Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Biały wyświetlacz po upadku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rowny14

Rowny14
  • 57 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 16:13

Witam! Dziś doświadczyłem strasznego zdarzenia. Mój POJE**** kolega Rzucił moimi spodniami (po wf) w których był mój kochany sprzęcik. Uderzył on obudową o ziemię (nie ekranem) i ekran stał się biały i ma jakieś paski (od czasu do czasu zmienia kolory na zielony i niebieski a nawet granatowy). Ogólnie też dziwnie się zachowywał (jak przestawiałem ten włącznik od głośności to nie wibrował, jak naciskałem power to nie wprowadzał się w stan uśpienia) teraz niby wszystko jest ok (poza wyświetlaczem). Nawet podłączyłem go do kompa a iTunes go wykrył) i teraz moje pytanie. Lepiej oddać do Ery i zobaczyć co oni powiedzą (babka w salonie powiedziała że w takich wypadkach to oni dają nowy telefon a nie bawią się wymiany sprzętu ale wydaje mi się że to jednak nie zalicza się do gwarancji. Czy może są na allegro jakieś oferty wyświetlacza (tylko nie chodzi mi o chińskie podróbki tylko o dobrej jakości wyświetlacz który nie miałby jakichś oporów przy dotykaniu) chcę żeby wszystko sprawnie chodziło i mimo iż ten gość płaci za wszytko to nie chcę obarczać kosztami rzędu 1000zł... proszę o poradę co mam zrobić w takiej sytuacji

#2 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 16:17

Bierz kasę od gościa i spraw sobie nowy egzemplarz - bez ceregieli, lub niech on kupi Tobie nowy egzemplarz.

#3 szymonvader

szymonvader
  • 557 postów
  • SkądBędzin

Napisano 05 stycznia 2010 - 16:19

Napewno nie wymienia Ci na nowy,z serwisem Apple w pl nie miałem jeszcze do czynienia ale wydaje mi się ze będziesz musiał go naprawić we własnym zakresie. Co za tym idzie napewno pociągną za to pare zł.

#4 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 05 stycznia 2010 - 16:20

na gwarancje nie masz co liczyć,lepiej oddaj go do jakiegoś serwisu do diagnozy (choćby PDA Serwis,napisz do nich na PW),zdiagnozują Ci go

#5 michalawr

michalawr
  • 46 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 16:44

Niech kolega ci odkupi sprzęt/zapłaci za naprawę, gwarancja nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych, a raczej nie wciśniesz, że leżał i raptem tak się stało. Zbierz świadków wydarzenia na wszelki wypadek.

#6 MurcieFan

MurcieFan
  • 1 415 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 stycznia 2010 - 16:55

Moze sproboj sprawdzic tasme od lcd. Mogla sie wypiac. Dotyk dziala ? Dzwoni jak ktos dzwoni?

#7 maarek

maarek
  • 32 postów
  • SkądWuWuA

Napisano 05 stycznia 2010 - 17:04

tez stawiam na tasme lcd, bo tak mi sie zachowywal ekran jak ja popsulem :)

#8 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 05 stycznia 2010 - 17:15

Nowy ekran, koszt 300-500 zł.

#9 Rowny14

Rowny14
  • 57 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 17:19

Nie wiem czy dzwoni bo moja nadopiekuńcza koleżanka wyjęła kartę sim i nie wiem jak wbić kod PIN.
Wydaje mi się że spoko jeśli chodzi o połączenia bo podłączenie do kompa działa i dźwięki działają (piknięcie po podłączeniu, screenshot). Trochę się boję że to nie jest tylko wyświetlacz.

A jeśli chodzi o tą tasiemkę to czy nie powinien być czarny ekran? Jak w moim SE i PSP się LCD wpięła tasiemka to ekran był czarny. Ale jeśli to możliwe to możecie podesłać link do jakiegoś filmiku jak rozebrać iP ? Tylko tak wiecie, nie wiem czy dobrym pomysłem byłoby rozkręcenie go bo jednak mam pewne obawy że go potem nie złoże albo coś.

---- Dodano 05-01-2010 o godzinie 16:21 ----
A na PDA serwis powiedzieli że nowy wyświetlacz (orginalna matryca) + wymiana to koszt ok. 200zł. To możliwe że aż tak tanio?

Podkreślam że chodzi o sam wyświetlacz (bez tego szkła)

#10 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 05 stycznia 2010 - 17:29

jeśli szybka digitizera nie jest popękana,to powinien działać,przecież to szkło

#11 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 05 stycznia 2010 - 18:21

włóż karte bez pin i zadzwon do niego. rozebrac jest łatwo.

tasma mogla wyskoczyc czesciowo i dziala podswietlanie - przezd docisnięciem jej wyłącz iphona, mogl tez sie popsuc wyswietlacz.
wyswietlacz kosztuje 80zł. wymienic mozesz sam.
przyssawka do uchylenia szybki, srubokret krzyżykowy, szklo powiekszajace cierpilwosc i dobra motoryka dłoni.

Rapid Repair - iPhone 3G Take-Apart-Guide Repair by RapidRepair

#12 Rowny14

Rowny14
  • 57 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 18:52

A jeśli tak jak mówi MurcieFan i maarek to wina taśmy to czy jak będę oddawał fona do serwisu to czy mogą to sprawdzić i zamiast płacić za wyświetlacz to tylko ew. za rozkręcenie i podpięcie?

---- Dodano 05-01-2010 o godzinie 17:59 ----
Cubasz a mam pytanie. czy przy rozkręcaniu są jakieś duże opory?? np. obudowa nie chce się łatwo zdjąć albo coś może łatwo wypaść?

#13 peja101

peja101
  • 270 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 19:30

Ja bym się raczej nie bawił w naprawę. Przez tego gościa straciłeś również gwarancje (naprawa poza autoryzowanym punktem) Poza tym jak go otworzysz to napewno powyginasz obudowe (nawet serwisy ostrzegają o pogiętej obudowie) i możesz się pożegnać z idealnie czystym wyświetlaczem (kurz mniędzy ekranem, a szybką) Ja bym próbował dogadać się z kolesiem. Niech odda kase chociaż na używany.

#14 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 stycznia 2010 - 20:24

Ja bym po prostu powiedział, że skoro to jego wina to niech on wykombinuje punkt gdzie to zrobią, bo ty się bez sensu martwisz - daj mu wybór, tylko powiedz że nie chcesz żadnego shitu tylko wszystko oryginalne ;)

#15 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 20:31

A jeśli tak jak mówi MurcieFan i maarek to wina taśmy to czy jak będę oddawał fona do serwisu to czy mogą to sprawdzić i zamiast płacić za wyświetlacz to tylko ew. za rozkręcenie i podpięcie?

---- Dodano 05-01-2010 o godzinie 17:59 ----
Cubasz a mam pytanie. czy przy rozkręcaniu są jakieś duże opory?? np. obudowa nie chce się łatwo zdjąć albo coś może łatwo wypaść?

Odkrecasz dwie srubki, zeby zdjac panel przedni potrzebujesz przyssawki, bo siedzi to cholernie mocno, nic ci nie wypadnie, a jak go otworzysz to tasmy bedziesz mial na widoku, wystarczy je docisnac.
UWAGA - jak go bedziesz otwieral to odchylaj go ku gorze, tak, zeby gorna czesc przedniego panelu nie odchodzila za bardzo od obudowy tj zostala na miejscu, bo tam siedza wszystkie tasmy.

O to chodzi:
Dołączona grafika

#16 Rowny14

Rowny14
  • 57 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 20:35

Ale wiecie jak to jest. Gostek 15 lat ma gdzieś że coś zrobił. Mówi żebym naprawił a on odda kasę więc jeśli czegoś z tym nie zrobię to raczej nie zobaczę już swojego iPka działającego. No trudno. trochę kurzu mogę mieć. Ważne żeby dział. Teraz muszę używać Omni. Tęsknię za swoją maszynką :(

#17 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 05 stycznia 2010 - 20:36

otwiera sie łatwo przy pomocy przyssawki. trzeba tylko uwazac - uchylic te czesc z przyciskiem home zeby nie oderwac taśm po drugiej stronie - tam gdzie glosnik sluchawki. jedna tasma ma zapinke, ktora trzeba podwazyc. obejrzyj zdjecia w tym linku. sa inne intrukcje online. wygiąć obudowe lcd jest latwo ale po co to robic? trzeba uwazac, robic to powoli, sluchac sie opisow online. jesli masz gwarancje i ona obejmie te naprawe to tego nie rób, nie naprawiaj sam, to chyba oczywiste. ten kto rzucil spodniami chyba nie wiedzial, ze masz tam IP?

#18 peja101

peja101
  • 270 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 21:34

Może to trochę chamskie, ale zgłoś jego rodzicom i z nimi romawiaj, a nie z dzieciakiem. Potem jak naprawisz to powie Ci, że żadnej sprawy nie było i kasy nie odda i będziesz miał problem.

#19 michalawr

michalawr
  • 46 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 22:01

Nie ma co się cyckać, chodzi o drogi sprzęt. Zgłoś jego rodzicom, powiedz, że mają zapłacić za naprawę, bo ich synek rozwalił telefon, jak nie to postrasz policją, bo zniszczył mienie o wartości powyżej 200zł, a to zdaje się karalne.

#20 peja101

peja101
  • 270 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 22:15

Z policją bez przesady, ale do rodziców się zgłoś. A najlepiej powiedz swoim i niech oni porozmawiają z drugą stroną. Powinien oddać chociażby na używany teh samej pojemności i generacji.

#21 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 05 stycznia 2010 - 22:20

przeciez on rzucil spodniami. skad mial wiedziec ze tam jest iphone.

#22 Rowny14

Rowny14
  • 57 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 22:20

Po pierwsze wiedział że mam tam iPhone ale ogarnął to jak już były w powietrzu... A z jego rodzicami gadałem. On sam powiedział że mam mu tylko przynieść rachunek a on zapłaci. Kwestia jest taka że lubię tego gościa i jeśli jest sposób zrobić to jakoś taniej to fajnie by było. 200zł to nie jest suma kolosalna więc jeśli przyjmą go w PDAserwisie to jeszcze spoko. Ja osobiście nie chcę go rozkręcać bo nie mam do tego najlepszych zdolności (jak wymieniałem płytę główną i PSP to zostało mi trochę części :D) więc wolę żeby zrobił to ktoś wykwalifikowany. Może jutro podjadę i zostawię im ipka. Jeśli macie jeszcze jakieś podpowiedzi to proszę a za wszystkie udzielone serdecznie dziękuje.

#23 bboyMarcus

bboyMarcus
  • 258 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 22:30

Wiedział. A w serwisie powiedzieli że nie mam co liczyć na gwarancję...

To co się przejmujesz? Skoro był tego świadom, że w kieszeni masz IP a on z premedytacją rzucił spodniami.

Sprawa rozwiązana... powinieneś od niego żądać pokrycia wszelkich strat związanych z tym incydentem.

Druga sprawa... rozumiem Cię, takie rozmowy nie należą do łatwych tym bardziej że się znacie, a wiadomo jak to grono kolegów. Jednak trzeba się przełamać i do rozmowy przystąpić: "o swoje trzeba walczyć".

#24 North

North
  • 1 336 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 23:05

Kolega powiedział, że pokryje rachunek, więc nie rozumiem, o co chodzi z tym walczeniem;? Ja bym na twoim miejscu wysłał najpierw na gwarancję i powiedział, że samo się tak zrobiło. Dopiero potem serwis. Jedyne co stracisz to czas - tydzień, góra dwa na podróż do Regeneris i z powrotem, a może na gwarancję przyjmą. Przynajmniej ja bym od tego zaczął:) W samodzielną zabawę bym się nawet nie bawił, jakby miało być 2x taniej.

#25 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 23:12

Po pierwsze wiedział że mam tam iPhone ale ogarnął to jak już były w powietrzu... A z jego rodzicami gadałem. On sam powiedział że mam mu tylko przynieść rachunek a on zapłaci. Kwestia jest taka że lubię tego gościa i jeśli jest sposób zrobić to jakoś taniej to fajnie by było. 200zł to nie jest suma kolosalna więc jeśli przyjmą go w PDAserwisie to jeszcze spoko. Ja osobiście nie chcę go rozkręcać bo nie mam do tego najlepszych zdolności (jak wymieniałem płytę główną i PSP to zostało mi trochę części :D) więc wolę żeby zrobił to ktoś wykwalifikowany. Może jutro podjadę i zostawię im ipka. Jeśli macie jeszcze jakieś podpowiedzi to proszę a za wszystkie udzielone serdecznie dziękuje.

Jakbys tyle nie gadal tylko zabral sie do roboty, to mialbys naprawiony telefon. Odkrecenie 2 srubek i docisniecie tasmy to jest 3 minuty roboty maks, minelo 5h od pytania jak sie za to zabrac, a ty dalej jestes w miejscu, po co sie udzielasz na forum i zakladasz takie tematy? Mamy cie wspierac psychicznie?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych