Ja nie bede sie wypierac ze jestem, komputerowym antytalenciem, ok jestem. Nawet nie wiem, czy ten temat jest w dobrym dziale, strzelam ze nie, ale nie wiem gdzie indziej go umiescic. Nie jestem super oblatana nawet z pc, a dopiero przerzucilam sie na maca. Z uporem maniaka staram sie zglebiac jego tajemnice, i jak narazie to mac nokautuje mnie za kazdym podejsciem. W tym poscie chcialabym poruszyc kwestie otwierania tudziez rozpakowywania plikow rar. Pewnie juz miliony osob o to pytalo, ale jeszcze raz powtarzam, ja nie mam pojecia o oprogramowaniu, softwarze, instalowaniu, stawianiu systemow, nie rozumiem komputerowego slangu, pc czy makowego, ZADNEGO!! Jedyne co mam to wole i upor zeby sie nauczyc. Wiec prosze, naprawde ladnie, uprzejmie i goraco. Potrzebuje instrukcji, ale takiej jak dla krowy, co bardzo po koleji, z kazdym, nawet najmniej wydajacym sie istotym szczegolem o instrukcje, jak to zrobic. Zaznacze, ze ze strony RARLAB, sciagnelam rar 3.91 na mac osx, sciagnal mi sie plik, ktory komputer samodzielnie nazwal sobie rar, sa w nim jakies teksty zapisane w formacie tekstowym i cos jeszcze, co nie wiem czym jest. Mam tyle, co dalej, czarna magia. NIe rzucajcie nienawiscia, jak wam sie nie chce, to po prostu nie odpisujcie, ale jezeli macie naprawde duzo cierpliwosci, to docenie i podziekuje za kazda wskazowke. Dzieki za fatyge:)

Potrzebna pilna pomoc dla uposledzonej
Rozpoczęty przez
Ema13
, 05 sty 2010 18:32
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 05 stycznia 2010 - 18:32
Napisano 05 stycznia 2010 - 18:36
Napisano 05 stycznia 2010 - 18:41
Napisano 05 stycznia 2010 - 18:48
super - jak WinRAR, dzięki
@ema13
po ściągnięciu programu zostaje otwarte okno z kilkoma ikonkami. Dwie z nich są podpisane BetterZip oraz Applications.
Przesuwasz ikonkę BetterZip na Applications albo na Pulpit (gdzie chcesz) i już masz program zainstalowany. Następnie chcąc uruchomić program klikasz nań dwukrotnie i robisz co chcesz (pakujesz/rozpakowujesz). Jeżeli przesunęłaś ikonkę na applications to musisz wejść do katalogu tak nazwanego. Znajduje się w katalogu Programy (jeśli masz system po polsku) albo applications (jeśli system angielski). Jeśli przerzuciłaś go na pulpit to będziesz widziała ikonkę bezpośrednio na pulpicie
aby rozpakować plik wchodzisz w menu File/Open i wskazujesz plik który chcesz rozpakować
jeszcze jedna rada - aby szybciej otwierać programy warto zainstalować sobie program quicksilver Quicksilver (Mac) - Download
gdy go uruchomisz to wpisująć pierwsze litery system szybko znajduje program zaczynający się od wskazanych liter,
możesz to też zrobić w spotlight (na belce górnej masz ikonkę lupy)
Napisano 25 stycznia 2010 - 16:47
ema13
może to nie całkiem na temat (pytasz o pakowanie plików) ale napisałaś, że mac to dla Ciebie czarna magia, dlatego polecam Ci książkę "Apple OS X Leopard Poradniki dla początkujących" Pawła Nowaka, nie dużo kosztuje a zawiera wszystkie podstawowe wiadomości dla nowych użytkowników maca świetnie i bardzo prosto opisane, sam od niej startowałem,
pozdrawiam
Napisano 25 stycznia 2010 - 17:07
hm, IMO wygodniej będzie The Unarchiver - skopiować do aplikacji, odpalić, a potem tylko dwuklik na rarach i tyle
poza tym:
https://www.maclife.pl/mac-szkola
Mój pierwszy Mac - tylko coś nawigacja pod Safari siadła mocno?
poza tym:
https://www.maclife.pl/mac-szkola
Mój pierwszy Mac - tylko coś nawigacja pod Safari siadła mocno?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych