Witam, czy moźe ktoś podsunąć*mi program, który umożliwi mi konwersję plików Corela na pdf. W Final Cut niestety cdr-y są niemożliwe do odtworzenia, a na co dzień grafiką za bardzo się nie zajmuję.

konwersja formatu plików cdr na pdf
Rozpoczęty przez
mulde
, 30 gru 2009 14:37
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 30 grudnia 2009 - 14:37
Napisano 30 grudnia 2009 - 14:43
Wprawdzie od dłuższego czasu nie używam Corela, ale z tego co pamiętam to kiedyś CDRy otwierał tylko Corel.
Jeżeli masz Corela - otwórz CDRa i (jeśli dobrze pamiętam) z menu File kliknij "publikuj jako PDF".
Jeżeli nie masz Corela - przepraszam, nie potrafię pomóc.
Powodzenia.
Napisano 30 grudnia 2009 - 14:50
Pliki .cdr to format własny Corela - nemożliwy do otworzenia praktycznie nigdzie poza nim samym. Dlatego jedyne wyjście to konwersja Twoich plików w samym Corelu.
Napisano 30 grudnia 2009 - 15:03
.cdr można jeszcze wypluć do .ai - w nowszych wersjach corela - działa dobrze ostatnio przerzuciłem masę starych projektów i jest git. Dla "świętego spokoju" i wygody eksportuj do pdf'a i ai.
Napisano 30 grudnia 2009 - 15:33
Takie rozwiązanie brałem pod uwagę, niestety nie jestem grafikiem i nie korzystam z corela, są*to pliki, które miałem po prostu umieścic w filmie promocyjnym. A jeszcze dla potwierdzenia, naprawdę żaden inny program nie może nawet zrobić podglądu i z tego miejsca zapisać plik w jakmiś*innym formacie grafiki
Napisano 30 grudnia 2009 - 15:47
Niestety nie. Nawet gdyby była jakaś przeglądarka do plików ".cdr" na Maca - nie przypuszczam aby udostępniała możliwość konwersji na inny format.
Napisano 30 grudnia 2009 - 16:08
Wydaje mi się, że pliki .cdr otwiera darmowy Inkscape z tym, że wymaga dodatkowego pakietu python-uniconvertor.
Gość_owca666_*
Napisano 30 grudnia 2009 - 17:39
Czasem udaje się otworzyć .cdr-a również w AI, ale to zależy od wersji Corela w jakiej plik jest zapisany i użytych w nim właściwych Corelowi "wodotrysków", których Illustrator nie potrafi zinterpretować.
Jeśli pliki to np. proste logotypy bez corelowych "bajerów", może uda się*otworzyć...
Jak nie poradzisz sobie, wrzuć to na jakiś filehosting i podaj linka (tu lub na PW), może będę mógł Ci jakoś pomóc.
Napisano 30 grudnia 2009 - 23:32
Z góry dzięki za pomoc, póki co wstrzymam się od dalszych prób, poprosiłem zleceniodawcę o zapisanie plików w innycm formacie i mam nadzieję, że na tym cała sprawa się zakończy.
W razie kłopotów przynajmniej wiem, gdzie próbować.Pozdr
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych