Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pierwszy mac dlugo się uruchamia

• Zamknięty Temat jest zamknięty
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 revluc

revluc
  • 18 postów

Napisano 31 grudnia 2009 - 16:50

Witam, To mój pierwszy post na forum. Trzy dni temu kupiłem mojego pierwszego maca (MB Pro 13") po zainstalowaniu trzech programów (SL, Tlen, VLC) postanowilem wreszcie uruchomic ITunes, ktory przy uruchomieniu pobral jakas spora (600 MB) aktualizacje (korzystam ze snow leoparda). Przed updatem komputer wlaczal mi sie w ok. 10 sekund, a teraz trwa to ponad 30. Usunalem juz ituneshelper z listy uruchamiajacych sie programow. Czy to normalne , ze tak bardzo wydluzyl sie czas uruchamiania komputera? Jak mozna sie z tym uporac? Z gory dziekuje za pomoc i rady! Pozdrawiam, m.

#2 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 31 grudnia 2009 - 17:03

Hm... U mnie się różnie wyłącza - raz w dosłownie kilka sekund a raz w minutę. Ni ewiem od czego to zależy...

#3 Feta

Feta
  • 70 postów

Napisano 31 grudnia 2009 - 17:24

To zależy od parametrow kompa i chyba procesora ...

#4 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 31 grudnia 2009 - 17:33

No właśnie nie ma to związku z parametrami kompa bo jak Mac Pro 2 x Quad 3,33 16GB SSD 120GB potrafi się uruchamiać 5 minut a innym razem w kilka sekund to jednak sprzęt tu nie ma nic do rzeczy, ja mam wrażenie że czasami OSX coś robi w trakcie startu.

#5 shrekKR

shrekKR
  • 576 postów
  • SkądKrólewskie Stołeczne Miasto KRK

Napisano 31 grudnia 2009 - 17:53

Witam,

To mój pierwszy post na forum. Trzy dni temu kupiłem mojego pierwszego maca (MB Pro 13") po zainstalowaniu trzech programów (SL, Tlen, VLC) postanowilem wreszcie uruchomic ITunes, ktory przy uruchomieniu pobral jakas spora (600 MB) aktualizacje (korzystam ze snow leoparda). Przed updatem komputer wlaczal mi sie w ok. 10 sekund, a teraz trwa to ponad 30. Usunalem juz ituneshelper z listy uruchamiajacych sie programow. Czy to normalne , ze tak bardzo wydluzyl sie czas uruchamiania komputera? Jak mozna sie z tym uporac?

Z gory dziekuje za pomoc i rady!

Pozdrawiam,
m.

Sprawdz w pref. systemowe/ konta/ startowe i zobacz czy programy są wyłączone

#6 psajcho

psajcho
  • 1 212 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 31 grudnia 2009 - 18:12

przecież to co proponujesz jest zupełnie bez sensu. w startowych są programy, które włączają się po załadowaniu systemu. jeśli maczek jest długo na szaroniebieskim ekranie z jabłkiem, to znaczy, że system się konserwuje a nie że jakieś programy się ładują. no może sterowniki najwyżej,

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 31 grudnia 2009 - 18:54

Może się źle wyłącza i leci fsck w tle? Może odpal w verbose mode i zobacz, co się dzieje.

#8 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 31 grudnia 2009 - 21:36

A najlepiej, skoro jesteś nowy to może nie wiesz, nie wyłączaj go tylko usypiaj :-) Mój aktualnie ma 22 dni uptime, i śmiga. Z Maciem zapomniałem, co to uruchamianie komputera...

#9 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 31 grudnia 2009 - 21:57

A najlepiej, skoro jesteś nowy to może nie wiesz, nie wyłączaj go tylko usypiaj :-) Mój aktualnie ma 22 dni uptime, i śmiga. Z Maciem zapomniałem, co to uruchamianie komputera...

Wiesz co nie koniecznie bo to zależy ile ci się w dniu różnych aplikacji przewinie przez kompa (Mam na myśli uruchamianie aplikacji już zainstalowanej a nie ściąganie uruchamianie i kasowania) w każdym razie nieraz już restartowałem system aby zwiększyć jego wydajność a na noc wole go wyłączać tak dla bezpieczeństwa sprzętu.

#10 revluc

revluc
  • 18 postów

Napisano 01 stycznia 2010 - 12:33

raczej nie jestem przyzwyczajony do usypiania i raczej wole zeby komputer mi sie poprostu szybciej uruchamiac niz robic taki workaround ;) @ co to verbose mode i fsck?:) tak jak powiedzialem: "problem" pojawil sie po zainstalowaniu update'a OSa po pierwszym uruchomieniu itunes'a - to chyba jakas wskazowka istotna :)

#11 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 01 stycznia 2010 - 12:46

@seb kilka się przewinie ale jakbym zauważył spadek wydajności to na pewno bym go uruchamiał znowu. A tak dla bezpieczeństwa sprzętu to by Apple to wyłączyło jakby było niebezpieczne. Wyłączam tylko jak jadę z lapem w dłuższą niż 1h podróż revluc: ja też nie byłem i pierwszy tydzień uruchamiałem ponownie... a potem mi się znudziło włączanie każdej aplikacji i teraz usypiam, ta funkcja jest genialna - spróbuj jej chociaż poużywać. I nie uważam tego za workaround - to tylko wykorzystanie czegoś, co oferuje MacOS...

#12 revluc

revluc
  • 18 postów

Napisano 01 stycznia 2010 - 13:21

@ narkoman: nie wykluczam, ze zanznajomie sie z ta opcja w przyszlosci, ale na chwile obecna uzywam MB tylko do niektorych rzeczy i jako typowy komputer mobilny gdyz jest mniejszy, lzejszy i ma lepsza bateria niz moj stary laptop z XP (nawiasem mowiac specjalnie dla "tych rzeczy" kupilem MACa), ale wiekszosc rzeczy i tak robie pod XP (sciaganie, net, filmy itepe) takze nie korzystam z maca intensywnie jednak milo by bylo. nie chce wyjsc na malkontenta, ale obecnie XP w moim 3-letnim ASUSie (1,6 GHZ, 2 MB ramu) odpala sie minimalnie szybciej niz MAC OS, a Kubuntu o polowe szybciej takze jestem nieco rozczarowany z tego wydluzenia czasu uruchamiania i raczej wolalbym wyeliminowac ten problem. szukalem juz na google, ale tematy z zagranicznych forow, FAQ czy pomocy technicznej nijak sie maja do mojej sytuacji gdyz pisza, ze po update normalne jest to, ze pierwsze uruchomienie bedzie dluzsze, ale teraz jestem 10 uruchomien za tym pierwszym i nadal trwa to tyle samo. czy jest mozliwe "cofniecie" ten aktualizacji bez utraty danych i programow tylko po to, zeby upewnic sie, ze to wina aktualizacji. chociaz gdyby tak bylo to problem pewnie bylby juz oflagowany i zaloga Apple pracowala by dzien i noc, zeby problem rozwiazac.

#13 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 01 stycznia 2010 - 14:55

Może wtedy napraw uprawnienia dysku i zresetuj PRAM - instrukcje znajdziesz na forum i w necie i daj znać, czy coś*się zmieniło. W którym dokładnie momencie system długo się uruchamia? Szary ekran na początku czy już podczas ładowania profilu użytkownika?

#14 revluc

revluc
  • 18 postów

Napisano 01 stycznia 2010 - 15:11

gong i jablko pojawiaja sie normalnie. kiedy pojawia sie to koleczko informujace o tym, ze cos sie laduje mija ok. pol minuty zanim wlaczy sie system. myslisz, ze w 3 dni na macu zdarzylem popsuc cos z uprawnieniami i pramem?:) tak czy siak sprobuje pozniej tego i dam znac czy pomoglo

#15 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 01 stycznia 2010 - 15:35

Tak, bo aktualizacje mogły coś*tam namieszać - wszystko jest możliwe, to tylko automat... Czyli to nie jest nic, co by się uruchamiało z oprogramowania, to gorzej hehe ;-) Żeby uruchomić z verbose mode wciśnij po (przed?) uruchomieniu cmd + v i sprawdź na czym tak długo będzie mysłał... Mój się uruchamia 50 sekund, sporo czasu zajmuje vmnet czyli vmware oraz było Waiting for Dcośtam... z 15 sec. Innych spowolnień raczej nie widziałem

#16 revluc

revluc
  • 18 postów

Napisano 01 stycznia 2010 - 16:51

uruchomilem w trybie verbose i po wiadomosci, ze shutdown fail cos tam zaczal wypluwac w przerwach kilkusekudnowych komunikaty. oprocz waiting for DMOS to zauwazylem, ze chyba wszystkie z nich dotyczyly uslug sieciowych... myslisz, ze naprawde warto resetowac ten PRAM? cos przeczytalem na stronce , ze bede musial potem ustawiac troche rzeczy na nowo (klawiatura, trackpad itepe)...

#17 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 01 stycznia 2010 - 18:17

Skoro coś wypluwał co kilka sekund to chyba właśnie to jest problemem. Wyłącz wifi, odłącz kabel sieciowy może to coś*da. Myślę, że warto próbować, Twoja decyzja, przecież Cie zmuszać nie będę :-P

#18 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 01 stycznia 2010 - 18:20

Shutdown fail? To jak Ty go wyłączasz?

#19 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 01 stycznia 2010 - 18:24

@ftpd: też u mnie się pokazał ten komunikat... a wyłączyłem przez japco -> wyłącz :-P

#20 revluc

revluc
  • 18 postów

Napisano 04 lutego 2010 - 09:34

Skoro coś wypluwał co kilka sekund to chyba właśnie to jest problemem. Wyłącz wifi, odłącz kabel sieciowy może to coś*da.

Myślę, że warto próbować, Twoja decyzja, przecież Cie zmuszać nie będę :-P

postanowilem z wlasnej bezsilnosci odswiezyc temat. zresetowalem nvram i pram. odlaczylem wszystkie kabelki z komputera poza zasilaniem (USB od interfejsu audio, FW od dysku zewnetrznego i kabel sieciowy). puscilem automation w Onyx zaznaczajac wszystkie mozliwe opcje. nie pomoglo wiec na koncu przeinstalowalem system z plytki dolaczonej do komputera (co zajelo ok. godziny) i niestety nadal to samo - komputer uruchamia sie pol minuty :/
help! anyone! ;)

#21 rad3ks

rad3ks
  • 353 postów
  • SkądOberschlesien

Napisano 04 lutego 2010 - 09:46

hmm to dziwne. ja korzystam z modemu huawei co spowalania cale wlaczanie, skroca o godzine(!) czas pracy na baterii ale komputer wylacz sie 5-10 sekund a wlacza troszke dluzej. mam mb alu unibody. szczerze zauwazam znaczny wzrost wydajnosci jak pracuje z wifi. bateria nagle zamiast obiecanych 4h wytrzymuje 4,5 itd. a sprawdz monitor aktywnosci po wlaczeniu. watpie zeby to cos dalo ale ... EDIT: postanowilem samemu uruchomic verbose i przelecialo to bardzo szybko, dostrzeglem tylko '64bit mode: enabled' (lol?). W profilu systemowym mam oczywiscie informacje,że jest to wylaczone.

#22 deha21

deha21
  • 384 postów

Napisano 04 lutego 2010 - 10:27

Łoł w 5-10 sekund? To ja się nieco podłącze do tematu z tym, że ja mam iMac 27" i7 i uruchamia mi się w hmm... 40 sekund? To chyba coś nie tak ;) A kompa mam od ponad tygodnia jakoś więc raczej nic nie nabroiłem (tym bardziej, że to mój pierwszy Mac), chociaż zauważyłem, że troszkę wolniej się włącza.

#23 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 lutego 2010 - 10:36

Tematów na temat włączania się komputera było już bez liku, więc uważam, że nie ma potrzeby ciągnąć dalej tego

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych