Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Podłączenie projektora pod MacBook Pro 13"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Turbo

Turbo
  • 526 postów

Napisano 06 stycznia 2010 - 19:20

Witam!

Niedługo będę przeprowadzał prezentacje na moim MBP 13".
Projektora jeszcze nie mam... W ciągu kilku najbliższych dni przywiozą mi go do domu.
Jak się domyślam, jedynym wejściem, do jakiego mogę go podłączyć w moim komputerze to port MiniDisplay Port, tak ?
USB, FireWire nie mają nic wspólnego z projektorami :confused:

Jaką przejściówkę będę musiał sobie dokupić, aby go podłączyć ? Projektor raczej będzie średniej klasy, nie żaden wypasiony i nowoczesny.

PS: Czemu przy tworzeniu prezentacji w keynote, a potem jej odtwarzaniu, slajdy nie rozciągają się na cały ekran i po bokach są dwa czarne 'paski' ? ...

#2 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 stycznia 2010 - 19:27

bo slajdy mają typowe proporcje dla projektora, a nie panoramy jak twój ekran no to zależy jakie wejście będzie miał twój projektor albo MiniDisplay do DVI, albo MiniDisplay do VGA

#3 BlackBox

BlackBox
  • 1 026 postów
  • SkądToruń

Napisano 06 stycznia 2010 - 19:29

Tak, tylko prze MDP. Zapewne będzie potrzebna przejściówka na VGA lub DVI (nie sądzę, żeby projektor miał port HDMI). Z keynote nie pomogę, ale na pewno warto kilka razy przetestować współdziałanie Mac a projektor :)

#4 Turbo

Turbo
  • 526 postów

Napisano 06 stycznia 2010 - 19:31

Rozumiem, że każdy projektor daje na ścianę obraz "kwadratu" ?
Nie ma możliwości zmiany na panoramę ?

Czy przejściówkę bez problemu mogę kupić w Saturnie/Vobisie/czy gdzieś tam, czy lepiej dać 150 zł i kupić w iSpot oryginalną od Apple i nie mieć problemu z tym, że raz działa, a raz nie ?
Co polecacie, może zamienniki są równie dobre ?

---- Dodano 06-01-2010 o godzinie 19:32 ----
Na pewno przed prezentacją przetestuję.
Co to jest MDP ?

#5 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 stycznia 2010 - 19:52

MDP - Mini Display Port raczej w Saturnie/Vobisie/gdzieś tam nie dostaniesz MDP to aktualnie tylko apple raczej więc to mało popularne zamienniki to jedynie chyba przez internet

#6 Turbo

Turbo
  • 526 postów

Napisano 06 stycznia 2010 - 19:58

Okej, to wszystko już wiem :]
Będę zmuszony kupić w apple...

Aha nie, czy da radę w tym keynocie zmienić format wyświetlana slajdów na panoramę, albo chociaż dostosować do ekranu ? Chyba opcja dopasowywania na ekranie powinna być, bo można przeprowadzać w sumie prezentację na laptopie.......

#7 deepack

deepack
  • 242 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 stycznia 2010 - 20:12

nie gadaj bo w saturnie czy też MM w moim mieście da się kupić MDP, oczywiście jest to oryginalna przejściówka. Pozdrawiam

#8 BlackBox

BlackBox
  • 1 026 postów
  • SkądToruń

Napisano 06 stycznia 2010 - 20:22

Ja też nie widziałem w MM przejściówek. Nie wiem czy warto na jednorazowy (chyba?!) pokaz kupować przejściówkę za taką kasę. Poszukaj jakiegoś dobrego zamiennika np. od csop.

#9 Turbo

Turbo
  • 526 postów

Napisano 06 stycznia 2010 - 20:41

No właśnie tak chyba zrobię, bo w sumie, do życia mi nie jest potrzebny kabelek za 150 zł, który i tak będzie wykorzystywany raz w roku. Tylko żeby w tym Mm lub Saturnie była...

#10 Foucault

Foucault
  • 197 postów

Napisano 06 stycznia 2010 - 21:29

Rozbiłem się kiedyś o podobny problem i skończyło się na pożyczeniu pecetowego laptopa z wyjściem vga. Wiem że "niepolitycznie" i ogranicza wygodę (pilot!) ale za to było "po taniości" a przede wszytskim szybko..

#11 amp

amp
  • 134 postów

Napisano 06 stycznia 2010 - 21:51

Najlepiej przetestować. Prowadziłem prezentację z mojego MBP. Prezentacja w Keynote, slajdy w rozmiarze 1024x764 -> na projektorze, a na Macu ekran prezentera (świetna sprawa!) z notatkami, czasem i slajdem aktualnym i następnym. Bardzo wygodna sprawa i do tego pilot - akurat nie miałem swojego, to użyłem iPoda ;)

#12 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 08:42

Witam!
Jaką przejściówkę będę musiał sobie dokupić, aby go podłączyć ? Projektor raczej będzie średniej klasy, nie żaden wypasiony i nowoczesny.

W tej chwili są dostępne 3 przejściówki z miniDisplayPort
do DSub (nazywane też VGA)
do DVI
do HDMI

Najlepsze jest połączenie cyfrowe (DVI HDMI), jednak nie każdy projektor posiada cyfrowe złącza.
Niemalże wszystkie natomiast posiadają analogowe wejście DSub. Jeżeli nie masz pewności czy cyfrowe złącze będzie obecne w projektorze to najlepiej kup przejściówkę miniDisplayPort -> DSub.

PS: Czemu przy tworzeniu prezentacji w keynote, a potem jej odtwarzaniu, slajdy nie rozciągają się na cały ekran i po bokach są dwa czarne 'paski' ? ...

Slajdy się nie rozciągają ponieważ pozostają w formacie jaki wybrałeś tworząc nową prezentację.
Gdy włączasz Keynote, pojawia się*paleta motywów. W prawym dolnym rogu masz do wyboru Wymiary slajdu
Rozdzielczości jakie znajdują się na liście Wymiary slajdu to rozdzielczości jakie znajdziesz m.in. w projektorach.
Każda rozdzielczość prezentuje proporcje/format, i tak np:

800x600 (SVGA) to 4:3 (jak to określiłeś - kwadrat ;) ) (bardzo popularna rozdz. w budżetowych projektorach)
1024x768 (XGA) to 4:3 (kwadrat)
1280x800 (WXGA) to 16:10 (panorama)
itd.

Optymalnym rozwiązaniem jest wybór rozdzielczości równej natywnej rozdzielczości projektora.
Gdy projektor do Ciebie dotrze, sprawdź jego natywną rozdzielczość (zwykle w instrukcji lub na pudełku, albo podaj producenta i model projektora a ja powiem Ci jaka jest jego rozdz. nat.) i ustaw Wymiary slajdu na właśnie taką rozdzielczość.

Rozumiem, że każdy projektor daje na ścianę obraz "kwadratu" ?
Nie ma możliwości zmiany na panoramę ?

Nie każdy daje obraz w formacie "kwadratu".
Format zależy od parametrów projektora i jest zależny po części od zastosowania jakie producent przewiduje wobec projektora. Projektory służące do wyświetlania prezentacji oraz tańsze projektory zwykle dają obraz w formacie 4:3, 5:4, natomiast projektory do kina domowego zwykle dają obraz w formacie 16:9, 16:10.

Format jest ściśle związany z elektroniką jaka służy do jego wyświetlania (LCD, DLP), zatem nie ma możliwości zmiany proporcji rzucanego światła.
Niektóre projektory posiadają możliwość skalowania obrazu i mimo że są np w formacie 4:3 pozwalają na wyświetlanie skalowanego obrazu np 16:9.
W tym wypadku jednak skalowany jest tylko obraz - światło rzucane przez projektor będzie nadal w formacie 4:3 co spowoduje powstanie poziomych czarnych pasów na ekranie projekcyjnym/ścianie.

Czy przejściówkę bez problemu mogę kupić w Saturnie/Vobisie/czy gdzieś tam, czy lepiej dać 150 zł i kupić w iSpot oryginalną od Apple i nie mieć problemu z tym, że raz działa, a raz nie ?

Przejściówkę najszybciej dostaniesz w sklepach iSpot Cortland itp.
Można ją też kupić w MM, ale nie zawsze mają.
W sklepach dostaniesz tylko org. przejściówkę Apple. Jeżeli chcesz kupić tańszy zamiennik musisz zamówić przez internet (allegro, internetowe sklepy z elektroniką).

Przejściówka to zwykle tylko dwie wtyczki i kawałek miedzi, więc dużej różnicy nie ma pomiędzy tymi od Apple za 150PLN, a tymi z internetu za 50PLN. Jakość wykonania zamienników stoi na dobrym poziomie.
W przypadku zamiennika nie jest tak że raz będzie działał a raz nie - działa przez cały czas.

Co polecacie, może zamienniki są równie dobre ?

Polecam - sam mam właśnie zamiennik mDP->DVI i sprawuje się on znakomicie.

Pozdrawiam.

#13 Turbo

Turbo
  • 526 postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 14:23

Leonard bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, przybliżyłeś mi troszkę temat projektorów :)

Mam już projektor !
Dołączony mam do niego kabel zasilający i kabel do komputera.
Kabel do komputera wygląda tak z jednej strony Dołączona grafika,
a tak z drugiej Dołączona grafika.

Na tylnej części projektora są jeszcze takie wejścia:
Dołączona grafika

Sam wnioskuję, że najlepiej kupić przejściówkę z kabla dołączonego do projektora do Mini Display Port, zgadza się :) ?

PS: Jak się nazwya ten kabel dołączony do projektora ? To jest VGA, czy DVI ?

Pozdrawiam !

---- Dodano 07-01-2010 o godzinie 14:24 ----
Pzrepraszam za wielkość zdjęć... niestety nie mam pojęcia jak je zmniejszyć...

#14 BlackBox

BlackBox
  • 1 026 postów
  • SkądToruń

Napisano 07 stycznia 2010 - 14:36

VGA Zmniejszyć można w Podglądzie i ponowny upload.

#15 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 14:48

Sam wnioskuję, że najlepiej kupić przejściówkę z kabla dołączonego do projektora do Mini Display Port, zgadza się :) ?

Dokładnie. Będzie to przejściówka miniDisplayPort -> VGA

Pozdrawiam.

#16 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 stycznia 2010 - 14:49

masz nawet opis wejścia na zdjęciu "VGA IN"...

#17 Turbo

Turbo
  • 526 postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 17:38

Dzięki !

---- Dodano 07-01-2010 o godzinie 21:43 ----
Producent: Acer
Model: X1160
DLP Projector
Model NO: DSV0705

Chętnie się dowiem jaka jest natywna rozdzielczość projektora i w jakiej rozdzielczości mam tworzyć slajdy w Keynote :)

Czekam na odpowiedź i pozdrawiam.

---- Dodano 07-01-2010 o godzinie 22:09 ----
Znalazłem coś takiego, czy to odnosi się do tego projektora:

800 x 600 Native Resolution
4:3 Native Aspect Ratio

Czy to oznacza, że jak mam pokaz w rodzielczości 1280 x 800 to projektor będzie mi źle to wyświetlać i muszę zmienić na 800 x 600 ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych