Podłączenie projektora pod MacBook Pro 13"
Napisano 06 stycznia 2010 - 19:20
Niedługo będę przeprowadzał prezentacje na moim MBP 13".
Projektora jeszcze nie mam... W ciągu kilku najbliższych dni przywiozą mi go do domu.
Jak się domyślam, jedynym wejściem, do jakiego mogę go podłączyć w moim komputerze to port MiniDisplay Port, tak ?
USB, FireWire nie mają nic wspólnego z projektorami :confused:
Jaką przejściówkę będę musiał sobie dokupić, aby go podłączyć ? Projektor raczej będzie średniej klasy, nie żaden wypasiony i nowoczesny.
PS: Czemu przy tworzeniu prezentacji w keynote, a potem jej odtwarzaniu, slajdy nie rozciągają się na cały ekran i po bokach są dwa czarne 'paski' ? ...
Napisano 06 stycznia 2010 - 19:27
Napisano 06 stycznia 2010 - 19:29

Napisano 06 stycznia 2010 - 19:31
Nie ma możliwości zmiany na panoramę ?
Czy przejściówkę bez problemu mogę kupić w Saturnie/Vobisie/czy gdzieś tam, czy lepiej dać 150 zł i kupić w iSpot oryginalną od Apple i nie mieć problemu z tym, że raz działa, a raz nie ?
Co polecacie, może zamienniki są równie dobre ?
---- Dodano 06-01-2010 o godzinie 19:32 ----
Na pewno przed prezentacją przetestuję.
Co to jest MDP ?
Napisano 06 stycznia 2010 - 19:52
Napisano 06 stycznia 2010 - 19:58
Będę zmuszony kupić w apple...
Aha nie, czy da radę w tym keynocie zmienić format wyświetlana slajdów na panoramę, albo chociaż dostosować do ekranu ? Chyba opcja dopasowywania na ekranie powinna być, bo można przeprowadzać w sumie prezentację na laptopie.......
Napisano 06 stycznia 2010 - 20:12
Napisano 06 stycznia 2010 - 20:22
Napisano 06 stycznia 2010 - 20:41
Napisano 06 stycznia 2010 - 21:29
Napisano 06 stycznia 2010 - 21:51

Napisano 07 stycznia 2010 - 08:42
Witam!
Jaką przejściówkę będę musiał sobie dokupić, aby go podłączyć ? Projektor raczej będzie średniej klasy, nie żaden wypasiony i nowoczesny.
W tej chwili są dostępne 3 przejściówki z miniDisplayPort
do DSub (nazywane też VGA)
do DVI
do HDMI
Najlepsze jest połączenie cyfrowe (DVI HDMI), jednak nie każdy projektor posiada cyfrowe złącza.
Niemalże wszystkie natomiast posiadają analogowe wejście DSub. Jeżeli nie masz pewności czy cyfrowe złącze będzie obecne w projektorze to najlepiej kup przejściówkę miniDisplayPort -> DSub.
PS: Czemu przy tworzeniu prezentacji w keynote, a potem jej odtwarzaniu, slajdy nie rozciągają się na cały ekran i po bokach są dwa czarne 'paski' ? ...
Slajdy się nie rozciągają ponieważ pozostają w formacie jaki wybrałeś tworząc nową prezentację.
Gdy włączasz Keynote, pojawia się*paleta motywów. W prawym dolnym rogu masz do wyboru Wymiary slajdu
Rozdzielczości jakie znajdują się na liście Wymiary slajdu to rozdzielczości jakie znajdziesz m.in. w projektorach.
Każda rozdzielczość prezentuje proporcje/format, i tak np:
800x600 (SVGA) to 4:3 (jak to określiłeś - kwadrat

1024x768 (XGA) to 4:3 (kwadrat)
1280x800 (WXGA) to 16:10 (panorama)
itd.
Optymalnym rozwiązaniem jest wybór rozdzielczości równej natywnej rozdzielczości projektora.
Gdy projektor do Ciebie dotrze, sprawdź jego natywną rozdzielczość (zwykle w instrukcji lub na pudełku, albo podaj producenta i model projektora a ja powiem Ci jaka jest jego rozdz. nat.) i ustaw Wymiary slajdu na właśnie taką rozdzielczość.
Nie każdy daje obraz w formacie "kwadratu".Rozumiem, że każdy projektor daje na ścianę obraz "kwadratu" ?
Nie ma możliwości zmiany na panoramę ?
Format zależy od parametrów projektora i jest zależny po części od zastosowania jakie producent przewiduje wobec projektora. Projektory służące do wyświetlania prezentacji oraz tańsze projektory zwykle dają obraz w formacie 4:3, 5:4, natomiast projektory do kina domowego zwykle dają obraz w formacie 16:9, 16:10.
Format jest ściśle związany z elektroniką jaka służy do jego wyświetlania (LCD, DLP), zatem nie ma możliwości zmiany proporcji rzucanego światła.
Niektóre projektory posiadają możliwość skalowania obrazu i mimo że są np w formacie 4:3 pozwalają na wyświetlanie skalowanego obrazu np 16:9.
W tym wypadku jednak skalowany jest tylko obraz - światło rzucane przez projektor będzie nadal w formacie 4:3 co spowoduje powstanie poziomych czarnych pasów na ekranie projekcyjnym/ścianie.
Czy przejściówkę bez problemu mogę kupić w Saturnie/Vobisie/czy gdzieś tam, czy lepiej dać 150 zł i kupić w iSpot oryginalną od Apple i nie mieć problemu z tym, że raz działa, a raz nie ?
Przejściówkę najszybciej dostaniesz w sklepach iSpot Cortland itp.
Można ją też kupić w MM, ale nie zawsze mają.
W sklepach dostaniesz tylko org. przejściówkę Apple. Jeżeli chcesz kupić tańszy zamiennik musisz zamówić przez internet (allegro, internetowe sklepy z elektroniką).
Przejściówka to zwykle tylko dwie wtyczki i kawałek miedzi, więc dużej różnicy nie ma pomiędzy tymi od Apple za 150PLN, a tymi z internetu za 50PLN. Jakość wykonania zamienników stoi na dobrym poziomie.
W przypadku zamiennika nie jest tak że raz będzie działał a raz nie - działa przez cały czas.
Polecam - sam mam właśnie zamiennik mDP->DVI i sprawuje się on znakomicie.Co polecacie, może zamienniki są równie dobre ?
Pozdrawiam.
Napisano 07 stycznia 2010 - 14:23

Mam już projektor !
Dołączony mam do niego kabel zasilający i kabel do komputera.
Kabel do komputera wygląda tak z jednej strony

a tak z drugiej

Na tylnej części projektora są jeszcze takie wejścia:

Sam wnioskuję, że najlepiej kupić przejściówkę z kabla dołączonego do projektora do Mini Display Port, zgadza się

PS: Jak się nazwya ten kabel dołączony do projektora ? To jest VGA, czy DVI ?
Pozdrawiam !
---- Dodano 07-01-2010 o godzinie 14:24 ----
Pzrepraszam za wielkość zdjęć... niestety nie mam pojęcia jak je zmniejszyć...
Napisano 07 stycznia 2010 - 14:36
Napisano 07 stycznia 2010 - 14:48
Sam wnioskuję, że najlepiej kupić przejściówkę z kabla dołączonego do projektora do Mini Display Port, zgadza się
?
Dokładnie. Będzie to przejściówka miniDisplayPort -> VGA
Pozdrawiam.
Napisano 07 stycznia 2010 - 14:49
Napisano 07 stycznia 2010 - 17:38
---- Dodano 07-01-2010 o godzinie 21:43 ----
Producent: Acer
Model: X1160
DLP Projector
Model NO: DSV0705
Chętnie się dowiem jaka jest natywna rozdzielczość projektora i w jakiej rozdzielczości mam tworzyć slajdy w Keynote

Czekam na odpowiedź i pozdrawiam.
---- Dodano 07-01-2010 o godzinie 22:09 ----
Znalazłem coś takiego, czy to odnosi się do tego projektora:
800 x 600 Native Resolution
4:3 Native Aspect Ratio
Czy to oznacza, że jak mam pokaz w rodzielczości 1280 x 800 to projektor będzie mi źle to wyświetlać i muszę zmienić na 800 x 600 ?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych