie jeden iMac. Ale nie zaprzeczę że produkty Apple są dla mnie najlepszym wyborem, of course komputery klasy PC nie są gorsze bo jakby nie było posiadam jeszcze plastika/blaszaka od Acer (laptop) jednak nie daje mi on takiej wygody jak Apple (osobiście wole skróty klawiaturowe typu cmd+litera). PS1: thozo gratuluje Ci tysięcznego posta :D PS2: Co do naszego trola to miło że nie tylko mnie on zaczynał irytować PS3: Przepraszam za dłuższą nie obecność ale wypad na "Biszkopta" (Snowboard) był silniejszy niż forum Vivat Polskie góry, vivat grzaniec, vivat herbatka po góralsku, Vivat oscypek z grilla :D

#220 digerati

digerati
  • 24 posts
  • SkądW-w

Posted 25 January 2010 - 16:08

Już o tym pisałem. Może jakiś mod sprawdzi PCsoldiera1982 ponieważ jego wypowiedzi przypominają ogórka/jaw23/innego trolla.

o to widzę, że nie jestem jedyny, który to zauważył ;)

#221 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 25 January 2010 - 16:49

PS1: thozo gratuluje Ci tysięcznego posta :D

Nieskromnie Dziękuję :grin:

Pozdrawiam

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users