Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jakie najlepsze słuchawki z pilotem i mikrofonem?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#26 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 22 stycznia 2010 - 19:42

Kupiłem NE-6 prosto od dystrybutora, do tego sprzedał mi po okazyjnej cenie wzmacniacz Fiio E1 z pilotem, więc będę miał obsługę na kablu :) Na razie jeszcze nie wiem, czy dobrze zrobiłem nabywając wzmacniacz, nie wiem czy i jeśli to w jakim stopniu poprawi wrażenia słuchowe, no ale pisałeś, że warto mieć, a po drugie cena naprawde była niska, więc postanowiłem zaryzykować :)

Gratuluję! :) Słuchawki kupiłeś w Audiomagic.pl czy z innego źródła? Na pewno dzięki FiiO zyskałeś pilocik, aczkolwiek mikrofonu już nie ;) Ja poza NuForce Icon Mobile mam też FiiO E5 i przyznaję że to fajny, zgrabny wzmacniacz, idealny "w drogę" :D Ma też "bass boost" aczkolwiek wprowadza trochę szumów - nie wiem jak E1, aczkolwiek ten Twój model wpina się w złącze docka czyli pomijasz wewnętrzny wzmacniacz co jest niezaprzeczalnym plusem.

Póki co jestem zadowolony, jakość wykonania znacznie lepsza niż to co pisali na różnych forach, więc jak na razie duży plus, kabel też wcale nie taki twardy jak myślałem, że będzie. Na razie nie chce sie wypowiadać o dźwięku, czekam na wygrzanie słuchawek, mam nadzieję, że mnie nie zawiodą:P

Na dzień dobry NE-7M mnie zachwyciły a z czasem było jeszcze lepiej :)

Miałeś racje brak w nich tipsów z pianki, ale w sumie i tak nie chciałem, bo wzorem porad na head-fi, zakupię sobie pianki e2c lub comply T400, podobno najlepiej do nuforców pasują. Kwestia tylko gdzie je kupić... :)

T400 zdarzają się na allegro ale w lichwiarskiej cenie - około 20 zł/para + wysyłka :>

#27 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 22 stycznia 2010 - 21:33

Gratuluję! :) Słuchawki kupiłeś w Audiomagic.pl czy z innego źródła?

Audiomagic, skontaktowałem się z właścicielem i umówiłem na transakcje na mieście. Cała sprawa przebiegła błyskawicznie, dlatego w przeciągu 2h od podjęcia decyzji o kupnie NuForce miałem już słuchawki w swoich łapkach :)

Na pewno dzięki FiiO zyskałeś pilocik, aczkolwiek mikrofonu już nie ;) Ja poza NuForce Icon Mobile mam też FiiO E5 i przyznaję że to fajny, zgrabny wzmacniacz, idealny "w drogę" :D Ma też "bass boost" aczkolwiek wprowadza trochę szumów - nie wiem jak E1, aczkolwiek ten Twój model wpina się w złącze docka czyli pomijasz wewnętrzny wzmacniacz co jest niezaprzeczalnym plusem.

Miałem do wyboru właśnie te co masz i E1. Zdecydowałem sie na E1 ze względu na lepszą kompatybilnośc z iPodami/iPhonem, mniejsze wymiary i pilota, a poza tym na head-fi pisali, że ma mniejsze szumy.

Na dzień dobry NE-7M mnie zachwyciły a z czasem było jeszcze lepiej :)

Jakość wykonania tak wysoka i o dziwo nie uświadczam efektu "stereophonics" z kabli. Może w NE-6 to poprawili w stosunku do NE-7M...? Z dziwnych rzeczy jakie póki co obserwuję to czasami przeświadcznie, że lewa słuchawka gra minimalnie głośniej od prawej (najbardziej zauważalne przy wokalach przesuniętych właśnie leciutko w lewo "w głowie"), ale jeszcze nie jestem tego pewny, musze je wygrzać i posłuchać dłużej. Dość często mam takie wrażenie przy nowych słuchawkach, więc być może to tylko złudzenie, oby :)

T400 zdarzają się na allegro ale w lichwiarskiej cenie - około 20 zł/para + wysyłka :>

Jak nie będzie innego wyjścia, to trzeba będzie kupić, nie jest to znowu majątek, choć oczywiście chciałoby się taniej. Zobacze na ebayu po ile mają. Swoje nufrocy masz z nimi, czy słuchasz na standardowych silikonach/piankach dołączonych do kompletu?

Z ogólnych, pierwszych wrażeń odsluchowych powiem tyle, że Ne-6 gra na pewno o niebo lepiej niż ep-630 (wbrew wcześniej przytaczanej opinii z head-fi). Bass w nich jest podobny, jednak nie tłumi on pozostałych pasm jak to ma miejsce w przypadku epek.

#28 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 22 stycznia 2010 - 22:35

Miałem do wyboru właśnie te co masz i E1. Zdecydowałem sie na E1 ze względu na lepszą kompatybilnośc z iPodami/iPhonem, mniejsze wymiary i pilota, a poza tym na head-fi pisali, że ma mniejsze szumy.

Szkoda, że tak późno dystrybutor polski się pojawił :> Zaoszczędziłbym sporo czasu i nerwów... Swoją drogą mogliby wprowadzić resztę produktów NuForce do oferty.
BTW: odkąd mam Icon Mobile, FiiO leży w szufladzie ;)

Jakość wykonania tak wysoka i o dziwo nie uświadczam efektu "stereophonics" z kabli. Może w NE-6 to poprawili w stosunku do NE-7M...?

Ten efekt nazywa się chyba "microphonics" ;) Moje słuchawki mają już prawie rok, więc całkiem możliwe, że kable lepsze teraz dają.

Jak nie będzie innego wyjścia, to trzeba będzie kupić, nie jest to znowu majątek, choć oczywiście chciałoby się taniej. Zobacze na ebayu po ile mają. Swoje nufrocy masz z nimi, czy słuchasz na standardowych silikonach/piankach dołączonych do kompletu?

Słucham na silikonach, rozmiar L. Zresztą z Audeo PFE też używam silikonowych. Comply są niezłe, lepiej izolują, ale ich "instalacja" w uchu troszkę irytuje, no i z czasem tracą swoją "sprężystość".

Z ogólnych, pierwszych wrażeń odsluchowych powiem tyle, że Ne-6 gra na pewno o niebo lepiej niż ep-630 (wbrew wcześniej przytaczanej opinii z head-fi). Bass w nich jest podobny, jednak nie tłumi on pozostałych pasm jak to ma miejsce w przypadku epek.

No epki są popularne, ale trudno uznać je za sprzęt hi-fi :D

Mógłbyś sprawdzić jak 6-ki brzmią podłączone bezpośrednio do złącza słuchawek i przez E1? Zauważasz znaczną poprawę jakości dźwięku? Jak z dynamiką, szerokością sceny, itp.?

#29 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 22 stycznia 2010 - 23:48

@goodboy25: ja mam odwrotne wrażenie, że to prawa gra głośniej od lewej. Polecam Wam zrobić mały ciekawy teścik: puście sobie na NuForce'ach kawałek Holidays In the Sun Sex Pistolsów - słuchawki te zagrają nie lepiej niż takie za 3zł z kiosku ;P

#30 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 23 stycznia 2010 - 00:40

Szkoda, że tak późno dystrybutor polski się pojawił :> Zaoszczędziłbym sporo czasu i nerwów... Swoją drogą mogliby wprowadzić resztę produktów NuForce do oferty.
BTW: odkąd mam Icon Mobile, FiiO leży w szufladzie ;)

Pewnie jakiś znacznie lepszy i droższy. Ja E1 nabyłem naprawdę za niwielkie pieniądze w porównaniu do jego ceny rynkowej, więc tak czy owak nie żałuję :)

Słucham na silikonach, rozmiar L. Zresztą z Audeo PFE też używam silikonowych. Comply są niezłe, lepiej izolują, ale ich "instalacja" w uchu troszkę irytuje, no i z czasem tracą swoją "sprężystość".

Z tymi comply jest jeszcze taka sprawa, że ponoć są za długie do nuforców, choć przy odrobinie wprawy można je z nimi połączyć... Olivy shure nie pasują, a już miałem na nie chrapkę, kurcze w sumie nie znalazłem żadnych, które by idealnie pasowały, przynajmniej z tego co do tej pory sie dowiedziałem na różnych forach...
Na silikonach ze standardowego zestawu też oczywiście można słuchać, ale moim zdaniem te tipsy nie są zbyt wysokiej jakości dlatego szukam albo jakiś dobrych pianek, albo lepszych silikonów.

No epki są popularne, ale trudno uznać je za sprzęt hi-fi :D

Ale pod względem bassu moim zdaniem są na równi z nuforcami :)

Mógłbyś sprawdzić jak 6-ki brzmią podłączone bezpośrednio do złącza słuchawek i przez E1? Zauważasz znaczną poprawę jakości dźwięku? Jak z dynamiką, szerokością sceny, itp.?

Nie wiem na ile w tym momencie to będzie wiarygodne (słuchawki jeszcze nie wygrzane), ale z tego co testowałem to w parze ze wzmacniaczem scena jest nieco większa, bas odrobinę mniejszy, dźwięk ogólnie bardziej miękki i analityczny. Prawdę mówiąc na kolana mnie ten wzmacniacz nie powalił, chyba bym się w tym momencie na niego już nie decydował. Muzyka z nim nie gra ani lepiej ani gorzej, po prostu nieco inaczej, są to naprawdę niewielkie różnice. Chyba, że po pełnym wygrzaniu i dłuższym testach moje uszy dostaną jakiegoś olśnienia to wtedy będę używał ich z E1, póki co nie wydaje mi się to czymś niezbędnym do pary z NE-6. Takie pierwsze moje wrażenie, no zobaczymy...

---- Dodano 23-01-2010 o godzinie 00:44 ----

@goodboy25: ja mam odwrotne wrażenie, że to prawa gra głośniej od lewej. Polecam Wam zrobić mały ciekawy teścik: puście sobie na NuForce'ach kawałek Holidays In the Sun Sex Pistolsów - słuchawki te zagrają nie lepiej niż takie za 3zł z kiosku ;P

Hehe, akurat z tym utworem to chyba wszystkich słuchawek się tyczy ;) Nie jestem fanem, ale przesłuchałem sobie na wrzucie i strasznie ten utwór ma pasma pozlewane ze sobą, więc nawet i najdroższe dokanałówki chyba nic by tu nie zdziałały ;)

Zaś co do różnicy głośności to w tej chwili już praktycznie wcale nie odczuwam różnic w porównaniu do tego jak je pierwszy raz do uszu włożyłem. Nie wiem z czego to wynika, może kwestia wygrzewania, może ułożenia/izolacji w uchu.

#31 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 23 stycznia 2010 - 11:54

Pewnie jakiś znacznie lepszy i droższy. Ja E1 nabyłem naprawdę za niwielkie pieniądze w porównaniu do jego ceny rynkowej, więc tak czy owak nie żałuję :)

Tu masz info odnośnie IM: Nuforce.com | Icon Mobile
Bardzo fajnie sprawdza się jako zewnętrzna karta dźwiękowa z Maczkiem - zdecydowanie czystszy dźwięk niż to co oferuje wbudowana elektronika :)

Z tymi comply jest jeszcze taka sprawa, że ponoć są za długie do nuforców, choć przy odrobinie wprawy można je z nimi połączyć... Olivy shure nie pasują, a już miałem na nie chrapkę, kurcze w sumie nie znalazłem żadnych, które by idealnie pasowały, przynajmniej z tego co do tej pory sie dowiedziałem na różnych forach...

Podobno te: Sony EP-EX10A/BLK Black Hybrid Replacement Earbuds powinny pasować do NE i są zdecydowanie lepsze niż standardowo dołączane.
BTW: z NE używam silikonów rozmiaru M a nie L jak wcześniej mylnie napisałem ;) L z Phonakami używam.

Ale pod względem bassu moim zdaniem są na równi z nuforcami :)

Pod względem głośności czy szczegółowości? NIe wydaje mi się by bas w epkach schodził tak nisko :)

Nie wiem na ile w tym momencie to będzie wiarygodne (słuchawki jeszcze nie wygrzane), ale z tego co testowałem to w parze ze wzmacniaczem scena jest nieco większa, bas odrobinę mniejszy, dźwięk ogólnie bardziej miękki i analityczny. Prawdę mówiąc na kolana mnie ten wzmacniacz nie powalił, chyba bym się w tym momencie na niego już nie decydował.

FiiO to entry level, więc nie ma co oczekiwać cudów ;) Ale w moim przypadku zachęciło mnie to do szukania rozwiązania oferującego wyższą klasę i tak po kilkunastotygodniowym "śledztwie" na wszelakich forach zdecydowalem się na IM :D

#32 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 23 stycznia 2010 - 12:26

Tu masz info odnośnie IM: Nuforce.com | Icon Mobile
Bardzo fajnie sprawdza się jako zewnętrzna karta dźwiękowa z Maczkiem - zdecydowanie czystszy dźwięk niż to co oferuje wbudowana elektronika :)

Hmmm nieźle, ale na razie zostane przy Fioo, a i tak sporadycznie będę go używał tylko do sportu ze względu na pilota :)

Podobno te: Sony EP-EX10A/BLK Black Hybrid Replacement Earbuds powinny pasować do NE i są zdecydowanie lepsze niż standardowo dołączane.
BTW: z NE używam silikonów rozmiaru M a nie L jak wcześniej mylnie napisałem ;) L z Phonakami używam.

Przyjżę się im bliżej, czyli poszukam czy są do kupienia w Polsce :)
A comply jednak pasują, przynajmniej tak producent zapewnia na swojej stronie, więc może stamtąd zamówie (wysyłają do Polski). Do tego wymyślili jeszcze zupgrejdowaną wersję, tzn TX-400 dodatkowo zabezpieczoną przed brudzeniem się coś na wzór olives shura :)

Pod względem głośności czy szczegółowości? NIe wydaje mi się by bas w epkach schodził tak nisko :)

Pod względem powera i ogólnego wrażenia :) Oczywiście masz rację, że jak się bardziej basowi przysłuchać to jest on trochę inny w obu słuchawkach.

FiiO to entry level, więc nie ma co oczekiwać cudów ;) Ale w moim przypadku zachęciło mnie to do szukania rozwiązania oferującego wyższą klasę i tak po kilkunastotygodniowym "śledztwie" na wszelakich forach zdecydowalem się na IM :D

Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z przenośnymi wzmacniaczami, ale spodziewałem sie czegoś lepszego szczerze mówiąc ;) Być może te droższe dają większego kopa, ale nie wiem czy to już nie przesada inwestować 100$ (czyli pewnie u nas bedzie 300-400zł) w sam wzmacniacz...

#33 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 23 stycznia 2010 - 12:43

Przyjżę się im bliżej, czyli poszukam czy są do kupienia w Polsce :)

Jak namierzysz to daj znać! Sam chętnie bym je sprawdził organoleptycznie ;)

A comply jednak pasują, przynajmniej tak producent zapewnia na swojej stronie, więc może stamtąd zamówie (wysyłają do Polski). Do tego wymyślili jeszcze zupgrejdowaną wersję, tzn TX-400 dodatkowo zabezpieczoną przed brudzeniem się coś na wzór olives shura :)

Tu również proszę Cię o kontakt, chętnie dołączyłbym się do zamówienia - zawsze to niższe koszty gdy się podzieli przez 2 :D Na pewno chciałbym zamówić Tx-400 do NE oraz T-130 do PFE.

Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z przenośnymi wzmacniaczami, ale spodziewałem sie czegoś lepszego szczerze mówiąc ;) Być może te droższe dają większego kopa, ale nie wiem czy to już nie przesada inwestować 100$ (czyli pewnie u nas bedzie 300-400zł) w sam wzmacniacz...

Wiesz... $100 to jeszcze rozsądne pieniążki, generalnie wzmacniacze słuchawkowe klasy Hi-Fi kosztują mniej więcej 4x tyle :> Aczkolwiek mi poza jakością dźwięku zależało również na mobilności/niewielkich rozmiarach.

#34 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 23 stycznia 2010 - 14:10

Ok, jeśli będę zamawiał dam znać. Na razie jestem w fazie testowania z różnymi wielkościami stockowych silikonów i wygrzewania słuchawek :)
A te sony są chyba dostępne w Polsce, przynajmniej na oficjalnej polskiej stronie są wyszczególnione:
EP-EX10A (EPEX10A) : Akcesoria : Sony

#35 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 23 stycznia 2010 - 14:44

A te sony są chyba dostępne w Polsce, przynajmniej na oficjalnej polskiej stronie są wyszczególnione:
EP-EX10A (EPEX10A) : Akcesoria : Sony

To że są na polskiej stronie niestety o niczym nie świadczy :>
Właśnie dzwoniłem testowo do salonu Sony w Gdyni, na moje pytanie czy mogę u nich kupić te wkładki usłyszałem "nie" z nadzieją, że dam sobie spokój... Wkurzyłem się i wygarnąłem, że skoro mienią się salonem firmowym producenta a nie potrafią sprzedać klientowi produktu tejże firmy to chyba powinni zmienić branżę na mniej wymagającą. W końcu gość zadał sobie chwilę by sprawdzić w systemie i znalazł te ep-eksy ale oczywiście stany magazynowe wykazały 0 (zero). Cena 29 zł. Poprosiłem by wrzucił na zamówienie i zadzwonię do nich za tydzień-pótora. Ciekawe co z tego wyjdzie...
Nie dziwię się że dla wielu osób z zagranicy Polska wciąż jawi się jako kraj IV świata :/

#36 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 26 stycznia 2010 - 20:17

Poszukam w warszawskich salonach SonyStyle, może tam będą :) Moje NE-6 dziś wymieniłem na nową parę, ze względu na wcześniej opisywane wrażenie nierównego grania lewej i prawej słuchawki. Dystrybutor wymienił mi bez problemu, w ogóle bardzo polecam firmę audiomagic, świetny kontakt, super obsługa, jednym słowem wymarzone podejście do klienta.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych