Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wentylator a MacBook Pro - jak to działa?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#1 Foucault

Foucault
  • 197 postów

Napisano 20 grudnia 2009 - 18:33

Witajcie,
MBP jest moim pierwszym przenośnym sprzętem spod znaku jabłka - możliwe więc że wykazuję oznaki hipochondrii ale czy normalnym jest permanentna praca wentylatora (od momentu włączenia) na poziomie 1 999 rpm?
Pytam bo:
- iMac nie przekracza 1 200 rpm (wiem ofkors że to inna, bardziej przewiewna konstrukcja)
- MB biały którego kiedyś gościnnie użytkowałem nie przekraczał 1 600 rpm
- zamieszkałem w wyjątkowo cichej okolicy
Jednym słowem - ma ten wiatrak pracować cały czas na poziomie 2 000 obrotów?
Jeśli tak to ok - wmówię sobie że to szum morza i pokocham.
Jeśli nie to się ewentualnie mogę pomartwić gdyż to nówka sztuka 3-tygodniowa.

#2 jackeill

jackeill
  • 640 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 20 grudnia 2009 - 18:53

2000rpm to norma, te wiatraki rozkrecaja sie do ponad 4000rpm. wszystko jest ok.

aczkolwiek, systemowa kontrola wiatrakow nie jest najlepsza - mozesz sciagnac i uzywac tego:
MacBook/Pro Extended Fan Control | Derman Enterprises

mozna bezpiecznie zwolnic wiatraki do 1600 rpm i okreslic pulapy, kiedy maja przyspieszac.

#3 Foucault

Foucault
  • 197 postów

Napisano 20 grudnia 2009 - 19:05

Tak, znam ten program - szczerze mówiąc nie chce ingerować w ustawienia fabryczne. Testowałem to na G4, który do tej pory jest moim ukochanym makiem ale przy zabawkach intelowskich nie chcę mieszać - to dla mnie typowe woły robocze, które przede wszystkim mają być niezawodne. I tu pytanie za dychę - czy w MBP mid '09 normalnym jest ze wiatrak pracuje od startu do uśpienia?

#4 jackeill

jackeill
  • 640 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 20 grudnia 2009 - 19:15

Tak, ma pracowac caly czas. Ale w zasadzie nie wiem jak Ci to moze przeszkadzac... U mnie to jest praktycznie nieslyszalne (slysze w maksymalnie wyciszonym pomieszczeniu, a i tak tylko wtedy, gdy o tym sobie przypomne).

#5 majksee

majksee

The Funny Man

• 1 816 postów
  • SkądLublin

Napisano 20 grudnia 2009 - 19:17

[...]I tu pytanie za dychę - czy w MBP mid '09 normalnym jest ze wiatrak pracuje od startu do uśpienia?

Czy to normalne w MBP mid '09 to nie wiem, ale w moim MB unibody (late '09) wiatraki mam cały czas na nie mniej niż 2000. I tak już rok niemal. I wszystko w porządku, dlatego podejrzewam, że nie ma się czym martwić. Taki standard zapewne :)

#6 Foucault

Foucault
  • 197 postów

Napisano 20 grudnia 2009 - 19:27

Dobra - dajmy spokój - uspokoiliście mnie. Jak wspomniałem okoliczności przyrody trafiły mi się ostatnio wyjątkowo ciche. Do tej pory w ramach sprzętu przenośnego zarżnąłem dwa, za przeproszeniem Acery gdzie schemat działania wentylatora polegał na "0" - nie chłodzimy lub "max" - wiejemy że hej.. Podsumowując - lekko zaniepokoila mnie ciągła praca wiatraka na poziomie 2 000 rpm. Jeśli to norma (a biorąc pod uwagę ilość i wielkość wlotów powietrza inaczej być nie może) to czuje sie spokojny i bezpieczny oraz idę po drinka..

#7 deepack

deepack
  • 242 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 grudnia 2009 - 19:37

ja w swoim MB alu mam też cały czas 2000 rpm. Generalnie ujmując sprawę nie pojmuję*tego jak słyszysz tego laptopa ?:)

#8 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 20 grudnia 2009 - 21:34

2000rpm to norma, te wiatraki rozkrecaja sie do ponad 4000rpm. wszystko jest ok.

aczkolwiek, systemowa kontrola wiatrakow nie jest najlepsza - mozesz sciagnac i uzywac tego:
MacBook/Pro Extended Fan Control | Derman Enterprises

mozna bezpiecznie zwolnic wiatraki do 1600 rpm i okreslic pulapy, kiedy maja przyspieszac.

A ja sobie z tego skorzystam! Zwolnię dolną granicę dam na 55 stopni a max ustawię już na 75 stopni - nie lubię ciepłego komputera ;-)

#9 nostri

nostri
  • 559 postów
  • SkądOxapampa, PE

Napisano 20 grudnia 2009 - 22:03

...
Jeśli tak to ok - wmówię sobie że to szum morza i pokocham.

hehe , dobre :)

ja nie slysze wiatrakow przy normalnej pracy na lapku

#10 Hercules

Hercules
  • 257 postów

Napisano 23 grudnia 2009 - 20:05

nieslyszalne to sa ponizej 1000 rpm, tak jak w MBP przed Unibody... pozniejsze to juz tylko gorzej i glosniej, ale nie wszystkim to przeszkadza, Ja bym sie nie zamienil... na nowy. Lubie cisze.

#11 wasil16

wasil16
  • 541 postów
  • SkądMielno

Napisano 23 grudnia 2009 - 20:46

Jeśli nowy Macbook Pro jest głośny to ja jestem głuchy :P Nie dawno sprzedałem MBP model przed unibody i był tak samo CICHY jak obecny unibody! Jak czytam takie komentarze to się zastanawiam w jaki sposób ludziom dogodzić...ale to chyba w dzisiejszych czasach niemożliwe niestety. No nic to śmigam dalej do pracy na moim "głośnym" MBP unibody :P Pozdrawiam i wesołych świąt życzę! :)

#12 Foucault

Foucault
  • 197 postów

Napisano 06 stycznia 2010 - 21:11

Kolego kochany! Ja nie twierdzę że jest mi z tym źle - ja pytam czy ten stan jest normalny i potwierdzenie normalności otrzymałem. Jeśli nadal zastanawiasz się jak mi dogodzić zapraszam na PW - mam spore potrzeby :)
  • Arkhan lubi to

#13 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 stycznia 2010 - 09:42

nieslyszalne to sa ponizej 1000 rpm, tak jak w MBP przed Unibody...

były takie MBP których wiatraki chodziły poniżej 1000rpm?!
Sam mam model "przed umibody" i 1950rpm to minimum. Poniżej 2000rpm nie słyszę, ale ja głuchy jestem ;)

#14 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 10:08

Mac Mini, też poniżej 2000 nie słyszę. Znaczy jak przyłożę ucho to słyszę leciutki szum, ale z 50cm już nic. Null. 1500 rpm standard non-stop. Dysk skaczący głowicą w porównaniu to hałas. Pozdrawiam

#15 Hercules

Hercules
  • 257 postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 10:49

były takie MBP których wiatraki chodziły poniżej 1000rpm?!
Sam mam model "przed umibody" i 1950rpm to minimum. Poniżej 2000rpm nie słyszę, ale ja głuchy jestem ;)

jasne, dla mnie 900-1000 to norma, MBP 1.1
dlatego cisnienie mi skacze jak przy fleszach zaczyna wchodzic na 4000.

#16 Hercules

Hercules
  • 257 postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 11:02

Troche rozmazane...

#17 PrzemoPro

PrzemoPro
  • 134 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 stycznia 2010 - 11:07

Wiatraki chodzą cały czas, system chłodzenia oparty jest o heatsink'i które odprowadzają ciepło z układów bezpośrednio do radiatorów przy wentylatorach - musi być ciągły przepływ powietrza.

#18 artemissyou

artemissyou
  • 98 postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 11:10

mój mbp ma na dzień dobry 3000rpm, a po 2 min spada do 2000rpm. Temp 45C. Ma ktoś pomysł dlaczego tak dziwnie jest??

#19 PrzemoPro

PrzemoPro
  • 134 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 stycznia 2010 - 11:12

mój mbp ma na dzień dobry 3000rpm, a po 2 min spada do 2000rpm. Temp 45C. Ma ktoś pomysł dlaczego tak dziwnie jest??

zachowanie całkowicie normalne, przy starcie systemu układy pracują pod obciążeniem = wydzielają ciepło

#20 Hercules

Hercules
  • 257 postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 11:12

tyle ze jak dla mnie im wolniej sie kreca tym lepiej....
nie wiem, moze mam takie wolne obroty bo zimno za oknem?
pewnie tak, od paru dni -30 to norma... :???:

---- Dodano 07-01-2010 o godzinie 11:17 ----

zachowanie całkowicie normalne, przy starcie systemu układy pracują pod obciążeniem = wydzielają ciepło

Cytat:
Autorem cytatu jest artemissyou

Tak, ale wszystko zalezy od modelu, wnetrznosci i karty graficznej, bo co wiecej.
Na starcie mam obroty ok. 960 i pozniej wzrastaja do 1000 ale nie wiecej podczas normalnej pracy, mam powylaczane wszystkie wynalazki... flesze, javy i inne pluginy....

#21 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 13:00

Wiecie co może to dziwne ale jak kupiłem mini to na prawdę go nie było słychać i w sumie do tej pory nie jest głośny ale iMak jest słyszalny i to doskonale nie wiem czy apple przechodzi na produkcje coraz większych grzałek czy już im nie zależy na głośności działania komputera.

#22 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 13:08

Wiecie co może to dziwne ale jak kupiłem mini to na prawdę go nie było słychać i w sumie do tej pory nie jest głośny ale iMak jest słyszalny i to doskonale nie wiem czy apple przechodzi na produkcje coraz większych grzałek czy już im nie zależy na głośności działania komputera.

Mini ma tylko jeden wentylator, iMac alu ma bodajże 2 (albo 3, głowy nie dam).
Producentem grzałek jest intel :) to on ustala TDP.

Pozdrawiam.

#23 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 13:14

Wiesz ale co najlepsze iMac ma na prawdę małe temperatury i nie rozumiem dlaczego wiatraki chodzą non stop, czy wg apple się nie da aby było ciszej czy boją się że grzałka się spali :D

#24 Hercules

Hercules
  • 257 postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 13:28

ja właśnie dwa nowe wentylatory odebrałem od listonosza... zobaczymy czy będą cichsze niż 4 letnie fabryczne....

#25 PrzemoPro

PrzemoPro
  • 134 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 stycznia 2010 - 15:59

różne komputery mają różne prędkości obrotowe wiatraków i wiatraki różnej wielkości, w imac'u są większe, czyli większa jest powierzchnia łopat w jaką uderza powietrze, co za tym idzie wydają większy hałas ;-)

Wiesz ale co najlepsze iMac ma na prawdę małe temperatury i nie rozumiem dlaczego wiatraki chodzą non stop, czy wg apple się nie da aby było ciszej czy boją się że grzałka się spali :D

matryce generalnie nie lubią wysokich temperatur a w imac'u masz komputer zaraz za ekranem ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych