Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Photo
- - - - -

Apple jak narkotyk

• Please log in to reply
220 replies to this topic

#26 Szefu_eNHa

Szefu_eNHa
  • 119 posts
  • Sk膮dKrak贸w (PL)/ Haifa (IL)

Posted 18 January 2010 - 18:48

No w tym wypadku nie u偶ywam iPhona, jako艣 dziwnym trafem ten produkt Apple mi nie przypad艂 do gust, wiesz brak tej chemii, a zakupi艂em ten pierwszej generacji (mo偶e najnowszy 3GS by mnie oczarowa艂 ale nie jest to pewne). Uwierz mi 偶e tabletu nie kupie bo nie jest mi do niczego potrzebny, inny produkt i zupe艂nie inni klienci.W Apple TV to nie do ko艅ca wszystkie filmy kupuje i wypo偶yczam, bo niestety nie wszystko jest dost臋pne, lubi臋 kino alternatywne, filmy o kt贸rych Ty zapewne nigdy nie us艂yszysz, ka偶dy ma swoje gusta jak dobrze wiesz. Znajd藕 mi przynajmniej film "Beaufort" produkcji Izraelskiej, lub Ukrai艅ski "Lyubov v bolshom gorode", nie m贸wi膮c ju偶 o filmach azjatyckich kt贸rych jestem zagorza艂ym fanem. Ale pomijaj膮c ten szczeg贸艂 cho膰by nawet to gdy odwiedza mnie rodzina b膮d藕 znajomi i pokazuje im na moim TV zdj臋cia z wakacji albo zimowych wypad贸w w g贸ry i moich Snowboardowych wyczyn贸w/pora偶ek. To jest to czego dekoder mi nie da bo niby jak, no fakt s膮 jeszcze inne po艣rednie rozwi膮zania ale po ch... si臋 m臋czy膰 skoro Mr Apple mnie wyr臋czy :D A czy jestem "idealnym klientem Apple, ca艂kiem mo偶liwe, ale utrzymuje tez inne firmy cho膰by nawet Diarum Polska (papierosy), Borowary 呕ywiec, Z.P Polsmos Lublin, Kraft Food Polska, Winiary, Nestle, a nawet Volkswagen kt贸re dba o flot臋 samochod贸w w mojej firmie. Tak wi臋c Apple jest jedna z nielicznych firm kt贸re stale zasilam 艣rodkami finansowymi. Stw贸rz firm臋 kt贸ra w pe艂ni b臋dzie konkurencj膮 dla Apple, a obiecuje 偶e b臋d臋 zaopatrywa膰 si臋 tylko i wy艂膮cznie u Ciebie, ale musz臋 mie膰 zagwarantowane to co daje mi Apple, komfort psychiczny i fizyczny, ergonomie i dobr膮 jako艣膰 wykonania, i co jak co ale 100% kompatybilno艣膰 mi臋dzy urz膮dzeniami.

#27 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • Sk膮dLodz

Posted 18 January 2010 - 18:51

Ja Apple zarazi艂em si臋 w domu polskiego muzyka jazzowego i kompozytora, graj膮cego g艂贸wnie na skrzypcach i saksofonie. Wsp贸艂tw贸rcy tzw. polskiej szko艂y jazzu. Kokos pewnie b臋dzie wiedzia艂, no mo偶e heli r贸wnie偶 ;)

#28 Marass_

Marass_
  • 94 posts
  • Sk膮dGda艅sk

Posted 18 January 2010 - 18:52

Wybacz ale posiadanie tylko iPhone czy iPod nie czyni z Ciebie jeszcze "100% u偶ytkownika" tego sprz臋tu. Podstawa to komputer od Apple, dopiero p贸藕niej ca艂a reszta dodatk贸w i drobiazg贸w.

To by艂 tylko przyk艂ad.

#29 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • Sk膮dLodz

Posted 18 January 2010 - 18:53

ale musz臋 mie膰 zagwarantowane to co daje mi Apple, komfort psychiczny i fizyczny, ergonomie i dobr膮 jako艣膰 wykonania, i co jak co ale 100% kompatybilno艣膰 mi臋dzy urz膮dzeniami.

Ja i wielu innych u偶ytkownik贸w tak samo.

#30 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 18 January 2010 - 18:57

Zreszt膮 po co? Wcale dok nie jest wygodniejszy, ja wola艂bym mie膰 w osx pasek z si贸demki.

A mi si臋 ten pasek nie podoba, ju偶 wole stary pasek z 95 albo XP.
Tak samo jak te wst膮偶ki z Office tez mi si臋 nie podobaj膮.
Nie m贸wi膮c o Panelu Administracyjnym z Visty/7 - to jest dopiero zr膮bane.

Ale widzisz ka偶demu co艣 innego si臋 podoba.

Dla mnie Dock, Expose i Spaces s膮 o wiele wygodniejsze, ale przekona艂em si臋 o tym dopiero po powrocie na Windows, w kt贸rym po 4 miesi膮cach u偶ytkowania Mac OSX nie mog艂em si臋 odnale藕膰 i szybciutko ponownie kupi艂em Maka.

#31 Szefu_eNHa

Szefu_eNHa
  • 119 posts

Posted 18 January 2010 - 19:13

macieks72 zrobi艂e艣 przynajmniej moim skromnym zdaniem bardzo dobry wyb贸r wracaj膮c do Maciusia, ja pracuje i na 艣nie偶ynce i na win-zgrozie (na szcz臋艣cie xp), ach wgydby tylko win by艂a tak przyjazny dla mnie jak OS. Nawet plik贸w wyszukiwanie wole rozwi膮zanie Apple ni偶 tego oble艣nego psa z Windy. Ktos powie 偶e plus windy to gry (hahaha) to m贸j szyderczy 艣miech ku tej opinii, skoro PC jest do grania to od czego jest konsola?? Ja zostan臋 jednak przy pracy na Apple a zabawie z konsol膮 cho膰 nie jestem jakim艣 zapalonym graczem

#32 Riddle

Riddle
  • 1631 posts
  • Sk膮dWarszawa

Posted 18 January 2010 - 19:28

W OSX co艣, co chcia艂bym mie膰 w XP, to expose. Szefu_eNHa - wyszukiwanie plik贸w, jak dla mnie bez r贸偶nicy, by dosta膰 si臋 do obu potrzebne s膮 dwa kliki, wyszukuj膮 tak samo szybko. Gry - no c贸偶, postrzeganie mo偶liwo艣ci, kt贸rej pozbawiony jest mak, jako wady jest co najmniej bardzo dziwne. Do grania niby konsola, ale w hardkorow膮 strategi臋 i fps tam nie pograsz. No i nie wiem jaki jest sens nazywania czegokolwiek "oble艣nym psem", bo pomijaj膮c bezcelowo艣膰, to s艂owo jest bez sensu. A mia艂em ci臋 za rozs膮dnego cz艂owieka.

#33 majksee

majksee

The Funny Man

• 1816 posts
  • Sk膮dLublin

Posted 18 January 2010 - 19:41

Ja w sprawie pieska: zapewne chodzi艂o o to zwierz膮tko ... ;)
http://daveriley.com...8/searchdog.jpg

EOT

#34 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • Sk膮dLodz

Posted 18 January 2010 - 19:49

Piesek jak piesek tylko mia艂 bardzo s艂aby w臋ch ;)

#35 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 18 January 2010 - 19:55

@Riddle - nie zgodz臋 si臋 偶e wyszukiwarka w vi艣cie/7 dzia艂a tak samo, no mo偶e samo wyszukiwanie idzie tak samo szybko (chocia偶 do ko艅ca nie jestem pewnien), ale w Spotlight zazwyczaj od razu robi臋 enter i mam (bo bardzo czesto to czego szukam jest od razu pod艣wietlone), a w windows musz臋 jeszcze przynajmniej raz klikn膮膰 strza艂k臋 na d贸艂 i potem dopiero enter. Dla mnie to du偶a wygoda bo intensywnie u偶ywam Spotlight np. do uruchamiania program贸w te偶.

Druga sprawa, Touchpad w MBP jaki teraz mam dla mnie rewelacja.
Tak偶e wbudowany s艂ownik dzia艂aj膮cy praktycznie w ka偶dym okienku edycyjnym dla mnie r贸wnie偶 rewelacja.

M贸g艂bym wymienia膰 jeszcze du偶o czego mi brak w Win7 Pro, ale to nie ma sensu bo jak ci Windows bardziej pasuje to ci b臋dzie pasowa艂 i tyle i nic tego nie zmieni, zreszta sam masz Maka to wiesz co i jak, ka偶dy ma swoje upodobania.

---- Dodano 18-01-2010 o godzinie 20:02 ----

macieks72 zrobi艂e艣 przynajmniej moim skromnym zdaniem bardzo dobry wyb贸r wracaj膮c do Maciusia .....

Ja to wiem ;) Powiem ci 偶e mia艂em MB White 4 miesi膮ce, psioczy艂em na niego zachwalaj膮c Windows na ka偶dym kroku (na tym forum te偶), kupi艂em nowy laptop PC z Win7Pro, no i co zamiast zachwytu by艂o rozczarowanie. MB w miedzy czasie sprzeda艂em. Po jakim艣 czasie ju偶 mia艂em do艣膰 tego Win7 i kupi艂em to co w podpisie mam i 艣wiat znowu sta艂 si臋 pi臋kny, tym razem podw贸jnie bo MBP to nie to samo co ten m贸j poprzedni MB White ;)

#36 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • Sk膮dL-no/P-艅

Posted 18 January 2010 - 20:10

Szefu_eNHa w 偶adnym z wymienionych kraj贸w Apple nie jest 偶adnym wyznacznikiem luksusu. I tu nie chodzi o zarobki a o s艂ab膮 z艂ot贸wk臋 wzgl臋dem Euro, Apple podobnie jak wiele innych firm przelicza ceny w stosunku 1:1. Ale 偶e pensje jednostkowo wychodz膮 bardzo podobnie dla mieszka艅ca nowego jak i starego kontynntu to odczuwaln jest to identycznie. Ja sobie mog臋 zarabia膰 i 30 000 tysi臋cy z艂otych jednak je偶eli za 1 Euro b臋d臋 musia艂 zap艂aci膰 40 z艂otych to i tak to niczego nie zmieni. Powiedz co to za luksus posiada膰 komputer za 1000 jednostek. Zarabiasz minimalna tysi膮c a ten "luksus" kosztuje w porywie 3 najni偶sze pensje. No wybacz ale co艣 na co mo偶e sobie pozwoli膰 nawet zamiatacz ulic po jednej wyp艂acie NIE JEST LUKSUSOWE. Apple nie jest producentem premium, nigdy nie by艂o i nigdy nie aspirowa艂o do tego statusu. Produkt premium zaczynaj膮 grubo powy偶ej tego czego oczekuje Apple za swoje produkty. Je偶eli uwa偶asz Apple za produkt luksusowy to...a zreszt膮 nie b臋d臋 Ci臋 wyprowadza艂 z b艂臋du. Apple to produkt ekstrawagcki, chocia偶 bardziej by艂 taki za czas贸w PPC. Teraz to bardzo 艂adny produkt. Ale luksusowy? Te superdrajwy to istotnie luksus;) Je偶eli w Stanach Apple jest tak popularne jak m贸wisz (wy艂膮czmy z rozwa偶a艅 iPoda) to dlaczego Apple to zaledwie 20% rynku? Je偶eli podobnie jak w Stanach na ten luksus sta膰 ka偶dego Europejczyka to dlaczego ich udzia艂 w rynku to kilka procent? Ano tylko dlatego 偶e dla mieszka艅ca Europy zachodniej i Ameryki to tylko komputer, dla jednych wygodny dla innych nie. To tylko system, jedni lubi膮 inni nie. Przecie偶 oni nie katuj膮 si臋 sk艂adami bo ich nie sta膰. Nie katuj膮 si臋 Windowsem bo musz膮 odk艂ada膰 4 najni偶sze pensje na MacBooka. Maj膮 to g艂臋boko gdzie艣. Komputer jak komputer, dzia艂a robi, jednym wygodniej na Linuksie innym na OsX a jeszcze innym na Windows. Wszystkie te systmy maj膮 swoje wady i wszystkie maj膮 swoj zalety. Takie epatowaniem niech臋ci do Windowsa bez pr贸by zrozumienia istoty problem贸w tego systemu nie stawia Ci臋 w lepszym 艣wietle i nie pozwala my艣le膰 inaczej ni偶 sekta zapatrzona w guru i jego produkty. Ewentulalnie snob patrz膮cy z pogard膮 na inne systemy. 艁atka jak by艂a tak jest i przyklejona Ci do czo艂a nie znika. Microsoft ma swoje problemy, ale od dobrych 10 lat tworzy system na byle co kt贸ry jest tak samo stabilny jak OsX. To nie lada wyczyn tworzy膰 system na tysi膮ce konfiguracji trafiaj膮c w nie w ciemno. Chocia偶by za to szanuj臋 Microsoft, mog臋 nie lubi膰 rozwi膮za艅 Windowsowych ale szanuj臋 t膮 firm臋. Problemy Windowsa to tak偶e cena jego popularno艣ci. Zar贸wno architektura jak i wirusy i inne trojany. Microsoft od kilkunastu lat jest liderem. Jego systemu u偶ywa przyt艂aczaj膮ca wi臋kszo艣膰 na ka偶dym kontynncie. Niestety nie mog膮 sobei w ci膮gu jednej wersji wypi膮膰 si臋 na przesz艂o艣膰 i zbudowa膰 systemu od zera. Powt贸rze to raz jeszcze. Gdyby Apple nie sta艂o na skraju bankructwa kto wie czy dzi艣 by wi臋kszo艣膰 by艂a tak samo zadowolona z dzia艂ania ich systemu. Apple w owym czasie nie mia艂o nic do stracenia. Postawili wszystko na jedn膮 kart臋 i NexTStepa Jobsa i wygrali. Ale Micorosft nie sta艂 na skraju bankructwa, od lat jest liderem i na takie kroki nie mo偶e sobie pozwoli膰.

#37 warewolf

warewolf
  • 36 posts

Posted 18 January 2010 - 20:31

Je偶eli w Stanach Apple jest tak popularne jak m贸wisz (wy艂膮czmy z rozwa偶a艅 iPoda) to dlaczego Apple to zaledwie 20% rynku?
Je偶eli podobnie jak w Stanach na ten luksus sta膰 ka偶dego Europejczyka to dlaczego ich udzia艂 w rynku to kilka procent?

Tutaj moim zdaniem masz b艂膮d w rozumowaniu. Ile jeszcze firm komputerowych mo偶e pochwali膰 si臋 podobnym udzia艂em w rynku? I mam tu na my艣li gigant贸w typu HP, Dell, Lenovo, itp.
Te 20% (nie wiem, czy rzeczywi艣cie tyle jest) jest sukcesem dla Apple.

#38 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • Sk膮dL-no/P-艅

Posted 18 January 2010 - 20:43

hmm tutaj Ty pope艂ni艂e艣 b艂膮d w rozumowaniu. Poniewa偶 wyb贸r innych komputer贸w to wyb贸r Windows. I nie chodzi o udzia艂y sprz臋tu a systemu. Skoro uwa偶amy Apple za ca艂o艣膰 czyli hardware+software to jednak 80% wybra艂o niewygodnego Windowsa podczas gdy 20% wybra艂o Apple. Tu akurat nei chodzi艂o o udzia艂 w rynku hardware, bo Windows+Producent jest tego tyle, 偶e ka偶dy u偶ytkownik wybierze sobie co艣 i nie b臋dzie to jedna firma, jednak czegoby nie kupi艂 to i tak b臋dzie to w zasadzie to samo. Wi臋c nadal jest tak 偶e 80% amerykan贸w jako艣 nie widzi tego cudu luksusu i cudawianki a traktuje OsX jako wygodny system spe艂niaj膮cy kryteria ich wyboru.

#39 Szefu_eNHa

Szefu_eNHa
  • 119 posts

Posted 18 January 2010 - 20:59

Riddle ja jednak dalej Cie szanuje za du偶o wnosz膮ce posty (przynajmniej wg mnie) ale ten piesek mnie przera偶a, i ten jego w臋ch no c贸偶, wida膰 偶e jeszcze szczeniaczek a nie pies my艣liwski. wieslawo ja nie skre艣lam Microsoftu i uznaje ich jednak za miedzynarodowego giganta kt贸ry jest godnym konkurentem Giganta z Cupertino. W koncu gdyby nie oni to na rynku by艂o by naprawd臋 nudno :D sam u偶ywam XP i z tego systemu jestem zadowolony, ale ich inne posuniecia jako艣 mnie nie ciesza. M贸wisz 偶e microsoft produkuje systemy dla wielu platform ale Apple nie odstaje od tego, iPhone co jest jakby nie by艂o iPodem z opcja zadzwo艅 i zr贸b foto. Niestey Billi Bramka i jego systemy zbyt wiele razy mnie zawiod艂y, nie m贸wie juz tylko o wirusach bo sa Avasty i tym podobne (ktos trzeci musi w ko艅cu zarabia膰) a jakby si臋 upar艂 to i pewnie na Apple znalaz艂 by wiruska. Microsoft ma swoje proble ale nie tylko on. Ja dos艂ownie zaufa艂em Apple nie tylko w 偶yciu osobistym ale i w 偶yciu zawodowym, moja firma jest wyposa偶ona w komputery Apple a tak偶e moi pracownicy kozystaj膮 z iPhone (dostali s艂uzbowe to sie dzieci ciesz膮). Na pocz膮tku byli nie zadowoleni ze 艣rodowiska Apple, a teraz mi za to dzi臋kuj膮. Nie tylko moja firma ko偶ysta z ich produkt贸w, no cho膰by nawet ITI czyli TVN obej偶yj TVN24 i tam dziwne 偶e wszyscysiedz膮 na tych makach. M贸g艂bym wymienia膰 firm takich bezliku bo jest ich naprawde wiele, sam gdy kiedy艣 pracowa艂em (dla kogo艣/na kogo艣) by艂em powiedzmy skazany na Windows i jego problemy, tylko szkoda 偶e to ja musia艂em sie t艂umaczyc innym 偶e np faktury zagine艂y albo inne problemy, sam spr贸buj spokojnie wyt艂umaczy膰 klientowi 偶e nie jeste艣 bogiem i nie jeste艣 czasem w stanie zrobic cud贸w dzia艂aj膮c na PC, dlatego sam zainwestowa艂em w produkty Apple we w艂asnej firmie i przyznam 偶e pracownicy s膮 zadowoleni z tego rozwi膮zania. MobileMe iPhone etc. to jest jednak co艣 co sprawia 偶e moi pracownicy nie musz膮 siedzie膰 24h na dobe w biurze a tak naprawde po艂owe roboty odwalaj膮 w domu (przyznam szczerze 偶e s膮 o wiele bardziej efektywni i wydajni w domu niz w biurze). Wiem, wiem zapewne dalej b臋dziesz si臋 spiera艂 ze mn膮 ale ja jednak nie mam zamiaru si臋 k艂uci膰 bo i po co nam to. Mo偶e i apple upada艂o i nawet "zdech艂o" ale da艂o im to kopa dzi臋ki kt贸remu jestem zadowolony z ich produkt贸w

#40 Riddle

Riddle
  • 1631 posts
  • Sk膮dWarszawa

Posted 18 January 2010 - 21:14

No, to zwracam honor, ten skurczybyk z XP nie zauwa偶a艂 pliku nawet jak ten podchodzi艂 go od ty艂u i zacz膮艂 robi膰 wiadomo co ;) Ale w mojej opinii, wyszukiwarka w 7 jest identyczna jak w osx, tylko gdzie indziej umieszczona. A to, 偶e Apple jest w wielu miejscach, wiem. Nawet moi ulubie艅cy z CollegeHumor na nich pracuj膮. I nie mam nic przeciwko temu, ani osx. Nie lubi臋 po prostu nies艂usznej krytyki Windowsa, jako tego >z艂ego i niedobrego systemu, kt贸rego u偶ywaj膮 tylko biedacy<... :)

#41 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • Sk膮dL-no/P-艅

Posted 18 January 2010 - 21:16

ale偶 ja nie krytykuje Apple. Oferuj膮 chocia偶by tanie i bardzo mocne MacPro. Maj膮 艣wietnego FinalCut. Poza tym Apple jest miedialne a poza tym z tego co si臋 orientuje ju偶 TVN24 nie jest tak jab艂kowo jak by艂o. Co do iPhona to system jak system mieli czas przygotowywali system tylko pod dotyk, tutaj Windows Mobile dosta艂o w ty艂ek, acz pomimo 偶e nie jest to dobry system to ci膮gle jednak jest systemem, kt贸ry w zastosowaniach biznesowych lepiej si臋 sprawdzi ni偶 iPhonowy OS. Mo偶emy jeszcze wymieni膰 Zune, kt贸ry jest lepszy ni偶 iPod. Microsoft ma na zapleczu takie produkty 偶e OsX oraz ich sekretny tablet a nawet iPhone 1000G przy tym to pierdo艂a. Wystarczy wspomnie膰 Microsoft Surface i Microsoft Courier. To s膮 produkty nie obci膮偶one genetycznie przesz艂o艣ci膮 Windowsa. Ja si臋 nie spieram ja po prostu traktuje komputer jak kompter. Dzia艂a, robi swoje i koniec. Cieszmy si臋 Riddle 偶e jeste艣my w tej 7% elycie maj膮cej szcz臋艣cie u偶ywa膰 tego 8 cudu 艣wiata jakim jest jabzo. Gates to biedak...on pewnie Windowsa katuje ;)

#42 Szefu_eNHa

Szefu_eNHa
  • 119 posts

Posted 18 January 2010 - 21:26

No, to zwracam honor, ten skurczybyk z XP nie zauwa偶a艂 pliku nawet jak ten podchodzi艂 go od ty艂u i zacz膮艂 robi膰 wiadomo co ;)

wole jednak nie wiedzie膰 co :P

A to, 偶e Apple jest w wielu miejscach, wiem. Nawet moi ulubie艅cy z CollegeHumor na nich pracuj膮

te偶 ich lubie Jake i Amir wymiataj膮 :D

Nie lubi臋 po prostu nies艂usznej krytyki Windowsa, jako tego >z艂ego i niedobrego systemu, kt贸rego u偶ywaj膮 tylko biedacy<... :)

Nie powiedzia艂 bym 偶e biedacy, system jak system ale na boga niech oni zrobi膮 go bardziej przyjaznym. nie jestem komputerowym guru i nie ko艅czy艂em ITI, znam si臋 na obs艂udze tego szata艅skiego sprz臋tu jakim jest komputer, ale piesek i wiele innych gadget贸w mnie odstrasza pomijaj膮c skopiowanie przez MS dock'a w 7demce

No fakt w Apple irytuje mnie wr臋cz to 偶e moja Nokia to tylko dysk twardy, ale to ju偶 tylko i wy艂acznie ich polityka. 艢mieszna ale c贸偶 buisnes is buisnes.

Edit:
wieslawo: tu mnie zabi艂e艣 bo surface to zgodze si臋, oby ka偶dy ich produkt by艂 taki.Szkoda tylko 偶e to bardziej biznesowe rozwiazanie ni偶 dla zwyk艂ego zjadacza chleba, no chyba 偶e masz jakie艣 zastosowanie w domu np. t膮 koszule mia艂e艣 na sobie tydzie艅 temu, koledzy pomy艣la 偶e pralki nie masz :D

#43 Riddle

Riddle
  • 1631 posts
  • Sk膮dWarszawa

Posted 18 January 2010 - 21:42

kopiowanie przez MS dock'a w 7demce

Doka? Brr, czy艣 ty doka widzia艂 i pasek w7? Nie wiem kto to wymy艣li艂, ale to najbardziej naci膮gany z pomys艂贸w applowc贸w. Ja chcia艂bym, by w osx by艂 pasek z 7, bo dok mi si臋 nie podoba, wi臋c jak ta sama rzecz mia艂aby przeszkadza膰 mi w jedynym systemie, a w drugim nie?

nie jestem komputerowym guru i nie ko艅czy艂em ITI,

A ja to ko艅czy艂em? Kieruj臋 si臋 raczej w stron臋 humanizmu, a jako艣 nawet w rejestrze potrafi臋 grzeba膰 i (za bardzo) niczego nie zepsu膰:)

Surface - jednak 50 tysi臋cy to wart on nie jest.

#44 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • Sk膮dL-no/P-艅

Posted 18 January 2010 - 21:44

a pami臋tasz jak pierwsze plazmy kosztowa艂y 60 tysi臋cy? Kawalerki chodzi艂y za po艂ow臋 tego ;) A te偶 warte nie by艂y ;)

#45 Szefu_eNHa

Szefu_eNHa
  • 119 posts

Posted 18 January 2010 - 21:52

No ten dock jak go nazwa艂em ale nazwac mo偶na go r贸znie, podoba mi sie w Apple ale w MS nie testowa艂em, jakos nie ci膮gnie mnie do 7demki, ale skoro twierdzisz 偶e kontakt z MSowsk膮 wersja jest przyjemniejszy to a偶 zawitam w Empiku czy gdzie艣 tam i zakupie t膮 7demke, ale tylko do test贸w Riddle: Ty humanista a ja Handlowiec to jakby zderzenie dw贸ch 艣wiat贸w, ale powiedz mi lepiej czemu Apple a nie np HP nie ukrywam dobra firma i lubie te ich jednorazowe drukarki :D (taniej kupic now膮 drukarke z tuszem ni偶 sam tusz :P) A propo surface hmm gdybym posiada艂 knajpe/bar/restauracje to na pewno bym w to zainwestowa艂, w koncu ludzie lubi膮 nowinki a tym bardziej gdy tak na prawde za nie nie p艂aca a mog膮 ko偶ysta膰 wies艂awo: popularne to tanie, kiedys komputery by艂y drogie bo kto to mia艂, teraz w domach kowalskich znajdziesz i 2 3 a nawet 4 kompy, a co z kom贸rkami?? tez nikt nie chcia艂 teraz ka偶dy ma :D Gdyby teraz Apple by艂o tak popularne to MacBook kosztawa艂 by grosze. Surface na bank b臋dzie tak samo tani mo偶e nie dzi艣 i nie jutro. Przyznaje 偶e kocham ten wy艣cig technologii. I niech walcz膮 o nasze wzgl臋dy.

#46 艁ukasz Ignacyk

艁ukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • Sk膮dKrak贸w, PL

Posted 18 January 2010 - 22:00

hmm tutaj Ty pope艂ni艂e艣 b艂膮d w rozumowaniu. Poniewa偶 wyb贸r innych komputer贸w to wyb贸r Windows. I nie chodzi o udzia艂y sprz臋tu a systemu. Skoro uwa偶amy Apple za ca艂o艣膰 czyli hardware+software to jednak 80% wybra艂o niewygodnego Windowsa podczas gdy 20% wybra艂o Apple. Tu akurat nei chodzi艂o o udzia艂 w rynku hardware, bo Windows+Producent jest tego tyle, 偶e ka偶dy u偶ytkownik wybierze sobie co艣 i nie b臋dzie to jedna firma, jednak czegoby nie kupi艂 to i tak b臋dzie to w zasadzie to samo.

Nie do ko艅ca, bo Dell, HP i Fujitsu maj膮 w ofercie komputery z Linuksem, Sun z Solarisem, Toshiba z OpenSolarisem, a za chwil臋 Google wypu艣ci swoje z Chrome OS.

List of Linux-powered devices - Wikipedia, the free encyclopedia

#47 Riddle

Riddle
  • 1631 posts
  • Sk膮dWarszawa

Posted 18 January 2010 - 22:18

gdybym posiada艂 knajpe/bar/restauracje to na pewno bym w to zainwestowa艂

Ju偶 widz臋 te godziny zabawy w pstrykanie b膮belk贸w pojawiaj膮cych si臋 przy szklankach:)

HP nie ukrywam dobra firma i lubie te ich jednorazowe drukarki

Ja lexmarka wielofunkcyjnego kiedy艣 mia艂em - 350z艂 kosztowa艂, wk艂ady po 200z艂, ko艅czy艂y si臋 dw贸ch tygodniach.

#48 Szefu_eNHa

Szefu_eNHa
  • 119 posts

Posted 18 January 2010 - 22:30

Ju偶 widz臋 te godziny zabawy w pstrykanie b膮belk贸w pojawiaj膮cych si臋 przy szklankach:)

Zap艂aci艂bym bym nawet 30zeta za jednego browara byle by si臋 pobawi膰 tymi b膮belkami :D

Ja lexmarka wielofunkcyjnego kiedy艣 mia艂em - 350z艂 kosztowa艂, wk艂ady po 200z艂, ko艅czy艂y si臋 dw贸ch tygodniach.

No niestety te drukarki to parodia, mia艂em HP wielofukcyjne, niby tani a utrzymanie to wole na kobiete i jej zachcianki da膰 :P pomine ich serwis kt贸ry jest komiczny 3tyg bez dukarki hahahaha nagle wr贸ci艂a oczywi艣cie nie tknieta ludzk膮 rek膮, oficjalnie po serwisie , ale smieszne by艂o to 偶e nast臋pnego dnia konczy艂a sie gwarancja a ten syf nie dzia艂a艂 tak wi臋c tej firmie moze juz podzi臋kuje, Wole tego Lexsmarka. Nie zaskoczy艂 mnie jeszcze takimi wyskokami i bydle dalej dzia艂a :D

#49 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 18 January 2010 - 22:53

A to, 偶e Apple jest w wielu miejscach, wiem. Nawet moi ulubie艅cy z CollegeHumor na nich pracuj膮. I nie mam nic przeciwko temu, ani osx. Nie lubi臋 po prostu nies艂usznej krytyki Windowsa, jako tego >z艂ego i niedobrego systemu, kt贸rego u偶ywaj膮 tylko biedacy<... :)

W艂a艣nie co do Windowsa i biedak贸w co to ma wsp贸lnego ?

Kupuje PC za 2000 i instaluje OSX, 7Ke lub linuxa albo nawet wszystkie jednocze艣nie i gdzie ten Windows dla biedak贸w czy OSX dla zamo偶nych ?

#50 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • Sk膮dL-no/P-艅

Posted 18 January 2010 - 23:13

tak rzymianin owszem, ale nie wiem czy procent u偶ywanych linuks贸w nie jest mniejszy lub por贸wnywalny z MacOs'em. My艣l臋 偶e linuxy wykorzystywane w domach to w stanach mniejszy procent ni偶 OsX. Z jednej strony mo偶e i popularne to tanie, ale tak naprawd臋 to Maki.....s膮 tanie. Oczywi艣cie nie wszystkie i nawet w samym Apple doj艣膰 mo偶e do paradoks贸w 偶e s艂abe mini + acd + klawiatura + mysz + 4 gb b臋dzie dro偶sze ni偶 iMac 27" ale Apple nie jest drogie. A doczepi艂em si臋 tylko luksusu. Produkt masowy z natury nie jest produktem premium. O luksusowy nawet si臋 nie ocieraj膮c. Po prostu nie wielbi臋 Apple. S膮 ok, ale ceni臋 i Microsoft i Della i Sony na r贸wni z Apple jak nie bardziej.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users