Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy was też iPhone/iPod kopie prądem?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 okonez13

okonez13
  • 179 postów

Napisano 27 grudnia 2009 - 21:54

Posiadam iPoda Touch 2 gen już kilka miesięcy i wcześniej się z tym nie spotkałem aż do dziś kiedy podłączając iPhone 2G i trzymajac go w rece doznalem intensywnego mrowienia....bylo to tak mocna ze nie moglem nawet odlaczyc wteczyki od iPhone i w koncu odlaczylem ja od komputera, podlaczylem jeszcze raz...juz nie kopalo...za chwile dotknalem osoby stojacej obok mnie i porazil mnie prad tak mocno ze reka bolala mnie kilka godzin @.@... teraz podlaczylem swojego iPoda...przypomnialo mi sie ze kiedys czulem takie mrowienie kiedy trzymalem kaloryfer i ladujacego sie iPoda naraz ale nie zwrocilem na to uwagi....zmierzylem napiecie na obudowie iPoda...36V i 55V (to urzadzenie podaje dwie wartosci nie wiem ktore jest ktore)...zmierzylem napiecie w gniazdku USB....takie samo....czy to normalne ze mam przebicie na obudowe iPoda?...moze cos nie tak z kablem skoro z iPhonem bylo to samo?... jesli macie mozliwosc prosilbym o sprawdzenie czy wasz iPod tez jest "pod napieciem" :confused: ....Mam pytanie: czy to moze byc dla niego szkodliwe ze po obudowie plynie sobie takie napiecie?

PS: tutaj ma ktos podobny problem ale z tego co rozumiem nie zostal rozwiazany:
Ipod touch 2g shocking! (in electrical terms ;-) - iPod touch Fans forum

Wnioskuje ze to chyba naturalne zachowanie skoro genialne Apple polaczylo metalową obudowe iPoda z wejsciem ladowania (nie ma zadnej izolacji!)...rece opadaja...jakby wytknac to apple to pewnie wydaliby program iParalizator i powiedzieli ze to specjalnie

tutaj chyba ktos ma podobny problem:
YouTube - Electric iPhone

#2 jethro1

jethro1
  • 290 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 grudnia 2009 - 21:59

Mnie tez dzis kopnal! Dzwonil i podnoszac mnie pradem potraktowal! Ladowal sie akurat pod komputerem:)

#3 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 27 grudnia 2009 - 22:37

Dwa dni temu miałem wrażenie, że iPhone mnie kopnął ;) Kiedyś jak miałem przewodową klawiaturę alu ( apple ) to bardzo często mnie kopała jak delikatnie miałem położoną rękę ;)

#4 ner0angel0

ner0angel0
  • 506 postów
  • SkądLeszno, PL

Napisano 27 grudnia 2009 - 22:46

Mnie kopie jak dotkne go podczas ladowania i jednoczesnie bede dotykał ściany, bo na niej tez jest przebicie pradu ;P

#5 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 27 grudnia 2009 - 23:06

czyżby Apple potajemnie robiło nam pranie muzgów,czy też robicie za uziemienie a tak na poważnie,to zapewne uroki aluminiowej obudowy,elektryzuje się,mnie nie raz 2G koponął,ale przy ładowarce,nie przez USB

#6 perzyk

perzyk
  • 302 postów
  • SkądWawa

Napisano 27 grudnia 2009 - 23:19

mój kolega mówił, że go iPod prądem kopnął ale jakoś mu wierzyć nie chciałem :P a tera widze, że to prawda... heheh

#7 knapior

knapior
  • 349 postów
  • SkądChojnice

Napisano 27 grudnia 2009 - 23:48

Mam już od prawie 2 lat iP 2G i powiem szczerze, że nigy mnie nie kopnął :D

#8 Świder1417244795

Świder1417244795
  • 14 postów
  • SkądKoło

Napisano 28 grudnia 2009 - 00:36

Mnie kopał nie raz, nie dwa, po prostu podczas ładowania lekko ocierając tył telefonu możemy odczuć lekkie mrowienie, ale aż tak..."bylo to tak mocna ze nie moglem nawet odlaczyc wteczyki od iPhone"? ;] Widać telefony chcą by je oddać do serwisu ;) "Trzeba kogoś naprawdę wielkiego w d**ę kopnąć, żeby się los do ciebie uśmiechnął" ;)

#9 okonez13

okonez13
  • 179 postów

Napisano 28 grudnia 2009 - 00:47

najlepiej sprawdzic voltomierzem albo czyms takim...np. inną osobą xP... zeby bylo smiesznie to jak wpisalem na google takie haslo to pokazalo mi sie pelno takich wątków dotyczacych apple....przebicia na obudowach sprzetu to chyba ich znak firmowy xD... najbardziej podobalo mi sie ze sluchawki podlaczone do iPhone podobno tez moga kopnac pradem ale (jeszcze) sie z tym nie spotkalem osobiscie...

---- Dodano 28-12-2009 o godzinie 00:50 ----

Mnie kopał nie raz, nie dwa, po prostu podczas ładowania lekko ocierając tył telefonu możemy odczuć lekkie mrowienie, ale aż tak..."bylo to tak mocna ze nie moglem nawet odlaczyc wteczyki od iPhone"? ;]

Widać telefony chcą by je oddać do serwisu ;) "Trzeba kogoś naprawdę wielkiego w d**ę kopnąć, żeby się los do ciebie uśmiechnął" ;)

36 voltow to naprawde nie jest duzo i sam sie dziwilem ze tak bardzo mnie "kopnelo"... trzymalem iPhone w rece i moglem go odlozyc ale po prostu bylem tak zszokowany i mialem tak odretwiale rece ze nie moglem zacisnac palcow na wtyczce zeby go odlaczyc xD

#10 djatom

djatom
  • 108 postów

Napisano 28 grudnia 2009 - 11:08

mój iP 2G jeszcze mnie nie kopnął wina leży napewno po stronie ładowarki sieciowej gdyż jest to ładowarka impulsowa i istnieje duże prawdopodobieństwo przebicia bądź przenoszenia jakiś dziwnych napięć napięcie bezpieczne dla AC wynosi 50V dla DC 120V w warunkach normalny wiadomo że nasze ręce są troche wilgotne i to napięcie bezpieczne jest mniejsze a dlatego kopie ponieważ masa z ładowarki nie jest odseparowana od obudowy ja mam nieorginalną ładowarkę i nie mam z tym problemu (narazie)

#11 d3tr000

d3tr000
  • 1 712 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 grudnia 2009 - 11:40

jak macie coś takiego to nie ma sie co dziwić że są przepięcia bo to jest spasowane na słowo

Dołączona grafika

lepiej zainwestować te kilka zł i kupić normalną końcówke gdzie nic sie nie rusza

Dołączona grafika

#12 okonez13

okonez13
  • 179 postów

Napisano 29 grudnia 2009 - 01:56

czytajcie uwaznie...nigdzie nie napsialem ze podlaczylem ipoda do ladowarki...ipod jest podlaczony do kompa oryginalnym kablem apple i jest to wina wylacznie apple ze kopie pradem bo NIE MA IZOLACJI pomiedzy wejsciem ladowania a obudowa (w ipodzie)...to tak jakby obudowa byla ładowana xD....wnioskuje ze kazdy iPoda Touch tak ma (obudowa z metalu) wiec to nie jest wina ani moja ani zadnych kabli....to ze was nie kopie nie znaczy ze nie jest pod napieciem:P....sprawdzcie sobie tym "miernikiem" napiecia

#13 rucznoj

rucznoj
  • 74 postów

Napisano 29 grudnia 2009 - 12:25

Nie jestem obeznany w elektryce, ale jeśli wejście usb ma napięcie 5V to skąd na telefonie bierze się 50V?

#14 jethro1

jethro1
  • 290 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 grudnia 2009 - 12:46

d3tr000 tak się składa że oryginalną ładowarkę posiadam a ipek i tak mnie popieścił ;)

#15 loolekk

loolekk
  • 21 postów

Napisano 30 grudnia 2009 - 10:28

mnie tak samo kopał od czasu do czasu dość mocno miałem podpiętego do komputera przez usb, i mnie kopał ale zauważyłem ze kopie mnie tylko wtedy kiedy trzymam nogi na kaloryferze :D hehe

#16 matusiek3

matusiek3
  • 7 postów

Napisano 30 grudnia 2009 - 10:49

Jak jeszcze miałem te oryginalne słuchawki, od Nano 4g, to mnie jedna w ucho prądem popieściła :D A iPod nie był do niczego podłączony. Od tego czasu jedna słuchawka nie działa :P Ciekawe czy w moim nowym touchu też mnie będzie kopać >.<

#17 d1nsiak

d1nsiak
  • 295 postów
  • SkądKoło

Napisano 31 grudnia 2009 - 12:41

Jak jeszcze miałem te oryginalne słuchawki, od Nano 4g, to mnie jedna w ucho prądem popieściła :D A iPod nie był do niczego podłączony. Od tego czasu jedna słuchawka nie działa :P
Ciekawe czy w moim nowym touchu też mnie będzie kopać >.<

Moze myj uszy to nic nie bedzie kopac ;p (sorry musialem xDD)

#18 okonez13

okonez13
  • 179 postów

Napisano 02 stycznia 2010 - 18:24

rucznoj, z tego co wiem to masz racje ale jak przyloze to urzadzonko do sprawdzania napiecia (taki jakby plaski srubokret) to mam napisane 12V36V55V...zreszta...gdyby to bylo 5V to bym nie poczul nawet....

Jak jeszcze miałem te oryginalne słuchawki, od Nano 4g, to mnie jedna w ucho prądem popieściła A iPod nie był do niczego podłączony. Od tego czasu jedna słuchawka nie działa :P
Ciekawe czy w moim nowym touchu też mnie będzie kopać >.<

to prawda...na google znalazlem taki temat szukajac wyjanienia dla czego moj iPod mnie kopie pradem....

#19 stolik

stolik
  • 396 postów
  • SkądKatowice, Poland, Poland

Napisano 02 stycznia 2010 - 19:01

rucznoj, z tego co wiem to masz racje ale jak przyloze to urzadzonko do sprawdzania napiecia (taki jakby plaski srubokret) to mam napisane 12V36V55V...zreszta...gdyby to bylo 5V to bym nie poczul nawet....

to prawda...na google znalazlem taki temat szukajac wyjanienia dla czego moj iPod mnie kopie pradem....

i ?

napięcie nie jest tak groźne jak natężenie, no ładowarka do iphona to 2,5 Ampera...

#20 lukasz66

lukasz66
  • 712 postów
  • SkądRadomsko

Napisano 02 stycznia 2010 - 23:39

mialem rok iPhone 3G 16GB, dwa tygodnie iPoda Touch 2G 8GB i aktualnie 3GS 16GB i mnie jeszcze nigdy zaden nie zawachal sie kopnac :)

#21 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 03 stycznia 2010 - 03:08

To stare zjawisko i nie dotyczy tylko iPhona ale i wielu innych urządzeń, jak pralki, komputery (mój Mac Mini też mnie nie raz kopnął). "Wrażenia" są intensywniejsze, jak się drugą ręką kaloryfera dotknie, rury gazowej, lodówki itp. Jak kopie to lekarstwem na to jest... Odwrócenie wtyczki w kontakcie o 180 stopni !!! To dotyczy wielu urządzeń z metalową obudową. Jeżeli nie pomaga to... To samo trzeba zrobić z pozostałymi urządzeniami podłączonymi do ipoda, komputera itp. Wystarczy, że komputer jest podłączony do wieży, głośników, po usb itp. Obudowa jest tzw. "masą" (czyli wspólnym punktem zasilania). W kontakcie jedna dziurka jest masą a druga "gorącym". Ważne jest aby wszystkie urządzenia były tak podłączone do kontaktu aby żadne z nich nie miało "gorącego" na obudowie. Od jakiegoś czasu z nieznanych mi powodów elektrycy w nowszych instalacjach zwierają kołki dawniej uziemiające z zerem w gniazdku. Zero to nie to samo co uziom, więc jakieś napięcie się tam pojawia. Podkreślam. w 99% przypadków wystarczy odwrócenie w gniazdku o 180 st. wtyczki zasilającej a jak zjawisko nie znika to także innych, podłączonych do tego akurat urządzenia (nawet przez kabel audio). "Kopanie" powinno zniknąć "jak ręką odjął".

#22 nevoX

nevoX
  • 855 postów
  • SkądTorun, Poland

Napisano 26 stycznia 2010 - 20:49

Swego czasu wszystko mnie kopało: kaloryfer, iPhone, Mac Mini, klawiatura i wiele innych metalowych rzeczy.

Po kilku dniach stało się to o tyle uciążliwe, że bałem się czegokolwiek dotknąć :P

Przyczyna nie leżała w sprzęcie, a we mnie (:D). Obuwie. Cały ten czas chodziłem w gumowych, sportowych klapkach. Wynikiem tego był brak uziemienia ze strony podłoża przez co ładunek zbierał się na mnie, a po zetknięciu z metalowym sprzętem błyskawicznie (niestety odczuwalnie) rozładowywał. Wystarczyło zmienić obuwie na coś*z większą przewodnością prądu (guma to niezbyt dobry pomysł :P). Najlepiej na boso i od tego czasu nic mnie nie kopie :)

---- Dodano 26-01-2010 o godzinie 20:53 ----
Poza tym w takie mrozy jak są teraz to nie ma co się dziwić, że coś się elektryzuje ;)

#23 Czyluk

Czyluk
  • 540 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 stycznia 2010 - 16:24

A mnie kopią applowskie słuchawki w uszy jak jest duża wilgoć na dworze...

#24 majkool

majkool
  • 4 385 postów
  • SkądPolice

Napisano 01 lutego 2010 - 02:03

Posiadam 17 miesięcy iPhone'a 2G i jeszcze nigdy mnie nie kopnął choć tyle razy dostrzegłem błysk z ładowarki ;)

Za dużo energii pochłaniacie Panowie :D

#25 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 01 lutego 2010 - 02:19

Proponuję założyć "Stowarzyszenie Osób Poszkodowanych Przez Prąd z Urządzeń Apple" ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych