Apple polska... dlaczego tak drogo?!
Posted 31 December 2009 - 20:10
Posted 31 December 2009 - 20:44
Posted 31 December 2009 - 20:52
Gość_soyerski_*
Posted 02 January 2010 - 10:16
Posted 02 January 2010 - 10:36
Cześć.
Tak sobie oglądałem iMac'i i chciałem porównać ceny na amerykańskim Apple i Polskim i...to chyba jakieś żarty.
Na amerykańskim Apple iMac w przeliczeniu kosztuje 3500 zł. W polskim Apple ten sam model iMac'a kosztował 5000 zł. Dlaczego tak drogo??!! Przecież koszty transportu to nie jest 1500 zł/szt...
Według mnie to kompletne zdzierstwo.
Jedyne skojarzenie. które przychodzi mi do głowy to takie, że Apple Polska robi sobie z nas jaja...
Przykładowo iTunes. Przecież ta aplikacja to przede wszystkim sklep muzyczny. A żeby Polak mógł sobie jakąś piosenkę kupić to trzeba kombinować. Co prawda nie jest to skomplikowane, ale to wg mnie pewna zniewaga.
Pozdrawiam
hmmm, a spojrzał Waść na ceny np w Niemczech. Tam już jest podobnie jak u nas. Rynek amerykański rządzi się zupełnie innymi prawami. Paliwo mają połowę tańsze, samochody mają połowę tańsze. Z tym paliwem to jeszcze małe miki. W Arabii Saudyjskiej litr paliwa kosztuje w przeliczeniu kilka groszy. A jakoś nikt na to nie marudzi. Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal.
co do apple polska to również się coś rusza w dobrym kierunku - o na przykład applecare
Posted 02 January 2010 - 10:44
Posted 04 January 2010 - 16:13
Posted 04 January 2010 - 16:27
Posted 04 January 2010 - 16:29
Posted 04 January 2010 - 20:55
Posted 04 January 2010 - 20:58
Posted 04 January 2010 - 21:30
Posted 04 January 2010 - 22:22
No niestety
Gdyby zarobki w naszym kochanym kraju wzrosły, kupno komputerów Apple nie było by już takim problemem
Zapewniam Cię kolego, że gdyby zarobki w Polsce wzrosły, to ceny artykułów także
Posted 04 January 2010 - 23:26
Zapewniam Cię kolego, że gdyby zarobki w Polsce wzrosły, to ceny artykułów także
Dokladnie tak!
Ceny na polskim i innych lekko i szybko rozwijajacych sie rynkach sa ....... ciezko to w slowa ubrac...
....chodzi o to ze wszystkie sepy chca jak najwiecej wyszarpac dla siebie, a i lokalne hieny gryza jak moga...
efekty sobie poogladajcie w internecie, porownajcie ceny tych samych produktow....eee szkoda pisac, powinny wrocic, "przywileje targowe", "prawo skladu", "przymus drogowy", i inne dobrodziejstwa kupieckie.... wiedzialbym wtedy za co place, ale i handlarz by mnie jako klienta szanowal. Dzisiaj jest tak jak napisalem wczesniej... hieny i sepy, a resztki wezma kruki i wrony.
Posted 04 January 2010 - 23:40
no to albo się nie orientujesz, albo podajesz jakieś ceny i mówisz kto za ile kupuje...
Nie orientuje się ilu jest pośredników i w jakim systemie rozprowadzane są produkty Apple po Europie. Przyznasz natomiast, że gdyby SAD (czy kto tam jest resellerem na Polskę) kupował Maci po europejskiej cenie detalicznej było by to totalnym kuriozum. Wyobrażasz sobie kupować w hurtowni tysiące sztuk danego towaru po cenie takiej, jak w sklepie?
Posted 04 January 2010 - 23:40
Posted 04 January 2010 - 23:47
....chodzi o to ze wszystkie sepy chca jak najwiecej wyszarpac dla siebie, a i lokalne hieny gryza jak moga...
W takim razie Ty również jesteś sępem i hieną, która chce mieć wszystko jak najtaniej
Po prostu uważam, że żyjemy w kraju kapitalistycznym, każdy chce zarobić jak najwięcej i nie można mu tego zabronić. A skoro sprzedają po takich cenach po jakich sprzedają,a mimo to utrzymują się na rynku, to znaczy że chętnych nie brakuje i zbyt jest całkiem niezły. Dlatego też wydaje mi się, że nie ma najmniejszych szans na jakąkolwiek poprawę, poza dwoma przypadkami, tj. wejściem do strefy euro (niewielka różnica, ale ceny będą musiały się wyrównać przynajmniej z europejskimi) lub pojawieniem się poważnej konkurencji (i mam tu na myśli przede wszystkim polski Apple Store).
Posted 05 January 2010 - 00:03
Posted 05 January 2010 - 00:13
Posted 05 January 2010 - 00:34
.
SĘPAMI to jest rząd i pańśtwo (cło+VAT 22% i cena robi sie kosmiczna), jeśli podatki spadną i zamkną cholerny zus to spadną ceny. a tak to nie ma na co liczyć :/
łatwo policzyc ze w tych 5 tysiakach 900 zł to VAT.
Posted 05 January 2010 - 00:48
W takim razie Ty również jesteś sępem i hieną, która chce mieć wszystko jak najtaniej
Po prostu uważam, że żyjemy w kraju kapitalistycznym, każdy chce zarobić jak najwięcej i nie można mu tego zabronić. A skoro sprzedają po takich cenach po jakich sprzedają,a mimo to utrzymują się na rynku, to znaczy że chętnych nie brakuje i zbyt jest całkiem niezły. Dlatego też wydaje mi się, że nie ma najmniejszych szans na jakąkolwiek poprawę, poza dwoma przypadkami, tj. wejściem do strefy euro (niewielka różnica, ale ceny będą musiały się wyrównać przynajmniej z europejskimi) lub pojawieniem się poważnej konkurencji (i mam tu na myśli przede wszystkim polski Apple Store).
Nasz kraj nie dorósł do tego aby być kapitalistycznym.....
U nas żyją same pasożyty, a szczebelek już zaczyna się w rządzie
Posted 05 January 2010 - 01:04
czym innym jest normalne ustalanie cen rynkowych, a czym innym dojenie nowych rynkow.... typu Go East!
Co uważasz za normalne ustalanie cen rynkowych? Cen rynkowych się nie ustala, one kształtują się samoczynnie w wyniku relacji popytu i podaży. Ew. można coś sprzedawać powyżej lub poniżej ceny rynkowej.
Pewnie u nas niestety jest to powyżej, ale jak widać popyt jest, więc interes się kręci... A to czy bardziej opłaciłoby im się sprzedać więcej po niższej cenie, czy wręcz przeciwnie, to już chyba sami najlepiej wiedzą.
Posted 05 January 2010 - 01:38
Posted 05 January 2010 - 10:19
Posted 05 January 2010 - 22:42
adrian-name - pytanie gdzie to idzie bezpośrednio z tych chin
a nuż przez USA właśnie? ;D
no tylko takie postępowanie jest trochę bez sensu
kupowanie za granicą i narzekanie na pl rynek jest bez sensu, bo to jest też jeden z powodów ceny u nas - nie jesteśmy atrakcyjnym rynkiem dla apple
więc po co mają otwierać tu swoje Apple Store? żeby ludzie kupowali za granicą? ;]
@roberto moje pierwsze maki kupowalem w Polsce ale ile mozna przeplacac? Oczywiscie, ze wolalbym pojsc do ispotu czy innego resellera i kupic. Ale coz moj portfel nie jest taki gruby by bylo mnie na to stac;)
pozdrawiam Maciek
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users