Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Windows pod Mac OS X

• Please log in to reply
13 replies to this topic

#1 Mini News

Mini News
  • 282 posts

Posted 04 December 2006 - 12:00

Firma Parallels udostępniła nową wersję testową programu Parallels Desktop for Mac, pozwalającego na uruchamianie aplikacji dla systemów z rodziny Windows na komputerach z logiem jabłuszka. Program jest przeznaczony dla nowszych komputerów opartych na procesorach firmy Intel.

Więcej...

#2 clr

clr
  • 1326 posts

Posted 04 December 2006 - 12:14

a to ci nowoscc ;) ten bot mnie rozbaja czasem:D

#3 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 04 December 2006 - 12:20

Nowość polega na tym iż pojawiła się nowa wersja owego oprogramowania.

#4 hwojtek

hwojtek
  • 1273 posts
  • SkądGrzebienisko - Warszawa - cała Europa

Posted 04 December 2006 - 13:47

Jak co dwa tygodnie :evil:

#5 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 05 December 2006 - 13:02

Teraz Parallels ma możliwość odpalania Windows XP z BootCamp.
Dodatkowo aplikacje Windows są widziane tak jak aplikacje Mac OS X / X11
Dołączona grafika

#6 clr

clr
  • 1326 posts

Posted 05 December 2006 - 13:49

przez tego screena trudno sie polapac czy to windows w osx czy osx w windowsie

#7 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 05 December 2006 - 14:05

przez tego screena trudno sie polapac czy to windows w osx czy osx w windowsie

Oj chyba przesadzasz.... widać na pierwszy rzut oka co i jak.
A wyglada to prawie jak za dawnych dobrych czasów... (vpc)

#8 Rayman

Rayman
  • 217 posts
  • SkądŚląskie

Posted 05 December 2006 - 22:40

Jak ten efekt można osiągnąć co na tym obrazku, przeklikałem wszystkie opcje PARALLELS i nic takiego nie znalazłem. Ściągnąłem najnowszą wersję ze strony BUILD 1970

#9 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 05 December 2006 - 22:41

BUILD 3036

#10 Rayman

Rayman
  • 217 posts
  • SkądŚląskie

Posted 05 December 2006 - 23:04

OK, dzięki

#11 present_day

present_day
  • 975 posts

Posted 05 December 2006 - 23:23

poprzednie build'y nie muliły tak tragicznie jak ten.

#12 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 02 April 2007 - 16:21

Pojawiła się kolejna wersja Parallels Desktop dwa dni temu (u mnie jako updade). Co nowego ? - Obserwacje własne. - poprawienie integracji z Mac OS i to pod każdym względem - programy Windows są umieszczane w doku Mac OS. Bardzo wygodne w trybie coherence - poprawiła się zauważalnie szybkość uruchamiania systemu i pracy w nim - dodano w komplecie pełną wersję Kasperski Internet Security (antywirus, firewall) - dodano opcję Windows Vista upgrade - usunięto uciążliwy problem z automatycznym montowaniem napędu CD/DVD. Do tej pory trzeba było ręcznie wysuwać płytę aby podmontowała się w PD. Teraz PD jest nadrzędny w stosunku do Mac OS, jeżeli chodzi o napęd CD/DVD. Gdy płyta jest zamontowana pod Mac OS Parallels w momencie uruchomienia wirtualnego środowiska PD ją odmontowuje bez wysuwania i podmontowuje dla siebie (jeżeli jest zaznaczona oczywiście opcja Autoconnect). - ostatniej zmiany nie jestem pewien. Nie zauważyłem wcześniej, więc nie wiem, czy tak było zawsze, czy od teraz. W ustawieniach sieci Mac OS dodano wirtualne karty sieciowe Parallels Host-Guest i Parallels-NAT. Kto używa, niech uaktualnia. Warto a zmiany są widoczne nawet dla takiej lamy, jak ja.

#13 clr

clr
  • 1326 posts

Posted 02 April 2007 - 16:28

a dziala partycja BootCampowa juz ?

#14 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 02 April 2007 - 21:48

Nie mam pojęcia i nie mogę tego sprawdzić, choć bardzo chciałem. Nowy Bootcamp nie pozwala mi na utworzenie partycji :lol: Każe mi zapisać pliki i sformatować dysk w systemie HFS Jornalized. :lol: Sęk w tym, że partycja jest utworzona fabrycznie, miałem już Botcampa i Bootcampem usuwałem partycję FAT32. Windows jest mi zbędny i służy wyłącznie do zabawy w eksperymenty, więc jak znudził mi się poprzedni Bootcamp to usunąłem nim partycję i jego samego też. Teraz chciałem pobawić się nową wersją BT i sprawdzić właśnie, czy działa z Parallels a tu Zonk. Zainstalowałem więc ponownie Windows klasycznie, czyli na dynamicznej plikopartycji. Nie będę płakał z tego powodu. Mam sporo narzędzi do mieszania w partycjach bez utraty danych i w sumie robią to samo, co Bootcamp (tworzą partycję z pustego miejsca innej partycji) ale nie będę się w to bawił. Prawdopodobnie problem jest spowodowany pofragmentowanym dyskiem. "Odkryłem" kolejną poprawkę w stosunku do poprzedniej wersji. Zdecydowanie lepiej (czytaj szybciej) działa suspend Windows i Linuksa. No to teraz już nie muszę zamykać systemu "wirtualnego". Wystarczy zamknąć okienko PD. Nadal Windows ME się instaluje w trybie VGA i nie ma połowy sterowników. Próba wgrania Parallels Tools (tam są właśnie sterowniki) kończy się śmiercią ME. Nie ma co się dziwić. To nadal Beta, lecz dawniej bardzo bym się cieszył, gdyby wersje stabilne działały tak pod Windows jak beta na Mac OS. Jeszcze jedna uwaga. Nowa wersja przejmuje ustawienia poprzedniej ale wymaga ponownej rejestracji, inaczej chyba zamienia się w triala ale głowy nie dam uciąć.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users