Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Rosetta - konsekwencje instalacji

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 14 stycznia 2010 - 15:57

Witajcie! No właśnie. Czy któryś z kolegów wie jakie dokładnie konsekwencje niesie za sobą zainstalowanie Rosetty pod Snow Leo na żądanie jakiegoś programu, którego akurat nie ma w nowszej wersji? System zyska na wadze — Ile? chodzi mi o miejsce TimeMahine. Doda coś w tle systemu co będzie zabierać mocy prockom? Da się to odinstalować w każdej chwili bez cienia wspomnienia?

#2 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 14 stycznia 2010 - 16:04

Doda coś w tle systemu co będzie zabierać mocy prockom?

będzie emulować PowerPc,czyli będzie działać wolniejchoć pod Snow Leo wątpie żeby była dostępna Rosetta,była ona pod 10.4 i 10.5 zdaje się

#3 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 stycznia 2010 - 16:12

pod snow leo jest oczywiście rosetta zajmuje chyba poniżej 2MB działa w tle, ale tylko kiedy uruchomiona aplikacja jej potrzebuje (jest PPC only, a nie universal binary) deinstalatora nie ma, ale można sobie samemu usunąć to też nie jest żadna emulacja - żaden procesor PPC emulowany nie jest kod ppc jest tłumaczony na kod dla intela - i to zabiera pewnie chwilę czasu, ale nie tak jak emulacja.

#4 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 14 stycznia 2010 - 16:51

Dziękuję za odpowiedzi. Ale czy ktos to testowal na sobie i Snow Leo?

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 14 stycznia 2010 - 17:05

Tak, ja. Działa.

#6 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 stycznia 2010 - 17:06

mam rosettę, ale nie korzystam, bo nie mam aplikacji PPC, albo przynajmniej nic o tym nie wiem ;)

#7 EKCI

EKCI
  • 655 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 stycznia 2010 - 17:18

Ja używam do obsługi MS Office i wszystko śmiga, choć*program czasem potrafi pomyśleć...

#8 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 stycznia 2010 - 17:30

EKCI - którego MS office? bo o ile wiem, to w MS Office to teraz głównie instalator wymaga Rosetty właśnie, a nie sam program do działania no chyba, że niektóre jego pomniejsze elementy (sam zapis odczyt jakiś plików? etc)

#9 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 15 stycznia 2010 - 04:09

EKCI - którego MS office?
bo o ile wiem, to w MS Office to teraz głównie instalator wymaga Rosetty właśnie, a nie sam program do działania
no chyba, że niektóre jego pomniejsze elementy (sam zapis odczyt jakiś plików? etc)

Skoro MS Office PPC to pewnie 2k4 lub wcześniejszy. Pierwsze słyszę by jakikolwiek element nowego MS Office był*dla PPC napisany. Możesz rozwinąć?

#10 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 15 stycznia 2010 - 11:13

OK dziekuje wszystkim za rzeczowa i mila odpowiedz. Pozdrawiam!

#11 majki69

majki69
  • 137 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 15 stycznia 2010 - 12:35

musze zainstalowac sobie Rosette, aleniemam plyty instalacyjnej do swojego maka,
podobno to sie samo instaluje przy próbie uruchomienia programu pisanego tylko na PPC,
prosze o nazwe jakiegos najprostrzego programu na PPC ktory moge sobie sciagnac za darmo by zainicjowac instalowanie Rosetty.

pozdr.

---- Dodano 15-01-2010 o godzinie 13:10 ----
update: sciagnalem, odpalam, i nic, pisze ze srodowisko Classic nie jest juz obslugiwane, bez zadnej opcji instalacji Rosetty.

#12 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 15 stycznia 2010 - 17:28

Bo Classic to Mac OS 9, czyli klasyczny. Programy na systemy klasyczne mogą być obsługiwane przez Leoparda i wcześniejsze OS Xy w tak zwanym środowisku klasycznym, czyli ogólnie rzecz biorąc emulatorze starego systemu (coś jak "tryb" XP pod Windows 7 - można se w okienku uruchomić Windows XP pod 7 Ultimate). Snow Leopard jako system jedynie na intele nie posiada już opcji doinstalowania środowiska klasycznego.

Nie rozumiem dlaczego musisz zainstalować Rosettę a nie masz żadnego programu pod OS X napisanego dla PPC (bo gdybyś*miał to by się sama zainstalowała).

#13 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 stycznia 2010 - 17:56

imrik - no właśnie niekoniecznie 2004, bo najnowszy AFAIK też krzyczy o rosettę, głównie dlatego że sam instalator jest dla PPC :D
The impact of installing Rosetta on Snow Leopard (Spoiler: none) | The Apple Core | ZDNet.com

#14 majki69

majki69
  • 137 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 15 stycznia 2010 - 23:15

poprostu potrzebuje.r

dziekuje za odpowiedzi :)

---- Dodano 15-01-2010 o godzinie 23:17 ----
moj problem opisalem w dziale audio.

wiec, jakis przyklad programu na PPC ktory mi bedzie prosil o zainstalowanie rosetty?

#15 binio

binio
  • 155 postów
  • SkądJastrzębie Zdrój

Napisano 13 lutego 2010 - 12:53

Mnie właśnie poprosił o Rosettę, FileWrangler
a jest chociażby tutaj FileWrangler 1.2.1 software download - Mac OS X - VersionTracker

#16 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 13 lutego 2010 - 13:09

@majki69 - takim programem co w Snow krzyczy o instalację Rosetty jest np. ffmpegX. Instaluje się, ale później po uruchomieniu krzyczy o Rosettę. Nie wiem jak działa bo go wywaliłem jak mi o to krzyczał.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych