Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iTunes łączenie plików w albumy - tagowanie plików w albumy & tworzenie albumów w iTunes

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
59 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maserman

Maserman
  • 11 postów

Napisano 01 listopada 2008 - 20:46

Witam, ostatnio w moim ipodzie nano 8gb strasznie polubiłem coverflow.
I mam pytanie, czy jest mozliwość pogrupowania utworów to jednego albumu poprzez wpisanie tylko tytułu albumu?

Aktualnie muszę zmienić autora na ten sam do wszystkich piosenek żeby dane utwory były w tym samym albumie.

Jest jakaś możliwość?

Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Wątek "iTunes grupowanie utworów według nazwy albumu" został scalony z istniejącym.
Wątki: "iTunes problem z masowym tagowanie albumów / rozdziela albumy", "iTunes podzielone albumy", "Itunes, jeden album wielu wykonawców. Proszę o pomoc.", iTunes - błędy w sortowaniu plików do albumów", "iTunes nie łączy utworów w albumy", "Itunes - zaklada wiele albumow zamiast 1.", iTunes grupowanie utworów według nazwy albumu", "iTunes i tworzenie składanek/albumów" zostały scalone do jednego wątku. Nazwa została dostosowana.
plmax.

#2 luki_1442

luki_1442
  • 104 postów
  • SkądBielsko - Biała

Napisano 01 listopada 2008 - 20:56

Ja robie to tak: Gdy mam jakąś składankę gdzie są rózni wykonawcy to zaznaczam całą składankę, wchodzę w informacje, w pole wykonawca albumu wpisuje różni wykonawcy albo Various Artist a w opcjach zaznaczam ze jest to część składanki. W moim iPodzie pieknie wszystko wygląda.

#3 Maserman

Maserman
  • 11 postów

Napisano 01 listopada 2008 - 21:03

No mi niestety zrobiło 10 okładek w każdej po 1 utworze...

#4 luki_1442

luki_1442
  • 104 postów
  • SkądBielsko - Biała

Napisano 01 listopada 2008 - 22:24

ja mam zrobione tak:

Dołączona grafika
i
Dołączona grafika

Na iPodzie wygląda dokładnie tak jak w iTunes.

Może coś zle robisz.

#5 borzar

borzar
  • 534 postów

Napisano 02 listopada 2008 - 06:14

@ luki_1442
Przytnij obrazki lub skorzystaj ze strony ImageShack® - Image Hosting bo nam się forum rozjechało

A tak BTW to robie taka samo i mam prawidłowo wyświetlone składanki

#6 Maserman

Maserman
  • 11 postów

Napisano 02 listopada 2008 - 08:00

Robię w identyczny sposób i u mnie wygląda tak:

[URL=http://efotek.pl/]Dołączona grafika[/URL]

#7 Maserman

Maserman
  • 11 postów

Napisano 20 listopada 2008 - 21:32

To zna ktoś rozwiązanie? Proszę o pomoc :( EDIT: Problem rozwiązany. Wpisałem wykonawcę albumu, ale zapomniałem o nazwie albumu. Teraz wszystko działa. Dzięki wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.

#8 Syriusz6

Syriusz6
  • 24 postów

Napisano 03 grudnia 2008 - 22:29

A ja mam taki problem : Mam 3 piosenki różnych wykonawców ale ich albumy maja takie same nazwy. iTunes ma normalnie 3 rożne okładki ale jak wrzucę to na iPoda Touch to juz mam jeden album i mi nie wyświetla żadnej okładki mimo że wszystkie ustawione. Dodam że takie tagi jak wykonawca albumu są rózne

#9 pitermaster

pitermaster
  • 33 postów

Napisano 04 grudnia 2008 - 23:42

ja mam problem, poniewaz nie moge sciagnac okladek. Wybieram opcje get album atwork i albo pojawia sie komunikat "unknown error (-609)" albo nic sie nie pojawia,a oklada i tak sie nie sciaga. moze ja cos zle robie? jak powinno sie sciagac okladki?

#10 tatoniusz

tatoniusz
  • 46 postów

Napisano 06 grudnia 2008 - 15:54

panowie podlanaczam sie ja mam nastepujacy problem mam albumy w bibliotece bo musialem zreobic restor , i sa albumy bez okladek "niektore", chce dodac okladke poprzez informacje i nic =, a nawet jesli chce wzucic album do ipoda ten bez oklade to tez niechce sie skopiowac a z okladkami wzucaja sie normalnie

#11 AnatolFrance

AnatolFrance
  • 344 postów

Napisano 08 stycznia 2010 - 14:10

iTunes i tworzenie składanek/albumów

Witam mam taki problem (wczesniej szukalem i robilem wedlug tego co na forum bylo, ale nie pomoglo).
Postanowilem zrobic dzis pozadek w itunesie bo lada dzien ipod przychodzi. I tak oto sobie zrobilem pozadek w plikach. Wszystko bylo ok do momentu kiedy doszedlem do pojedynczych mp3 (nie tych z danych albumow). Wymyslilem sobie ze uszereguje pliki wedlug gatunkow i do kazdego gatunku przypisze jakis album - np. rock skladanka - nastepnie dodalem numery utworow itd. Tak wiec rezultat byl taki ze kazdy artysta i jego piosenka miala przypisany tag z albumem - np rock skladanka, rokiem 2010 i chronologicznym numerem. Kiedy to juz zrobilem i zaimportowalem nowa liste do itunes wszystko bylo ok. Wgralem wspolna okladke dla wszystkich piosenek w danej skladance zeby w cover flow ladnie sie ukladalo. Kiedy przeszedlem do cover flow zauwazylem ze pomimo tego ze kazda piosenka z skladanki ma taki sam tag z nazwa albumu - itunes dalej uwaza jako pojedyncza mp3. Jak wiec mam zrobic zeby traktowal powiedzmy te 24 mp3 jako jeden wspolny album i w cover flow tez byl jako jeden wspolny?

Dodam tylko tyle ze zaznaczylem wszystkie z danego albumu, w informacjach napisalem - rock składanka - i w każdym pliku zaznaczylem - czesc skladanki

---- Dodano 08-01-2010 o godzinie 14:52 ----
Ok juz sobie poradzialem - musialem dodac wykonawce albumu

#12 megy16

megy16
  • 2 postów

Napisano 08 stycznia 2010 - 17:14

Też tak miałam z niektórymi składankami i nie wiedziałam co z tym zrobić. Pomysłałam, że może gdy przy każdej piosence zaznaczę "Part of compilation" problem się rozwiąże, ale niestety nie dało rady. Dopiero gdy zmieniłam nazwę artysty całej składanki na Various Artists, wyświetlało się już w Cover Flow jako jeden album. Niestety nie znalazłam na to żadnego sposobu, który by wyświetlał innego artystę dla odzielnej piosenki.

#13 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 08 stycznia 2010 - 17:39

A nie lepiej było Ci zrobić po prostu listy utworów? Zamiast składanek, zrobić kilka list i poprzeciągać utwory - dużo łatwiej, szybciej i estetyczniej, że nie nadmienię już tego, że po to to jest. Robiąc składankę Twoim sposobem, wystarczy zaznaczyć w opcjach piosenek "część składanki: Tak". BTW, jeżeli chcesz ładnie poukładać swoją bibliotekę, polecam TuneUp.

#14 Wencek

Wencek
  • 117 postów
  • SkądOchota, Warszawa, Poland, Poland

Napisano 09 stycznia 2010 - 02:12

Podczepiam się do tematu. ja również nie mogę zrobić jednego albumu. Zaznaczam kilka piosenek, daje im tą samą okładkę, ten sam ALBUM, i nieważne czy dam, że to część składanki czy nie to i tak mam dużo albumów po jednym utworze... co z tym zrobić?... na iP to trochę nie wygodne :/... TuneUp super, tylko, że do 100 utworów :/...

#15 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 10 stycznia 2010 - 14:29

Dlatego polecam wersję pełną TuneUp - można wrzucać jednorazowo do 500 utworów, czyli kilka razy i masz całą bibliotekę pięknie urządzoną. Spróbuj dać dla tych piosenek jednego artystę, np. Various Artists lub Różni Artyści.

#16 zinger

zinger
  • 348 postów

Napisano 01 maja 2010 - 13:34

Itunes - zaklada wiele albumow zamiast 1.

Witam
używam od nie dawna itunes.
mam problem
Jak podaje mu - dodaj folder do biblioteki to w widoku albumów robi wiele albumów zamiast 1.
Podam przykład:
mam katalog a w nim 960 mp3ojek i on pokazuje w itunes 960 okładek albumów (bez okładki) "nazwa albumu" i w każdym albumie jest tylko 1 piosenka.
Jak spowodować aby je on dodał do 1 albumu tylko ale 960 piosenek żeby w nim było?

Wątek "Itunes - zaklada wiele albumow zamiast 1." został scalony z istniejącym. plmax.

#17 kummer

kummer
  • 1 999 postów
  • SkądBydgoszcz,Osielsko

Napisano 01 maja 2010 - 16:16

Zaznacz wszystkie 960. Daj prawy+informacje i wpisz nazwę albumu.

#18 iPawelski

iPawelski
  • 224 postów
  • SkądAberdeen

Napisano 01 maja 2010 - 16:30

Zaznacz wszystkie 960. Daj prawy+informacje i wpisz nazwę albumu.

I jeśli są to różni wykonawcy to musisz jeszcze zaznaczyć "Składanka".

Kto ma album z 960 piosenkami? Nie lepiej podzielić to normalnie na albumy tak jak było wydane?

#19 zinger

zinger
  • 348 postów

Napisano 01 maja 2010 - 18:01

. ja tak mam. album ma równo 1000 nagrań. RTL Ultimative Chart Show ps a nie można zrobić tak aby zawsze łączył albumy o tej samej nazwie? Ciężki mi zaznaczać tak albumy ponieważ okazuję się, że mam tak dużo albumów i musiałbym dużo razy zaznaczać składanka! pzdr fajny ten itunes ps2 brakuje mi tylko automatycznego ściągania okładek i wrzucania ich do katalogów z muzyką. Freeware (mam windows) pzdr aplowcow

#20 iPawelski

iPawelski
  • 224 postów
  • SkądAberdeen

Napisano 01 maja 2010 - 18:16

On automatycznie łączy albumy o tej samej nazwie. Problem jest, że warunkiem jest taki sam wykonawca. Jeśli album ma tego samego wykonawcę to iTunes zrobi go w jeden. Jeśli ma różnych - trzeba zaznaczyć wszystko i w info zaznaczyć składanka. Dopiero wtedy się "złączy" w jedną. Żeby okładki się same ściągały wystarczy założyć darmowe konto na itunesie:)

#21 FishBB

FishBB
  • 1 244 postów
  • SkądPOLAND

Napisano 01 maja 2010 - 18:18

Jest jescze z tego co pamiętam opcja "Wykonawca albumu" i wtedy jak wpiszesz wykonawcę albumu to powinno połączyć - jeśli nie to na pewno połączy jak dasz Składanka - wtedy będzie Various Artists.

#22 iPawelski

iPawelski
  • 224 postów
  • SkądAberdeen

Napisano 01 maja 2010 - 18:19

Jeśli dopiero zaczynasz z itunes to polecam ci wrzucać muzykę albumami i od razu robić porządek. Wrzucasz, łączysz w jedno, dodajesz okładkę, uzupełniasz gatunek i np słowa. Potem następny. Czasochłonne ale wtedy będziesz miał już zawsze porządek i wszystko będzie pięknie wyglądać. Docenisz to za jakiś czas:)

#23 zinger

zinger
  • 348 postów

Napisano 02 maja 2010 - 06:50

. zajmie mi to 2 lata równo jeżeli będę robił 1 dziennie!

#24 hellmooth

hellmooth
  • 16 postów
  • SkądGdynia

Napisano 16 maja 2010 - 20:19

Ja nie wiem jak to jest... u mnie okładek nie chciało ściągać od samego początku... dlatego ze zdziwieniem czytam, że komukolwiek udaje się "przekonać" iTunes do pobierania grafik. Nigdy nic mi nie znajdowało i nie znajduje. Dodaję cały czas ręcznie, szukając najpierw okładek płyt w Google.

#25 dziegiel

dziegiel
  • 8 postów

Napisano 07 lipca 2010 - 09:08

Wystarczy dla wszystkich utworów ustawić takiego samego "wykonawcę albumu", nie trzeba zmieniać wykonawcy każdej piosenki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych