Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook wyje przy oglądaniu filmów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 tymczasowy

tymczasowy
  • 83 postów

Napisano 12 stycznia 2010 - 22:06

Mam MacBooka Pro, starszy model (2006) i kiedy odpalę jakiś film (czy to z dysku, czy youtube, wrzuta, redtube itp.) zaczyna on głośno wyć (w sensie wiatraki ostro przyspieszają). Co może być tego przyczyną? A może to normalne w tych modelach? Nie wydaje mi się, żeby film powodował takie nagrzewanie się czegokolwiek.

#2 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 12 stycznia 2010 - 22:08

to raczej normalne

#3 tymczasowy

tymczasowy
  • 83 postów

Napisano 12 stycznia 2010 - 22:13

Naprawdę? Zawsze słyszałem same pozytywne opinie o głośności macbooków. W takim razie to chyba jakaś wada(?) software'owa, bo nie możliwe żeby coś tak się grzało od zwykłego filmu (i nie są to żadne 1080p).

#4 bezybezy

bezybezy
  • 603 postów

Napisano 12 stycznia 2010 - 22:18

przy redtube to na pewno normalne ;p generalnie problem leży we flashu, który gigantycznie obciąża procesor a rozgrzany procesor = wyjące witraki.

#5 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 12 stycznia 2010 - 22:26

przy redtube to na pewno normalne ;p
generalnie problem leży we flashu, który gigantycznie obciąża procesor a rozgrzany procesor = wyjące witraki.

+1

Czekamy na nowy standard HTML, obsługujący filmy tak jak do tej pory obsługiwał obrazki. To rozwiąże problem i będziemy mogli wszyscy zapomnieć o tej tandecie, jaką jest flash czy silverlight.

#6 tymczasowy

tymczasowy
  • 83 postów

Napisano 12 stycznia 2010 - 22:27

Właśnie trochę poguglowałem i widzę, że filmami w necie to faktycznie często spotykane, ale co z normalnymi filmami z dysku? Co prawda chodzi wtedy ciszej niż przy youtube itp., ale idealna cisza to nie jest, wiatraki śmigają.

#7 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 12 stycznia 2010 - 22:28

Dokładnie to problem flasha - jakby wył przy np divx'ach, avi, VLC itd, to już nie jest do końca normalne. Wina oczywiście po stronie Adobe, że tak ch**owo napisała flasha na Mac OS... Ale w sumie lepiej, żeby trochę powiał niż żeby się przegrzał :P

#8 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 12 stycznia 2010 - 22:30

Ale napisal ze odpala i z dysku filmy. A to nie jest normalne ze tak sie grzeje przy zwyklym ogladaniu filmow z dysku.

#9 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 12 stycznia 2010 - 22:54

Ale napisal ze odpala i z dysku filmy. A to nie jest normalne ze tak sie grzeje przy zwyklym ogladaniu filmow z dysku.

No to zależy z czego ogląda (ja preferuje VLC), i co ogląda.
Niektóre filmy potrafią doprowadzić każdy komputer do rozpaczy.

#10 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 12 stycznia 2010 - 22:56

No to zależy z czego ogląda (ja preferuje VLC), i co ogląda.
Niektóre filmy potrafią doprowadzić każdy komputer do rozpaczy.

Ja się jeszcze z tym nie spotkałem, na PC były problemy z kodekami bo zawsze czegos mi brakowało z kolei na maku mam Periana, flip4mac, VLC i MPlayer Extended i nie mam problemu ani nie miałem nigdy.

#11 tymczasowy

tymczasowy
  • 83 postów

Napisano 12 stycznia 2010 - 23:02

Ale ja mam dużo filmów i z każdym jest to samo, nie ważne czym oglądam. Mam QuickTime'a. PYM Player'a, Periana, DivX'a i Flip 4 Mac WMV. Te wiatraki nie wyją wtedy nie wiadomo jak, ale jednak chodzą i są słyszalne (znacznie głośniej niż przy np. przeglądaniu netu).

#12 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 12 stycznia 2010 - 23:09

A jak wewnatrz? Jak sytuacja z wiatrakami, sprawdzales? Moze sie sporo "filcu" nazbieralo w srodku:)

#13 tymczasowy

tymczasowy
  • 83 postów

Napisano 12 stycznia 2010 - 23:47

A jak wewnatrz? Jak sytuacja z wiatrakami, sprawdzales? Moze sie sporo "filcu" nazbieralo w srodku:)

Raczej nie. Komp chodzi po 5-8 h bez przerwy i jest cichutki. Tylko z tymi filmami jest taki problem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych