Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Time Capsule jako dysk sieciowy i router - warto?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 marcin0903

marcin0903
  • 410 postów
  • SkądOpole

Napisano 03 stycznia 2010 - 22:33

jw. czy dobrze to współpracuje, nie tylko z Makami, ale też z Windowsem XP, Vistą i 7? Rozumiem,*że jest tam normalny dostęp przez przeglądarkę do ustawień, etc... tak? Chodzi mi głównie o router. A co do dysku, to jest on widoczny też na innych komputerach, tylko jak to niby wygląda, pojawia się on w zakładce Sieć na Windzie czy jak? Bo w Makach to domyślam się jak :).

#2 bazi22

bazi22
  • 132 postów
  • SkądSłupsk

Napisano 04 stycznia 2010 - 00:10

Dostęp do ustawień nie jest przez przeglądarkę, lecz przez program zarządzający który jest dostarczany z każdą TC. Dysk pojawia się normalnie jako dysk sieciowa - wystarczy go zmapować i już jest w Windzie.

#3 marcin0903

marcin0903
  • 410 postów
  • SkądOpole

Napisano 04 stycznia 2010 - 01:03

Ok ale podstawowe pytanie, czy warto?

#4 Hercules

Hercules
  • 257 postów

Napisano 04 stycznia 2010 - 01:56

Jesli cenisz wygode, design, to warto. Alternatywne rozwiazania oczywiscie tez są dobre. O cenach nie wspomnę, bo zarówno TC jak i podobne rozwiazania innych firm swoje kosztują. .....no może są troche tańsze, niektóre przynajmniej.

#5 sheeppendale

sheeppendale
  • 50 postów
  • SkądOvingham, United Kingdom

Napisano 04 stycznia 2010 - 08:53

Ja niedawno kupiłem TC (1 TB) i jestem bardzo zadowolony - działa szybko i niezawodnie, a archiwizacji (via TimeMachine) dokonuje w tle, bez obciążania sieci i komputera (praca w dwóch zakresach "n" i "g" jednocześnie). Mam w domu zarówno Maca, jak i laptopa z Windows Vista i oba bez problemu uzyskują dostęp do dysku sieciowego. Najlepszym rozwiązaniem jest, moim zdaniem, konfigurowanie TC Narzędziem AirPort na Macu. Z tego co wyczytałem kiedyś na forum, z aplikacją instalowaną na Windows mogą być problemy. Uważam, że zakup Time Capsule jest bardzo dobrym rozwiązaniem, pod warunkiem, że posiada się Maca, którego zawartość będzie się archiwizować, i którego będzie się używać do jej zarządzania.

#6 macendrju

macendrju
  • 358 postów

Napisano 04 stycznia 2010 - 09:15

Jestem napalony na zakup Time Capsule, zamierzam w tym miesiacu kupic 1 TB. Na chwile obecna mam podlaczony na stale dysk 3,5 Lacie Design by Porsche i niestety wlacza mi sie co chwile i niepotrzebnie buczy przy cichym imaku, nawet jak time machine nie pracuje. 1. Rozumiem, ze time capsule nie dosyc ze odciazy mi jedno gniazdo USB, to dodatkowo jest ciche i szybkie (?) 2. Ponadtto proszę o info na taki temat; obecnie pozostalo mi okolo 70 Gb na dysku archiwizacyjnym time machine, archiwizacje robia sie automatycznie co godzine, czasem póltora. Domyslam sie ze zapelnia to teraz dysk przyrostowo, czyli przykladowo zapisuje plik 100 mb i co godzine te 100mb mi zapisuje w osobnej archiwizacji jesli plik został zmieniony. Co sie stanie jesli zapelni sie dysk, tzn wiem, ze spyta czy usunac najstarsza wersje archiwum. Czy najstarsza tzn. ruszy ta pierwszą długo trwającą z systemem? czy pierwszą przyrostową w kolejności? 3. Jak narazie przykładowo bawiłem sie z odzyskaniem jakiegos jpga z pulpitu, ktory usunalem po archiwizacji. Dziala wypas! Jakie są Wasze doświadczenia z odzyskiwaniem danych z Time machine? Czy rzeczywiscie dziala wszystko super? i czy "cofnięcie się w czasie" oznacza jednoczesnie przywrocenie systemu z tamtego czasu? Bo jak narazie to kumam to tak, ze zaznaczylem przykladowego jpga ktory chcialem odzyskac dla testu i odzyskalem go. Wrocil na pulpit. A czy gdybym oprocz tego jpga mial inny usuniety plik z przeszlosci ale nie zaznaczylbym go do odtworzenia to też mimo to wróci+ustawienia system z tamtego czasu? np tapeta na pulpicie?

#7 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 04 stycznia 2010 - 09:22

@macendriu 1. Jest ciche, raczej będzie wolniejsze przez Wi-Fi niż dysk podpięty po kablu. 3. Odzyskanie pojedynczego pliku z przeszłości (z poziomu systemu) powoduje odzyskanie tylko tego pliku, nic więcej, żadnych innych plików, ustawień etc. Można też przywrócić cały system z danej daty, ale wtedy trzeba wystartować z dysku instalacyjnego i użyć menu Narzędzia (Utilities). Pozdrawiam

#8 macendrju

macendrju
  • 358 postów

Napisano 04 stycznia 2010 - 09:38

thozo dzieki za info, takie konkrety potrzebuje. Jesli mozesz opisz w 3 punktach jak odzyskać caly system z danej daty poprzez dysk instalacyjny. tzn. Czego uzyc w Utilities itd.

#9 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 04 stycznia 2010 - 10:02

1. Odpalasz z install DVD tak jakbyś chciał zainstalować system, jest tu kilka metod, pewnie znasz. Kiedy już jesteś w instalatorze to wszystko zatwierdzasz, aż na górze pojawi się Menu. A w Menu opcja Utilities. 2. Wchodzisz w Utilities/Time Capsule backup tam wybierasz jaki backup na jakim dysku i pojawiają się daty, z których można przywrócić. 3. Spróbuj, nie musisz przecież tego zatwierdzić i zawsze możesz się wycofać. Pozdrawiam

#10 macendrju

macendrju
  • 358 postów

Napisano 04 stycznia 2010 - 10:21

Działa, dzieki git. Zdecydowałem sie na time capsule, wygoda i jeszcze dostep do plikow poprzez mobile me... miazga!

#11 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 04 stycznia 2010 - 10:31

:D Miło mi!!! No jak jeszcze masz mobile me to miazga jest dobrym określeniem :D Dostęp do własnego serwera plików o dużej pojemności z dowolnego miejsca na świecie... Całe Apple. Pozdrawiam

#12 macendrju

macendrju
  • 358 postów

Napisano 24 stycznia 2010 - 10:46

:D Miło mi!!!

No jak jeszcze masz mobile me to miazga jest dobrym określeniem :D Dostęp do własnego serwera plików o dużej pojemności z dowolnego miejsca na świecie... Całe Apple.

Pozdrawiam

1. A wiesz moze jak dokladnie i gdzie sie konfiguruje dostep do kopii timecapsule poprzez Mobileme? jak do tej pory znalazlem tylko tutaj notke ze taka opcja jest Apple (Polska) - Time Capsule - Sieć bezprzewodowa

Tak jak konkretnie wskazales poprzednio, podaj w muntach gdzie i jak sie to ustawia.. Czy po zainstalowaniu time capsule pojawi sie nowa zakladka w uslugach mobileme? W przegladarce tez? Czy ktos w ogole mial z tym do czynienia? Pytam, bo dzis bylem w ispot i Panu powiedzialem, ze w ogoole taka opcja jest... a on "no ciekawe..."

2. Aha i jeszcze jak wyglada taka sytuacja, time capsule gromadzi kopie z mojego imaca. Wychodze z domu z mbp i zdalnie chce pobrac plik z time capsule poprzez mobile me (pod warunkiem ze mam to skonfigurowane - punkt wyzej) i czy pobranie takiego pliku nastapi poprzez time machine? czy zwyklym windowsem tez wyciagne jakies pliki? jak generalnie to wyglada?

#13 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 24 stycznia 2010 - 12:11

Pozwólcie że się podepnę, intryguje mnie jedno pytanie, bo też się troszkę napaliłem na TC. Co się dzieje gdy w czasie backupu zostanie przerwany transfer, np. w przypadku jak wychodzę z laptopem w trakcie backupu i sieć mi zniknie za chwile. Czy po powrocie ten backup zostanie dokończony od miejsca w którym przerwałem, czy zrobi się od nowa. Ogólnie co się w takich wypadkach dzieje?

#14 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 24 stycznia 2010 - 13:49

Ja również pozwolę sobie się podpiąć do tematu. Jakie są możliwości konfiguracji TC? Czy jest statyczne DHCP, Forwardowanie portów, jakiś QoS?

#15 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 24 stycznia 2010 - 15:15

1. A wiesz moze jak dokladnie i gdzie sie konfiguruje dostep do kopii timecapsule poprzez Mobileme? jak do tej pory znalazlem tylko tutaj notke ze taka opcja jest Apple (Polska) - Time Capsule - Sieć bezprzewodowa

Tak jak konkretnie wskazales poprzednio, podaj w muntach gdzie i jak sie to ustawia.. Czy po zainstalowaniu time capsule pojawi sie nowa zakladka w uslugach mobileme? W przegladarce tez? Czy ktos w ogole mial z tym do czynienia? Pytam, bo dzis bylem w ispot i Panu powiedzialem, ze w ogoole taka opcja jest... a on "no ciekawe..."

2. Aha i jeszcze jak wyglada taka sytuacja, time capsule gromadzi kopie z mojego imaca. Wychodze z domu z mbp i zdalnie chce pobrac plik z time capsule poprzez mobile me (pod warunkiem ze mam to skonfigurowane - punkt wyzej) i czy pobranie takiego pliku nastapi poprzez time machine? czy zwyklym windowsem tez wyciagne jakies pliki? jak generalnie to wyglada?

1. Ustawia się poprzez Airport Utility, poprzez wpisanie w trybie ręcznymi adresu i hasła MobileMe. Oczywiście funkcja Back to My Mac musi najpierw być aktywna na każdym z komputerów, które mają mieć dostęp do Time Capsule:
Using and troubleshooting Back to My Mac in Mac OS X 10.5
Mac OS X 10.6 Help: Korzystanie z funkcji „Zdalnie na moim Macu”

2. Dysk Time Capsule pojawi się w Finderze na każdym z uaktywnionych komputerów.

Oba pytania:
Konfigurowanie i używanie funkcji Zdalnie na moim Macu ze stacją bazową AirPort obsługującą standard 802.11n lub z urządzeniem Time Capsule

A na wiele innych odpowiedzi znajdą się w linku zbiorczym:
Apple - Support - AirPort + Time Capsule

Pozdrawiam

---- Dodano 24-01-2010 o godzinie 15:23 ----

Pozwólcie że się podepnę, intryguje mnie jedno pytanie, bo też się troszkę napaliłem na TC. Co się dzieje gdy w czasie backupu zostanie przerwany transfer, np. w przypadku jak wychodzę z laptopem w trakcie backupu i sieć mi zniknie za chwile. Czy po powrocie ten backup zostanie dokończony od miejsca w którym przerwałem, czy zrobi się od nowa. Ogólnie co się w takich wypadkach dzieje?

Ważne jest dokończyć pierwszy backup, najlepiej zrobić to przez kabel Ethernet:

Time Capsule: Przerywanie wykonywania początkowej kopii zapasowej

Potem można się nie przejmować przerwanym przyrostowym backupem, zostanie automatycznie dokończony w tle, kiedy sieć będzie już dostępna.

Pozdrawiam

#16 kwasnejablko

kwasnejablko
  • 95 postów

Napisano 24 stycznia 2010 - 19:54

A ja czytałem, że żywotność tych dysków/serwerów to ok 18 miesięcy i potem po prostu padają. Czy ktoś z Was ma podobne doświadczenia z Time Capsule? pzdr

#17 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 24 stycznia 2010 - 20:04

Potem można się nie przejmować przerwanym przyrostowym backupem, zostanie automatycznie dokończony w tle, kiedy sieć będzie już dostępna.

Ok, dzięki, o to mi właśnie chodziło.

A ja czytałem, że żywotność tych dysków/serwerów to ok 18 miesięcy i potem po prostu padają. Czy ktoś z Was ma podobne doświadczenia z Time Capsule?

Z tego co wiem to dotyczyło starych Time Capsule, a wyszły już nowe i już chyba jest ok, ale mogę się mylić ;)

#18 kwasnejablko

kwasnejablko
  • 95 postów

Napisano 24 stycznia 2010 - 20:12

Nawet wg tych recenzji z store.apple.com:

Time Capsule - 1 TB - Apple Store (U.S.)

nadal występuje problem z awaryjnością. Niektórym pada nawet po 13 miesiącach. Trochę słabo jak na system backupowy za 300 USD, jeśli to prawda oczywiście.

#19 jotxjot

jotxjot
  • 10 postów

Napisano 24 stycznia 2010 - 22:03

Dla tych, którym padnie TC (nie życzę oczywiście), i dla potomnych, zamieszczam link z instrukcją przywrócenia go do życia domowymi metodami, przy odrobinie zdolności manualnych :)

[url=http://sites.google.com/site/lapastenague/a-deconstruction-of-routers-and-modems/apple-time-capsule-repair]Apple Time Capsule Repair Type1 (LaPastenague)[/url]

Swoją drogą patrząc na zdjęcia, wcale się nie dziwię, że padają, popatrzcie jak zasilacz jest tam upchnięty. Sam kupiłem swoję TC z końcem grudnia 2009 (już nowa seria) i mam nadzieję, że nie padnie jak najdłużej, ale w razie gdyby co, mam manuala :)

pozdrawiam,
Jakub.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych