Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

nowy macbook unibody 2009 + belinea o.display 6 22'' PROBLEM

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 krisztof

krisztof
  • 213 postów
  • SkądOlsztyn/Warszawa

Napisano 16 stycznia 2010 - 19:50

Witam, sprzęt jak w temacie a problem jest taki: w momencie kiedy mam ustawiony zewnętrzny monitor jako drugi (czyli 22'' belinea ma docka i część biurka a cała reszta jest na macbooku) to ten dock który belinea wyświetla jest piękny kolorowy i bardzo ostry. A kiedy przełączę monitor na klonowanie i mam to samo na macbooku i na belinei to ten sam dock jest poszarpany i mało ostry, znaczy widać*znaczną różnicę w jakości między "opcją standardową" a "klonowaniem" i mówię tu o wszystkich ikonkach tekście itp.

Dodam że rozdzielczość na Belinei w obydwu ustawieniach jest taka sama czyli 1680 na 1050

Gdzie jest trzecia opcja w macbooku czyli monitor zewnętrzny jako jedyny!? wiem że jabłko+szift+eject

mam nadzieje że wszystko dobrze opisałem, mogę zrobić zdjęcia ale nie chce mi się lustrzanki wyciągać a z ajfona to i tak nie będzie różnicy widać!

#2 jackeill

jackeill
  • 640 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 16 stycznia 2010 - 19:54

Klonowanie ekranu = oba wyswietlaja to samo w tej samej rozdzielczosci. Tak wiec Twoj zewnetrzny monitor interpoluje rozdzielczosc z macbooka do 1680x1050. Stad taki brzydki efekt, jest to zupelnie normalne.

#3 krisztof

krisztof
  • 213 postów
  • SkądOlsztyn/Warszawa

Napisano 16 stycznia 2010 - 19:57

jackeill, mam nadzieje że tylko żartujesz, rozumiem że mam sobie kupić za 3,5 tyś złotego Apple Cinema Display, jestem z apple od 5 lat i coraz częściej mam wrażenie że mnie okradają z użyteczności! Czy mogę jakoś zmusić gforce'a 9400 do wyświetlania takiej rozdzielczości jaką ustawie a nie 1280 na 800 interpolowane do 1050i :) W końcu taki mac mini ma taką*samą kartę graficzną i jakoś sobie radzi z monitorami, poza tym jeśli jest tak jak mówisz to właśnie podczas klonowania powinno być oki (czyli normalne 1050) a podczas używania dwóch monitorów jako jedno biurko rozdzielczość powinna być*interpolowana!?

#4 jackeill

jackeill
  • 640 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 16 stycznia 2010 - 20:01

Ale na Apple Cinema Display bedziesz miec tak samo jesli bedziesz uzywac klonowania. Nie uzywaj klonowania ekranu tylko tworz nowy. W czym problem?

#5 krisztof

krisztof
  • 213 postów
  • SkądOlsztyn/Warszawa

Napisano 16 stycznia 2010 - 20:07

Ale na Apple Cinema Display bedziesz miec tak samo jesli bedziesz uzywac klonowania. Nie uzywaj klonowania ekranu tylko tworz nowy. W czym problem?

chcę by mój macbook (obraz) się wyłączył a cały obraz poszedł na monitor zewnętrzny i tu zaczyna się problem bo wtedy obraz jest jak sam twierdzisz interpolowany!!!

W takim układzie opisz proszę jak stworzyć "nowy" monitor, bo ja widzę tylko dwie opcje w jednej mam fajną rozdzielczość ale tylko tapetę widzę i to co na nią przesunę?! czyli mało użyteczne a w drugim przypadku mam interpolowaną rozdzielczość! czy coś źle robię?!

#6 jackeill

jackeill
  • 640 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 16 stycznia 2010 - 20:10

Ustawiasz nowy ekran, nie klonowany. Przeciagasz belke menu na nowy ekran. Masz wtedy dwa - zewnetrzny jest glownym, macbookowy jest dodatkowym. Nie chcesz uzywac macbookowego - wygaszasz go. Mozesz nawet zamknac macbooka, i wybudzic go zamknietego np pilotem albo podlaczajac usb. I bedziesz pracowac tylko na zewnetrznym monitorze.

#7 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 16 stycznia 2010 - 20:12

Dodam że rozdzielczość na Belinei w obydwu ustawieniach jest taka sama czyli 1680 na 1050

No właśnie nie jest taka sama. Jest dokładnie tak jak napisał jackeill - klonujesz obraz niższej rozdzielczości na ekran o wyższej rozdzielczości. Tak działa klonowanie, niezależnie od marki monitora.

Pozdrawiam.

#8 krisztof

krisztof
  • 213 postów
  • SkądOlsztyn/Warszawa

Napisano 16 stycznia 2010 - 20:21

oki, wielkie dzięki, jakoś można to obejść, ale o ile docka umiem przesunąć na drugi monitor to już belki menu nie potrafię!? Do tej pory jakoś mi nie był potrzebny większy monitor!

Leonard: ja się*tylko posiłkowałem tym co podaje mi monitor w swoim menu i tam niezależnie od rozdzielczości jaką*ustawie mam 1680 na 1050 tylko brakowało tam "i" na końcu, ale fakt mogłem się domyślić :)

OKI JUŻ WIEM JAK!!!!!

dzieki za wszystko

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych