Czy żeby zarejestrować się w iPhone Developer Program jako osoba prywatna, muszę posiadać kartę kredytową, czy może to być zwykła karta płatnicza:?:

Tworzenie konta Developera
Started by
betrax
, 31 Dec 2009 19:24
7 replies to this topic
Posted 31 December 2009 - 19:24
Posted 01 January 2010 - 19:49
Musisz mieć kartę kredytową, odpowiadającą cechami karcie wypukłej.
Wynika to z tego że płatność nie jest pobierana drogą elektroniczną tylko numer karty wysyłamy faksem do Apple (witaj w trzecim świecie).
Posted 01 January 2010 - 20:12
Wielkie dzięki za odpowiedź.
Posted 02 January 2010 - 19:25
Może być także karta debetowa obsługująca płatności internetowe - inteligo lub mbank, ja mam inteligo i płace 1zł miesięcznie.
Co do faksu - wielu ludzi krzyczy, że to wielki problem itp., ale polecam wirtualne faksy. Coś jak mail. Wysyłasz sms doładowujący (grosze), dodajesz plik i wysyłasz gdzie chcesz;) - polecam tutaj.
Co do faksu - wielu ludzi krzyczy, że to wielki problem itp., ale polecam wirtualne faksy. Coś jak mail. Wysyłasz sms doładowujący (grosze), dodajesz plik i wysyłasz gdzie chcesz;) - polecam tutaj.
Posted 02 January 2010 - 20:18
Problemem nie jest faks jako urządzenie (też korzystam z wirtualnego) ale fakt że wysyłamy wszelkie niezbędne do wykonywania transakcji dane niezbyt bezpiecznym sposobem.
Apple powinno umożliwić zapłatę online, bądź poprzez np. paypal.
Posted 02 January 2010 - 21:22
Dokładnie. Jest to trochę śmieszne, że taki gigant jak Apple nie potrafi udostępnić nam już tak popularnej w obecnym świecie możliwości. Dlatego niektórzy podobno rejestrują się jako Brytyjczycy, płacą online, po czym po wykryciu błędu proszą o korektę i przepraszają.
:D.

Posted 02 January 2010 - 21:28
Byłbym wdzięczny jeżeli jeszcze ktoś opisał by co trzeba zrobić po rejestracji na stronie Apple, czytałem gdzieś, że trzeba się dowiedzieć o numer identyfikacji podatkowej w USA.
Czy trzeba do nich dzwonić, czy można załatwić to drogą elektroniczną, oraz jakie informacje będą do tego potrzebne?
Posted 02 January 2010 - 21:53
Moim zdaniem może kiedyś było trudno. Teraz to banał.
Jest ci potrzebny numer identyfikacji podatkowej w kraju w którym płacisz podatek. Jeżeli płacisz w Polsce to nie ma żadnego kłopotu, nic nie wypełniasz USA'wego, żadnych ich nipów (nie pamiętam jaki skrót ma ich odpowiednik).
Po rejestracji klikasz enroll developer program. Klikasz na odpowiedni program - czyli dla ciebie jako dla osoby prywatnej, generuje się dokument, który musisz ściągnąć. Drukujesz, wypełniasz (nie dużo informacji, numer karty, nazwisko itp.) i przesyłasz faksem. Jeżeli nie masz to możesz na poczcie (nie polecam) lub w linku, który dałem wyżej (lepsze od poczty).
Czekasz jakiś czas na potwierdzenie, znikają ci pieniążki z konta
.
BTW: u mnie to trwało bardzo szybko - przez moją pomyłkę. Myślałem, że faks mają zapchany bo nie przechodziło - napisałem do nich maila. Odpisali, że sprawdzą i jak tylko dojdzie to w 3 dni załatwią wszystko. Okazało się, że coś w numerze faksu nakręciłem - po wysłaniu po dwóch dniach byłem przyjęty:).
Potem musisz w tak zwanym Itunes Connect wypełnić inne dane, jak numer twojego rachunku bankowego.
Co ciekawe musisz podać jakiś specjalny numer banku, nie pamiętam. Z tego co pamiętam taki numer ma tylko bank wirtualny i nie mogłem znaleźć tego numeru dla PKO, ale inteligo bez problemu. Dokładnie nie pamiętam. Może inni się wypowiedzą.

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users