Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

JEDNOZNACZNIE O Bluetooth

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 arturkot1

arturkot1
  • 6 postów

Napisano 12 stycznia 2010 - 20:31

IPHONE 3GS nowy - znalazłem kilka sprzecznych informacji dotyczących Bluetooth'a proszę więc o rozwianie moich wątpliwości . Czy w 3gs z nowym softem 3.1.2 powinien działać Bluetooth ( normalnie ) czytaj łączyć się bez problemów z innymi urządzeniami , czy może coś z tym moim fonem jest nie tak i powinienem go reklamować? Dodam tylko że łączy się ( z trudem ale zawsze ) z mac OS X 10.6.2 i to jest jedyny sprzęt niczego więcej nie wykrywa - ani Mighty Mouse ani drukarki , nic czarna dziura - za to inni go widzą wyktywa go inny telefon( NOKIA )ale nie da się połączyć i zsynchronizować wykrywa go tez inny komp ( DELL z windą) i tu również brak możliwości synchronizacji próbowałem zsynchronizować iphona z małym urządzeniem NOKIA LD (zewnętrzny Bluetooth ) do obsługi GPS i nic ,nie wykrywa. Mam zamiar zainstalować sobie jakąś nawigację ale przy braku możliwości połączenia urządzeń mija się to z celem . JB nie robiłem bo wyczytałem , że chyba w lutym ma być uaktualnienie w którym funkcja Bluetooth'a ma być rozszerzona . Ale jeśli nie będzie innej możliwości połączenia małego urządzenia LD z fonem żeby GPS działał to czy po JB jest taka szansa ?

#2 ed00c

ed00c
  • 2 404 postów
  • SkądKostrzyn Wlkp.

Napisano 12 stycznia 2010 - 20:35

Normalnym BT nic nie wyślesz, ani nie odbierzesz. Dlatego właśnie powstał program iBluetooth, który niedługo pojawi się w wersji działającej na sofcie 3.x, dzięki niemu będzie można wysyłać i odbierać wszystko. Do podłączenia osobnego modułu GPS można użyć programu roqyGPS. Niestety oba programy dla użytkowników po JB. pozdrawiam, ed00c

#3 Lachu

Lachu
  • 180 postów
  • SkądBukowno/Kraków

Napisano 12 stycznia 2010 - 20:38

Tak właśnie wygląda działanie Bluetooth'a w iPhone, służy on przede wszystkim do korzystania ze słuchawek. A jeśli chodzi o nawigację, to przecież iPhone ma wbudowany odbiornik, więc po co podłączać osobny? ed00c był szybszy :P

#4 arturkot1

arturkot1
  • 6 postów

Napisano 12 stycznia 2010 - 20:48

Tak właśnie wygląda działanie Bluetooth'a w iPhone, służy on przede wszystkim do korzystania ze słuchawek. A jeśli chodzi o nawigację, to przecież iPhone ma wbudowany odbiornik, więc po co podłączać osobny?

ed00c był szybszy :P

A czyli po sciągnięciu nawet przez APP legalnej nawigacji nie potrzeba podłączać zew. urządzenia
żeby nawi działała na bluetooth'cie a nie łączyła się przez net.

#5 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 stycznia 2010 - 20:56

e? z czym ma się nawigacja łączysz przez BT? albo przez net (skoro masz ściągnięte mapy)?

#6 Bekas

Bekas
  • 548 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 stycznia 2010 - 21:00

Dlatego właśnie powstał program iBluetooth, który niedługo pojawi się w wersji działającej na sofcie 3.x, dzięki niemu będzie można wysyłać i odbierać wszystko.
pozdrawiam, ed00c

Z tego co mi wiadomo to program bedzie mial inna nazwe.
iBlueNova

#7 gucorek

gucorek
  • 596 postów
  • SkądStalowa Wola

Napisano 12 stycznia 2010 - 21:00

kolego mylisz pojęcia GPS jest bezpłatnym systemem namierzającym jedyne czego potrzebujesz to mapy, odbiornika GPS(właśnie przez bluetooth lub wbudowany czyli taki jaki jest w 3g i 3gs) i oczywiście urządzenia…. mapy : - mogą być wgrane w urządzenie i wtedy nie ściągane są z serwera przez sieć gsm/umts-hspa(np.tom tom, navigon) -mogą być na bierząco ściągane z sieci tak jak google maps, wtedy jest wymagane gsm,umts… za transfer płaci się według stawek operatora, można je obniżyć przez pakiety danych…. (ciekawostka, w ameryce działa gm navigator który jest pełnoprawym gps czyli mowi skręć w lewo, w prawo itd. i jest za darmo w telefonach z androidem w wersji 1,6 , 2,0 ale tylko w ameryce( w innych kontynentach wymagany root czyli odpowiednik jailbreak…)

#8 arturkot1

arturkot1
  • 6 postów

Napisano 12 stycznia 2010 - 21:10

kolego mylisz pojęcia
GPS jest bezpłatnym systemem namierzającym jedyne czego potrzebujesz to mapy, odbiornika GPS(właśnie przez bluetooth lub wbudowany czyli taki jaki jest w 3g i 3gs) i oczywiście urządzenia….
mapy :
- mogą być wgrane w urządzenie i wtedy nie ściągane są z serwera przez sieć gsm/umts-hspa(np.tom tom, navigon)
-mogą być na bierząco ściągane z sieci tak jak google maps, wtedy jest wymagane gsm,umts… za transfer płaci się według stawek operatora, można je obniżyć przez pakiety danych…. (ciekawostka, w ameryce działa gm navigator który jest pełnoprawym gps czyli mowi skręć w lewo, w prawo itd. i jest za darmo w telefonach z androidem w wersji 1,6 , 2,0 ale tylko w ameryce( w innych kontynentach wymagany root czyli odpowiednik jailbreak…)

Z przesiadką na Mac'a nie miałem takich problemów jak z tym cudownym sprzętem.
troche za bardzo " zabezpieczony " :-) to da się tamtego nie itd.
Zapomniałem ze On ma wbudowany GPS i stąd to całe zamieszanie .
Na razie nie bede robił JB zobaczymy ile wytrzymam z tymi ograniczeniami - super bezpieczeństwa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych