Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

zalana klawiatura MBP, awaria podswietlenia.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 karo911

karo911
  • 118 postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 22:01

hej, udalo mi sie dzis bez problemu zalac MBP... szybka reakcja pewnie duzo dala, rozkrecenie i przesuszenia calych wnetrznosci, ktore zreszta byly w stanie niemalze idealny, moze dwie krople i to gdzies po bokach. po 4 godzinach odpalil i dziala. z jednym wyjatkiem, klawiatura lekko podejrzana, to, ze sie klei wcale mnie nie dziwi bo kawa byla oslodzona, natomiast podwietlenie dziala tylko na srodku, dokladnie klawisze 678tyughjbn, nic wiecej. po bokach w szczelinach widze swiatelko. Nie bardzo wiem co mam zrobic, jest to MBP 17 cala aluminiowa z 2008r. Czy cos moge zrobic? wyjac klawisze i przeczyscic? czy to nic nie da? pojecia nie mam na czym polega tu podwietlenie i czy jest to do naprawienia. dzieki za wskazowki pozd

#2 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 08 stycznia 2010 - 01:23

Co tu dużo mówić - zalałeś to nie działa. Klawiatura jest podświetlana LED'ami. Jeżeli się klei to znaczy że cały czas jest brudna i z czasem może być*tylko gorzej. Przeczyść klawiaturę, ale rewelacji się nie spodziewaj. Pozdrawiam.

#3 karo911

karo911
  • 118 postów

Napisano 08 stycznia 2010 - 01:33

tak zgadza sie, dalam ciala, nieskoordynowane ruchy z rana... Nie wiem jakbym ja miala wyczycic sama? bo po rozkreceniu myslalam, ze dotre pod spod klawiatury od wewnatrz ale wolalam nie ruszac tasmy i tych folii. Nastepnym krokiem bylo wyciaganie klawiszy ale po wyjeciu kilkunastu stwierdzilam, ze to tez sensu nie ma bo tam jest mnostwo 'zakamarkow' w ktore prawdopodobnie wplynela kawa i wyczyscic bym tego nie mogla. Swieci sie czesc klawiatury wiec mozliwe, ze tylko niektore z ledow ulegly zniszczeniu? Nie wiem czy sens jest dawac do serwisu a nie zniose widoku palacej sie tylko czesciowo klawiatury. Klawiatura cala dziala bez zarzutow, juz nic sie nie klei, wszystkie klawisze reaguja prawidlowo. Jedna mala kawa a tyle strachu :)

#4 andrzej292

andrzej292
  • 45 postów

Napisano 08 stycznia 2010 - 02:58

a może najprostsze wyjście, wymienić na nową tak na szybko znalazłem coś takiego:
klawiatura MacBook Pro QWERTY Core2Duo 15'' 17''? (878266439) - Aukcje internetowe Allegro

z tym, że nie jestem pewien czy 15 i 17 calowe macbooki maja takie same klawiatury, więc lepiej to sprawdzić samemu

#5 AdamDom

AdamDom
  • 6 postów

Napisano 08 stycznia 2010 - 09:33

Witaj, jestem dokładnie w tej samej sytuacji co tu, tylko napój był inny. Oddałem do serwisu, przeczyścili co mogli. Oczywiście klawiatura nie świeci idealnie. Z tego co piszesz to widzę te same efekty świecenia środkowej części klawiatury oraz w poszczególnych szczelinach. Powiedzieli mi że, tak czy inaczej skończy się na wymianie całego topcasa - koszt nowego ok 600-800 zł (MBP 13"). Podobno można czasem znaleźć w używanych za połowę tej ceny. Pozdrawiam, Adam

#6 pmoo

pmoo
  • 406 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 08 stycznia 2010 - 11:23

Najlepiej wymienić samą klawiaturę. Ta od 15 nie pasuje - ma krótszą tasiemkę. Klawiatura składa się z 4 warstw z czego ta z diodami i odbłyskiem jest najniżej. Trzeba zdjąć topcase, odkręcić klawiaturę, rozebrać ją, przeczyścić. Efekt nie zawsze jest zadowalający niestety.

#7 karo911

karo911
  • 118 postów

Napisano 08 stycznia 2010 - 13:20

za tydzien w piatek oddaje laptopa do serwisu w Wwie, po konsultacji telefonicznej ciezko cokolwiek stwierdzic ale jakas nadzieja jest. Jesli sie nie uda naprawic to nie bede wymieniac klawiatury dla samego podswietlenia bo bez niego nie ma tragedii. Bardziej zalezy mi na wyczyszczeniu wszystkiego co nosi slady zalania. Mozliwe, ze bedzie sie kleil kurz do plam po kawie i moga byc jakies zwarcie. Dam znac jakie rezultaty

#8 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 08 stycznia 2010 - 15:27

Może nie na temat, ale jeśli ktoś z przedpiszców ma uwaloną klawiaturę do MBP (nie unibody) to z wielką chęcią sprywatyzowałbym parę pojedynczych klawiszy, które powycierały się w moim maku. W okolicy Wro, mógłbym odebrać osobiście i przy okazji zrewanżowac się np. kalibracją wyświetlacza :)

#9 karo911

karo911
  • 118 postów

Napisano 16 stycznia 2010 - 11:21

Wszystko dziala jak trzeba a klawiatura swieci swiatlem piekniejszym :) Serwis w Wwie, jego wlasciciel pomogl mi juz 2 razy wiec teraz moge juz polecac bo uwazam go za sprawdzonego :)

#10 najemnik

najemnik
  • 253 postów
  • Skądursus

Napisano 21 stycznia 2010 - 17:47

Wszystko dziala jak trzeba a klawiatura swieci swiatlem piekniejszym :)
Serwis w Wwie, jego wlasciciel pomogl mi juz 2 razy wiec teraz moge juz polecac bo uwazam
go za sprawdzonego :)

a jaki to serwis?

daj jakis namiar bo mam podobny problem

pozdr.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych