Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iTunes problem z konwersją.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Makowa Panienka

Makowa Panienka
  • 194 postów

Napisano 16 stycznia 2010 - 17:02

Witam
Głupia sprawa...
Na Tygrysie w iTunes po zaznaczeniu utworu i kliknięciu na niego prawym przyciskiem myszy, były opcje konwertuj na mp3 czy aac z mp4. I gitara.
Obecnie na Śnieżnym po kliknięciu prawym tego nie ma. Jest tylko jakieś przerób na iPhone, iPod
Przekopałam iTunesa ustawione mam w preferencjach przerabiaj na mp3. Tylko gdzie teraz ta opcja jest? Wygóglałam, że podobno nic się nie zmieniło w nowszym iTunes i powinno być dajej pod prawym ale ni ma... OCB?

Zrzut:
http://img686.images...0100116godz.png

#2 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 16 stycznia 2010 - 19:52

Nie będę konfabulował, bo nie znam odpowiedzi i nie mam 10.6.
Ale mam zainstalowany skrypt do iT, który być może u Ciebie zadziała i rozwiąże problem konwersji.
Doug's AppleScripts for iTunes ♫ Quick Convert v2.9

#3 Adrian4

Adrian4
  • 200 postów
  • SkądCanterbury

Napisano 16 stycznia 2010 - 21:24

Powiedz mi, gdzie leży Twój problem? Po kliknięciu na "Przerób na iPhone, iPod" Twoja muzyka zostanie skonwertowana zgodnie z ustawieniami.

#4 Makowa Panienka

Makowa Panienka
  • 194 postów

Napisano 17 stycznia 2010 - 11:35

Problem polega na tym, źe po przerób na iPod czy iPhone wychodzi jakieś m4v a nie mp3.

#5 Adrian4

Adrian4
  • 200 postów
  • SkądCanterbury

Napisano 17 stycznia 2010 - 23:59

O ile mp3 to nazwa i rozszerzenie (.mp3) o tyle .m4a to rozszerzenie pliku AAC. Twoje .m4v to końcówka pliku wideo stworzonego przez Apple. Zalecam więc jeszcze raz sprawdzić ustawienia i wybrać poprawną opcję. ;)

#6 Makowa Panienka

Makowa Panienka
  • 194 postów

Napisano 18 stycznia 2010 - 10:06

O ile mp3 to nazwa i rozszerzenie (.mp3) o tyle .m4a to rozszerzenie pliku AAC.
Twoje .m4v to końcówka pliku wideo stworzonego przez Apple.

Tak wiem to.

Zalecam więc jeszcze raz sprawdzić ustawienia i wybrać poprawną opcję. ;)

I o to chodzi. Po to właśnie napisałam ten temat. Powtórzę więc jeszcze raz:
Gdzie są te ustawienia bo ich nie widzę na iT 8?

Edit:
Apple (Polska) - iTunes - Poznaj możliwości iTunes 9.
W sekcji odtwarzanie muzyki jest jak wół napisane:
Konwertowanie utworu na format MP3
Gdy importujesz niezabezpieczone pliki WMA lub utwory muzyczne z płyt CD, iTunes zapisuje je jako pliki AAC w lepszej jakości. Wystarczy kilka kliknięć, aby przekonwertować je na format MP3: zaznacz utwór, który chcesz przekonwertować, a następnie wybierz polecenie „Utwórz wersję MP3” z menu Zaawansowane.
Wychodzi na to, że mam walnięte iT, bo jak pisałam w starszych wersjach iT tak miałam i teraz tex tak powinno być a nie jest. Wszak zrzut ekranu nie kłamie.

#7 Makowa Panienka

Makowa Panienka
  • 194 postów

Napisano 23 stycznia 2010 - 09:19

Rozwiązałam problem. Rzecz jest bezsensowna po prostu. iT 8 z niewiadomych powodów zagmatwał sprawę. Jak pisałam wcześniej na iT 4 wystarczyło kliknąć prawym na mp4 i wybrać opcję konwertuj do mp3. Na iT 8 nic takiego nie ma niestety pod ppm ani w menu zaawansowane. Natomiast jeśli wejdziemy w pomoc iT 8 i wpiszemy mp3 pojawiają się tematy m.in. konwertuj do mp3. Klikamy na to i w magiczny sposób zaczyna się konwersja mp4 do mp3!! Normalnie jazda z Warszawy do Krakowa przez Szczecin. Prawdziwe "Think Different".

#8 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 23 stycznia 2010 - 11:35

te ustawienia importu masz w preferencjach - ogolne i klikasz w ustawienia importu, tam wybierasz koder ktory cie interesuje (mp3 w twoim wypadku). potem rzy konwersji bedzie ci juz zawsze zmienial na mp3. pozdrawiam BTW dlaczego uzywasz IT 8 a nie 9?

#9 Makowa Panienka

Makowa Panienka
  • 194 postów

Napisano 23 stycznia 2010 - 13:21

te ustawienia importu masz w preferencjach - ogolne i klikasz w ustawienia importu, tam wybierasz koder ktory cie interesuje (mp3 w twoim wypadku). potem rzy konwersji bedzie ci juz zawsze zmienial na mp3.
pozdrawiam

BTW dlaczego uzywasz IT 8 a nie 9?

Otóż nie działa to w iT8. To co napisałeś stosowałam z powodzeniem w iT 4. O to cała rzecz się rozchodzi...

Dlaczego używam 8 a nie 9? Bo nie chce mi się aktualizacji robić.

#10 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 23 stycznia 2010 - 16:06

w 8 jest tak samo tyle, ze *ustawienia importu* sa pod menu o imporcie płyty a w 9 obok tego menu. chcialo ci sie to zmieniac? :) bo mi sie chcialo włączyć starą G3 na ktorej mam IT8 i zmienilem sobie koder z aac na mp3. i dziala. ponizej menu z 9

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych