Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mac nie przechodzi w stan uśpienia

• This topic is locked This topic is locked
22 replies to this topic

#1 raf.exe

raf.exe
  • 62 posts
  • SkądTychy

Posted 18 December 2009 - 17:29

Witam serdecznie. Mam problem z usypianiem MacBooka Alu (SL 10.6.2), otóż przechodzi on w stan uśpienia po zamknięciu obudowy szybko i sprawnie - spoko. Problem jest natomiast z usypianiem bez zamykania obudowy, ponieważ mimo różnych ustawień w "oszczędzaniu energii", czy to na baterii czy zasilaniu z sieci, MacBook nie przechodzi w stan uśpienia, a jedynie wyłącza monitor. Problemem też nie są żadne działające w tle programy, ponieważ taka sytuacja występuje nawet po świeżo włączonym systemie. Resetowanie SMC i PRAM też nic nie dały. Jakieś pomysły?

#2 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 18 December 2009 - 18:20

Mam to samo na 10.6.2 Myślę, że jest to błąd systemu. Czekałbym na poprawkę, ale praktycznie nie używam automatycznego usypiania. Pozdrawiam

#3 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 posts
  • SkądJelenia Góra

Posted 18 December 2009 - 18:31

dokladnie, to wina 10.6.2 - musisz poczekac na 10.6.3 :)

#4 raf.exe

raf.exe
  • 62 posts
  • SkądTychy

Posted 18 December 2009 - 18:57

a to spoko. też tego nie używam, ale ostatnio będąc u kumpla zostawiłem właśnie otwarty na dłuższy czas i gdy chciałem coś sprawdzić zaskoczony ujrzałem, że mam kilka % baterii :D ale skoro to wina 10.6.2 to trudno. Nie używam, więc rozpaczać nie będę. Pozdrawiam i dzięki za oświecenie.

#5 raf.exe

raf.exe
  • 62 posts
  • SkądTychy

Posted 18 December 2009 - 19:54

widzę, że mr. burns szaleje :D miałem win 7 - jest jak rakieta gdy jest czysty. nawet uruchamia się szybciej niż czysty mac - nie można temu zaprzeczyć. po 3 tygodniach normalnego użytkowania win 7 zamienia się w zamuloną vistę i zaczynają się standardowe windowsowskie problemy. ale nie w tym temacie takie dywagacje ;)

#6 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 19 December 2009 - 15:23

nigdy nie sprawdzałem usypiania bez zamykania klapy, ale jak z menu dasz uśpij, to się usypia? P.S. a propos dywagacji o win7, to tapeta się pojawia tak samo szybko jak tapeta OSX, ale kliknięcie w ikonę przeglądarki daje taki efekt, ze na OSX się ona odpala, a winda czeka jakieś 30s zanim odpali Fx. tak jak raf zauważył, to się tyczy tylko czystej siódemki, bo po kilku tygodniach niestety zaczyna się tragedia...

#7 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 19 December 2009 - 15:27

Jeśli chodzi o mnie, to uśpij z menu Jabłuszko działa ok. Co nie działa to ustawione w Preferencjach Systemowych na dany czas usypianie komputera. Ustawione na czas usypianie monitora działa. Jest tak nie tylko u mnie na 10.6.2 Pozdrawiam

#8 redziol

redziol
  • 192 posts

Posted 19 December 2009 - 16:27

Ja zauważyłem,*że nie usypia gdy jest ustawione wymaganie hasła podczas uśpienia (Preferencje -> Ochrona). Jak mam tą opcję nieaktywną, to komp usypia się po pewnym czasie nawet bez zamykania klapy (10.6.2).

#9 tomtom_su

tomtom_su
  • 381 posts
  • SkądWroclaw

Posted 19 December 2009 - 21:47

na moim mini niestety nie usypia sie juz od Leoparda myslalem ze to wiana 2 uzytkownikow ale preferencje sa takie same na obydwu kontach wiec to chyba nie to myslalem ze po instalacji Snow wszystko wroci do normy (bedzie sie uzypial jak na poczatku) ale niestety :( moze ktos cos wymysli w tej kwesti albo faktycznie poprawka do 10.6.3 cos zmieni na lepsze

#10 raf.exe

raf.exe
  • 62 posts
  • SkądTychy

Posted 20 December 2009 - 14:35

Ja zauważyłem,*że nie usypia gdy jest ustawione wymaganie hasła podczas uśpienia (Preferencje -> Ochrona). Jak mam tą opcję nieaktywną, to komp usypia się po pewnym czasie nawet bez zamykania klapy (10.6.2).

nie mam ustawionego hasła na wybudzanie i mimo to nie przechodzi w stan uśpienia.
Kombinacja cmd+alt+eject daje efekt uśpienia z otwartą klapką.

#11 Haseo

Haseo
  • 245 posts
  • Skądinąd

Posted 20 December 2009 - 14:52

Też*myślałem, że to wina 10.6.2, ale po jakimś czasie się samo naprawiło. Zmieniałem jedynie ustawienia kiedy ma iść spać. Nie robiłem żadnego resetu pram, naprawy przywilejów zresztą też nie.

#12 raf.exe

raf.exe
  • 62 posts
  • SkądTychy

Posted 20 December 2009 - 19:29

ustawieniami też się bawiłem, ale nic z tego. może też samo się naprawi za kilka dni :)

#13 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 20 December 2009 - 19:41

Też*myślałem, że to wina 10.6.2, ale po jakimś czasie się samo naprawiło. Zmieniałem jedynie ustawienia kiedy ma iść spać. Nie robiłem żadnego resetu pram, naprawy przywilejów zresztą też nie.

Na logikę patrząc, jeśli podstawowa funkcja raz działa, raz nie działa i zakładając, że nie jest to spowodowane sprzętem to raczej jest to wina zainstalowanej obecnie wersji systemu.

Pozdrawiam

#14 ravenns

ravenns
  • 47 posts
  • SkądSosnowiec, Poland, Poland

Posted 07 September 2010 - 16:31

Witam, od maja tego roku jestem szczęśliwym posiadaczem iMaca 27'' z Prockiem i7. Od pewnego czasu zaobserwowałem u niego ta zależność że po mimo zaznaczonej w ustawieniach systemowych opcji "usypiaj po X minutach" system wcale tego nie wykonuje. Jedyne co robi to wygaszenie ekranu. Wersja systemu 10.6.4. Jeżeli ktoś spotkał się z podobnymi objawami to proszę o napisanie w tym wątku.

#15 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 07 September 2010 - 16:41

problem systemowy czekamy na poprawkę poszukaj sobie np. widget oFF ja tego używam

#16 ravenns

ravenns
  • 47 posts
  • SkądSosnowiec, Poland, Poland

Posted 07 September 2010 - 16:55

@Therion - dzięki za info :) już myślałem ze to u mnie coś nie tak - najgorsze jest kiedy mój Mac się samoczynnie wybudzi ze stanu uśpienia w nocy :) - wtedy taki auto sleep przydał by mu się najbardziej - a tak to nie chce mi się wstawać by go ponownie uśpić ;)

#17 ikarol

ikarol
  • 45 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 October 2010 - 22:47

Witam, dziwna sprawa z tym samoczynnym usypianiem. Już od wersji 10.6.2 z nadejściem nowej wszyscy liczą na rozwiązanie tego problemu... tymczasem jest już 10.6.4 i widzę, że bez kołysanki skrótowoklawiszowej;) albo klapnięcia nasze Mac-i ani myślą spać:( Dodam od siebie, że również nie pomogło resetowanie SMC i PRAM oraz zalecona na infolinii Apple funkcja utwórz kopię i zainstaluj OS X. Wprawdzie sugerowali mi żebym zrobił pewniejszą "wymaż i instaluj" ale szczerze mówiąc jakoś czuję, że nie w tym problem i szkoda mi na to czasu. Jeśli jednak ktoś z Was się zdecyduje i mu to pomoże to dajcie znać;) Jak by co dostałem link do procedury Mac OS X 10.6 Snow Leopard: przeprowadzanie instalacji metodą Wymaż i instaluj Dodam, że problem występuje również na drugim Macu mojej kochanej żony... może by się w końcu tym zajęli...

oczywiście nie bł by to jakiś duży problem bo zwykle usypiamy "ręcznie" ale lekko mnie zirytowało gdy parę dni temu nagle podczas pracy musiałem odejść i przepadłem na parę godzin... akurat pracowałem na baterii ale się nie martwiłem bo przecież miałem ustawione usypianie po 20 minutach bezczynności... jakie wielkie było moje zdziwienie gdy wróciłem, chcę wybudzić a tu nic, podpiąłem zasilacz, po chwili znów próbuję wybudzić a tu czysty start systemu:( Okazało się że nawet przy krytycznym stanie baterii Mac się nie uśpił tylko po prostu padł.

#18 ikarol

ikarol
  • 45 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 December 2010 - 21:25

10.6.5 i problem zniknął

#19 paula.ww

paula.ww
  • 23 posts
  • SkądPruszków

Posted 10 December 2010 - 18:53

ja mam trochę inny problem. już trzy razy zdarzyło mi się, że pracowałam na macu i nagle sam zasnął. po dotknięciu klawiatury, znów się obudził i działał jak gdyby nigdy nic. mam nadzieję, że to także wina systemu. mam 10.6.5. poza tym czasami jak usypiam go z menu jabłuszka lub ze skrótu klawiaturowego, nie chce spać.

#20 ftpd

ftpd

Nie.

• 24347 posts

Posted 11 December 2010 - 00:02

A może Ci tylko ekran się wygasza po określonym czasie nieaktywności? ;-)

#21 paula.ww

paula.ww
  • 23 posts
  • SkądPruszków

Posted 11 December 2010 - 10:28

nie, to nie jest wygaszenie ekranu. usypia zupełnie. i to w czasie AKTYWNOŚCI. np. otwieram finder i nagle wszystko gaśnie. po kliknięciu mac się budzi (szuka od nowa sieci wifi, itp.).

#22 farciarz

farciarz
  • 21 posts
  • SkądSzczecin/Warszawa

Posted 24 February 2012 - 19:19

Witam Mam problem z uspieniem Macbooka 13 calowego, z konca 2009 roku, Mac OS X Lion 10.7.3 Jak ladowarka jest odlaczona komputer bez problemy przechodzi w stan uspienia i dioda pulsuje, natomiast jak zamykam laptopa przy podlaczonej ladowarce diota z prawej strony caly czas swieci, i slychac jak pracuje wiatrak wentylatora. Prosze o pomoc jak moge to naprawic :(

#23 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 24 February 2012 - 19:46

Nie odświeżaj wątków starszych niż 6 miesięcy.

Zgodnie z regulaminem, nie odświeżamy wątków starszych niż pół roku. Znajdź aktualny wątek traktujący o tym samym problemie i w nim kontynuuj dyskusję. Zamykam.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users