Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zasilacz. Padł?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 01 stycznia 2010 - 15:52

Ni z tego ni z owego przestał mi działać zasilacz do MacBooka (maszyna jak w podpisie). Nie było żadnych zewnętrznych objawów - żadnego smrodu palonej gumy czy czegoś w tym guście. Po prostu nagle lampka na MagSafe zgasła i komputer przeszedł w tryb pracy na baterii. Wtyczka wygląda na nieuszkodzoną, kabel na całej długości też. Nic nie jest przegrzane, generalnie wszystko wygląda jak zwykle. Tyle, że nie działa. Macie jakieś sugestie? Co by można sprawdzić? Czy od razu nastawiać się na kupno nowego zasilacza?

#2 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 01 stycznia 2010 - 16:23

Na początek sprawdź tzw. "probówką" samo gniazdo, a następnie sam zasilacz - czyli podłącz go do prądu i sprawdzaj czy wogóle jest podawany prąd na wyjściu samego zasilacza i/lub końcowej wtyczce kabla.

#3 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 01 stycznia 2010 - 17:04

Na początek sprawdź tzw. "probówką" samo gniazdo, a następnie sam zasilacz - czyli podłącz go do prądu i sprawdzaj czy wogóle jest podawany prąd na wyjściu samego zasilacza i/lub końcowej wtyczce kabla.

Widać, że nie miałeś z tym do czynienia.
Kolega nie pomierzy żadnego prądu, ponieważ zasilacz ma we wtyczce układ, który kontroluje podłączenie do MB. Bez podłączenia nie da właściwego napięcia.
Niestety te zasilacze mają małą żywotność z powodu zastosowanych kiepskich kondensatorów.
Mógł też uszkodzić się kabel.

#4 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 01 stycznia 2010 - 17:26

Nigdy nie oceniaj książki po okładce i czytaj ze zrozumieniem. Nigdzie nie pisałem o "właściwym napięciu" tylko o obecności napięcia wogóle. Oryginalną wtyczkę można zastąpić zwykłym przewodem zasilającym z odpowiednim gniazdem. Widać że nie miałeś z tym do czynienia.

#5 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 01 stycznia 2010 - 18:21

Panowie, nie kłóćcie się. Madmax: napisz, proszę, co dokładnie mam sprawdzić. UWAGA: jestem mało techniczny :-) Mój zasilacz to kabel "do kontaktu" (z jednej wtyczka, z drugiej coś, co się wpina w sam zasilacz) + pudełko zasilacza i wychodzący z nigo _nieodpinalny_ kabelek z MagSafe na końcu. No i pytanie dodatkowe (za większą ilość punktów...): jakie są szanse, że to nie zasilacz tylko np. układ łądowania w MB? Czy można to jakoś systemowo sprawdzić? A jeśłi układ ładowania - ile kosztowałaby taka naprawa? (Gwarancji już nie mam...). Z góry dziękuję.

#6 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 01 stycznia 2010 - 19:25

Nie tak jak-przykładowo-tutaj ? :oryginalny zasilacz MagSafe 60W MacBook FV: (840682116) - Aukcje internetowe Allegro Podeślij w miarę możliwości jakieś foto Twojego zasilacza.

Co do sprawdzenia "systemowo" układu zasilania - jest o wiele bardziej rozbudowana wersja Apple Hardware Test i nazywa się to "Apple Service Diagnostic". W sprawie wyceny ewentualnej naprawy - polecam serwis.

#7 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 01 stycznia 2010 - 20:02

Nie tak jak-przykładowo-tutaj ?

Tak, taki sam - tylko sama wtyczka do kontaktu wyglada nieco inaczej: jest na kablu (MB jest sprowadzony z Wielkiej Brytanii).

#8 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 01 stycznia 2010 - 20:30

Mało techniczny ? W takim razie polecam jednak serwis - tam zdiagnozują co i jak oraz podadzą koszt ewentualnej naprawy całości.

#9 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 01 stycznia 2010 - 20:32

No OK, ale wpadnie do mnie kolega bardziej techniczny, tylko nie znajacy sie na makach. Nie, nie zamierzamy tego naprawiac domowymi sposobami :-) tylko chcemy sprawdzic, czy sam zasilacz dziala, czy nie...

#10 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 01 stycznia 2010 - 21:01

Opcji "na kolegę" nie wziąłem pod uwagę - to fakt :). Jakby co - napisz potem jaka była diagnoza. Wskazówka: Gdybyście chcieli jednak rozbierać zasilacz - połówki obudowy są ze sobą klejone - da się je rozdzielić ale trzeba robić to z wyczuciem aby jak najbardziej zminimalizować wszelakie mechaniczne uszkodzenia (możliwe jest nawet pęknięcie plastiku !). Nie ma żadnych śrubek trzymajacych je razem.

#11 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 02 stycznia 2010 - 10:20

OK, to jednak zasilacz. Na razie mam pożyczony - i wszystko działa. Teraz muszę kupić nowy - ale to jednak znacznie mniejszy problem niż ewentualne dłubanie w McBooku. Dzięki za pomoc i wskazówki.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych