Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPod Touch/iPhone Tweaks - Modyfikacje

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
38 odpowiedzi w tym temacie

#1 okonez13

okonez13
  • 179 postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 16:16

:idea: Usuwanie daemonów (procesów systemowych)

Lista daemonów które można usunąć by okonez13 (tylko dla iPoda Touch z firmware 3.1.1 lub 3.1.2)
testowane na iPod Touch 2gen 3.1.1 i 3.1.2 bez skutków ubocznych

:!: NIE ODPOWIADAM ZA USZKODZENIA

:arrow: Można usunąć: (utrata tetheringu oraz możliwości szukania w ipodzie po literce [prawy boczny suwak]; w przyszłości postaram się podać, który daemon jest za to odpowiedzialny)

System>Library>LaunchDaemons

:!: PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO PRACY PRZEKOPIUJ CAŁY POWYŻSZY FOLDER NA DYSK, BĘDZIE TO TWOJA KOPIA AWARYJNA
:!: DLA UŻYTKOWNIKÓW WINDOWS POLECAM DO USUWANIA DAEMONÓW:
iPhone Folders
(Przywracając daemony nie będzie problemu z uprawnieniami plików bo program daje zawsze domyślne wartości)

com.apple.accessoryd.plist
com.apple.AddressBook.plist
com.apple.AdminLite.plist
com.apple.aggregated.plist
com.apple.AOSNotification.plist
com.apple.apsd.plist
com.apple.aslmanager.plist
com.apple.chud.chum.plist
com.apple.chud.pilotfish.plist
com.apple.CommCenter.plist
com.apple.CrashHouseKeeping.plis
com.apple.daily.plist
com.apple.dataaccess.dataaccessd.plist
com.apple.datamigrator.plist
com.apple.DumpBasebandCrash.plist
com.apple.DumpPanic.plist
com.apple.gmmd.plist
com.apple.graphicsservices.sample.plist
com.apple.iapd.plist
com.apple.iqagent.plist
com.apple.itdbprep.server.plist
com.apple.itunesstored.plist
com.apple.locationd.plist
com.apple.mobile.profile_janitor.plist
com.apple.MobileInternetSharing.plist
com.apple.nmbd.plist
com.apple.powerlog.plist
com.apple.psctl.plist
com.apple.racoon.plist
com.apple.ReportCrash.plist
com.apple.ReportCrash.DirectoryService.plist
com.apple.ReportCrash.Jetsam.plist
com.apple.ReportCrash.SafetyNet.plist
com.apple.ReportCrash.SimulateCrash.plist
com.apple.smbd.plist
com.apple.stackshot.server.plist
com.apple.syslogd.plist
com.apple.tcpdump.server.plist

:arrow: Opcjonalnie:

com.saurik.Cydia.Startup.plist (nie działa m.in. przydatny autoinstalator paczek .deb (przy starcie systemu))
com.apple.searchd.plist (usunięcie powoduje wyłączenie funkcji wyszukiwania w Springboardzie Spotlight - wyszukiwarka jest ale nie wyświetla nam wyników)

:arrow: Najlepiej nie usuwać: (/objawy usunięcia danego daemona)

com.apple.mobile.lockdown.plist - iPod nie uruchamia się
com.apple.configd.plist - iPoda nie ma połączenia z komputerem, nie ładuje się, brak funkcji WiFi
com.apple.fairplayd.plist - iPoda widzi tylko itunes (nie jest wykrywany np. przez iPhone PC Suite)
com.apple.MobileFileIntegrity.plist - iPoda widzi tylko itunes (nie jest wykrywany np. przez iPhone PC Suite)
com.apple.notifyd - iPod jest spowolniony i nie jest wykrywany przez komputer
com.apple.BTServer.plist - iPod jest spowolniony
com.apple.mtmergeprops.plist - iPod nie reaguje na dotyk
com.apple.UIKit.pasteboardd.plist - jest opcja kopiuj/wytnij, ale brak opcji wklej
com.apple.installd.plist - pusty Springboard
com.apple.wifiFirmwareLoader.plist - brak funkcji WiFi
com.apple.mDNSResponder.plist - brak internetu
com.apple.mDNSResponderHelper.plist - brak internetu
com.apple.SCHelper-embedded.plist - budzik dzwoni tylko kiedy iPod podłączony jest do komputera lub kiedy jest podświetlony ekran
NetDragon.Mobile.iPhone.PandaDaemon.plist - iPod nie jest wykrywany przez iPhone PC Suite

:idea: Usuwanie ikon programów ze Springboarda

Jeśli nie używasz np. Cydii a chcesz mieć możliwość instalacji plików .deb z komputera możesz ją usunąć ze Springboarda. W tym celu wejdź do /Applications i usuń cały folder odpowiadający aplikacji. W ten sposób aplikacja będzie w twoim iPodzie, ale nie będzie widoczna w jego menu oraz przez wyszukiwarkę spotlight.

:idea: Ciekawe programy do modyfikacji

iPhone Folders [PC] - prosta (najlepsza;) ) przeglądarka plików z poziomu Mój Komputer.

iPhone PC Suite 2.6.2.108 [PC] - niesamowite narzędzie do obsługi iPhone/iPoda, potrafi praktycznie wszystko to co itunes, a nawet więcej (można instalować aplikacje .ipa albo paczki .deb klikając na nie dwa razy). Jedyny minus to brak możliwości instalacji firmware. Program wymaga .NET Framework w wersji 2.0.

Cyder (wersja angielska) [PC] - program do pobierania paczek .deb na komputer (zastępuje Cydię). Podstawowe repozytoria do dodania w programie:
http://apt.modmyi.com/dists/stable/main/binary-iphoneos-arm/Packages
http://apt.saurik.com/dists/tangelo-3.7/main/binary-iphoneos-arm/Packages
http://ispaziorepository.com/./Packages
AnyToISO Converter [PC i Mac] - programem możemy rozpakowywać paczki .deb (paczki instalacyjne Cydii) ściągnięte na nasz komputer np. przez program Cyder. Rozpakowaną paczkę (strukturę folderów) możemy wrzucić do iPoda z poziomu komputera np. iPhone Folders albo wyedytować.

iPhoneShop [PC] - program do edycji plików .artwork. Wymagana zainstalowana JAVA w komputerze.

iFile [iPhone/iPod] [do kupienia w CydiaStore] - bardzo przydatny program na nasze mobilne urządzenia. Główne zalety to możliwość nadawania uprawnień plikom oraz możliwość edycji plików binarnych .plist jako .xml. (Możemy zmienić w naszych iPodach praktycznie każdą frazę na dowolną począwszy od "odblokuj" na Lockscreenie po notyfikację "Pozostało 20% baterii"!)

Tylko tyle na początek. Ze sprawdzeniem każdego daemona troche czasu mi zajelo wiec nie chcialem tego dawac wczesniej zeby ktos nie mowil ze przeze mnie uszkodzil sobie iPoda:P W najbliższym czasie dodam tutka jak zmienić wygląd naszych iPodow bez winterboarda (spowolnienia). Miedzy innymi opis jak usunac przeszkadzajace cienie na ikonce po jej recznej zmianie.

#2 Cichacz

Cichacz
  • 1 947 postów
  • SkądKraków / Lublin

Napisano 07 stycznia 2010 - 18:09

W ten sposób aplikacja będzie w twoim iPodzie, ale nie będzie widoczna w jego menu oraz przez wyszukiwarkę spotlight.

:lol:
Tej aplikacji NIE będzie wtedy na iPodzie xD

#3 okonez13

okonez13
  • 179 postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 23:09

:lol:
Tej aplikacji NIE będzie wtedy na iPodzie xD

bedzie ale nie cala...tzn. mialem na mysli to ze juz sie jej nie uruchomi:P i beda jeszcze gdzies po niej pozostalosci...ale z tego co zauwazylem im wiecej ikon w springboard tym wiekszy jest daemon springboarda (zabiera wiecej RAMu) wiec ja sobie usuwam demo.app appstore itunes maile kontakty giełda pogoda notatki glosowe Cydia i jeszcze jakies dwa foldery web costam (nie zauwazylem zeby sie cos zmienialo po ich usunieciu - safari dziala) i niektore zastepuje swoimi alternatywami:P...

#4 Cichacz

Cichacz
  • 1 947 postów
  • SkądKraków / Lublin

Napisano 08 stycznia 2010 - 14:18

To nie myl tych terminów. Aplikacji nie będzie, a jedynie zostanie Unix-owy subsystem instalowany wraz z nią. Ja bym proponował przenościć aplikacje zamiast ich usuwać... ;)

#5 iRafał

iRafał
  • 351 postów
  • SkądSanok

Napisano 08 stycznia 2010 - 19:43

To już było :P. Usuwanie zbędnych daemonów. Po prostu przetłumaczyłeś z angielskiego xd

---- Dodano 08-01-2010 o godzinie 19:52 ----
No ale o tych aplikacjach sie może przydać

#6 okonez13

okonez13
  • 179 postów

Napisano 08 stycznia 2010 - 23:36

mowilem ze to dopiero poczatek to po pierwsze....po drugie NIC nie tlumaczylem bo nigdzie w necie nie znalazlem opisu za co odpowiadaja te daemony ktore wymienilem....i SAM testowalem KAZDY po kolei...

---- Dodano 08-01-2010 o godzinie 23:37 ----

To nie myl tych terminów.
Aplikacji nie będzie, a jedynie zostanie Unix-owy subsystem instalowany wraz z nią.
Ja bym proponował przenościć aplikacje zamiast ich usuwać... ;)

Po co przenosic skoro jej nie potrzebuje:P? To sposob jak pozbyc sie ikony ze springboard bez dodatkowego programu:P

#7 iRafał

iRafał
  • 351 postów
  • SkądSanok

Napisano 09 stycznia 2010 - 12:39

Hm nie znalazłeś? Na forum jest, a tu dokładnie to samo co opisałeś : Speed Up Your iPhone ;-)
...
Nie mówie że nie testowałeś sam. Możliwe (chociaż wątpie) ;pp

---- Dodano 09-01-2010 o godzinie 12:53 ----
Hmm. Chyba zwracam honor. Masz inaczej napisane, raczej sam sprawdzałeś ;]. W każdym bądź razie w necie jest :D

#8 okonez13

okonez13
  • 179 postów

Napisano 11 stycznia 2010 - 01:38

Hm nie znalazłeś? Na forum jest, a tu dokładnie to samo co opisałeś : Speed Up Your iPhone ;-)
...
Nie mówie że nie testowałeś sam. Możliwe (chociaż wątpie) ;pp

---- Dodano 09-01-2010 o godzinie 12:53 ----
Hmm. Chyba zwracam honor. Masz inaczej napisane, raczej sam sprawdzałeś ;]. W każdym bądź razie w necie jest :D

Wiem ze na ipodtouchfans.com to jest bo sam tego nie wymyslilem ale ja sam testowalem wszystkie daemony ...zreszta....ludzie pisza bzdury typu ze nie usuwaja wiecej bo boja sie uszkodzic telefon xD...w ten sposob nie da sie uszkodzic iphone...chyba ze przez uszkodzenie macie na mysli potrzebe wprowadzenia w tryb DFU i wgranie softa

W necie jest polowa tego co napisalem...ludzie zostawiaja 2 razy wiecej daemonow niz jest potrzebnych zreszta juz pare osob prosilo o umieszczenie...jak bede mial wolny czas napisze reszte bo to mial byc jedynie wstep, jak chcecie to prosze bardzo do kosza albo kluccie sie ze to nie ja to robilem

---- Dodano 11-01-2010 o godzinie 17:24 ----
Jeśli można prosiłbym o uaktualnienie pierwszego posta (myslalem ze mozliwosc edycji nie jest ograniczona czasowo:() lub usunięcie postów pod nim...

:idea: Więcej repozytoriów do Cydera (sprawdzone):
[url]http://apt.bigboss.us.com/repofiles/cydia/dists/stable/main/binary-iphoneos-arm/Packages[/url]
[url]http://cydia.zodttd.com/repo/cydia/dists/stable/main/binary-iphoneos-arm/Packages[/url]
[url]http://repo.smxy.org/cydia/apt/dists/xena/main/binary-iphoneos-arm/Packages[/url]
[url]http://www.zodttd.com/repo/cydia/dists/stable/main/binary-iphoneos-arm/Packages[/url]

:idea: Instalacja paczek .deb przez komputer [PC]

Sposobów jest kilka, napiszę jednak jedynie o dwóch najłatwiejszych i pominę ten z użyciem terminala.

1. Instalacja przez iPhone PC Suite - jeśli uda nam się przebrnąć przez instalację Microsoft NET Framework i program zacznie działać wystarczy zaakceptować automatyczną instalację programu PandaDaemon na iPodzie. Jeśli wszystko przebiegnie pomyślnie instalacja paczek .deb będzie sprowadzała się jedynie do podłączenia iPoda do komputera i dwukrotnego kliknięcia myszką na paczke .deb.

2. Instalacja przez Cydia AutoInstall - sposób łatwiejszy bo wystarczy nam tylko prosty program do eksploracji zawartości iPoda (np. iPhoneFolders albo WinSCP). W iPodzie tworzymy scieżkę:
var\root\Media\Cydia\AutoInstall
i w folderze AutoInstall umieszczamy nasze paczki .deb (nazwa dowolna). Za pierwszym razem wymaga podwójnego zrestartowania iPoda, później wystarczy tylko raz (chyba że program powinien mieć swoj skrót w menu a po pierwszym restarcie nie jest on widoczny).

:idea: Moje modyfikacje nie używają winterboarda (bazują na podmianie oryginalnych plików). Do ich działania potrzebne jest jedynie MobileSubstrate więc zabierają nie 10-15 ale ok. 1 MB pamięci RAM!

:idea: Usuwanie górnej belki
wymaga:
-instalacji MobileSubstrate
-pojedynczych plików z paczki Lockscreen Clock Hide
(nie wymaga otwierania Cydii i pobierania powiązanych ze sobą programów, które zużywają dużo pamięci RAM)

Dołączona grafika

1. Przez Cydera pobieramy MobileSubstrate i instalujemy jednym ze sposobów opisanych wyżej.
2. Pobieramy pojedyncze pliki przygotowane przeze mnie na bazie Lockscreen Clock Hide. [POBIERZ]
3.Pobrane pliki (drzewo katalogów) przenosimy do iPoda.
4. Restart.
5. Po restarcie górna belka powinna być ukryta i powinna się pojawiać po uruchomieniu panelu muzycznego (szybkie podwójne kliknięcie HOME). Zamiast niej na górze powinien pojawić się zegar taki jak w menu.

:idea: Zmiana napisu "odblokuj" na Lockscreenie (i innych notyfikacji systemowych) lub ich całkowite wymazanie oraz zmiana dolnej belki (tap to unlock)
nie wymaga dodatkowego oprogramowania

Wszystkie frazy wyświetlane na ekranie naszego iPoda można dowolnie zmienić, począwszy od napisu "odblokuj" na Lockscreenie aż po notyfikacje systemowe typu "Pozostało 20% baterii". W ich miejsce możemy wstawić dowolny test lub pozostawić puste pole (np. jeśli chcemy otrzymać poniższy efekt - brak napisu "odblokuj"):
Dołączona grafika
a następnie zmienić wygląd dolnej belki (theme "ala Android" mojego autorstwa z użyciem pomysłu "tap to unlock" - wystarczy dotknąć aby odblokować, nie trzeba przesuwać):
Dołączona grafika

W celu zmiany dowolnej frazy w naszym iPodzie musimy wyedytować plik:
System\Library\CoreServices\SpringBoard.app\xx.lproj\SpringBoard.strings gdzie xx to skrót od naszego języka (domyślnie pl.lproj)

W internecie jest wiele programów które potrafią edytować pliki binarne .strings jednak żaden, z którego korzystałem nie działał prawidłowo, dlatego sam za pomocą programu iFile (do kupienia w Cydia Store) przygotowałem plik .strings który usuwa z naszych Lockscreenów napis "odblokuj".

1. Pobierz wyedytowany plik SpringBoard.strings. [POBIERZ]
2. Podmień go według scieżki powyżej.
3. Respring lub Restart.

Tap to unlock polega na poszerzeniu grafiki "suwaka" (do 275 pixeli) tak, że gdyby była to cały czas ta sama strzałka (grafika byłaby oryginalna) to byłaby cały czas przesunięta w prawo - dzięki czemu wystarczy dotknąć aby odblokować ekran. Załączam theme mojego autorstwa, ale jeśli chcecie możecie sami zrobić własną grafikę, jednak należy pamiętać o jej wymiarach.

1. Pobierz theme "ala Android". [POBIERZ]
2. Podmień pobrane pliki (drzewo katalogów).
3. Respring lub Restart.

#9 a11

a11
  • 511 postów

Napisano 14 stycznia 2010 - 13:36

super temat , warto przykleić PS. możesz podać link do tej tapety na twoim iPodzie ?

#10 okonez13

okonez13
  • 179 postów

Napisano 14 stycznia 2010 - 22:32

applematic tapeta

---- Dodano 14-01-2010 o godzinie 23:31 ----
Dodaję część trzecią....mam nadzieje ze w koncu sie ktos zainteresuje i chociaz polaczy posty w calosc....dzis tylko takie skromne tweaki bo nie mam czasu za duzo:

:idea: SMSy w iPod Touch za darmo...

Tak naprawdę jest to tylko odnośnik do safari do bramki SMS, ale sprawdza się. Pogrzebałem trochę w plikach i zmieniłem ikonkę odnośnika oraz jego podpis (SMS). Ikonkę można dowolnie zmienić:
var\mobile\Library\WebClips\D10C41282A9C494FA36408E64F2BE971.webclip\icon.png
Jeśli chcecie zmienić również podpis np. na Wiadomości albo BramkaSMS wystarczy wyedytować notatnikiem na PC plik:
var\mobile\Library\WebClips\D10C41282A9C494FA36408E64F2BE971.webclip\Info.plist

Wybrałem bramkę sms.ikp.pl gdyż nie znam lepszej (przynajmniej dla Ery). Jeśli ktoś ma lepszą propozycję proszę pisać. Aby osiągnąć poniższy efekt wystarczy pobrać paczkę. [POBIERZ]
Po rozpakowaniu należy przenieść drzewo katalogów do naszego iPoda.

Dołączona grafika
(^lewy dolny róg)

:idea: Ciekawy sposób na przeglądanie Filmów

Nie jestem pewien, ale z tego co pamiętam opcja ta pojawiła się dopiero w FW 3.1.

Aby zadziałała należy:
1. W folderze ze zdjęciami, który synchronizujemy stworzyć katalog np. "Filmy" i przenieść tam wszystkie pliki wideo, które do tej pory trzymaliśmy na iPodzie.
2. W itunes przejść do zakładki synchronizacji zdjęć i zaznaczyć Synchronizuj zdjęcia z:...(wybrać folder ze zdjęciami).
3. Zaznaczyć opcję Dołącz nagrania wideo.

Niby opcja banalna, ale wielu o niej nie wie. Efekt bardzo mi przypadł do gustu i wolę przewijać filmy widząc u góry podział na sceny (dodatkowo gdy dłużej przytrzymamy palec na suwaku to poszerza się tak, że widzimy sceny w mniejszym odstępie czasowym):

Dołączona grafika Dołączona grafika

#11 CritiCalz

CritiCalz
  • 321 postów

Napisano 15 stycznia 2010 - 19:10

Co do deamonów - są takie, dzięki którym NIC totalnie nie tracimy ?

#12 pyciu

pyciu
  • 28 postów

Napisano 15 stycznia 2010 - 20:30

CritiCalz, proszę, powiedz co w systemie robi deamon który nic nie robi. Oczywiste jest że każdy ma jakieś zadanie co to za pytanie ....

#13 okonez13

okonez13
  • 179 postów

Napisano 15 stycznia 2010 - 21:41

CritiCalz, proszę, powiedz co w systemie robi deamon który nic nie robi. Oczywiste jest że każdy ma jakieś zadanie co to za pytanie ....

nie zgodze sie...w iPodzie okolo polowa daemonow nic nie robi....bo sa przeniesione tylko z iPhone i nie sa uzywane do niczego....np. daemon zwiazany z wykonywaniem polaczen itp....
Apple z czasem odchodzi tez od pewnych rozwiazan ktore sa niepotrzebne (np. jesli usuniemy tą samą listę daemonow na sofcie 3.0 to z tego co pamietam nasz iPod sie nie uruchomi...na 3.1.1 i 3.1.2 wszystko dziala super)

Apropo pytania wyzej....po usunieciu tej dlugiej listy daemonow zwykly uzytkownik nic nie traci (jak juz pisalem nie ma jedynie przewijania tytuluow piosenek w iPodzie "po literce" czyli przesuwanie tym lewym paskiem z alfabetem nie dziala (nie doszedlem jeszcze do tego ktory daemon za to odpowiada)...jedynie jesli korzystamy z tetheringu (wykorzystujemy iPoda jako modemu do komputera) lub uzywamy z iPodem jakis kosmicznych akcesoriow typu stacja dokująca z wykrywaczem klamstw;P moze to nie dzialac poprawnie...ja usunalem wszystkie z tej listy i od kilku miesiecy nie mam z tym problemow a po uzywaniu iPoda kilka tygodni mam nie 40 MB RAMu po restarcie a 54-60 MB....zdarzylo mi sie raz nawet ponad 70MB wolnego RAMu (nie wiem jak) ale po zapchaniu RAMu doszczetnie (safari w tle+ipod+gra avatar+jeszcze cos) uruchomilem w memtool czyszczenie RAMu i dalo taki wynik...

PS: no jeszcze daemon zwiazany z lokalizacja jest usuwany czyli ten dzieki ktoremu moze Cie namierzyc w googlemaps jesli w twoim punkcie dostepowym (np. routerze) masz zapisany jakis adres...no ale jak chcesz zachowac te opcje to po prostu zostaw go - localization czy jakos tak

#14 CritiCalz

CritiCalz
  • 321 postów

Napisano 17 stycznia 2010 - 16:24

Raczej chciałbym usunąć tylko te deamony które są kompletnie nie potrzebne. Naraziej zostawie to tak jak jest. Ps. Będą jeszcze jakieś modyfikację ? :)

#15 okonez13

okonez13
  • 179 postów

Napisano 17 stycznia 2010 - 22:21

tak planuje pokazac jeszcze jak bez winterboarda themowac ipoda, zmieniac ikonki programow z cydii i z appstore (tak zeby nie bylo tych masek), zrobic snowcover bez winterboarda, kopiowac savey z gier, zmieniac czcionki bez programow, jak zrobic z ipoda dysk usb (nie na wifi tylko normlany usb), oraz wymienie kilka przydatnych progrmow z cydii np. taki dzieki ktoremu otwierajac w safari plik np. .mp4 albo inny bedzie mozna go zapisac na ipodzie oprocz tego moge napisac dokladnie jak edytowac pliki .artwork z ktorymi jest duzo problemow moge tez pokazac jak themowac inne elementy typu bateria (ta duza podczas ladowania), dock w menu narazie tyle mi przychodzi do glowy

#16 CritiCalz

CritiCalz
  • 321 postów

Napisano 17 stycznia 2010 - 22:57

Plany ambitne, większość z nich bardzo mnie interesuje. Tak wiec czekamy.

#17 okonez13

okonez13
  • 179 postów

Napisano 02 lutego 2010 - 17:35

:idea: Usuwanie cieni i ramek ikon

Dołączona grafika
screenshot by mateuncio

Kiedy zmieniamy ikony ręcznie (bez użycia winterboarda) (tutorial niedługo:) ) niektóre ikonki programów z AppStore posiadają cień lub ramkę (w tym wypadku są to Parlingo i RozkładJazdy). Tutorial pokazuje jak poradzić sobie z tymi grafikami. Pliki te zawarte są w skompresowanym folderze Other.artwork i aby je wyedytować potrzebny jest program iPhoneShop. Przygotowałem już plik .artwork więc program będzie zbędny, ale jak ktoś chce się pobawić od razu powiem, że nowe grafiki muszą mieć tą samą rozdzielczość co plik oryginalny.

PLIK KTÓRY MODYFIKOWAŁEM BYŁ WYCIĄGNIĘTY Z IPOD TOUCH! POWINIEN DZIAŁAĆ NA IPHONE, ALE NIE DAJĘ GWARANCJI DLATEGO PROSZĘ ROBIĆ BACKUP! (jeśli ktoś próbował z iPhonem to proszę napisać jakie wyniki)

1. Pobieramy plik Other.artwork. [POBIERZ]
2. Po rozpakowaniu przenosimy folder System bezpośrednio na iPoda.
3. Czyścimy folder /var/mobile/Library/Caches (można tylko usunąć z niego dwa foldery związane z ikonami lub wyczyścić całą pamięc cache). Ikonki w Springboardzie powinny zniknąć.
4. Robimy respring lub restart aby przywrócić ikonki.

#18 stig93

stig93
  • 163 postów
  • SkądGłuchołazy,Opole, Poland

Napisano 02 lutego 2010 - 18:10

A jest możliwość zmienienia napisu IPOD na np. znaczek operatora sieci ?? Jak tak to napisz Wiem że na Iphone coś było takiego...

#19 Cichacz

Cichacz
  • 1 947 postów
  • SkądKraków / Lublin

Napisano 02 lutego 2010 - 20:19

podmień sobie pliki:
/System/Library/CoreServices/SpringBoard.app/Default_CARRIER_IPOD.png
/System/Library/CoreServices/SpringBoard.app/FSO_CARRIER_IPOD.png

3. Czyścimy folder /var/mobile/Library/Caches (można tylko usunąć z niego dwa foldery związane z ikonami lub wyczyścić całą pamięc cache). Ikonki w Springboardzie powinny zniknąć.

Nie czyśćcie tego folderu! Po co wywalać całe cache systemu, skoro można wyczyścić same ikony czyszcząc /var/mobile/Library/Caches/SpringBoardIconCache i /var/mobile/Library/Caches/SpringBoardIconCache-small
A tak w ogóle, to wydaje mi się to zbędne. Respring czyści cache (inaczej na SB nie pojawiały by się ikonki appsów instalowanych ręcznie).No i niestety, ale zabawa z Other.artwork jest dobra dopóki nie wyjdzie FW 3.2, potem połowa grafiki systemu pójdzie w las

#20 okonez13

okonez13
  • 179 postów

Napisano 02 lutego 2010 - 22:39

czyszczenie cache calego sshytemu od czasu do czasu nie zaszkodzi;P a tak powaznie to zgadzam sie wystarczy usunac tylko te dwa foldery ale jak usunie sie calosc najwyzej skasuje nam cache z safari... Czyszczenie tego folderu jest niezbedne aby zobaczyc zmiany... respring/restart daje tylko to, ze obraz springboarda jest odswiezany na nowo (wczytuja sie wszystkie ikonki itd.) ale grafiki wczytuja sie z folderu cache a nie z applications...z tamtad ikonki sa przekopiowywane tylko przy pierwszym uruchomieniu iphone/ipoda do folderu cache lub gdy nasze urzadzenie nie moze znalezc ikonki w cache

#21 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 03 lutego 2010 - 13:23

Wozniak by klaskał, serio!!! Też sobie lubił pogrzebać i mamy maczki teraz. Pozdrawiam

#22 okonez13

okonez13
  • 179 postów

Napisano 04 lutego 2010 - 00:49

Rozwiązanie z usuwaniem cienia ikonek dziala rownierz na iphone...niestety nie moge edytowac posta i zmienic tego czerwonego napisu:P

#23 tomek_215

tomek_215
  • 16 postów

Napisano 07 lutego 2010 - 18:57

Mam pytanie; Który daemon jest odpowiedzialny za wyszukiwanie w muzyce po alfabecie? Chodzi o ten pasek z alfabetem z prawej strony.

#24 okonez13

okonez13
  • 179 postów

Napisano 08 lutego 2010 - 15:14

Umknelo to mojej uwadze kiedy testowalem iPoda po kazdym usunieciu daemona:/ i niestety sam tez nie posiadam tej przydatnej funkcji...o dziwo nie dziala ona tylko w ipodzie (w programie rozklad jazdy juz dziala)...zreszta zmylilo mnie to ze po usunieciu tego daemona od razu funkcja nie znika...dopiero po kilku restartach nie dziala

postaram sie to poprawic bo sam czesto wkurzam sie na brak tej funkcji

ZNALAZLEM!

Plik nazywa się:
com.apple.itdbprep.server.plist
(nie nalezy go usuwac)

niestety dalej nikt nie zainteresowal sie tematem i nie moge ani polaczyc postow w calosc ani edytowac pierwszy i to dokleic:/

#25 okonez13

okonez13
  • 179 postów

Napisano 16 lutego 2010 - 22:14

:idea: Ustawienie tła Springboard bez utraty RAMu*!!!!!!
wymaga: MobileSubstrate
* bez Winterboarda i Bosspaper!!!

Tweak jest niestety nieznanego mi autora. Znalazłem go jako aplikację SetWallpaper, ale ponoć nie jest to oryginalna nazwa. Jest to wtyczka do MobileSubstrate, która zużywa poniżej 1MB RAMu!!! W dodatku dzięki niej ustawimy tło naszego SpringBoarda tak łatwo jak tapetę na Lockscreenie. Paczkę .deb rozpakowałem, aby było łatwiej ją zainstalować (wystarczy przenieść bezpośrednio na iPoda).

1. Pobieramy drzewo plików. [POBIERZ]
2. Po rozpakowaniu przenosimy katalog Library bezpośrednio na iPoda.
3. Respring/Restart.

Dołączona grafika

Instrukcja:

1. Przechodzimy do standardowej aplikacji Zdjęcia i wybieramy obraz, który chcemy użyć.
2. Wciskamy ikonkę do ustawiania tapety:
Dołączona grafika
3. Kadrujemy obraz i ustawiamy jego wielkość według własnych preferencji.
4. Wciskamy prawy, górny button aby ustawić tło Springboard:
Dołączona grafika
lub przytrzymujemy przez chwilkę aby ustawić domyślne (czarne) tło.

Dla posiadaczy iPhone:

Lewy button działa dokładnie na tej samej zasadzie, ale służy do zmiany tła w aplikacji Wiadomości (tło pod "bąbelkami" z wiadomościami).

Posiadam iPoda 2gen i jak widać po restarcie mam 60-70 MB wolnej pamięci (oprócz tego tweaka MobileSubstrate używam jeszcze specjalnej wersji Snowcover Pro).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych