Time Capsule jako dysk sieciowy i router - warto?
Napisano 03 stycznia 2010 - 22:33

Napisano 04 stycznia 2010 - 00:10
Napisano 04 stycznia 2010 - 01:03
Napisano 04 stycznia 2010 - 01:56
Napisano 04 stycznia 2010 - 08:53
Napisano 04 stycznia 2010 - 09:15
Napisano 04 stycznia 2010 - 09:22
Napisano 04 stycznia 2010 - 09:38
Napisano 04 stycznia 2010 - 10:02
Napisano 04 stycznia 2010 - 10:21
Napisano 04 stycznia 2010 - 10:31

Napisano 24 stycznia 2010 - 10:46
Miło mi!!!
No jak jeszcze masz mobile me to miazga jest dobrym określeniemDostęp do własnego serwera plików o dużej pojemności z dowolnego miejsca na świecie... Całe Apple.
Pozdrawiam
1. A wiesz moze jak dokladnie i gdzie sie konfiguruje dostep do kopii timecapsule poprzez Mobileme? jak do tej pory znalazlem tylko tutaj notke ze taka opcja jest Apple (Polska) - Time Capsule - Sieć bezprzewodowa
Tak jak konkretnie wskazales poprzednio, podaj w muntach gdzie i jak sie to ustawia.. Czy po zainstalowaniu time capsule pojawi sie nowa zakladka w uslugach mobileme? W przegladarce tez? Czy ktos w ogole mial z tym do czynienia? Pytam, bo dzis bylem w ispot i Panu powiedzialem, ze w ogoole taka opcja jest... a on "no ciekawe..."
2. Aha i jeszcze jak wyglada taka sytuacja, time capsule gromadzi kopie z mojego imaca. Wychodze z domu z mbp i zdalnie chce pobrac plik z time capsule poprzez mobile me (pod warunkiem ze mam to skonfigurowane - punkt wyzej) i czy pobranie takiego pliku nastapi poprzez time machine? czy zwyklym windowsem tez wyciagne jakies pliki? jak generalnie to wyglada?
Napisano 24 stycznia 2010 - 12:11
Napisano 24 stycznia 2010 - 13:49
Napisano 24 stycznia 2010 - 15:15
1. A wiesz moze jak dokladnie i gdzie sie konfiguruje dostep do kopii timecapsule poprzez Mobileme? jak do tej pory znalazlem tylko tutaj notke ze taka opcja jest Apple (Polska) - Time Capsule - Sieć bezprzewodowa
Tak jak konkretnie wskazales poprzednio, podaj w muntach gdzie i jak sie to ustawia.. Czy po zainstalowaniu time capsule pojawi sie nowa zakladka w uslugach mobileme? W przegladarce tez? Czy ktos w ogole mial z tym do czynienia? Pytam, bo dzis bylem w ispot i Panu powiedzialem, ze w ogoole taka opcja jest... a on "no ciekawe..."
2. Aha i jeszcze jak wyglada taka sytuacja, time capsule gromadzi kopie z mojego imaca. Wychodze z domu z mbp i zdalnie chce pobrac plik z time capsule poprzez mobile me (pod warunkiem ze mam to skonfigurowane - punkt wyzej) i czy pobranie takiego pliku nastapi poprzez time machine? czy zwyklym windowsem tez wyciagne jakies pliki? jak generalnie to wyglada?
1. Ustawia się poprzez Airport Utility, poprzez wpisanie w trybie ręcznymi adresu i hasła MobileMe. Oczywiście funkcja Back to My Mac musi najpierw być aktywna na każdym z komputerów, które mają mieć dostęp do Time Capsule:
Using and troubleshooting Back to My Mac in Mac OS X 10.5
Mac OS X 10.6 Help: Korzystanie z funkcji âZdalnie na moim Macuâ
2. Dysk Time Capsule pojawi się w Finderze na każdym z uaktywnionych komputerów.
Oba pytania:
Konfigurowanie i używanie funkcji Zdalnie na moim Macu ze stacją bazową AirPort obsługującą standard 802.11n lub z urządzeniem Time Capsule
A na wiele innych odpowiedzi znajdą się w linku zbiorczym:
Apple - Support - AirPort + Time Capsule
Pozdrawiam
---- Dodano 24-01-2010 o godzinie 15:23 ----
Pozwólcie że się podepnę, intryguje mnie jedno pytanie, bo też się troszkę napaliłem na TC. Co się dzieje gdy w czasie backupu zostanie przerwany transfer, np. w przypadku jak wychodzę z laptopem w trakcie backupu i sieć mi zniknie za chwile. Czy po powrocie ten backup zostanie dokończony od miejsca w którym przerwałem, czy zrobi się od nowa. Ogólnie co się w takich wypadkach dzieje?
Ważne jest dokończyć pierwszy backup, najlepiej zrobić to przez kabel Ethernet:
Time Capsule: Przerywanie wykonywania początkowej kopii zapasowej
Potem można się nie przejmować przerwanym przyrostowym backupem, zostanie automatycznie dokończony w tle, kiedy sieć będzie już dostępna.
Pozdrawiam
Napisano 24 stycznia 2010 - 19:54
Napisano 24 stycznia 2010 - 20:04
Potem można się nie przejmować przerwanym przyrostowym backupem, zostanie automatycznie dokończony w tle, kiedy sieć będzie już dostępna.
Ok, dzięki, o to mi właśnie chodziło.
A ja czytałem, że żywotność tych dysków/serwerów to ok 18 miesięcy i potem po prostu padają. Czy ktoś z Was ma podobne doświadczenia z Time Capsule?
Z tego co wiem to dotyczyło starych Time Capsule, a wyszły już nowe i już chyba jest ok, ale mogę się mylić

Napisano 24 stycznia 2010 - 20:12
Time Capsule - 1 TB - Apple Store (U.S.)
nadal występuje problem z awaryjnością. Niektórym pada nawet po 13 miesiącach. Trochę słabo jak na system backupowy za 300 USD, jeśli to prawda oczywiście.
Napisano 24 stycznia 2010 - 22:03

[url=http://sites.google.com/site/lapastenague/a-deconstruction-of-routers-and-modems/apple-time-capsule-repair]Apple Time Capsule Repair Type1 (LaPastenague)[/url]
Swoją drogą patrząc na zdjęcia, wcale się nie dziwię, że padają, popatrzcie jak zasilacz jest tam upchnięty. Sam kupiłem swoję TC z końcem grudnia 2009 (już nowa seria) i mam nadzieję, że nie padnie jak najdłużej, ale w razie gdyby co, mam manuala

pozdrawiam,
Jakub.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych