Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Time Capsule - jak podzielić*dysk na partycje

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jurekh

Jurekh
  • 49 postów

Napisano 01 stycznia 2010 - 14:16

Cześć, Może ktoś z Was wie, jak podzielić dysk z Time Capsule na partycje ? W AirPort widzę dysk jako jedną partycję i jedyne co mogę zrobić, to archiwizować dysk lub go wymazać. Z góry dziękuję za pomoc. Jurek

#2 franz84

franz84
  • 238 postów

Napisano 01 stycznia 2010 - 17:44

nie mam time capsule, ale moja rada jest taka : Nie da się*formatować dysków przez sieć !! a wiec spróbuj podłączyć Time capsule przez port usb z Twoim makiem =) potem wejdź w narzędzie dyskowe i powiedz czy podziałało :)

#3 Jurekh

Jurekh
  • 49 postów

Napisano 01 stycznia 2010 - 17:47

OK - już sprawdzam :)

#4 franz84

franz84
  • 238 postów

Napisano 01 stycznia 2010 - 17:55

uuu właśnie czytam i widzę ze to nie takie proste jak myślałem :(
jest kilka sposobów ale żeby zrobić prawdziwą partycję trzeba tak naprawdę wyjąć dysk...

AppleInsider | Answers to Time Capsule reader questions

tu jest to opisane szerzej ENG

#5 Jurekh

Jurekh
  • 49 postów

Napisano 01 stycznia 2010 - 19:25

Nie znalazłem kabla USB - USB męskiego więc nawet nie zdążyłem sprawdzić czy Twój pomysł by zadziałał. Tak czy inaczej muszę rozebrać TC by przekleić czujnik temperatury więc przy okazji zajmę się partycjonowaniem dysku. W każdym razie dzięki za pomoc :) Jurek

#6 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 01 stycznia 2010 - 21:34

Całe szczęście że nie znalazłeś, bo i tak byś niczego dobrego nie osiągnął, a najprawdopodobniej byś coś spalił. USB nigdy nie służyło do łączenia urządzeń dostarczających zasilanie. Prawdopodobnie nie uda ci się podzielić TC (a właściwie dlaczego chciałbyś to robić ?) ale możesz stworzyć na niej rozszerzalne woluminy typu ".sparsebundle".

#7 tbgkol

tbgkol
  • 293 postów

Napisano 01 stycznia 2010 - 21:50

Całe szczęście że nie znalazłeś, bo i tak byś niczego dobrego nie osiągnął, a najprawdopodobniej byś coś spalił. USB nigdy nie służyło do łączenia urządzeń dostarczających zasilanie.

Ah! Jak ja uwielbiam te teorie! :D Komputer nie połaczyłby się tylko z jednego i tylko jednego względu, którym jest potrzeba w użyciu USB, kontrolera nadrzędnego(kontr. magistrali), a w tym wypadku by się kłóciły urządzenia, bo zapewne oba chciałyby być kotrolerami.;p

#8 bogdan840

bogdan840
  • 80 postów

Napisano 10 czerwca 2010 - 10:20

Chciałbym się podłączyć do tego tematu. Czy ktoś z Was tworzył te woluminy 'sparsebundle'? Cel jest taki: stworzyć 2 partycje: jedną do backupów, drugą do danych. Ja napotkałem problem: Jeżeli stworzę 2 takie woluminy, każdy ma pojemność równą połowie dostępnego miejsca na dysku, to TM losowo tworzy backupy raz na jednej, raz na drugim woluminie. Jak Wy zorganizowaliście partycje na TC?

#9 bogdan840

bogdan840
  • 80 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 10:07

Nikt nie przechowuje plików na Time Capsule?...

#10 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 czerwca 2010 - 11:19

Może dlatego że jest to niejako wbrew temu, do czego jest dysk w tym urządzeniu. Chcesz mieć partycje, dokup dysk zewnętrzny i podłącz do TC.

#11 bogdan840

bogdan840
  • 80 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 13:30

No chyba tylko to mi pozostanie... Na razie testuję tworzenie obrazów .img na TC o stałym, z góry określonym rozmiarze. To powinno ograniczyć rozrastanie się kopii zapasowych do całego dostępnego miejsca.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych