Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Eksport do jakiego formatu najlepszy?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mike83

Mike83
  • 63 postów

Napisano 10 stycznia 2010 - 03:44

Witam, Potrzebuję*pomocy w wyeksportowaniu plików video z kamery. Formatów jest całkiem sporo i nie wiem który będzie najbardziej uniwersalny, aby jakość była najlepsza, ale równocześnie można było uruchomić filmy na normalnym odtwarzaczu DVD. Dodam, że używam programu iMovie i do tej pory eksportowałem pliki do formatu m4v, który jednak nie jest satysfakcjonujący, gdyż nie jest czytany przez DVD (w moim przypadku Pioneer DV-400V). Pozdrawiam

#2 magmac

magmac

• 1 170 postów
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Napisano 11 stycznia 2010 - 13:47

Odtwarzacz DVD, jak wskazuje nazwa, służy do odtwarzania płyt DVD, czyli kontenerów wideo opartych na kompresji wideo MPEG2. Są dosyć ścisłe opisy maksymalnych parametrów dla urządzeń odtwarzających DVD - takie jak wielkość klatki, bitrate, struktura GOP itd. Poczytaj. Najlepszy jakościowo dźwięk uzyskasz zapisjąc go w kontenerze VOB bez kompresji czyli w PCM, z rozdzielczością 16 bitów i częstotliwością próbkowania 48 kHz. Jak sam widzisz to nie Ty wybierasz format, tylko urządzenie odtwarzające narzuca standard. Pa.

#3 Mike83

Mike83
  • 63 postów

Napisano 11 stycznia 2010 - 15:34

magmac, dzięki za info. Mimo, że jestem laikiem mam świadomość, że bardzo niewiele formatów współpracuje z odtwarzaczami DVD i na pewno nie ma żadnego z nich w programie iMovie. Może zdam inne pytanie, jaki jest najlepszy program do eksportowania plików video do formatu MPEG2? Czy Final Cut Studio to czyni? Może ktoś zna jakiś inny, tańszy (darmowy) program? Dziękuję za informację.

#4 oops2k

oops2k
  • 544 postów
  • SkądKrakow

Napisano 11 stycznia 2010 - 15:40

Może zdam inne pytanie, jaki jest najlepszy program do eksportowania plików video do formatu MPEG2? Czy Final Cut Studio to czyni? Może ktoś zna jakiś inny, tańszy (darmowy) program?

QuickTime?

#5 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 11 stycznia 2010 - 15:51

Eksportuj do Apple Intermediate Codec z dźwiękiem PCM jak wskazuje kolega magmac

#6 magmac

magmac

• 1 170 postów

Napisano 11 stycznia 2010 - 15:52

Nie słyszałem o odtwarzaczach DVD odtwarzających AIC ;) z iMovie wyeksportuj film w natywnej rozdzielczości z natywnym kodekiem - jeśli montujesz coś z DV to wyeksportuj w DV itd. Następnie przerób film za pomocą iDVD na format DVD i oglądaj. Pa.

#7 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 11 stycznia 2010 - 16:05

Myslałem o eksporcie z kamery i konwersję do AIC, a potem montaż w AIC i eksport do mpeg2

#8 Mike83

Mike83
  • 63 postów

Napisano 11 stycznia 2010 - 16:06

A czy MPEG4 byłby OK?

#9 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 11 stycznia 2010 - 16:12

Nie słyszałem o odtwarzaczach DVD odtwarzających AIC ;)

Ja też nie, ale może my czegoś jeszcze nie wiemy ;)

#10 magmac

magmac

• 1 170 postów

Napisano 11 stycznia 2010 - 17:03

Myslałem o eksporcie z kamery i konwersję do AIC, a potem montaż w AIC i eksport do mpeg2

Słuszna koncepcja, dlatego na końcu mojego zdania było : " ;) ".

AIC się sprawdzi o ile format kamery jest formatem trudnym edycyjnie, bo imho nie warto przerabiać DV do AIC, bo szkoda to czasu i jakości ;)

No ale za wiele nie wiemy i zaczynamy czytać ze szklanej kuli ;)

Pa.

#11 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 11 stycznia 2010 - 17:52

Wg. mnie wystarczy DV i eksport do MPEG2. Z DV wychodzi dość czysty obraz (mimo, że nie próbowałem z HD, mam kamerę Sony na kasetki Digital8). No chyba, że moje oko nie potrafi patrzeć krytycznie. Ale jak robię*prezentacje w Keynote robię eksport do DV, a potem edytuję to w iMovie. Eksport do iDVD i gitara.

#12 Mike83

Mike83
  • 63 postów

Napisano 11 stycznia 2010 - 17:58

Żeby nie było, że mamy do czynienia z wróżeniem ze szklanej kuli, to posiadam następującą kamerę, która ma mi zapewnić*satysfakcjonującą jakość obrazu i dźwięku na odtwarzaczu DVD HDR-TG7VE (HDRTG7VE) : Podstawowe informacje : Kamery : Sony

#13 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 11 stycznia 2010 - 18:15

No to jest 1080i AVCHD Sony - reskalowanie do DVPAL nie ma sensu, chyb, że nagrywasz w SD. Do montażu HD - AIC będzie ok. Chyba, że przekonwertujesz do AVCHD zrozumiałego dla FCP i iMovieHD

#14 jagoda0406

jagoda0406
  • 11 postów

Napisano 23 stycznia 2010 - 11:20

Witam Panowie :)))))) byłam bym wdzieczna za pomoc w tym temacie mam pliki w formacie dvd(??? chyba ponieważ nie wiem jak sprawadzć rozszerzenie na mac. ); na komputerze z Windowsem otwierały je przez przez program avs dvd player. powstały po zgraniu materiału video z kasety VHS. Niestety nie mogę ich nawet oglądać na mac, nie mówiąc o edycji w iMovie co jest moim celem, ale bez jakiś szaleństw przede wszytkim pociąć na mniejsze kawałki. Próbowałam je konwertować przez wspomniany powyżej MPEG Streamclip niestety przekonwertowane pliki nie chcą się otwierać. Mam MacBook Pro z Leopardem. z góry dziękuje za pomoc ))) Jagoda

#15 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 23 stycznia 2010 - 13:10

Zainstalowanie pakietu Perian (uniwersalne kodeki) powinno pomóc.

#16 jagoda0406

jagoda0406
  • 11 postów

Napisano 23 stycznia 2010 - 13:47

Niestety nie pomogło :(((((

#17 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 23 stycznia 2010 - 15:00

Kilknij prawym przyciskiem myszy na plik. Wciśnij Informacje. Będzie Nazwa i Rozszerzenie, tam przeczytasz jaki to plik.

#18 jagoda0406

jagoda0406
  • 11 postów

Napisano 23 stycznia 2010 - 16:45

rozszerzenie to .VOB

#19 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 23 stycznia 2010 - 16:55

Powinien się*otworzyć programem VLC.

Spróbuj tego: VOB to AVI OS X- Convert VOB to AVI efficiently on Mac OS X

A tak w ogóle to: vob to avi mac os x - Szukaj w Google

---- Dodano 23-01-2010 o godzinie 16:58 ----
Cytat z PL Wiki nt. DVD-Video

"Oba strumienie (tj. audio i wideo) są połączone sobą - w plikach VOB."

Tutaj po angielsku: VOB - Wikipedia, the free encyclopedia

#20 jagoda0406

jagoda0406
  • 11 postów

Napisano 24 stycznia 2010 - 09:37

Witam konwerter który mi poleciłeś jest bardzo dobry teraz moge zrobić wszystko co chiałam. no prawie :) pliki po konwersji mają ukośny napis "evaluation copy". pozostaje mi zatem tylko udobruchać program :)))) no ale to już bliżej niż dalej dziękuje bardzo bardzo za pomoc :) :) :) :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych