Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac OS X + Ubuntu 9.04

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 gop_8

gop_8
  • 14 postów

Napisano 10 stycznia 2010 - 21:17

Witam! Komputer: PowerPC 1,33 1GB ramu Radeon 9700 64mb 60 HDD toshiba Chciałem mieć oba systemy na Macu, więc przeniosłem to co potrzebuję i zabrałem się do pracy. Zainstalowałem pierw OS X'a. Podzieliłem dysk na 2 równe części, wybrałem drugą część dysku na Mac OS X, pierwszą część pozostawiłem jako "wolna przestrzeń" Zainstalowałem system, następnie doinstalowałem Ubuntu na przestrzeni wolnej (sam stworzył sobie partycje - opcja wykorzystaj wolną przestrzeń). Wydawało się, że wszytko ok, ale jednak jak chciałem wybrać OS X to system nie startował (wybór przez wciśnięcie "x"). Kojenie doinstalowałem Os X, bo myślałem, że wtedy odpali (wybrałem nadpisanie/poprawienie wersji, która istniała. Trwało to długo koło godziny (instalacja sama koło 20-30 min). Teraz mi się ubuntu nie odpala. Jak zrobić, żeby oba systemy działały razem? Jak zrobić żeby widziały się dyskami/plikami. Przeszukałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. Dziękuję Pozdrawiam

#2 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 10 stycznia 2010 - 21:24

a przez co instalujesz linuksa. nie wiem czy się da postawić np przez BC nigdy tego nie robiłem w takim razie podłączam się do pytania

#3 gop_8

gop_8
  • 14 postów

Napisano 10 stycznia 2010 - 21:28

a przez co instalujesz linuksa.
nie wiem czy się da postawić np przez BC nigdy tego nie robiłem
w takim razie podłączam się do pytania

Witam!

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Linuxa instaluję przez opcję live, bo inaczej nie chce zastartować - ładuje, wywala błąd Error ROM (jakoś tak). W tym momencie zaczyna się pojawiać biały obraz (coraz bardziej biały) i koniec.

Ubuntu - Yaboot widzi Os X, ale nie można go odpalić. Osobno każdy śmiga aż się twarz cieszy:D

#4 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 10 stycznia 2010 - 21:30

najlepiej zainstaluj przez vmware lub parallels bo chyba tego się nie da inaczej pogodzić

#5 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 10 stycznia 2010 - 21:54

Vmware i Parallels jest na Intela.

#6 qtylovsky

qtylovsky
  • 823 postów
  • Skądwołomin

Napisano 10 stycznia 2010 - 22:04

jak ja instalowalem linuxa9.10 to nie uzywalem bootcapa, po prostu zrobilem druga partycje po przez disk utylity, zbootowalem linuxa, na nowej partycji zrobilem kolejna partycje z systemem plikow swap do zarzadzania pamiecia i fat32 do wymianu plikow... zistalowalem linuxa na ext4 a przy starcie zaraz po uslyszeniu wciskam alt i wybieram system.. wszystko smiga az milo. wydaje mi sie ze zostawienie linuxowi wolej drogi co do stworzenia sobie partycji po przez wykorzystaj wolna przesten nie jest dobrym pomyslem... ja przy instalacji dochodzisz do punktu wybory partycji, wybierz ze sam chcesz wybrac partycjie, wtedy zrob sobie partycjie swap (512 mb) fat32 do wymiany plikow i ext4 do linuxa z montowaniem / powinno dzialac...

#7 gop_8

gop_8
  • 14 postów

Napisano 10 stycznia 2010 - 22:06

najlepiej zainstaluj przez vmware lub parallels
bo chyba tego się nie da inaczej pogodzić

Skoro jest możliwość - pokazuje wybór, to rozumiem, że jest sposób, tylko jaki:P

---- Dodano 11-01-2010 o godzinie 00:18 ----
Kolega próbował mi zrobić wymiany tylko na ex3 i chciał aż 2 GB, później po kilku próbach poddaliśmy się i zainstalowaliśmy automatycznie przydział partycji i śmigało, a teraz nie chce. Jutro spróbuje, bo dziś już nie mam dostępu do kompa.

Ja miałem tak, że włączał się Yaboot i odpalał automatycznie ubuntu, ale dawał z 5s z opcja linux-z mac -x i CD c.

Byłem zaskoczony gdy wybrałem x i os x sie nie odpalił..
Pozdr

#8 psajcho

psajcho
  • 1 212 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 10 stycznia 2010 - 23:36

a przez co instalujesz linuksa.
nie wiem czy się da postawić np przez BC nigdy tego nie robiłem
w takim razie podłączam się do pytania

najlepiej zainstaluj przez vmware lub parallels
bo chyba tego się nie da inaczej pogodzić

jak ja instalowalem linuxa9.10 to nie uzywalem bootcapa,
po prostu zrobilem druga partycje po przez disk utylity, zbootowalem linuxa, na nowej partycji zrobilem kolejna partycje z systemem plikow swap do zarzadzania pamiecia i fat32 do wymianu plikow... zistalowalem linuxa na ext4
a przy starcie zaraz po uslyszeniu wciskam alt i wybieram system.. wszystko smiga az milo.

wydaje mi sie ze zostawienie linuxowi wolej drogi co do stworzenia sobie partycji po przez wykorzystaj wolna przesten nie jest dobrym pomyslem... ja przy instalacji dochodzisz do punktu wybory partycji, wybierz ze sam chcesz wybrac partycjie, wtedy zrob sobie partycjie swap (512 mb) fat32 do wymiany plikow i ext4 do linuxa z montowaniem /

powinno dzialac...

Komputer: PowerPC 1,33 1GB ramu Radeon 9700 64mb 60 HDD toshiba

to się*nazywa czytanie ze zrozumieniem. o powerpc wszyscy już zapomnieli?

przeanalizuj:
OSX and ubuntu dual boot on an 80GB HD mac mini 1.42 [Archive] - Ubuntu Forums
[ubuntu] is it possible: triple boot on G5 PPC: OS X Leopard, Ubuntu, OS X Panther [Archive] - Ubuntu Forums

#9 gocur

gocur
  • 573 postów

Napisano 11 stycznia 2010 - 00:31

Po co przez Yaboot? Naciskasz i trzymasz ALT podczas włączania komputera, i pokazuje ci sie lista dyskow startowych.

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 369 postów

Napisano 11 stycznia 2010 - 01:47

A 9.04 umie się z PPC?

#11 psajcho

psajcho
  • 1 212 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 11 stycznia 2010 - 09:23

też mnie to zaskoczyło :P
https://wiki.ubuntu....owerPCDownloads

#12 gop_8

gop_8
  • 14 postów

Napisano 11 stycznia 2010 - 14:04

Witam!

Przez alt też próbowałem. Ubuntu startował, a Mac nie. Po ponownej instalacji OS X już widział tylko OS X.

A 9.04 umie się z PPC?

Nie do końca rozumiem pytanie, jeżeli chodzi o kompatybilność z PPC to jest pełna - istnieje osobna wersja pod powerPC

To co mam zrobić po kolei?

Pozdrawiam

#13 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 369 postów

Napisano 11 stycznia 2010 - 16:52

Musisz mieć jakiś (sensowny) bootmanager, żeby Ci 'widział' OSX po instalacji Ubuntu.

Ewentualnie odpalaj z ALT, tak jak opisał @qtylovsky.

ps.
"kolei".

#14 gop_8

gop_8
  • 14 postów

Napisano 11 stycznia 2010 - 20:23

Próbowałem przez "alt". Ubuntu widzi OS X, ale po wybraniu systemu nie może się odpalić. PS. Sorry za błąd.

#15 damjanek

damjanek
  • 196 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 11 stycznia 2010 - 21:40

Jakie są objawy niemożności odpalenia? Zabootuj OS X w safe mode albo single user mode i zobacz, na czym klęka. Może brakuje bless na partycji z OS X? Pozdrawiam, Damian

#16 gop_8

gop_8
  • 14 postów

Napisano 11 stycznia 2010 - 22:02

Po wyborze systemu pokazuje się szary ekran i zaraz się wyłącza. Jak odpalić w safe mode? Co to jest bless? System instalował się automatycznie nie wybierałem i nie rezygnowałem z niczego podczas instalacji. Pozdrawiam

#17 damjanek

damjanek
  • 196 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 12 stycznia 2010 - 00:13

Mac OS X: How to start up in single-user or verbose mode
Mac OS X: Starting up in Safe Mode

Pozdrawiam,
Damian

#18 ergie

ergie
  • 17 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 stycznia 2010 - 13:07

Czy w ogóle jest możliwe takie połączenie? U9.04 miało/ma pewne kłopoty i z grafiką (wtedy występuje nadzwyczajna bladość ekranu) a dokładnie ze sterownikami do niektórych kart.

#19 gop_8

gop_8
  • 14 postów

Napisano 14 stycznia 2010 - 18:58

Witam! Jest taka możliwość. Ustawiłem Yaboot'a i wszystko działa jak chcę. Rzeczywiście ubuntu nie ma płnego wsparcia pod mojego Radeona, ale działa, ładnie wyświetla. Dziękuję za wypowiedzi. Pozdrawiam Michał

#20 abrax

abrax
  • 22 postów

Napisano 05 lutego 2010 - 22:19

Witajcie, Mam na MDD zainstalowanego ubuntu 9.10 i macosx 10.5 ... Jeden na jednym dysku, drugi na dolozonym drugim. Do standardowego kompa z 1 dyskiem dolozylem drugi dysk, zabootowalem instalke (livecd) z cd i zainstalowalem na pustym dysku dajac mu cale miejsce. Efekt jest taki, ze zeby miec osx trzeba nacisnac x a linux sie sam uruchamia po bodajze 5 sekundach. Oczywiscie mozna to zmienic, i dac na odwrot. Z Radeonem 9800pro wszystko smiga az milo. Nawet scsi wykrylo jak sie nalezy :-)

#21 gop_8

gop_8
  • 14 postów

Napisano 06 lutego 2010 - 09:00

Witam! Cała wiedza jest na wikiubuntu. Odpowiednia konfiguracja Yaboot'a i wszystko śmiga jak należy (zmiana partycji rozruchowej) Literka- czy to będzie x czy l czy z czy jeszcze inna to też można ustawić w Yaboot'cie. Dziękuję Temat uważam za zamknięty Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych