Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jakie macie patenty na strukturę katalogów

• Please log in to reply
37 replies to this topic

#1 voitek

voitek
  • 925 posts

Posted 04 December 2006 - 21:14

Witam ja mimo, że już kupiłem dwa maki i oczyszczam dom ze wszelkiego pecetowego śmiecia (cztery pudła rupieci do sprzedaży na allegro i wywalenia w kosmos), wciąż jeszcze czuję za sobą windowsowy smrodek. W ogóle to na windowsie wciąż jestem dużo bardziej wydajny i szybszy. Chcę to jak najprędzej zmienić. Moje pytanie dotyczy patentów na strukturę katalogów. Pytanie dość dziwne i do tego mocno windowsowe, to wiem. Ale chodzi mi o to, jak organizujecie sobie układ plików, czy korzystacie z domyślnych Documents, Pictures itd. Mi się to wydaje zbyt prostackie i dobre tylko dla niedzielnych użytkowników. Pytanie kieruję raczej do profesjonalistów, ludzi parających się twórczymi zawodami, jak muzyka, fotografia, web developing. Gdzie tworzycie katalogi na projekty? Jak je podzielić, aby sobie ułatwić życie, łatwo wykonywać backupy. Dodam, że mam inklinacje pedantyczne i nie lubie bałaganu. Wiem, że każdy ma inne przyzwyczajenia. Piszcie tu o własnych patentach. Może coś fajnego sobie przyswoję.

#2 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 04 December 2006 - 21:27

Wszystko w folderach domyslnych, biezace projekty na desktopie plus backupy na dyskach zewnetrznych fw. Po zakonczeniu co niepotrzebne wyrzucam, to co potrzebne zostaje w folderach domyslnych i na plytach dvd :D Na wypadek gdy sie system wykrzaczy to zawsze moge sie do folderow dostac odplaajac komputer w trybie firewire i podpinajac do innego komputera, gdyby sie dysk wykrzaczyl to wszystkie kopie mam robione na biezaco :)

#3 Sallazar

Sallazar
  • 93 posts
  • SkądPoznań

Posted 04 December 2006 - 21:27

Moim zdaniem documents, pictures, mkovies etc. wcale nie jest lamerskie. Uzywam ich do moich prywatnych dokumentw typu zdjecia - muzyka. Jesli chodzi o prace, to w documents tworze katalogo odpowiadajace nazwie klienta i w tych katalogi zwiazane z konkretnymi projektami dla danego klienta, ale wszystko zalezy od specyfiki Twojej roboty

#4 devilia

devilia
  • 1872 posts
  • SkądDziałdowo, PL

Posted 04 December 2006 - 21:38

Domyslna struktura w OS X mi odpowiada. Oprocz tego co Apple dalo w katalogu glownym mam foldery Games i Amiga. Gdyby Cie to interesowalo to w dokumentach trzymam dokumenty i kody zrodlowe softu. W sites strony i skrypty PHP/Perl, w Pictures oprocz biblioteki iPhoto mam foldery z projektami photoshopa, screenshotami i tapetami, w Muzyce biblioteka iTunes + projekty GarageBand, w Movies foldery z filmami, klipami, trailerami i projektami iMovie i iDVD...

#5 m.bolechowski

m.bolechowski

• 970 posts

Posted 04 December 2006 - 21:40

Dokładnie tak samo, jak insider. I z Sallazar'em się zgodzę - to wcale nie jest "lamerskie". Znacznie ułatwia życie. Z czasem się przekonasz - wszystkie skróty ze wszystkich programów prowadzą do tych właśnie folderów. poza tym, to najprostszy sposób na utrzymanie porządku.

#6 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2111 posts
  • SkądBurr Ridge, IL

Posted 04 December 2006 - 21:53

Wszystko w folderach domyslnych, biezace projekty na desktopie plus backupy na dyskach zewnetrznych fw. Po zakonczeniu co niepotrzebne wyrzucam, to co potrzebne zostaje w folderach domyslnych i na plytach dvd :D Na wypadek gdy sie system wykrzaczy to zawsze moge sie do folderow dostac odplaajac komputer w trybie firewire i podpinajac do innego komputera, gdyby sie dysk wykrzaczyl to wszystkie kopie mam robione na biezaco :)

Insider - Jak ci sie Mac OS X wykrzaczy tak bez niczego to ja ci kupie nowego Maca Pro w prezencie :P

A tak wogole to ja trzymam wszystko w domyslnych folderach i ewentualnie wszystko ladnie pokatalogowane na pulpicie. Jednak w trakcie pracy to czasem mam caly 30" ACD pelen ikon :D Oj tak smieciarz ze mnie duzy, ale potem ladnie sprzatam :P

A do back-upu mam 3 dysk w Mac'u Pro.
Pozdr.

#7 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 04 December 2006 - 22:00

Heh, trzymam Cie za slowo, rereservedfx ;] Specjalnie dla Ciebie znajde sposob, zeby go wykrzaczyc ;]

#8 Przemion

Przemion
  • 2465 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 04 December 2006 - 22:03

Swoją drogą na początku rozwiązanie proponowane przez Apple mnie wkurzalo, ale teraz już z niego korzystam, to ma sens (ech, te przyzwyczajenia z Windy!). Dodatkowo linki do podobnych folderow na drugim dysku, plus dwa swoje foldery na projekty itp.

#9 devilia

devilia
  • 1872 posts
  • SkądDziałdowo, PL

Posted 04 December 2006 - 22:16

Insider - Jak ci sie Mac OS X wykrzaczy tak bez niczego to ja ci kupie nowego Maca Pro w prezencie :P

Ty splac najpierw tego Mercedesa zanim zaczniesz ludziom robic prezenty (juz komus monitor oferowales) zebys znowu nie plakal nam na forum, ze masz za duze wydatki ;)

#10 piotr falba

piotr falba
  • 866 posts
  • SkądGdańsk

Posted 04 December 2006 - 22:22

a jaki chcesz dowód na wykrzaczenie OS X...? screenshot wystarczy? :P

#11 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2111 posts
  • SkądBurr Ridge, IL

Posted 04 December 2006 - 22:59

Ty splac najpierw tego Mercedesa zanim zaczniesz ludziom robic prezenty (juz komus monitor oferowales) zebys znowu nie plakal nam na forum, ze masz za duze wydatki ;)

Co?? Ja nie placze, ze mam wydatki ;) A monitor to komu ja oferowalem?? :D A to wszystko to na zarty przeciez :P Nie bierz tego tak na serio Devilia ;) Ale w koncu to prawda, ze bez kombinowania to raczej niemozliwe zeby sie Mac OS X wykrzaczyl...

Pozdr.

#12 voitek

voitek
  • 925 posts

Posted 04 December 2006 - 23:24

No tak, moglem sie tego spodziewac, ze watek nie wytrzyma dlugo nt. :) No ale tendencje pewna zauwazam. A jak z folderem Aplications? Dzielicie sobie to na jakies podgrupy tematyczne, czy niespecjalnie?

#13 devilia

devilia
  • 1872 posts
  • SkądDziałdowo, PL

Posted 04 December 2006 - 23:31

Nie. Aplikacje wszystkie trzymam w Applications. Wywalam stamtad wszystkie foldery z dokumentacja itp. Same aplikacje. Chyba tylko dla Office i Photoshopa mam oddzielne foldery, ale to sa pakiety softu...

#14 jbwm

jbwm
  • 1878 posts
  • SkądB-stok/Polska

Posted 04 December 2006 - 23:35

No tak, moglem sie tego spodziewac, ze watek nie wytrzyma dlugo nt. :)
No ale tendencje pewna zauwazam.
A jak z folderem Aplications? Dzielicie sobie to na jakies podgrupy tematyczne, czy niespecjalnie?

Ja korzystam również*z katalogów zaproponowanych przez apple :) np. w katalogu documents porobiłem sobie podkatalogi w stylu "szkoła", "dom", "bzdury" itp :)
W movies zrobiłem "filmy", "ipod" itp.
Co do Aplications, to ja dodałem sobie folder "aplikacje" gdzie trzymam aplikacje które instaluje się*przez przeciągnięcie. Nie wiem czemu to zrobiłem. Tak mi jakoś wygodniej.

#15 Andrzej

Andrzej
  • 1975 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 December 2006 - 23:44

Ja podobnie z dokumentami itd., Gry tak jak u Devilii, a w Applications porobiłem sobie dodatkowe foldery Audio, Video, Science, Tools i sortuję sobie aplikacje co by nie pogubić się w tym gąszczu... :-)

#16 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 05 December 2006 - 00:39

ja w sumie korzystam ze standardowego szablonu zaproponowanego przez Apple. Na windows, również korzystałem z szablonu MS, tworzyłem tylko jeszcze jeden folder Dokumenty i ewentualnie jakieś robocze folderki. na OS X w documents trzymam pliki tekstowe, źródła programów i ich buildy, katalogi płyt i dysków, ebooki, flashe, prezentacje itp. W Movies trzymam filmy i projekty w iMovie HD oraz iDVD, również jest to mój folder roboczy do konwertowania filmów. W Music trzymam bibliotekę iTunes, projekty z Garage Band i ewentualne edytowane przeze mnie pliki audio. W Pictures mam bibliotekę iPhoto + kolekcje GIFów animowanych i animacje flash. W Sites trzymam swoje strony internetowe i skrypty php itp sieciowe sprawy. Oprócz tego mam folder incomplete do którego ląduje wszystko co trafia do mnie z sieci. Co pewien czas to wstępnie porządkuje do folderu Downloads, z którego to ostatecznie uporządkowane pierdółki lądują wg wcześniej objaśnionego schematu. Aplikacje wrzucam luzem tak jak są do folderu Applications, czy to tworzą dokumentację czy nie. Tak czy siak częściej otwieram pliki czy aplikacje za pomocą spotlighta lub któregoś z smartfolderów niż poprzez Findera jako takiego i gąszcz katalogów. Sprawdza się.

#17 Przemion

Przemion
  • 2465 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 05 December 2006 - 00:39

A no zapomniałem, też mam folder Applications posegregowany na kategorie swoje. Jednak tak szczezrze mówiąc to chyba mam to tylko tak na "pokaz" (jakby jeszcze kompem sie jakoś specjalnie chwalił - bo wokół mnie same makówki), bo prawda jest taka, że od czasu jak używam QuickSilvera to nie zaglądam za często do folderu z programami... nawet pasek docka jakoś wyszczyplał... lubie takie udogodnienia. :D

#18 catseye

catseye
  • 215 posts
  • SkądKrakow/Żory

Posted 05 December 2006 - 00:44

tuż po przesiadce z winzgrozy dłuuugo wlaczyłem z domyślnymi katalogami - w końcu na wszelki wypadek lepiej było trzymać wszystko na innej partycji - ale teraz wszystko w katalogach jak fabryka dała, ale przede wszystkim jabłko + spacja i wszystko mam pod ręką :) niestety/stety "burdel" na biórkwym pulpicie pozostał... :D pzdr p.s. tak na marginesie znacie kogoś, kto pod XP trzyma filmy, zdjęcie, dokumenty w domyślnych katalogach? bo ja nie!

#19 MarG

MarG
  • 156 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 05 December 2006 - 00:50

Ja do zastosowan domowych uzywam katalogow standardowych, a pozatym ma katolog 'Work' w katalogu domowym, a tam podkatalogi z nazwami projaktow. Pliki nad ktorymi pracuje wrzucam na Desktop. Pozdrawiam, Mariusz

#20 kraxz

kraxz
  • 341 posts
  • SkądPrudnik, Poland

Posted 05 December 2006 - 01:44

Desktop dla bierzacych reszta jak u Devili jak w macOSX i wszystko sie trzyma kupy

#21 PavelM

PavelM
  • 1535 posts
  • SkądKraków

Posted 05 December 2006 - 08:07

Ale chodzi mi o to, jak organizujecie sobie układ plików, czy korzystacie z domyślnych Documents, Pictures itd. Mi się to wydaje zbyt prostackie i dobre tylko dla niedzielnych użytkowników.

Skoro masz tak jasne kryteria, to dziwię się że pytasz innych jak utrzymać porządek w swoich zasobach.

1. Documents, Pictures, Movies itd. - jak najbardziej.
2. Archiwa + backup - LaCie 200GB.
3. Jeżeli nie możesz czegoś znaleźć - Spotlight.
4. Nie polecam organizowania i wyszukiwania zdjęć za pomocą managera plików - lepszy jest iPhoto (analogicznie z muzyką).

#22 PavelM

PavelM
  • 1535 posts
  • SkądKraków

Posted 05 December 2006 - 08:10

Dokładnie tak samo, jak insider. I z Sallazar'em się zgodzę - to wcale nie jest "lamerskie". Znacznie ułatwia życie. Z czasem się przekonasz - wszystkie skróty ze wszystkich programów prowadzą do tych właśnie folderów. poza tym, to najprostszy sposób na utrzymanie porządku.

Dopisuję się do powyższych.
Czy budowanie rozległej struktury folderów = pro?

#23 PavelM

PavelM
  • 1535 posts
  • SkądKraków

Posted 05 December 2006 - 08:13

A jak z folderem Aplications? Dzielicie sobie to na jakies podgrupy tematyczne, czy niespecjalnie?

Po co?

#24 kadargo

kadargo
  • 1312 posts

Posted 05 December 2006 - 08:25

p.s. tak na marginesie znacie kogoś, kto pod XP trzyma filmy, zdjęcie, dokumenty w domyślnych katalogach? bo ja nie!

hmmm... ja znam, zawsze gdy patrze w lustro to widze faceta korzystającego z domyślnych katalogów :D a na pulpicie tez mam tylko bieżącą prace, wiec jak się chce to XP tez można

#25 m.bolechowski

m.bolechowski

• 970 posts

Posted 05 December 2006 - 09:06

(...)

Ja tak (audio, i-net, misc, movies, palm, photo, studio, tools), ale głównie dlatego, że mam 10.3.9, a w nim spotlight'a brak.
(Dopiero niedawno znalazłem jego namiastkę - szuka tylko wśród aplikacji - Namely)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users