Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Xubuntu i MAC G3 pomocy !!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Arturu

Arturu
  • 11 postów

Napisano 25 grudnia 2009 - 12:17

Nabyłem ostatnio imac g3 400 mhz . Miał zainstalowany os 9,2 po niemiecku .Jako że jestem zielony w systemach apple nie mogłem się na tym poznać a system był zawalony jakimiś programami , postanowiłem nagrać Ubuntu 8.10 alternate ppc . Pobrałem 8,10 al.ppc i wypaliłem iso progarmem NERO. Przy instalacji wyskoczył błąd (standardowy chyba) nie wykrywa napędy płyt IDE . Znalazłem rozwiązanie na tej stronie
[url=http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=964904][ubuntu] PowerPC - Installing Intrepid (8.10) - No common CD-ROM drive was detected - Ubuntu Forums[/url] . Wszystko ok system się nagrał na dysk , a jak odpaliłem mac na nowo to linux uruchomił się (czarny ekran , biały ,czarny z loading) levy górny róg na czarnym tle "loading please wait" jakieś 1,5 sec i dysk wyłącza się , powoli zwalnia a lampka włącznika miga powoli. Myślałem że źle się zainstalował i nagrałem system ponownie , ten sam efekt . Przeczytałem w necie że Xubuntu działa dobrze na mac g3 i pobrałem xubuntu-6.06.1-desktop-powerpc . Wypaliłem ISO i zapodałem do , napędu klawisz C i płyta się włączyła . Po pewnym czasie na ekranie pojawia się logo Xubuntu i pod tym pasek loading i linijki pojawiające sie pionowo . Gdy pasek się skończy monitor wyłącza sie (czarno) a płyta jest czytana raz po raz i nic się nie dzieje . Znalazłem rozwiązanie tego problemu poprzez konsole lunuxa :
[url=http://andrewapeterson.com/2007/08/start-up-live-cd-for-xubuntu-606-on-a-g3-imac-fix-black-screen-problem/]Start-up ‘Live CD’ for Xubuntu 6.06 on a G3 iMac fix Black Screen Problem | andrewapeterson.com[/url]
[url=http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-75604.html]G3 iMac DV blank screen with live-CD [Archive] - Ubuntu Forums[/url]
Ale nic się nie dzieje a płyta z xubuntu siedzi w napędzie i nie mam pojęcia jak ją wyjąć bo system UB. 8.10 nie działa . Może ja źle wykonuje te komendy .? Jak by ktoś miał konkretne doświadczenie z instalacją
xubuntu niech zakończy ten topic raz na zawsze !:mad:
[Jeśli chodzi o mój mac : 400mzh 384 ram 10 Gb hdd]

#2 damian-Win2000

damian-Win2000
  • 53 postów

Napisano 25 grudnia 2009 - 18:44

I widzisz po co ci było kombinować ? Nie łaskaw zainstalować Panterkę która by śmigała jak marzenie na tym sprzęcie?

#3 Arturu

Arturu
  • 11 postów

Napisano 25 grudnia 2009 - 19:54

Nie posiadam mac os x . Pobawię się jeszcze trochę z xubuntu jak uda mi się go odpalić to napiszę coś na ten temat ..

---- Dodano 26-12-2009 o godzinie 10:48 ----
Powyciągałem dyski z napędów , wiele razy próbowałem zainstalować ubuntu i xubuntu ale efekt ten sam. Kiedy pokazuje loading i potem powinien być black screen < z którego trzeba wejść do konsoli i edytować plik xorg.conf > i wszystko powinno działać. kiedy loading znika , monitor całkiem gaśnie a dysk robi głośne "PUK" i powoli zwalnia . Zna ktoś ten problem ?

#4 Arturu

Arturu
  • 11 postów

Napisano 27 grudnia 2009 - 15:39

NARESZCIE !!! znalazłem działający Linux pod imac g3 !!!! Tu link
[url=http://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/releases/6.06/release.1/]Xubuntu 6.06.1 (Dapper Drake)[/url]
jest to Xubuntu 6.06.1 nie wymaga żadnej konfiguracji xorg.conf , ale uwaga nie polecam pobierać live CD tylko Alternate . Po instalacji alternate poprostu uruchamiamy xubuntu i powinno być ok :D

#5 kurzyk

kurzyk
  • 34 postów

Napisano 27 grudnia 2009 - 20:18

nowsze Ubuntu i jego pochodne (w tym Xubuntu) trzeba uruchamiać z opcją nosplash, wtedy się normalnie uruchamia i nawet Xy działają bez problemów (ale dziwne kolory, zawsze można zmienić xorg.conf). w starszych Ubuntu trzeba ręcznie wpisywać odświeżanie w xorg.conf (przechodzimy do konsolki Alt+Ctrl+F1 i sudo nano /etc/X11/xorg.conf) zresztą, po co sobie utrudniać życie, jak jest Debian? :) @damian-win2000, daruj sobie takie rady... skąd ja cię znam? :) PS. Na taki sprzęt Panterka? Tiger po lekkich przeróbkach będzie chodzić na takim sprzęcie jak złoto. A jak wymieni dysk na 7200 rpm i dołoży tak ram do 512 MB (dalej nie ma sensu imo) to już będzie ultra super chodzić.

#6 gocur

gocur
  • 573 postów

Napisano 28 grudnia 2009 - 16:40

...PS. Na taki sprzęt Panterka? Tiger po lekkich przeróbkach będzie chodzić na takim sprzęcie jak złoto. A jak wymieni dysk na 7200 rpm i dołoży tak ram do 512 MB (dalej nie ma sensu imo) to już będzie ultra super chodzić.

Max iMaca G3 to 512mb. Ram'u.

@Arturu, przed wywaleniem OS 9 mogłes zrobić Update Firmware w komputerze.

Osobiscie używalem xUbuntu 6.06 na moim iMaczku.
512ram, HDD 120GB 7200RPM. CPU: 500MHz@600MHz

#7 Arturu

Arturu
  • 11 postów

Napisano 28 grudnia 2009 - 17:43

A miałeś problemy z instalowaniem oprogramowania ??

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych