Jakie najlepsze słuchawki z pilotem i mikrofonem?
Napisano 18 stycznia 2010 - 12:42
Napisano 18 stycznia 2010 - 15:12
Napisano 18 stycznia 2010 - 15:23
Napisano 18 stycznia 2010 - 15:42
Napisano 18 stycznia 2010 - 16:07
@mantis
O NE-7M też się dużo dobrego nasłuchałem, ale praktycznie niedostępne w Polsce. Widziałem jedną aukcje na allegro, ale był to model bez mic i pilota. W ostateczności mógłbym za nie dać 2x więcej niż SM, no ale są niedostępne :/
Znam ten ból
Sprawdź te wątki:
http://www.myapple.p...nea-3g-3gs.html
http://www.myapple.p...m-sprzedam.html
Nie zgodzę się, że touch 2g daje basu sporo, wręcz przeciwnie nie ma go prawie wcale, a dźwięk jest płaski i brakuje mu "głębi", nawet w przebasowionych EP-630 mało go w parze z touchem uświadczyłem. A mówię to jako wcześniejszy posiadacz toucha 1gen - tam dopiero był bas, 2gen to przy nim przysłowiowy pikuś pod tym względem
Hmm, ja w iPhone 3G na brak basu nie narzekam, na forum head-fi.org raczej chwalili iPoTy podwzględem reprodukcji niskich tonów, ale być*może to kwestia "szczęścia egzemparza" i osobistych preferencji akustycznych?
Napisano 19 stycznia 2010 - 00:50
Hmm, to musze się zastanowić, w tej chwili mój wybór zawęziłem do tych nu-forców (dostepne są w jakimś innym kolorze niż miedziany?) i SM mp21. Jeśli mam kupić NU-7M musze sie jeszcze przekonać, czy ich jakość jest równie większa od mp21 co cena.Znam ten ból
Sam swoje zamówiłem na Amazonie, producent wysłał mi je USPS, niestety nie doszły
Dostałem zwrot kasy i zamówiłem w Holandii, wyszły prawie 2x drożej ale miałem w 3 dni w rękach (jakby co mogę dać namiary).
Sprawdź te wątki:
http://www.myapple.p...nea-3g-3gs.html
http://www.myapple.p...m-sprzedam.html
Egzemplarza raczej nie, a chipu audioHmm, ja w iPhone 3G na brak basu nie narzekam, na forum head-fi.org raczej chwalili iPoTy podwzględem reprodukcji niskich tonów, ale być*może to kwestia "szczęścia egzemparza" i osobistych preferencji akustycznych?
Apple począwszy od 2generacji toucha i iPhone'a 3G, zmieniło dostawcę chipów audio z pewnej bardzo znanej i renomowanej, na tańszą i niestety gorszą, choć pod pewnymi wzgledami nowy chip jest lepszy, np praktycznie do 0 niweluje poziom szumów na wyjściu. Brzmieniowo jednak znacznie bardziej odpowiadał mi poprzedni, bo miał w sobie "głębię i duszę"
Napisano 19 stycznia 2010 - 01:30
Hmm, to musze się zastanowić, w tej chwili mój wybór zawęziłem do tych nu-forców (dostepne są w jakimś innym kolorze niż miedziany?) i SM mp21. Jeśli mam kupić NU-7M musze sie jeszcze przekonać, czy ich jakość jest równie większa od mp21 co cena.
Daj szansę obu modelom
Innego koloru niż miedziany nie stwierdziłem, ale są tak małe i wygodne, rzekłbym intymne, że kolor jest bez znaczenia
Egzemplarza raczej nie, a chipu audio
Apple począwszy od 2generacji toucha i iPhone'a 3G, zmieniło dostawcę chipów audio z pewnej bardzo znanej i renomowanej, na tańszą i niestety gorszą, choć pod pewnymi wzgledami nowy chip jest lepszy, np praktycznie do 0 niweluje poziom szumów na wyjściu. Brzmieniowo jednak znacznie bardziej odpowiadał mi poprzedni, bo miał w sobie "głębię i duszę"Nowemu tego brakuje, brzmi płasko i sterylnie, czasami zbyt ostro, tzn wg mnie
Mimo wszystko myślę że spore znaczenie ma też rodzaj muzy i jakość materiału
PS. Testuję już pół dnia wzmacniacz słuchawkowy NuForce Icon Mobile - zarówno z iP 3G, jak i iPhonem i IEMami: NE-7M oraz PFE działa bosko! Aż mam ochotę na nowo przesłuchać całą swoją fonotekę
Napisano 20 stycznia 2010 - 10:14
Napisano 20 stycznia 2010 - 12:58
Hehe, aż tylu słuchawek nie chce, chyba bym oszalał z nadmiaru i nie wiedział na których słuchaćDaj szansę obu modelom
Ja w szczytowym okresie miałem chyba z 11 par słuchawek
Teraz tylko: NE-7M, Phonak Audeo PFE 122, ADDIEM, Sennheiser LX90 oraz standardowe słuchawki dołączane do iPodów i iPhone
A czekam na Alessandro MS-1i, ale to nie IEMy
Innego koloru niż miedziany nie stwierdziłem, ale są tak małe i wygodne, rzekłbym intymne, że kolor jest bez znaczeniaSwoją drogą SMki chyba mają te same obudowy, w kształcie przyjnajmniej.
Owszem, mp21 są podobne, a testowałeś je? Mógłbyś coś więcej o nich napisać względem NE-7M i ewentualnie jeszcze Apple In Ear?
Nie no jasne z nano to nawet nie ma co porównywać, wiadomo, że lipa w porównaniu do każdego Classica/toucha/iPhone'a. Chodziło mi o to, że iPod touch, iPhone 2G i wcześniejsze generacje Classica miały wbudowane chipy audio firmy Wolfson, najlepszej i najbardziej cenionej jeśli chodzi o generowanie jakości audio w przenośnych mp3 playerach. Z chipów tej firmy korzystają "audiofilskie" przenośne grajki tak uznanych marek jak iRiver czy iAudio (COWON). Teraz zaś Apple przerzuciło się na innego, tańszego dostawcę chipów, firmę Cirrus i niestety to słuchać...Mimo wszystko myślę że spore znaczenie ma też rodzaj muzy i jakość materiału
Ja akurat jestem bardzo zadowolony z dźwięku generowanego przez iP 3G, zdecydowanie lepszy niż np. z nano 4G.
A jak wygląda taki wzmacniacz i jakich jest rozmiarów?PS. Testuję już pół dnia wzmacniacz słuchawkowy NuForce Icon Mobile - zarówno z iP 3G, jak i iPhonem i IEMami: NE-7M oraz PFE działa bosko! Aż mam ochotę na nowo przesłuchać całą swoją fonotekę
Napisano 20 stycznia 2010 - 13:07
Napisano 20 stycznia 2010 - 14:12
Napisano 20 stycznia 2010 - 21:32
Aż takim fetyszystą audio nie jestem
To się nazywa szukanie satysfakcjonującego dźwięku
Owszem, mp21 są podobne, a testowałeś je? Mógłbyś coś więcej o nich napisać względem NE-7M i ewentualnie jeszcze Apple In Ear?
Nie, nie miałem ani w rękach ani uszach SoundMagic'ów, więc się nie wypowiem. NE-7M to naprawdę udana konstrukcja. Porównać z Apple In Ear ciężko dlatego że NuForce to słuchawki dynamiczne, a ADDIEM to armaturowe (na dodatek dwa drivery). Moje odczucia są takie, że oba zestawy prezentują tę samą klasę, aczkolwiek NE-7M grają cieplej, dają bardziej soczysty bas, natomiast słuchawki Apple grają bardziej sterylnie, zbyt analitycznie.
A jak wygląda taki wzmacniacz i jakich jest rozmiarów?
Zadzwoń do mnie na skejpie to Ci pokażę
Napisano 21 stycznia 2010 - 12:09
Hmm, na chyba oficjalnej polskiej stronie tych słuchawek, zauważyłem dziwny wpis - "UWAGA: Aby ograniczyć świszczący dźwięk związany z ocieraniem się kabla o ciało podczas biegania lub skakania, zawiń kabel za ucho."
Audiomagic.pl - NuForce NE-7M (Powered by CubeCart)
Wada tej serii?
Napisano 21 stycznia 2010 - 16:37
Napisano 21 stycznia 2010 - 21:16
Napisano 21 stycznia 2010 - 21:39
Napisano 21 stycznia 2010 - 22:11
Mi zależy na komforcie w czasie różnych atykwności, a więc chodzenia po ulicy, siedzenia w domu, sportuUżywam ich na codzień, nie do joggingu
ADDIEMy trzymam w sumie tylko do nano 4G, bo działa na mikrofonie regulacja głośności
Gdybym miał wybierać między NE-7M i Apple In-Ear wybieram te pierwsze. Poza tym lansować się białymi słuchawkami nie mam ochoty ani uważać by się nie ubrudziły :>
BTW: za 206 zł są (a przynajmniej były) ADDIEMy "od ręki" w outlecie.
W ichniejszym autlecie są obecnie po 185zł, ale jest napisane, że to wersja po serwisowaniu, a nie nówka, więc naprawianych nie kupie...
A Shure, Etymotic nie ma nic w tej cenie lepszego?Nie jestem ani anty-Sony ani pro-Sony
ale wiem tyle, że w cenie do 500 zł lepiej grających dokanałówek niż Audeo PFE nie słyszałem.
Napisano 21 stycznia 2010 - 22:17
Mi zależy na komforcie w czasie różnych atykwności, a więc chodzenia po ulicy, siedzenia w domu, sportu
NE nie są niewygodne, zdecydowanie lepiej leżą niż UE metro.fi 220vi. Ja słucham z njuforsów muzy jadąc codziennie 50km autkiem do pracy
W ichniejszym autlecie są obecnie po 185zł, ale jest napisane, że to wersja po serwisowaniu, a nie nówka, więc naprawianych nie kupie...
Może i to są refurby, nie wiem.
A Shure, Etymotic nie ma nic w tej cenie lepszego?
Z tego do wyczytałem na head-fi to raczej w tej cenie nie znajdziesz lepszych jakościowo i tak neutralnych. Podane marki każą płacić słono za nazwę :>
Napisano 22 stycznia 2010 - 11:39
Jednak, w modelu NE-7M wyczytałem, że jest problem z mikrofonem i nuforce wymienia/wymieniał na nowe sztuki z innym przyciskiem. Jest to opisane tutaj wraz ze zdjęcem nowego przycisku:
REVIEW: Nuforce NE-7M iPhone IEM vs Denon C700 and Klipsch Image X10 (NE-8 Impressions Added 1/15/09) - Page 54 - Head-Fi: Covering Headphones, Earphones and Portable Audio
Masz ten stary, czy nowy? Nie chciałbym tego starego jakbym miał je kupować szczerze mówiąc
Musze przeczytać jeszcze opinie o nich w powyższym wątku na head-fi. Póki co znalazłem takie oto porównanie z EP-630:
"after reading lots of rave reviews about NE7M i purchased NE6
i listen only to trance.My 1st impression was NE6 sounded very boomy infact bass was even more than EP 630.But after 50,60 hours bass has been settled now i feel a bit more bass could have been better at flat EQ of ipod touch 2g (after getting used to EP 630)
overall they are better than EP 630 with better bass and good clarity but difference isnt that high.I mean EP 630 are so under rated here so i was expecting NE6 would be atleast twice better than EP 630.But i found NE6 are 25- 30 % better than EP 630.Details are same,there isnt any instrument i can hear with NE 6 but not with EP's"
REVIEW: Nuforce NE-7M iPhone IEM vs Denon C700 and Klipsch Image X10 (NE-8 Impressions Added 1/15/09) - Page 53 - Head-Fi: Covering Headphones, Earphones and Portable Audio
Ciekawa opinia, bo też miałem epki, byłem z nich zadowolony, ale wiem, że są uważane za shit, a tu proszę ktoś napisał, ze po przesiadce na nuforcy nie odczuł znacznego skoku jakości...
Ewentualnie jeszcze zastanawiam się nad NE-6. Tak mnie wkurza ten miedziany kolor w NE-7M, że jestem gotów poświęcić przycisk
Napisano 22 stycznia 2010 - 12:11
Po przemyśleniach i Twoich radach skłaniam się na chwilę obecną bardziej ku nuforcom, ze względu na brak pewności pochodzenia tanich ADDIEM'ów z allegro i niepewny bass... Chyba, że ktoś zna miejsca/sklepy, gdzie można kupić tanio oryginały nówki:)
No ja kupiłem ADDIEMy od osoby która kupiła je w Apple Store w UK za prawie 60 funtów i nie wnikałem czy to refurby czy nie, wyglądały na nówki i brzmią zadowalająco, identycznie jak modele przesłuchiwane przeze mnie w iSpocie
Jednak, w modelu NE-7M wyczytałem, że jest problem z mikrofonem i nuforce wymienia/wymieniał na nowe sztuki z innym przyciskiem. Jest to opisane tutaj wraz ze zdjęcem nowego przycisku: (...)
Masz ten stary, czy nowy? Nie chciałbym tego starego jakbym miał je kupować szczerze mówiąc
Mam stary model, używam od lutego 2009 i - ODPUKAĆ! - nic się nie dzieje
Musze przeczytać jeszcze opinie o nich w powyższym wątku na head-fi. Póki co znalazłem takie oto porównanie z EP-630:(...)
Poczytaj sobie porównanie różnych IEMów tu:
[REVIEW] 18 IEM reviewed and compared!!! (Final update NOV 2, 08) - Head-Fi: Covering Headphones, Earphones and Portable Audio
[REVIEW] Multiple IEM Shootout v.2 - Head-Fi: Covering Headphones, Earphones and Portable Audio
Multiple IEM Shootout v.3 - Head-Fi: Covering Headphones, Earphones and Portable Audio
oraz opinie n/t/ NE-7M tu:
Nuforce NE7M Earphones and Mic: New Kings on the Block | TouchMyApps
Dodam tylko, że z posiadanych przeze mnie obecnie kanałów njuforsy mają najmocniejszy bas, wcześniej tylko Radius Atomic Bass dawały więcej czadu ale niestety kosztem szczegółowości w innych pasmach.
Masz tu jeszcze info odnośnie Phonak Audeo PFE:
Phonak Audeo PFE (Perfect Fit Earphone) Review
Phonak Audeo 121 and 112 iPhone compatible Inner Earphones in Review: Phantastic! | TouchMyApps
Ewentualnie jeszcze zastanawiam się nad NE-6. Tak mnie wkurza ten miedziany kolor w NE-7M, że jestem gotów poświęcić przycisk
Jak włożysz słuchawy w uszy to i tak koloru nie zobaczysz
Napisano 22 stycznia 2010 - 12:39
Napisano 22 stycznia 2010 - 12:48
Dzięki za info!!
Zdecydowałem się na NE-6. Pilot nie jest mi jednak aż tak bardzo niezbędny, a NE-7M mają problemy z kompatybilnością pod tym względem z innymi tel niż iPhone
Z tego co wiem to chyba tylko z Creative Zen NE-7M nie śmigają
Phonak Audeo kuszące, ale nie chce mi się póki co wydawać 500zł na słuchawki...
Warto, uwierz
Czy orientujesz się może jakie tipsy zawiera zestaw NE-6? Na stronie producenta jest napisane, że niby takie same (3 pary), ale na head-fi widziałem zdjecia NE-7M z dodatkowymi piankami. Czy NE-6 są zubożone pod tym względem?
NE-6 aczej nie mają tych dodatkowych piankowych tylko silikonowe.
Napisano 22 stycznia 2010 - 17:28
Napisano 22 stycznia 2010 - 18:28
w opcji do kazdych sluchawek - controltalk
polecam te: Monster® Turbine Pro Gold Professional In-Ear Speakers
mozna kupic na SoundEarphones.com Your Earphone & Headphone Source for Ultimate Ears, Shure, Sleek-Audio, Ultrasone, Sennheiser, PS Audio, Grado, Skullcandy, Monster, V-Moda
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych