Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Tworzenie konta Developera

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 betrax

betrax
  • 90 posts
  • SkądWarszawa

Posted 31 December 2009 - 19:24

Czy żeby zarejestrować się w iPhone Developer Program jako osoba prywatna, muszę posiadać kartę kredytową, czy może to być zwykła karta płatnicza:?:

#2 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 01 January 2010 - 19:49

Musisz mieć kartę kredytową, odpowiadającą cechami karcie wypukłej. Wynika to z tego że płatność nie jest pobierana drogą elektroniczną tylko numer karty wysyłamy faksem do Apple (witaj w trzecim świecie).

#3 betrax

betrax
  • 90 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 January 2010 - 20:12

Wielkie dzięki za odpowiedź.

#4 mhroku

mhroku
  • 132 posts
  • SkądPoznań / Koziegłowy

Posted 02 January 2010 - 19:25

Może być także karta debetowa obsługująca płatności internetowe - inteligo lub mbank, ja mam inteligo i płace 1zł miesięcznie.

Co do faksu - wielu ludzi krzyczy, że to wielki problem itp., ale polecam wirtualne faksy. Coś jak mail. Wysyłasz sms doładowujący (grosze), dodajesz plik i wysyłasz gdzie chcesz;) - polecam tutaj.

#5 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 02 January 2010 - 20:18

Problemem nie jest faks jako urządzenie (też korzystam z wirtualnego) ale fakt że wysyłamy wszelkie niezbędne do wykonywania transakcji dane niezbyt bezpiecznym sposobem. Apple powinno umożliwić zapłatę online, bądź poprzez np. paypal.

#6 mhroku

mhroku
  • 132 posts

Posted 02 January 2010 - 21:22

Dokładnie. Jest to trochę śmieszne, że taki gigant jak Apple nie potrafi udostępnić nam już tak popularnej w obecnym świecie możliwości. Dlatego niektórzy podobno rejestrują się jako Brytyjczycy, płacą online, po czym po wykryciu błędu proszą o korektę i przepraszają.:D:D.

#7 betrax

betrax
  • 90 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 January 2010 - 21:28

Byłbym wdzięczny jeżeli jeszcze ktoś opisał by co trzeba zrobić po rejestracji na stronie Apple, czytałem gdzieś, że trzeba się dowiedzieć o numer identyfikacji podatkowej w USA. Czy trzeba do nich dzwonić, czy można załatwić to drogą elektroniczną, oraz jakie informacje będą do tego potrzebne?

#8 mhroku

mhroku
  • 132 posts

Posted 02 January 2010 - 21:53

Moim zdaniem może kiedyś było trudno. Teraz to banał. Jest ci potrzebny numer identyfikacji podatkowej w kraju w którym płacisz podatek. Jeżeli płacisz w Polsce to nie ma żadnego kłopotu, nic nie wypełniasz USA'wego, żadnych ich nipów (nie pamiętam jaki skrót ma ich odpowiednik). Po rejestracji klikasz enroll developer program. Klikasz na odpowiedni program - czyli dla ciebie jako dla osoby prywatnej, generuje się dokument, który musisz ściągnąć. Drukujesz, wypełniasz (nie dużo informacji, numer karty, nazwisko itp.) i przesyłasz faksem. Jeżeli nie masz to możesz na poczcie (nie polecam) lub w linku, który dałem wyżej (lepsze od poczty). Czekasz jakiś czas na potwierdzenie, znikają ci pieniążki z konta :D. BTW: u mnie to trwało bardzo szybko - przez moją pomyłkę. Myślałem, że faks mają zapchany bo nie przechodziło - napisałem do nich maila. Odpisali, że sprawdzą i jak tylko dojdzie to w 3 dni załatwią wszystko. Okazało się, że coś w numerze faksu nakręciłem - po wysłaniu po dwóch dniach byłem przyjęty:). Potem musisz w tak zwanym Itunes Connect wypełnić inne dane, jak numer twojego rachunku bankowego. Co ciekawe musisz podać jakiś specjalny numer banku, nie pamiętam. Z tego co pamiętam taki numer ma tylko bank wirtualny i nie mogłem znaleźć tego numeru dla PKO, ale inteligo bez problemu. Dokładnie nie pamiętam. Może inni się wypowiedzą.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users