Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Nocne marki: jeśli jest późno w nocy, a Ty pracujesz czy nie możesz spać - napisz.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4979 odpowiedzi w tym temacie

#3626 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 24 stycznia 2012 - 23:39

Chodzi jedynie o wynagrodzenie?

Moje wynagrodzenie jest niezależne od miejsca pobytu - zarabiam w dolarach, mam klientów z USA i stały kontrakt w Malezji. Mogę mieszkać tam, gdzie mi się podoba :) Tyle że po przeliczeniu dolarów na PLN mam w Polsce kosmos ;) Po przeliczeniu dolarów na EUR mam przykładowo w Monachium przeciętność :P DLatego spinam się nad poprawieniem wyników.

Na razie żyję w rozkroku - 3 tygodnie Polska, tydzień Niemcy - ale chciałbym bardzo do końca roku to uprościć. Najpóźniej zima/wiosna 2013.

Akurat Monachium to świeży temat (od pół roku), wcześniej jarałem się Edynburgiem.

Chodzi o klimat, ludzi, nastrój, możliwości, miasta, drogi, transport, służbę zdrowia, emerytury. Wszystko to, co w Polsce generalnie jest źle.

#3627 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 24 stycznia 2012 - 23:43

no w Polsce generalnie słabo z pracą, a raczej z wynagrodzeniem za nią. W momencie kiedy np. w Polsce ma się 15 zł/godzinę, a za granicą np. 15 euro za godzinę to rachunek jest dosyć prosty ;P

#3628 dodo21x

dodo21x
  • 137 postów
  • SkądLondyn

Napisano 24 stycznia 2012 - 23:45

Moje wynagrodzenie jest niezależne od miejsca pobytu - zarabiam w dolarach, mam klientów z USA i stały kontrakt w Malezji. Mogę mieszkać tam, gdzie mi się podoba :) Tyle że po przeliczeniu dolarów na PLN mam w Polsce kosmos ;) Po przeliczeniu dolarów na EUR mam przykładowo w Monachium przeciętność :P DLatego spinam się nad poprawieniem wyników.

Wyjedziesz i moze byc tak ze zmienisz za pare lat zdanie, w sumie nie wiem dokladnie co tak denerwoje Cie w pl wiec pewnym byc nie moge

---------- Wpis dodano o 00:45 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:43 ----------

no w Polsce generalnie słabo z pracą, a raczej z wynagrodzeniem za nią. W momencie kiedy np. w Polsce ma się 15 zł/godzinę, a za granicą np. 15 euro za godzinę to rachunek jest dosyć prosty ;P

noo tak masz racje ale nie zapominaj o np nieruchomosciach

#3629 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 24 stycznia 2012 - 23:45

W Polsce dobre 50% ludzi może pomarzyć o 15pln/h ;)

Mnie denerwują dziurawe drogi, nieudolny system emerytalny w który pompuję tysiąc miesięcznie mając pewność że za 40 lat nie dostanę z powrotem ani grosza, odrapane szpitale, brak infrastruktury ogólnie. Do tego złodziejstwo, cwaniactwo i jakaś taka systemowa nienawiść do przedsiębiorców i ludzi zaradnych każąca mega przerośniętej kaście urzędników nas prześladować.

Takie Monachium ze swoim metrem, ścieżkami rowerowymi, parkami, wielkim lotniskiem i niską przestępczością jest jak raj z którego nie chce się wracać ;)

#3630 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 24 stycznia 2012 - 23:48

no to swoją drogą ;) ale jak już się tyle poświęcam i uczę to chciałbym godziwych zarobków. Ale z drugiej strony lubię Polskę i nie chciałbym wyjeżdżać... i ot, chyba dylemat wielu młodych ludzi ;)

#3631 Pat Radomski

Pat Radomski
  • 701 postów
  • SkądKalisz

Napisano 24 stycznia 2012 - 23:48

Ja nie mam zamiaru sie przeprowadzać jak będę dorosły ; d

#3632 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 24 stycznia 2012 - 23:49

no to swoją drogą ;) ale jak już się tyle poświęcam i uczę to chciałbym godziwych zarobków. Ale z drugiej strony lubię Polskę i nie chciałbym wyjeżdżać... i ot, chyba dylemat wielu młodych ludzi ;)

Ja niezmiennie chcę wyjechać odkąd skończyłem 15 lat :P Chcę mieszkać max godzinę drogi od dużego lotniska z którego będę mógł łatwo skoczyć gdzieś daleko, w mieście, gdzie metrem dojadę prawie wszędzie, tak samo rowerem. Gdzieś, gdzie podatki może i są wysokie, ale za to widać efekty w wydatkach publicznych.

#3633 miko11

miko11
  • 586 postów
  • SkądLos Angeles , Katowice

Napisano 24 stycznia 2012 - 23:50

Ja mam zamiar na studia do USA wyjechać :D

#3634 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 24 stycznia 2012 - 23:52

Akurat różne państwa brałem pod uwagę, ale w USA to mieszkać bym jakoś nie chciał. Jednak rodzinę mam rozsianą po Europie, godzinę-dwie lotu, a nie 12.

#3635 Pat Radomski

Pat Radomski
  • 701 postów
  • SkądKalisz

Napisano 24 stycznia 2012 - 23:52

Ja mam zamiar na studia do USA wyjechać :D

A kto by nie chciał ;d?

#3636 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 24 stycznia 2012 - 23:54

ja bym nie chciał. Akurat wykształcenie wolę zdobyć w Polsce. A co do wyjazdu, pewnie zadecyduje na podstawie tego ile mi nasze kochane państwo będzie miało zamiar płacić pensji :P

#3637 dodo21x

dodo21x
  • 137 postów
  • SkądLondyn

Mnie denerwują dziurawe drogi, nieudolny system emerytalny w który pompuję tysiąc miesięcznie mając pewność że za 40 lat nie dostanę z powrotem ani grosza, odrapane szpitale, brak infrastruktury ogólnie. Do tego złodziejstwo, cwaniactwo i jakaś taka systemowa nienawiść do przedsiębiorców i ludzi zaradnych każąca mega przerośniętej kaście urzędników nas prześladować.

Takie Monachium ze swoim metrem, ścieżkami rowerowymi, parkami, wielkim lotniskiem i niską przestępczością jest jak raj z którego nie chce się wracać ;)

Po paru dobrych latach moge powiedziec ze w Londynie system emerytalny rowniez jest smieszny, place gigantyczne podatki od zarobkow, ubezpieczenia na samochody sa smiesznie wysokie, w szpitalu ze skrecona noga (NHS panstwowy) wyswietla sie napis ze srednie czekanie na przyjecie to ok 4h, jest tego troche...
W Monachium nie mialem okazji mieszkac, zapewnie jest inaczej ale nigdzie nie jest idealnie...

#3638 miko11

miko11
  • 586 postów
  • SkądLos Angeles , Katowice

w USA są na pewno większe możliwości , lecz konkurencja także jest wysoka .

#3639 dodo21x

dodo21x
  • 137 postów
  • SkądLondyn

Napisano 24 stycznia 2012 - 23:56

PS nie system emerytalny a emerytury. przestalem na nia liczyc w wieku 20lat

#3640 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 24 stycznia 2012 - 23:58

najlepszy jest 4 filar - własne potomstwo :P

#3641 dodo21x

dodo21x
  • 137 postów
  • SkądLondyn

Napisano 25 stycznia 2012 - 00:06

nie wiem jak ale uciekla mi jedna strona, hehe Ja chyba wracam do PL, chcialbym przed 30 juz troche zwolnic i wrocic do PL

#3642 Komel

Komel
  • 1 410 postów
  • SkądTarnów

Napisano 25 stycznia 2012 - 00:07

Heloł Zawszę muszę się gdzieś wbić aby nie zostać w tyle ;)

#3643 panic

panic
  • 360 postów

Napisano 25 stycznia 2012 - 00:42

Ciekawa dyskusja się tu nawiązała! ;-) Ja to czekam na lotnisko w Białymstoku i mogę wybywać za granicę! Jednak czasem rodziców trzeba odwiedzać. :P Miasto jak miasto, ostatnio zaczęło mi się podobać, nawet bardzo. Wszędzie dojedziesz, miasto nie jest najbrzydsze, jest zielone. ;-) Niby mam tylko 18 lat jeszcze, zawsze chciałem się stąd wynieść na okres studiów, ale ostatnio zmieniło mi się trochę. Po studiach chętnie wyjadę, o ile warunki pracy będą beznadziejne. A na razie jest smutno, bo na Podlasiu mamy najniższe wynagrodzenia w Polsce, a ceny te same jak w pozostałych regionach. :P Coś tu jest nie halo! Na razie trzeba zrobić coś na "długie wakacje" po maturze, by skubnąć trochę grosza. :P

#3644 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 25 stycznia 2012 - 00:44

a ja tam na studia pojechałem z zamiarem przenoszenia się po semestrze i... już 3 rok leci i całkiem fajnie tu ;)

#3645 panic

panic
  • 360 postów

Napisano 25 stycznia 2012 - 00:46

Agher, ale Ty jesteś z Torunia i studiujesz w Białymstoku czy jak? ;-)

#3646 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 25 stycznia 2012 - 00:48

dokładnie tak jak napisałeś :)

#3647 panic

panic
  • 360 postów

Napisano 25 stycznia 2012 - 00:53

A co Cię sprowadziło do Białegostoku? Mianowicie jakie studia. ;-) Jeśli chodzi o mnie, osobiście wieeele rzeczy niesamowicie irytuje mnie w tym mieście, ale ostatnio zaczęło mi się podobać. Uwielbiam to jak świetnie jest rozwijane. Klimatycznie jednak mi zupełnie nie odpowiada. :P

#3648 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 25 stycznia 2012 - 00:57

miasto, jak miasto, uczelnia mi się spodobała i tyle. Jeżeli będę miał możliwość pracować po studiach na uczelni i w USK to pewnie zostanę w Białymstoku, jeżeli nie (niestety nepotyzm się szerzy :/) to cóż, płakać nie będę ;) ale mimo to, lubię to miasto.

#3649 panic

panic
  • 360 postów

Napisano 25 stycznia 2012 - 01:08

Nepotyzm szczególnie w Białymstoku, a zwłaszcza na Prawie to już standard. ;-) Smutne, ale niestety prawdziwe. Jeśli chodzi o zagranicę - to wymyśliłem sobie zamieszkanie we Francji, Belgii albo UK, ew. Dania. W ogóle ktoś ma jakieś doświadczenia co do okresowej pracy za granicą? Planuję wyjechać na 2 lub 3 miesiące do pracy do którychś z tych krajów. Trzeba trochę zarobić na siebie. Czas najwyższy... Ja się strasznie obawiam o pracę w Polsce. Zapewne będę musiał pracować za marne grosze na średnim stanowisku. Nie chcę tego! :/

#3650 Michasss8

Michasss8
  • 1 515 postów
  • SkądLeszno

Napisano 25 stycznia 2012 - 01:20

Witam wszystkich. Czeka mnie długa noc z iPhonem - muszę go złożyć, od wibracji po lcd...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych