Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Odblokowanie portów | problem z NAT

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 bartolex

bartolex
  • 3 posts

Posted 15 January 2010 - 16:40

Witam Mam nastepujacy problem Posiadam Macbook-a Pro, system Snow Leopard Po przez iphona i kabel od niego mam internet w laptopie Od niedawna mam konsole Xbox 360 Elite Podłaczam ja normalnie kablem sieciowym (skrosowanym) do laptopa Wszystko ladnie smiga tzn. po ustawieniach laczy sie xbox z komputerem ale gdy dochodzi do internetu wyskakuje komunikat o NAT i zablokowanych portach ;/ Moje pytanie jak je odblokowac chodzi glownie o port 3074 ?? Systemowa zapora mimo ze jest ustawiona na wylaczona to nadal blokuje ten port ;/ Na starszym systemie bylo o niebo lepiej wystarczylo w ustawieniach dodac port i tyle a w leopardzie nie ma czegos takiego tylko chce zebym pokazal aplikacje ktora ma byc odblokowana a niestety do xboxa nie ma aplikacji bo wszystko idzie po kablu PROSZE O POMOC !!!!!!!

#2 Haseo

Haseo
  • 245 posts
  • Skądinąd

Posted 15 January 2010 - 16:50

Użyj opcji szukaj. Taki wątek się już na forum pojawił (zresztą sam odpowiadałem na niego).

#3 bartolex

bartolex
  • 3 posts

Posted 15 January 2010 - 16:59

wiem o tym ale tam podawałeś skrypty do terminala a ja nie mam o tym zielonego pojęcia ;/ byłbym wdzięczny gdybyś napisał po ludzku na chłopski rozum gdzie kliknąc i co zrobić Byłbym mega wdzięczny No chyba że jest jakiś program lub ablikacja co za magicznym kliknięciem zrobi to :D Dzwoniłem nawet do Pomocy Apple ale nawet oni nie mają pojęcia jak to zrobić ;/

#4 bartolex1988

bartolex1988
  • 1 posts

Posted 16 January 2010 - 02:18

czy ktoś może mit to przetłumaczyć dokładnie jak to zrobić ?? Mac OS X Port Forwarding with Internet Connection Sharing Category: General / Tag: mac, NAT, natd, os x, port forwarding, xbox, xbox live / 16 comments I have a very peculiar network setup at my home. I have my router plugged into my cable modem downstairs in my basement, where it is hooked up to my PC. Our notebooks and my Mac Mini connect to the network using WiFi. I use Internet Network Sharing on my Mac Mini to forward my WiFi network to its ethernet interface which is then routed to a switch to which my devices in the living room connect (e.g. my Xbox). The problem is that for Xbox and similar devices to work flawlessly they need to be able to accept connections from the internet (my particular problem was with Xbox Live). A simple resolution to this problem is NAT. However, Mac OS X Network and Security configuration doesn’t allow us to configure any NAT options at all. So you have to go low level with Terminal and tweak the BSD guts of Mac. To solve this problem we’ll use natd to configure our port forwarding. I will use my Xbox example here. Xbox Live service requires ports 88 and 3074 on UDP and 3074 on TCP to be open. I first configured my router to forward these ports to my Mac. On my Mac Mini’s Terminal, I then killed any running instances of natd (Network Sharing does instantiate an instance for its purposes). $ sudo killall natd I then issued a command to setup port forwarding: $ sudo natd -interface en1 \ -redirect_port tcp 192.168.2.2:3074 3074 \ -redirect_port udp 192.168.2.2:88 88 \ -redirect_port udp 192.168.2.2:3074 3074 Here en1 is the WiFi interface on the Mac Mini. 192.168.2.2 is my Xbox’s IP address. Once you issue this command, go to your Xbox system settings and test your Xbox Live connection. You should not get any warnings about your NAT configuration. HTH

#5 Haseo

Haseo
  • 245 posts
  • Skądinąd

Posted 16 January 2010 - 12:12

Wklep to do terminala (podmieniwszy ip xboxa i odpowiedni interfejs od Wan) Nie wiem jakie tworzy się urządzenie po podłączeniu iPhone'a kabelkiem, ale skoro wyskakuje ci błąd natu na xboxie, to oznacza że włączyłeś udostępnianie internetu w preferencjach. Nazwę interfejsu możesz wyciągnąć*poprzez wklepanie w terminalu:
sudo ipfw list
Powinno pojawić się 00100 divert 8668 ip from any to any via [nazwa BSD interfejsu] i te 3 ostatnie litery umieszczasz w komendzie z poprzedniego postu.

Jeśli chodzi o proste rozwiązanie. Uwierz mi, że to jest jedno z prostszych. Graficzne narzędzia robią to samo co to polecenie, tylko musisz się*więcej naszukać*i naklikać. A i tak pewnie po drodze coś nie będzie działać ci tak jak powinno.

#6 bartolex

bartolex
  • 3 posts

Posted 16 January 2010 - 13:47

oki to mam

po wklepaniu tej komendy wyskakuje mi proźba prośba o wpisanie hasła
Pytanie jakie hasło ??
i odrazu mówie żę napewno jeśli jakieś jest to go nie pamiętam wiec przy okazji jak się resetuje te chasło hasło?

a iphone mam podłączony pod en0 wiec tak powinienem wpisć??
oraz czy to bedzie trzeba wklepać za karzdym każdym razem przy uruchamianiu ponownie komputer ??

Z góry dziękuje Haseo za pomoc :DDD

#7 Haseo

Haseo
  • 245 posts
  • Skądinąd

Posted 16 January 2010 - 15:45

1) Na forum były wątki jak zresetować hasło. Wystarczy trochę poszukać. 2) Moja metoda działała przy każdym uruchomieniu komputera, a w tym przypadku będziesz musiał to wpisywać za każdym razem.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users