Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Word Mac a polskie znaki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pedro407

Pedro407
  • 597 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 stycznia 2010 - 14:29

Mam problem z polskimi znakami. Mam na polskojęzycznym Snow Leopardzie Worda. Kiedy wpisuję jakiś tekst z klawiatury wszystko jest w najlepszym porządku. Wszystkie polskie znaki są na miejscu. Ale chciałem powklejać do mojego tekstu cytaty z PDFa, którego znajomy stworzył na windowsie. W efekcie mam przerwy, kwadraciki i inne aktrakcje zamiast większości polskich znaków (działa tylko ó). Kiedy otwieram PDFa, wszystko jest normalnie. Mogę też skopiować z PDFa do pola wpisywania tekstu w FireFoxie - też wszystko w porządku.. Próbowałem znaleźć w ustawieniach Worda kodowanie znaków ale za nic nie mogę odnaleźć go w żadnym sensownym miejscu:/ Ktoś wie, jak to rozwiązać?

#2 krzysiek33

krzysiek33
  • 20 postów

Napisano 03 stycznia 2010 - 22:39

Hello. Ja zmieniłem czcionkę w akrobacie na inną. Chyba na arial. Pomogło. Pozdrawiam.

#3 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 04 stycznia 2010 - 00:17

Nie masz tej czcionki co jest w PDFie z którego kopiujesz na komputerze. Spróbuj wkleić z dopasowaniem stylu: Edycja->Wklej i dostosuj styl (option+command+shift+v) lub ewentualnie pobierz / kup czcionkę lub, jak krzysiek33 zauważył, zmień czcionkę w kliencie PDF z którego korzystasz.

#4 Pedro407

Pedro407
  • 597 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 stycznia 2010 - 12:13

ciekawa uwaga: problem rozwiązał się sam, przez przypadek. Wcześniej otwierałem PDFy Podglądem, ale ten nie radził sobie z jednym z PDFów ściągniętym ze strony GDDIK - wyświetlał go z błędami. Więc ściągnąłem sobie Acrobata na Maca.. i problem się rozwiązał.. Plik PDF ten sam, Word ten sam, ustawienia czcionek te same (nic nie ruszałem) a problemu po prostu nie ma.. dziwne to trochę.. Word nie lubi się z softem Steve'a?;P

#5 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 07 stycznia 2010 - 15:51

Raczej po prostu Podgląd kopiuje dane nie w taki sposób w jaki spodziewasię tego Word (może jakoś inaczej dekoduje czcionki, kij wie)

#6 jagoda0406

jagoda0406
  • 11 postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 08:22

Witam, Mam mam worda (na macu) w wersji angielskiej, jak zrobić żebym mogła korzystać z korektora błędów kiedy pisze po polsku. ??????? z góry dziękuje za pomoc :)))))

#7 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 20 stycznia 2010 - 18:05

Witam,
Mam mam worda (na macu) w wersji angielskiej, jak zrobić żebym mogła korzystać z korektora błędów kiedy pisze po polsku. ???????

z góry dziękuje za pomoc :)))))

Z tego co wiem trzeba za 150zł kupić słowniki w salonie Apple.

Jak chcesz to na PM Ci wszystko wytłumaczę.

#8 jagoda0406

jagoda0406
  • 11 postów

Napisano 21 stycznia 2010 - 09:58

co to jest PM????? :))) tu jestem teraz za granicą i nie bardzo mam dostęp do sklepu apple. można to załtwić on-line???

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 343 postów

Napisano 22 stycznia 2010 - 02:48

Re: up. 'PM' to 'Private Message'. A te rzeczy, co Ci się 'pomyliły', możesz wywalić - możesz edytować swoje posty po napisaniu. Taki guziczek 'Edytuj' po prawej stronie na górze posta. (O, przy okazji, dopiero teraz załapałem, że nawet po ustawieniu forum na angielski guziczki 'Edytuj', 'Cytuj', 'Odpowiedz' nie mają lokalizacji i są po polsku :( tak samo 'Zgłoś wpis moderatorowi' :().

#10 jagoda0406

jagoda0406
  • 11 postów

Napisano 22 stycznia 2010 - 10:46

aaaa pamiętam Pan pomocny ale złoślwy hihihiih swoją drogą gratuluje pamięci. Ja.

#11 BatorZ

BatorZ
  • 1 postów

Napisano 25 stycznia 2010 - 16:14

witam serdecznie, Ja mam inny problem- mam wszystko po angielsku, klawiature azerty - i chcialem w WORDZIE 2008 dla Maca wprowadzis skroty klawiatury dla polskich liter- niestety jak wchodze do "wstaw symbol" to polskich znakow tam nie ma- wiec nie moge zrobic skrotow. Polskie znaki sa w 'toolbox -> object palette -> accents'. Niestety to mnie nie uzadza- bo chce miec poprostu skroty a nie w okienku obok klikac wstaw, tak samo nie uzadza mnie zmiana na polski jezyk w macu- bo nie znam tego ukladu klawiatury. Prosze o ptopozycje- strasznie bede wdzieczny za wszystkie porady - bo mam do napisania duzo rzeczy a takie pisanie jest upierdliwe. pozdrawiam i dzieki b

#12 botro

botro
  • 1 postów

Napisano 28 stycznia 2010 - 16:28

tu jest dobry sposób:

you can try using Ukelele [url=http://scripts.sil.org/cms/scripts/page.php?site_id=nrsi&id=ukelele]Ukelele[/url] to modify your keyboard layout by changing some characters you get when pressing option or control keys. in particular, with the control key most combos like control+w, control+q etc are unassigned and you you can assign them to some polish characters of your choice.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych