Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple polska... dlaczego tak drogo?!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 monstertruck

monstertruck
  • 14 postów

Napisano 31 grudnia 2009 - 20:10

Cześć. Tak sobie oglądałem iMac'i i chciałem porównać ceny na amerykańskim Apple i Polskim i...to chyba jakieś żarty. Na amerykańskim Apple iMac w przeliczeniu kosztuje 3500 zł. W polskim Apple ten sam model iMac'a kosztował 5000 zł. Dlaczego tak drogo??!! Przecież koszty transportu to nie jest 1500 zł/szt... Według mnie to kompletne zdzierstwo. Jedyne skojarzenie. które przychodzi mi do głowy to takie, że Apple Polska robi sobie z nas jaja... Przykładowo iTunes. Przecież ta aplikacja to przede wszystkim sklep muzyczny. A żeby Polak mógł sobie jakąś piosenkę kupić to trzeba kombinować. Co prawda nie jest to skomplikowane, ale to wg mnie pewna zniewaga. Pozdrawiam

#2 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 31 grudnia 2009 - 20:44

Jedną z przyczyn jest podatek VAT 22% - czyli 3500 + 770 = 4270 zeta. Do tego dochodzi jeszcze kurs $ & Euro, koszty importu, cło, pośrednicy, podatki itp. . I tak po trochu dochodzimy do 5000 "polish zloty". Nie inaczej jest z "polskimi" zarobkami - różnica netto i brutto to podatek + róźne składki i składeczki.

#3 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 grudnia 2009 - 20:52

inną jest fakt, że w US są dolarsy a u nas złotówki a po drodze w EU jest jeszcze euro i większość amerykańskich firm ma przelicznik 1 $ = 1 Euro (wygodne, doliczenie kosztów pewnie i 'ryzyka' wahania kursu. z przejściem Euro - złotówki jest podobnie, też musi być zabezpieczenie przed wahaniem pewnie) dodatkowo - u nas w PL jest dodatkowy pośrednik (którego w USA nie ma) pomiędzy sklepem a apple, a który też chce na siebie zarobić poza tym - to nie do końca jest tak, że u nas jest drogo - my też mało zarabiamy i jesteśmy po prostu biedni dlatego te ceny są dla nas duże iTunes w PL - sprawa stara jak świat... naprawdę myślisz, że Apple nie chce kolejnego rynku na którym mógłby sobie zarabiać? a może przez te wszystkie ZAIKS and company u nas jest to utrudnione bądź za drogie? porównaj sobie np. ceny płyt u nas, a w USA. albo w Anglii - dlaczego u nas jest tak drogo?

#4 Gość_soyerski_*

Gość_soyerski_*

Napisano 02 stycznia 2010 - 10:16

ciagle pojawia sie ten zaiks i zaiks jednak nokia była w stanie otworzyć sklep nie ?

#5 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 stycznia 2010 - 10:36

Cześć.

Tak sobie oglądałem iMac'i i chciałem porównać ceny na amerykańskim Apple i Polskim i...to chyba jakieś żarty.

Na amerykańskim Apple iMac w przeliczeniu kosztuje 3500 zł. W polskim Apple ten sam model iMac'a kosztował 5000 zł. Dlaczego tak drogo??!! Przecież koszty transportu to nie jest 1500 zł/szt...

Według mnie to kompletne zdzierstwo.
Jedyne skojarzenie. które przychodzi mi do głowy to takie, że Apple Polska robi sobie z nas jaja...
Przykładowo iTunes. Przecież ta aplikacja to przede wszystkim sklep muzyczny. A żeby Polak mógł sobie jakąś piosenkę kupić to trzeba kombinować. Co prawda nie jest to skomplikowane, ale to wg mnie pewna zniewaga.

Pozdrawiam

hmmm, a spojrzał Waść na ceny np w Niemczech. Tam już jest podobnie jak u nas. Rynek amerykański rządzi się zupełnie innymi prawami. Paliwo mają połowę tańsze, samochody mają połowę tańsze. Z tym paliwem to jeszcze małe miki. W Arabii Saudyjskiej litr paliwa kosztuje w przeliczeniu kilka groszy. A jakoś nikt na to nie marudzi. Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal.

co do apple polska to również się coś rusza w dobrym kierunku - o na przykład applecare :) powoli, powoli i niedługo będziemy mieli itunesy (np za 10 lat hehe)

#6 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 stycznia 2010 - 10:44

nokia nadal ma drm, nie? pytanie też z iloma wytwórniami nokia ma podpisane umowy a z iloma ma apple no i iTunes Store to nie tylko muzyka ale i filmy czy seriale (też przede wszystkim) etc, etc

#7 EpureLight

EpureLight
  • 149 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 04 stycznia 2010 - 16:13

Dobrze. Ale tutaj nie możecie liczyć ceny sprzętu jako "3500 + 770 = 4270 zeta. Do tego dochodzi jeszcze kurs $ & Euro, koszty importu, cło, pośrednicy, podatki itp. . I tak po trochu dochodzimy do 5000 "polish zloty"." bo osoba sprowadzająca sprzęt apple nie kupuje z apple store tylko od samego apple a więc jak w ich sklepie sprzedają po 1000$ to ten reseller dostaje za sporo mnie. To jest bład myśleć w taki sposób. Tak naprawde polskie ceny nic nie usprawiedliwi, są na przerost zawyżone i o tym nie ma co dyskutować. Dlaczego ? Bo sprzęt zamiast trafiać do nas prosto od apple przechodzi 20 pośredników z których każdy chce zarobić.

#8 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 04 stycznia 2010 - 16:27

Zaraz, zaraz - a dlaczego nie ? Kupując w sklepie - podatek VAT zdziera pośrednik Apple > Klient - czyli państwo + cały łańcuszek pomniejszych pośredników więc gdzie tu błąd w myśleniu w ten sposób ?

#9 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 stycznia 2010 - 16:29

e... co? primo: wymień proszę 20 pośredników secundo: jeżeli mamy więcej pośredników, to wg. ciebie nie rzutuje w żaden sposób na cenę? i nie jest odp."dlaczego"? nie jest to usprawiedliwienie, tylko wytłumaczenie tercio: ceny są całkiem w porządku, to my jesteśmy biedni ;]

#10 Phobos

Phobos
  • 307 postów
  • SkądPłn.

Napisano 04 stycznia 2010 - 20:55

No niestety :( Gdyby zarobki w naszym kochanym kraju wzrosły, kupno komputerów Apple nie było by już takim problemem :)

#11 Squidward

Squidward
  • 109 postów
  • SkądBikini Bottom

Napisano 04 stycznia 2010 - 20:58

Trudno mi w ogóle dyskutować o cenach gdyż nie orientuje się, jak wygląda kwestia rozprowadzania sprzętu Apple po Europie. Jeśli ktoś wie to z chęcią przeczytał bym jak to się prezentuje. Natomiast pewne jest, że resellerzy nie kupują między sobą komputerów po cenie detalicznej. Europejski pośrednik nie kupuje hurtowej ilości MacBooków po cenie $999, koszty transportu między USA a Europą w przeliczeniu na jeden komputer też z pewnością są niewielkie i w końcu Polski reseller nie kupuje MacBooka za 899€ sprzedając go później jeszcze drożej.

#12 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 stycznia 2010 - 21:30

:D no to albo się nie orientujesz, albo podajesz jakieś ceny i mówisz kto za ile kupuje...

#13 iBaju

iBaju
  • 121 postów

Napisano 04 stycznia 2010 - 22:22

No niestety :( Gdyby zarobki w naszym kochanym kraju wzrosły, kupno komputerów Apple nie było by już takim problemem :)

Zapewniam Cię kolego, że gdyby zarobki w Polsce wzrosły, to ceny artykułów także :lol:

#14 Hercules

Hercules
  • 257 postów

Napisano 04 stycznia 2010 - 23:26

Zapewniam Cię kolego, że gdyby zarobki w Polsce wzrosły, to ceny artykułów także :lol:

Dokladnie tak!

Ceny na polskim i innych lekko i szybko rozwijajacych sie rynkach sa ....... ciezko to w slowa ubrac...

....chodzi o to ze wszystkie sepy chca jak najwiecej wyszarpac dla siebie, a i lokalne hieny gryza jak moga...

efekty sobie poogladajcie w internecie, porownajcie ceny tych samych produktow....eee szkoda pisac, powinny wrocic, "przywileje targowe", "prawo skladu", "przymus drogowy", i inne dobrodziejstwa kupieckie.... wiedzialbym wtedy za co place, ale i handlarz by mnie jako klienta szanowal. Dzisiaj jest tak jak napisalem wczesniej... hieny i sepy, a resztki wezma kruki i wrony.

#15 Squidward

Squidward
  • 109 postów
  • SkądBikini Bottom

Napisano 04 stycznia 2010 - 23:40

:D
no to albo się nie orientujesz, albo podajesz jakieś ceny i mówisz kto za ile kupuje...

Nie orientuje się ilu jest pośredników i w jakim systemie rozprowadzane są produkty Apple po Europie. Przyznasz natomiast, że gdyby SAD (czy kto tam jest resellerem na Polskę) kupował Maci po europejskiej cenie detalicznej było by to totalnym kuriozum. Wyobrażasz sobie kupować w hurtowni tysiące sztuk danego towaru po cenie takiej, jak w sklepie?

#16 Hercules

Hercules
  • 257 postów

Napisano 04 stycznia 2010 - 23:40

ciemna noc za oknem.... to i humoru dobrego cos nie mam...

#17 Lachu

Lachu
  • 180 postów
  • SkądBukowno/Kraków

Napisano 04 stycznia 2010 - 23:47

....chodzi o to ze wszystkie sepy chca jak najwiecej wyszarpac dla siebie, a i lokalne hieny gryza jak moga...

W takim razie Ty również jesteś sępem i hieną, która chce mieć wszystko jak najtaniej ;)
Po prostu uważam, że żyjemy w kraju kapitalistycznym, każdy chce zarobić jak najwięcej i nie można mu tego zabronić. A skoro sprzedają po takich cenach po jakich sprzedają,a mimo to utrzymują się na rynku, to znaczy że chętnych nie brakuje i zbyt jest całkiem niezły. Dlatego też wydaje mi się, że nie ma najmniejszych szans na jakąkolwiek poprawę, poza dwoma przypadkami, tj. wejściem do strefy euro (niewielka różnica, ale ceny będą musiały się wyrównać przynajmniej z europejskimi) lub pojawieniem się poważnej konkurencji (i mam tu na myśli przede wszystkim polski Apple Store).

#18 Hercules

Hercules
  • 257 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 00:03

co do Euro to sie zgodze.... co do hien i reszty, to chyba sie nie zrozumielismy..... czym innym jest normalne ustalanie cen rynkowych, a czym innym dojenie nowych rynkow.... typu Go East! PS. nie wszyscy zyja w krajach kapitalistycznych ;-)

#19 adrian-name

adrian-name
  • 172 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 00:13

sekundka cena 3500 PLN - zawiera przecież cło, podatki, koszty transportu etc., nikt nie dostarcza Maców do USA za darmo i bez podatków, cena 3500 PLN zawiera przecież już marżę, nie oddaje się sprzętu po kosztach pomyślmy jak wygląda ścieżka pojedynczego Maca (moje przemyślenia, do zweryfikowania): Chiny powiedzmy 400 USD -> dystrybutor na konkretny stan USA -> Apple Store cena 3500 PN Chiny powiedzmy 400 USD -> dystrybutor na Europę -> dystrybutor Polska -> sklep w Polsce cena 5000 PLN teraz trzeba pomyśleć gdzie w tym łańcuszku wstawić cło, podatek i marżę to takie moje przemyślenia

#20 premierwaldek

premierwaldek
  • 153 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 00:34

.

SĘPAMI to jest rząd i pańśtwo (cło+VAT 22% i cena robi sie kosmiczna), jeśli podatki spadną i zamkną cholerny zus to spadną ceny. a tak to nie ma na co liczyć :/

łatwo policzyc ze w tych 5 tysiakach 900 zł to VAT.

#21 iBaju

iBaju
  • 121 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 00:48

W takim razie Ty również jesteś sępem i hieną, która chce mieć wszystko jak najtaniej ;)
Po prostu uważam, że żyjemy w kraju kapitalistycznym, każdy chce zarobić jak najwięcej i nie można mu tego zabronić. A skoro sprzedają po takich cenach po jakich sprzedają,a mimo to utrzymują się na rynku, to znaczy że chętnych nie brakuje i zbyt jest całkiem niezły. Dlatego też wydaje mi się, że nie ma najmniejszych szans na jakąkolwiek poprawę, poza dwoma przypadkami, tj. wejściem do strefy euro (niewielka różnica, ale ceny będą musiały się wyrównać przynajmniej z europejskimi) lub pojawieniem się poważnej konkurencji (i mam tu na myśli przede wszystkim polski Apple Store).

Nasz kraj nie dorósł do tego aby być kapitalistycznym.....
U nas żyją same pasożyty, a szczebelek już zaczyna się w rządzie :lol:

#22 Lachu

Lachu
  • 180 postów
  • SkądBukowno/Kraków

Napisano 05 stycznia 2010 - 01:04

czym innym jest normalne ustalanie cen rynkowych, a czym innym dojenie nowych rynkow.... typu Go East!

Co uważasz za normalne ustalanie cen rynkowych? Cen rynkowych się nie ustala, one kształtują się samoczynnie w wyniku relacji popytu i podaży. Ew. można coś sprzedawać powyżej lub poniżej ceny rynkowej.

Pewnie u nas niestety jest to powyżej, ale jak widać popyt jest, więc interes się kręci... A to czy bardziej opłaciłoby im się sprzedać więcej po niższej cenie, czy wręcz przeciwnie, to już chyba sami najlepiej wiedzą.

#23 agun

agun
  • 52 postów
  • SkądGdansk

Napisano 05 stycznia 2010 - 01:38

Czytajac ten watek zastanawiam kiedy bede mogl ,kupic komputer apple w Polsce w podobnej cenie do cen z wschodu lub zachodu. Kupilem wlasnie 3 macbooka pozagranica polski i twierdze, ze chociaz majac klawiature Uniwersalna/Znaczki (Arabskie lub Chinskie) co mozna oczywiscie zmienic za grosze to i tak dalej oplaca sie kupic pozagranica Polski. Przywozac komputer do kraju i nawet placac clo i vat na lotnisku wyjdzie to do ok. 1000zl taniej. pozdrawiam Maciek

#24 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 stycznia 2010 - 10:19

adrian-name - pytanie gdzie to idzie bezpośrednio z tych chin ;) a nuż przez USA właśnie? ;D no tylko takie postępowanie jest trochę bez sensu kupowanie za granicą i narzekanie na pl rynek jest bez sensu, bo to jest też jeden z powodów ceny u nas - nie jesteśmy atrakcyjnym rynkiem dla apple więc po co mają otwierać tu swoje Apple Store? żeby ludzie kupowali za granicą? ;]

#25 agun

agun
  • 52 postów
  • SkądGdansk

Napisano 05 stycznia 2010 - 22:42

adrian-name - pytanie gdzie to idzie bezpośrednio z tych chin ;) a nuż przez USA właśnie? ;D

no tylko takie postępowanie jest trochę bez sensu
kupowanie za granicą i narzekanie na pl rynek jest bez sensu, bo to jest też jeden z powodów ceny u nas - nie jesteśmy atrakcyjnym rynkiem dla apple
więc po co mają otwierać tu swoje Apple Store? żeby ludzie kupowali za granicą? ;]

@roberto moje pierwsze maki kupowalem w Polsce ale ile mozna przeplacac? Oczywiscie, ze wolalbym pojsc do ispotu czy innego resellera i kupic. Ale coz moj portfel nie jest taki gruby by bylo mnie na to stac;)

pozdrawiam Maciek

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych