Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Safari - sprawdzanie pisowni (język polski?)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 68mustang

68mustang
  • 108 postów

Napisano 25 grudnia 2009 - 18:42

Witam! Jak w Safari ustawić sprawdzanie pisowni w języku PL? Podkreśla mi na czerwono wszystko co po polsku:< tylko jak piszę po angielsku to jest ok. nie wiem jak zmienic język ;x pozdrawiam :>

#2 Sebastian Brzuzek

Sebastian Brzuzek

MyApple Team

• 2 090 postów
  • SkądŚląskie/USA

Napisano 25 grudnia 2009 - 19:18

Musisz zainstalować CheckSpell (albo inny program tego typu). Wpisz sobie w wyszukiwarkę - dużo już było o tym ;)

#3 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 25 grudnia 2009 - 19:42

A jeśli masz snow leoparda to po prostu zmień język na Polski w spellchecku.

#4 68mustang

68mustang
  • 108 postów

Napisano 25 grudnia 2009 - 22:17

checkspell zainstalowalem, ale nie wiem gdzie jest ;x mial sie zainstalowac na macintosh hd, a nie ma dziada. skoro safari sprawdza pisownie po angiesku to zdaje sie byc kwestią zmiany języka w safari... ale nie wiem jak ;x

#5 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 25 grudnia 2009 - 22:39

Witam! Jak w Safari ustawić sprawdzanie pisowni w języku PL? Podkreśla mi na czerwono wszystko co po polsku:< tylko jak piszę po angielsku to jest ok. nie wiem jak zmienić język ;x

pozdrawiam :>

Po pierwsze jaki to system? Mac OS X Tiger? Leopard? Snow Leopard? Musisz podać nam tą informację jesli chcesz uzyskać odpowiedź. Dla każdego systemu jest inne rozwiązanie. Zgaduje, że jest to najnowszy Snow Leopard. W takim przypadku: Preferencje systemowe>>>Język i tekst>>> zakładka tekst i zaznaczasz polski. aha i żadnego spelchecka lub innego wynalazku Ci nie trzeba w tej wersji systemu ;)

Dołączona grafika

#6 68mustang

68mustang
  • 108 postów

Napisano 25 grudnia 2009 - 23:09

zapomnialem dopisac ;/
macintosh os x 10.5.8 czyli chyba leopard.

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 356 postów

Napisano 25 grudnia 2009 - 23:37

No to checkspell jest ok. Ale ale, to nie jest 'program', który znajdujesz na dysku i uruchamiasz. Checkspell zapewnia po prostu to, że w menu Edycja -> Pisownia i gramatyka -> Pokaż pisownię i gramatykę (nie jestem pewien, czy tak to jest dokładnie po polsku, bo mam system po angielsku od zawsze - szczególnie nie jestem pewien ostatniego kroku; po angielsku jest 'Show spelling and grammar', pierwsza od góry opcja w 'Pisownia i gramatyka') masz na liście języków także polski. Wystarczy go tam wybrać, a Safari i wszystkie programy korzystające z systemowego słownika będą działały sprawdzając pisownię polską.

#8 68mustang

68mustang
  • 108 postów

Napisano 25 grudnia 2009 - 23:42

no zainstalowalem checkspell, ale w safari, w pisowni i gramatyce są inne jęzki - brak PL;x

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 356 postów

Napisano 26 grudnia 2009 - 18:35

Przeloguj się może.

#10 Sebastian Brzuzek

Sebastian Brzuzek

MyApple Team

• 2 090 postów
  • SkądŚląskie/USA

Napisano 26 grudnia 2009 - 19:54

Mam takie małe pytanie od siebie: Planuje się przesiąść w końcu na Snowa i przypomnieliście mi, że SL ma już wbudowany słownik polskiego - a więc czy muszę przed Upgradem odinstalować CheckSpella? Czy jeśli nie odinstaluje to może coś namieszać? //Pozdrawiam

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 356 postów

Napisano 26 grudnia 2009 - 22:21

Nie musisz. Nie powinien.

#12 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 grudnia 2009 - 22:58

hm, 'namiesza' tyle, że będziesz mieć 2 języki PL do wyboru na liście u niektórych też chyba czasem losowo powodował (przelogowanie to chyba naprawiało), że w ogóle nie było spr. w j. polskim ogólnie - nie ma sensu żeby był jak masz SL, więc lepiej go wywalić

#13 żbeak

żbeak
  • 29 postów
  • Skądinąd

Napisano 24 stycznia 2010 - 22:46

się podłączę pod pytanie. mam SL, ale używam angielskiej wersji systemu ale sprawdzanie pisowni mam ustawione na polskie. I tu jest drobny problem, bo o ile w Safari i innych przeglądarkach faktycznie sprawdza polską pisownię, tak w Adium i iWork'u sprawdza angielską. próbowałem "wyklikać" takie opcje, ale nie udało mnie się nic znaleźć :/

#14 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 356 postów

Napisano 25 stycznia 2010 - 06:19

Adium jest popsute od dawna i nie zapamiętuje polskiego nawet po ręcznym ustawieniu, iWork 'tak już po prostu ma'.

#15 Haseo

Haseo
  • 245 postów
  • Skądinąd

Napisano 25 stycznia 2010 - 07:48

Adium jest popsute od dawna i nie zapamiętuje polskiego nawet po ręcznym ustawieniu, iWork 'tak już po prostu ma'.

Nie mogę się z Tobą zgodzić w tym przypadku. Adium dobrze sprawdza pisownię, wystarczy tylko w preferencjach systemowych przesunąć język polski na samą górę, nad inne języki i w Adium ustawić sprawdzanie na polski. Takim sposobem powinno zadziałać.

#16 żbeak

żbeak
  • 29 postów
  • Skądinąd

Napisano 25 stycznia 2010 - 08:34

Nie mogę się z Tobą zgodzić w tym przypadku. Adium dobrze sprawdza pisownię, wystarczy tylko w preferencjach systemowych przesunąć język polski na samą górę, nad inne języki i w Adium ustawić sprawdzanie na polski. Takim sposobem powinno zadziałać.

post wyżej napisałem byłem,*że chodzi mnie o zachowanie angielskiego języka systemu oraz stosowanie polskich zasad pisowni :roll:

#17 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 356 postów

Napisano 25 stycznia 2010 - 08:57

Dokładnie - i wtedy Adium nie działa ok. Przed chwilą sprawdziłem. Adium w wersji 1.4b17, system po angielsku, ale sprawdzanie pisowni (w system preferences) ustawione globalnie na polski. Po przestawieniu w Adium języka sprawdzania (Edit -> Spelling -> Spelling and grammar) na polski i restarcie programu jest ustawiony z powrotem na U.S. English.

#18 Haseo

Haseo
  • 245 postów
  • Skądinąd

Napisano 25 stycznia 2010 - 21:32

Pozwólcie że sam siebie zacytuję.

... wystarczy tylko w preferencjach systemowych przesunąć język polski na samą górę, nad inne języki i w Adium ustawić sprawdzanie na polski...

A chodziło mi o dokładnie o to:
Dołączona grafika

#19 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 356 postów

Napisano 25 stycznia 2010 - 23:16

O. Tego okienka nigdy przedtem nie klikałem. Działa, dzięki.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych