Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Szary ekran - problem inny niż wszystkie

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 SabbathBlack

SabbathBlack
  • 3 posts

Posted 12 January 2010 - 09:35

Witam, Jest to mój pierwszy post na forum. Zarejestrowałem się, bo mam nadzieję że ktoś da radę pomóc mi z następującym problemem: szary ekran po włączeniu MacBook Pro i nic się nie dzieje. System który posiadam to Tiger. Przeszukałem już dziesiątki forów i stron, niestety nic do tej pory nie było w stanie mi pomóc. Charakterystyka problemu: Wszystko zaczęło się jakieś parę miesięcy temu. Jako że potrzebowałem windows, zainstalowałem go przez bootcamp. Przed tą operacją z makiem nie było problemów. Potem sporadycznie zdarzało się, że po włączeniu pojawiał się szary ekran ale labo system startował po kilku minutach (domyślnie windows) albo po drugim, trzecim włączeniu. Z czasem jednak włączenie maka stawało się coraz trudniejsze. Poważny problem pojawił się w niedzielę, kiedy nie chciał wystartować w ogóle - tylko szary ekran. Próbowałem kilka godzin i nic. W poniedziałek rano udało mi się go odpalić po zresetowaniu PRAM i NVRAM (dziwne tylko, że uruchomił się MacOS, a nie Windows). Wyłaczyłem go i spróbowałem ponownie. Znowu włączył się bez problemu. Przy trzeciej próbie już nie było tak łatwo, musiałem próbować jakieś 30 minut. Korzystając z okazji, że działa skpiowałem wszystkie swoje dane. System chodził bez problemu, wszystkie dane z dysku działają. Postanowiłem przeinstalować system - erase&install. Chodził bez problemu, właczał i wyłączał się jak złoto. Jako, że windows nie był mi juz potrzebny bootcampem usunąłem jego partycję, następnie przeprowadziłem na dsku operację erase free space, wynikiem czego znowu mam jedną dużą partycję a na niej tylko czysty system. Niestety, dziś rano próbowałem go włączyć i znowu to samo - szary ekran i nic się nie da zrobić. Dodam, że nie działają żadne kombinacje klawiszy (nie można odpalić kompa z płyty z użyciem c, alt, nie można zrobić safeboot, odpalić z shift, próbowałem jż chyba wszystkiego i nic). Reset PRAM i NVRAM też nie pomógł. Płytka z Tigerem jest cały czas w napędzie, nie mogę jej wyjąć. Podsumowując system czasem się uruchamia a czasem (częściej) nie, ale jak już się uruchomi to działa bardzo sprawnie. Nie mam pomysłu co z tym dalej zrobić.

#2 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 12 January 2010 - 09:47

Po resecie PRAM dysk startowy jest ustawiany standardowo na Mac OS X, dlatego tak startował. Trudny problem. Z opisu wynika, że dysk jest sprawny. Problem jest z jego podłączeniem, lub z płytą główną. Jeśli raz działa, raz nie to może to być jakiś luźny kabelek, RAM, cokolwiek. Szary ekran bez folderu ze znakiem zapytania... Coś z EFI może być, raczej wskazuje to na problem ze sprzętem. Plus to, że nie można zbootować z "c" lub ALT. Probowałeś standardowych metod wyciągania płyty? Wszystkie updaty zainstalowane? Sugerowałbym serwisowanie, jeśli jest po gwarancji, a na to wygląda, to jakieś "firmy trzecie", nieautoryzowane serwisy, bo autoryzowany powie "wymiana płyty głównej", xxxx złotych. Pozdrawiam

#3 michals

michals
  • 11 posts

Posted 12 January 2010 - 11:09

Po pierwsze spróbuj wyjąć jakoś płytę. Po drugie uruchom komputer z przyciśniętym lewym altem. Jak z dźwiękiem przy włączeniu? jeżeli pojawią Ci się dyski startowe po włączeniu z altem, to zaznacz system na dysku i uruchom. Jeżeli system zadziała, to usuń partycję Windowsową poprzez BootCampa. Napisz czy coś zadziałało.

#4 SabbathBlack

SabbathBlack
  • 3 posts

Posted 12 January 2010 - 11:30

Dziekuję bardzo za odpowiedzi. Nie dało rady wyjąć płyty na żaden ze znanych mi sposobów. Włączenie z lewym altem nie działo. Dźwięk był normalny. Partycja windowsowa była usunięta już wczesniej, napisałem o tym. Co ciekawe, udało mi się go włączyć, przeinstalowałem system jeszcze raz. Tym razem nie instalowałem bootcampa bo nie był mi jż potrzebny. I teraz nie mam żadnych problemów z uruchomieniem Maka. Nie wiem czy to mogło mieć jakis wpływ, ale uzywałem bootcampa jakiegos starego w wersji beta zdaje się, bo taki tylko mogłem znaleźć na mojego Tigera. Może to on kaszanił. Potestuję włączanie i wyłaczanie kompa jakis czas i dam znać jak wyszły wyniki testu;)

#5 frufel

frufel
  • 12 posts

Posted 12 January 2010 - 11:42

Nie wiem czy to pomoże ale ja mam takie objawy kiedy przełączam na Windows z podpiętymi urządzeniami zewnętrznymi na USB. Konkretnie dodatkowa nagrywarka DVD. Kiedy ją odepnę, startuje normalnie.

#6 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 12 January 2010 - 12:07

Może być bootcamp beta z 10.4, oficjalnie jest on niewspierany przez Apple. Jak działa to OK! Pozdrawiam

#7 SabbathBlack

SabbathBlack
  • 3 posts

Posted 12 January 2010 - 12:10

I właśnie wygląda na to, że całym problemem była wersja boot campa o której piszesz. Odkąd się jej pozbyłem wszystko działa bez zarzutu. Dziekuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users