Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Brak polskich znaków w napisach do filmów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 tomjar

tomjar
  • 163 postów

Napisano 08 stycznia 2010 - 22:54

Komputer nie wyświetla mi polskich znaków w napisach do filmów oraz w mailu przy otrzymywaniu wiadomości rss, a gdy wejdę na stronę skąd otrzymałem wiadomość to tam wszystko jest ok. Kazde napisy jakie sciagne sa bez polskich znakow, a zamiast nich jakies skandynawskie i interpunkcja. Nic przy tym wczesniej nie grzebalem. Samo chyba sie nie zmienilo. Mam snow leoparda. Prosze o pomoc

#2 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 stycznia 2010 - 23:01

a gdzie próbujesz wyświetlać te napisy? jakie ustawiłeś kodowanie? (zapewne w opcjach programu) z mailem - to samo pewnie - nie podane jest kodowanie, a domyślnie jest ustawione inne niż w pliku pewnie

#3 tomjar

tomjar
  • 163 postów

Napisano 09 stycznia 2010 - 10:48

napisy wyświetlam w vlc a w ustawieniach nigdy nie ustawialem nic z kodowaniem. Dlatego wydalo mi sie to dziwne bo wczesniej wszytko bylo ok i nagle cos jest z tym nie tak. Tak samo wiadomosci rss: od jednego zrodla dostaje wiadomosci z polskimi znakami a od innego juz nie.

#4 damjanek

damjanek
  • 196 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 09 stycznia 2010 - 14:38

Przekoduj napisy na UTF-8 i problem z głowy. Qnapi umożliwia rekodowanie napisów w locie. Pozdrawiam, Damian Szeluga

#5 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 09 stycznia 2010 - 16:16

zamiast przekodowywać można po prostu wyświetlić respektując ich oryginalne kodowanie. W VLC można wybierać rodzaj kodowania z dostępnej listy - dość obszernej swoją drogą więc mały tweak w ustawieniach odtwarzania i będzie działać. W Mail to najprawdopodobniej ktoś spaprał RSSa bo zadeklarował*inne kodowanie niż jest stosowane w rzeczywistości (lub nie zadeklarował) i przez to Mail się gubi. Można to poprawić bawiąc się menu "Wiadomość -> kodowanie tekstu"

#6 tomjar

tomjar
  • 163 postów

Napisano 09 stycznia 2010 - 16:19

W jaki sposób je przekodowac? W odtwarzaczu VLC? jesli tak, to już to robiłem i nie pomogło. Polskich znaków dalej niema. A co z mailem i wiadomosciami rss. tam nie da się chyba ich przekodowac. Nie wiem.

#7 NiePyta

NiePyta
  • 551 postów
Napisano 10 stycznia 2010 - 13:08

VLC http://www.myapple.p...kami-w-vlc.html
MAIL pewnie trzeba zmienic kodowanie, ja używam TB i nie mam tego problemu :D

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 10 stycznia 2010 - 13:52

VLC dziwnie przyjmuje zmiany - ustawiając jakąkolwiek opcję najczęściej trzeba go wyłączyć i włączyć ponownie, żeby załapał, że coś się zmieniło. Co do Maila, musisz się dowiedzieć, w jakim kodowaniu przychodzi ten feed, potem już tylko Message -> Text encoding i ustawić odpowiednio. ps. Nie ma takiego słowa "niema".

#9 tomjar

tomjar
  • 163 postów

Napisano 10 stycznia 2010 - 14:01

W mailu próbowałem wszystkich rodzajów kodowania i żadne nie zmienia na polskie znaki. A w VLC nie mam kodowania CP1250 a mam najnowsza wersje 1.0.3 ale na intela 32 bit. Mam snow leoparda a on jest chyba 64 bitowy. Czy ta różnica może powodowac jakies konflikty.

#10 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 10 stycznia 2010 - 14:15

Proste pytanie: system jest po polsku?

#11 NiePyta

NiePyta
  • 551 postów
Napisano 10 stycznia 2010 - 16:16

Nie ma takiego słowa "niema".

Ania jest niema.

#12 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 10 stycznia 2010 - 16:19

Ania jest niema.

PWND!

Zamiast VLC spróbuj Mplayer OS X Extended
Pobierz stąd: MPlayer OSX Extended
Do tego pobierz sobie binarne kodeki jakich nie ma standardowo w Mplayerze (kodek Windows Media Player, Real itp) stąd: http://www.mplayerhq...86-20060611.zip

#13 tomjar

tomjar
  • 163 postów

Napisano 10 stycznia 2010 - 17:21

oczywiscie ze system jest po polsku

---- Dodano 10-01-2010 o godzinie 19:22 ----
nie chce probowac z innymi odtwarzaczami, mozliwe ze beda dzialaly.
korzystalem wczesniej z vlc i nie bylo problemu, dlatego chchialbym go wspolnymi silami rozwiazac

---- Dodano 10-01-2010 o godzinie 19:24 ----
a jakie wy kodowanie ustawiacie w vlc?
korzysta ktos ze snow leoparda i ma tez problem z vlc?
moze moglby ktos zasubskrybowac w mailu wiadomosci rss z engadget.pl i zobaczylibtsmy jak to wyglada na innym macu. moze to tylko u mnie cos jest nie tak

#14 NiePyta

NiePyta
  • 551 postów
Napisano 10 stycznia 2010 - 19:25

Odpaliłem maila, dodałem ten RSS i też mam krzaki zamiast polskich znaków. RSS z wykpu jest OK i pokazuje polskie znaki. Zmiana kodowania nic nie daje. Nadal krzaki. Ten sam feed pod Thunderbirdem działa bez problemu, są polskie znaki.

#15 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 10 stycznia 2010 - 19:30

Ja miałem podobne jak ty problemy z VLC i go sobie zwyczajnie odpuściłem, na rzecz Mplayer OS X Extended. VLC wysypywał*krzakami, jak nie od razu to po chwili, często gęsto wieszał*się na matrosce lub real media. Mplayer lepiej odtwarza Real media i nie napotkałem na problemy z kodowaniem, pomijając to że tak jakoś "w ogóle" lepiej działa i bardziej mi pasuje.

#16 tomjar

tomjar
  • 163 postów

Napisano 10 stycznia 2010 - 21:35

NiePyta: Dzięki za sprawdzenie tego u siebie. Teraz wiem ze jest to raczej wina dostawcy wiadomosci a nie moja. Nie chce zmieniac maila na rzecz thunderbirda. Poczekam moze to naprawią tak szybko jak to spartolili.

---- Dodano 10-01-2010 o godzinie 23:38 ----
A co do VLC: zmienialem kodowania i za kazda zmianą uruchamialem go ponownie sprawdzając zmiany. W koncu natrafilem na wlasciwe kodowanie, jest nim wschodnioeuropejski (Windows-1250). Zastanawia mnie tylko dlaczego sie to zmienilo skoro nic nigdy przy tym nie grzebalem. Moze to zmiana na snow leoparda lub aktualizacja nowej wersji VLC. W kazdym badz razie dzieki za pomoc w tej materii.

---- Dodano 10-01-2010 o godzinie 23:38 ----
Pozostaje jednak problem z mailem i fiksującymi wiadomosciami rss

#17 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 10 stycznia 2010 - 22:29

Co do RSS, ja zrzuciłem zarządzanie kanałami na barki czytnika google po mniej więcej roku korzystania z Safari / Mail. Plus jest taki, że dostęp mam właściwie z każdego urządzenia z przeglądarką WWW, no i można używać różnych aplikacji o ile współpracują z google reader.

#18 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 11 stycznia 2010 - 01:59

Ania jest niema.

Punkt.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych