Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Save'y z gier - synchronizacja, dane i miejsce na dysku

• Zamknięty Temat jest zamknięty
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 degas

degas
  • 32 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 grudnia 2009 - 22:31

Witam. Wrzucam to tutaj, bo w gruncie rzeczy chodzi o savey z gier więc wybrałem ten dział, jeśli zły prosiłbym o przeniesienia go, do rzeczy. Po nieustannym kupowaniu gier w App Store zaczęło mi brakować miejsca na iPhonowym dysku. Postanowiłem usunąć parę gier (w które wcześniej grałem) aby na ich miejsce móc wgrać inne w celu przetestowania, pogrania. Gdy nowo wgrane gry przestały mnie już interesować chciałem wrócić do poprzednich (usuniętych) i grać w nie nadal (na tym etapie, na którym wcześniej skończyłem). Po wgraniu i odpaleniu tych gier save'ów niestety nie było, zmuszony zostałem do grania od nowa. Czy jest jakaś metoda na usuwanie gier bez utraty stanu gry? Wiem, że synchronizacja zapisuje stan gry ale gdy nie chcę już danej gry synchronizować pojawia mi się taki komunikat: "Czy na pewno chcesz usunąć z iPhona programy? Spowoduje to usunięcie z iPhone'a zarówno tych programów jak i ich danych". Jest jakiś sposób na zachowanie save'a i jednoczesne usunięcie gry z iPhone'a? Dziękuje za wszelką pomoc. Pozdrawiam.

#2 DonCorleone666

DonCorleone666
  • 365 postów
  • SkądKalisz

Napisano 29 grudnia 2009 - 00:13

Mozesz te save'y wydobyc I zapisac na dysk a pozniej wgrac zmieniajac uprawnienia. Sam wszystkie zapisy zgralem Bo system zmienialem na kompie I teraz tylko musze je wgrac. No ale wiadomo musi byc jb. Innej metody nie znam.

#3 degas

degas
  • 32 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 grudnia 2009 - 09:47

Nie robiłem i raczej nie chcę robić JB :/ Więc ta metoda odpada niestety :/ Czy nie ma innej? Czy Apple zmusza nas do grania (choć nie tylko o gry tu chodzi) od początku w momencie przestania synchronizowania danej gry/aplikacji?

#4 lobotommy

lobotommy
  • 554 postów
  • SkądGliwice

Napisano 30 grudnia 2009 - 20:07

Zrób JB, i nie skazuj się na półprodukt. Nic nie stracisz, a ogromnie rozszerzysz funkcjonalność. Nigdy nie zrozumiem tych oporów przed JB.

#5 iRafał

iRafał
  • 351 postów
  • SkądSanok

Napisano 02 stycznia 2010 - 16:32

Prawda. Jak masz JB wchodzisz sobie do folderu aplikacji w var/mobile/Applications, kopiujesz folder Documents i masz save'y. Sam tak robię teraz na wszelki wypadek bo kopia zapasowa już mnie zaskoczyła :P Pozdro

#6 degas

degas
  • 32 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 stycznia 2010 - 21:26

Ale czy to nie jest bzdurą? Nie chce mi się wierzyć, że Apple blokuje użytkownikowi możliwość zachowania save'a, bo nie tylko o nie tutaj chodzi, gdzie dane jakiś aplikacji typu ToDo? To też przecież zniknie... Naprawdę nie ma innego rozwiązania?

#7 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5 535 postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 22:39

Pamiętaj, że z początku nie można było na iPhone nic instalować, oprogramowanie było kompletnie zamknięte. Brak możliwości skopiowania save'ów jest w pewnym sensie pozostałością po tamtych czasach.

#8 degas

degas
  • 32 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 stycznia 2010 - 01:10

Racja ale nie chodzi o wykradanie tych save'ów i przesyłanie ich gdzieś indziej, komuś innemu. Chodzi tylko o ich kopię i późniejsze wgranie (bez JB) na to samo urządzenie. Gdzieś te save'y się tak czy inaczej zapisują, więc nie wiem dlaczego nie można ich zostawić w pliku gry, na późniejszą synchronizacje danej aplikacji. Bzdura. Mam 151 programów i gier (z czasem będzie ich przybywało), jeśli w każdej aplikacji miałbym jakieś dane bądź w grach save'y to nie sądzę żeby nawet 32 GB iPhone nie mógł mieć wszystkich danych na raz (w ogóle chyba jest on ograniczony ilością zainstalowanych aplikacji) pomieścić ażeby ich nie usuwać coby tych danych nie potracić :/ Jedynym wyjściem jest nie instalowanie gier a sukcesywne przechodzenie każdej kupionej gry po kolei, paranoja :/

#9 jar3ck

jar3ck
  • 36 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 23:43

Sorry za odgrzewanie, ale gdyby ktoś nie wiedział to poniżej jest (prawdopodobnie) rozwiązanie tematu:

How To Easily Backup Your iPhone Game Saves Without Jailbreaking - Business Insider

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych