Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Konfiguracja routera linksys wrt54gl - POMOCY!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Harry Brown

Harry Brown
  • 373 postów
  • SkądKrakau

Napisano 08 stycznia 2010 - 01:00

jest sieć po kablu, jest i wi-fi w PBooku (co więcej, jest i w iBooku z tp-link usb) ale nie mogę nijak (???) zmusić routera do żadnych zmian. a idzie o takie drobnostki jak ustawienie czy to zmiany nazwy sieci wi-fi, czy zadania routerowi jakowegoś jej zabezpieczenia.

kiedy wprowadzam zmianę w ustawieniach routera i próbuję je zapisać, safari stwierdza:

Safari nie może otworzyć strony „http://192.168.1.1/apply.cgi”, gdyż serwer nieoczekiwanie utracił połączenie, co się czasami zdarza przy dużym obciążeniu serwera. Spróbuj połączyć się z tą stroną później.

poproszę o pomoc

#2 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 08 stycznia 2010 - 01:51

Konfigurujesz przez wifi czy kabel? Poza tym może jakiś dodatek do blokowania javascriptu? Mam ten router i zdecydowanie polecam Ci zmienić firmware na Tomato.

#3 Harry Brown

Harry Brown
  • 373 postów
  • SkądKrakau

Napisano 08 stycznia 2010 - 01:55

przez kabel... słyszałem o Tomacie, jak się uporam z oryginałem to go poprubuję...

#4 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 08 stycznia 2010 - 02:09

Tyle, że po wgraniu Tomato i tak trzeba zresetować całą konfigurację ;) Co do problemu to nie przestawiasz przypadkiem możliwości dostępu do konfiguracji wyłącznie na https?

#5 Harry Brown

Harry Brown
  • 373 postów
  • SkądKrakau

Napisano 08 stycznia 2010 - 09:06

nie przestawiasz przypadkiem możliwości dostępu do konfiguracji wyłącznie na https?

jeśli Ci chodzi o "access serwer" to mam jak najbardziej http

---- Dodano 08-01-2010 o godzinie 09:14 ----
OK, po problemie...
pod FFoxem router się skonfigurował gładdko, choć wczoraj nawet pod nim ani me ani be ani qqryku...

#6 slaj

slaj
  • 254 postów

Napisano 08 stycznia 2010 - 09:52

polecam tomato, o wiele lepszy od oryginalnego firmware. dla jasnosci: linksys wypuscil firmware do tego routera opensource, wiec tomato nie jest jakas ruska 'hakowana podrobka', a normalna modyfikacja oryginalu.

#7 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 08 stycznia 2010 - 10:19

polecam tomato, o wiele lepszy od oryginalnego firmware. dla jasnosci: linksys wypuscil firmware do tego routera opensource, wiec tomato nie jest jakas ruska 'hakowana podrobka', a normalna modyfikacja oryginalu.

jadę na fabrycznym, a co niby ma takiego ten tomato
nie ma problemów z moim linksysem wię c pewnie zmieniać nie będę ale może mnie przekonacie.:-D

#8 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 08 stycznia 2010 - 11:44

Jak nie masz problemow i nic wiecej ci ni potrzeba, to nie ma sensu ruszac. Pozatym jak cos wgrywac to DD-WRT ;)
No i zmodyfikowac mozna, dokladajac czytnik kart SD, bedzie czytalo karty max 4GB, zawsze to takie pseudo-TC, chociaz pewnie backupu TM na tym sie nie uda zrobic, zreszta na to za maly dysk.

#9 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 08 stycznia 2010 - 12:30

jadę na fabrycznym, a co niby ma takiego ten tomato
nie ma problemów z moim linksysem wię c pewnie zmieniać nie będę ale może mnie przekonacie.:-D

Statyczne DHCP, Statystyki, lepszy QoS.

#10 Heniutek

Heniutek
  • 423 postów
Napisano 08 stycznia 2010 - 13:25

Nie no, nie mieszajcie Harremu w głowie. Chłop pisze, że ma problem z zapisem konfiguracji routera a Wy mu radzicie alternatywny firmware.

Odpowiedz z Googla:
apply.cgi temporarily down or moved...??? - Wireless Routers - Linksys Community Forums
albo
Apple - Support - Discussions - using Safari 4 to manage Linksys ...

... czyli w skrócie - użyj FireFoxa :-)

Tomato ma większe możliwości konfiguracji od oryginalnego firmware.
Absolutnie go nie potrzebujesz jeśli nie jesteś hobbystą lub "administratorem" robiącym, na skądinąd doskonałym routerze domowym, sieć w bloku :-)

Pozdrawiam,
Tomek

Przepraszam, nie spostrzegłem wpisu z 9.14 :-)

#11 Harry Brown

Harry Brown
  • 373 postów
  • SkądKrakau

Napisano 09 stycznia 2010 - 21:30

dzięki za podpowiedzi, wszystko gra, choć nokia N96 dość wolno surfuje po sieci by wi-fi, ale chyba ona tak już ma (jeśli ktoś chciałby zmieniać N95 na ten "nowszy" model - odradzam)... @użytkownicy tego routera: a co z zabezpieczeniami? wystarczy zmienić hasło rutera, zmienić (i ukryć) SSID? co w temacie "security mode" polecacie, który protokół szyfrowania?

#12 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 09 stycznia 2010 - 22:10

Co najmniej WPA, na pewno nie WEP, bo za latwy do zlamania.

#13 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 10 stycznia 2010 - 01:33

Najlepiej WPA2-Personal z TKIP/AES z odpowiednio długim i skomplikowanym kluczem. Dodatkowo możesz włączyć filtrowanie po MAC.

#14 Harry Brown

Harry Brown
  • 373 postów
  • SkądKrakau

Napisano 10 stycznia 2010 - 23:26

mam jeszcze takie coś, że po wybudzeniu z uśpienia komp gubi sieć, skąd to??? w preferencjach sieć/airport NIE mam odchaczenia "odłącz od sieci po wylogowaniu"... może to kwestia tego, że sieć ma ukryty SSID?

#15 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 11 stycznia 2010 - 00:03

Sieć w sensie samo WiFi? Czy internet? Bo jeżeli to drugie to może w routerze nie ma ustawione keep alive? W tym i poprzednim routerze Linksysa miałem domyślnie ustawione Connect on Demand. A jeżeli pierwsze to ktoś na forum ostatnio miał podobny kłopot, ale nie zagłębiałem się.

#16 Harry Brown

Harry Brown
  • 373 postów
  • SkądKrakau

Napisano 11 stycznia 2010 - 00:28

tak, na szczęście samo WiFi... nie mogę znaleźć gdzie są te opcje o których wspominasz: Connect on Demand...

#17 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 11 stycznia 2010 - 00:40

http://www.madanrevo...basic_setup.jpg

#18 Harry Brown

Harry Brown
  • 373 postów
  • SkądKrakau

Napisano 11 stycznia 2010 - 07:45

wrt54gl - ma inny panel sterowania, i ani w basic setup, ani nigdzie innej nie widzę tych wspomnianych przez Cię opcji :(

#19 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 11 stycznia 2010 - 09:13

No niestety miałem oryginalny soft może z pół godziny i wydawało mi się, że było mniej więcej tak samo :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych