Gaśnie ekran w MacBook Pro gdy odstawiam komputer
Rozpoczęty przez
ptr
, 16 sty 2010 17:51
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 16 stycznia 2010 - 17:51
Witam,
jestem posiadaczem nowego MacBook Pro '13
Do tej pory sprzęt działał rewelacyjnie.
Dzisiaj nastąpiła dziwna rzecz, gdy podniosłem maka i przeniosłem z jednego stolika
na drugi, po odstawieniu ekran zgasł. Komputer wchodzi jakby w stan uspienia. Gdy podniose go z biurka znów się włącza. Nie zawsze wchodzi w stan uśpienia po odstawieniu ale dzieje się to bardzo często. Najciekawsze jest jednak to że czasem komputer gaśnie nawet jak go trzymam w ręku tylko przechyle go lekko do tyłu. Jak trzymam go na kolanach wszystko działa bez zarzutów. Bardzo dziwna sytuacja i sam nie wiem jak lepiej opisać to zjawisko. Czy ktoś wie co to może być lub jak temu zaradzić (oprócz unikania stolików i biurek
)
Pozdrawiam.
ptr

Napisano 16 stycznia 2010 - 17:59
A czy dysk wtedy nie wydaje dziwnego odgłosu? Z tego co wiem, w macbookach jest czujnik przeciążenia, gdy coś sie dzieje z komputerem, w dysku podnoszona jest głowica, żeby uniknąć uszkodzeń.
Napisano 16 stycznia 2010 - 18:07
Żadnych dodatkowych dzwięków. Wszystko normalnie

Napisano 16 stycznia 2010 - 18:52
Też pomyślałem o tym czujniku choć nie powinien mieć on wpływu na usypianie kompa.
Ale można go wyłączyć komendą terminala, co wyjaśni tę sprawę.
Deactivate your Sudden Motion Sensor on your Apple portable | MacFixIt - CNET Reviews
Pozdrawiam
Ale można go wyłączyć komendą terminala, co wyjaśni tę sprawę.
Deactivate your Sudden Motion Sensor on your Apple portable | MacFixIt - CNET Reviews
Pozdrawiam
Napisano 16 stycznia 2010 - 19:38
Dzięki za odp. Deaktywowałem Sudden Motiom Sensor i przez chwile myślałem że już po problemie lecz niestety znowu to samo. Najcześciej dzieje się to gdy laptopa odchylam do tyłu. Tak jakby odchylenie go uaktywniało sleep mode.

Napisano 16 stycznia 2010 - 22:17
Czyli to nie SMS. Włącz go z powrotem by zabezpieczyć dysk oczywiście (musiałem to dodać).
Jeśli jest to sen komputera stricte, to znaczy że czujnik snu, uruchamiany normalnie magnesem jest zbyt czuły i zamiast na zamykanie klapy (czyli zbliżenie magnesu do czujnika) działa na lekkie wstrząsy.
Sugeruję serwisowanie, szczególnie jeśli komputer jest na gwarancji.
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych